Tuesday, January 26, 2016

ProjekKecikRenovasiDapur :: KONTRAKTOR yang bermasalah..


aku sebenarnya..sakit hati sangat ngan kontraktor umah aku ni...
tapi ku sabarkan jer..selama ni.. aku malas nak cerite banyak..
tapi dah ramai yang tanya pasal kontraktor aku ni ok ker tak..
sebelum ni macam nak rekemen..tapi dari awal dah nampak carik pasal nya..
so mey aku nak bagitau sikit pasal kontraktor aku..
yang tak berapa nak pekenan sangat ngan perangai nya..

bab disiplin memang hancur..bukan pekerje..tapi bos..
lagi satu bab adab.. bagi aku..derang laki bini memang biadab...
aku elegic sikit ngan orang2 biadab ni...
kekadang aku ni dok terpikir lah...
aku rasa macam derang pikir derang hebat jer..
which is ko jadi kontraktor kan..dan buat umah orang..
aku rasa lah..ngan sombong nya..ngan mulut biadab..
ego nya lagi.. Allahu.. memang tinggi kesabaran kalau nak berurusan ngan orang macam ni..series..
bertabah lah aku.. biler rasa nak maki orang..
aku istighfar banyak2 dalam hati ni..
jauhkan diri.. jangan bercakap apa2..
aku tak nak jadi orang biadab yang rendah akhlak nya..
macam apa yang derang tunjuk kan pada aku..
tak mo lah kan..jadi macam derang jugak..
biar derang jer buat buruk perangai..
orang sabar n Allah kan dah janji..ganjaran nya hebat..
so.. kene lah sabar lebih sikit tuk dapat ganjaran tu kan..
boleh jer lah kan aku nak bahasakan die balik cukup2..
biar aku sekolah kan ko...tapi malas ah aku..
kepuasan tu hanya sementara.. tapi ganjaran dari Allah tu tiada..
so..biarkan... apa2 pon.. biar jad urusan die dengan Allah jer lepas ni..
walaupon sakit hati..tapi.. biler banyak istighfar..hati sejuk lah sikit..
rasa nak marah..laju2 amik wudu..solat sunat..
nanti kesabaran tu bertahan lebih lama sikit lah...gitu kekdah nya..

aku pikir sendiri...
Allah sengaja nak hantar orang2 yang menguji macam derang ni kat aku..
nak tengok sejauh mana aku boleh bersabar dan kawal kemarahan aku..
takper...takper..aku ngah sabar ni..
walaupon kekadang rasa macam..sikit lagi derang ni nak makan maki tau..hahaha..
tapi aku ok...

sabar aty..sabar..istiqamah lah dalam berubah...insyaa Allah..
ada bahagian baik nanti..

kontraktor aku ni jenis bangsa...sokati die jer nak datang tak nak datang..
bukan sekali dua..atau sehari dua..tapi berkali2...
kekadang sampai berhari2..
bayangkan..
aku bukan tak bertolak ansur..
tapi kalau dah sampai melampau.. tak kan lah aku nak dok senyap2 jer..
masalah peribadi sampai menganggu kerje lain..
memula ritu..dah delay seminggu..tu belum apa2 tau..
lepas tu..minggu pertama..kerje 3 hari..cuti 4 hari..
minggu kedua..sambung kerje 5 hari...cuti 2 hari...
aku sabar kan jer..
tapi minggu ke tiga buat lagi..!!
kerje 3 hari..cuti 4 hari..!!!
ni..dah masuk minggu ke empat..
satu hari dah cuti thaipusam...ahad memang cuti..
hari ni..tak datang lagi...
mahu lah aku tak hangin kan..

biler aku tanya..die pulak hover marah..hapakaaaaahhhh...
tadi abah sado wassap tanya..tapi tak reply pon..
matikan phone..nak cakap hp habes battery ler tewww
macam sebelum2 ni..macam lah aku tak tau alasan2 ko tu kan..

yang tak datang sebelum ni aku tanya.. 
selamber cakap..ada hal..
ok fine..
aku kecewa..
biler aku tanya kenapa tak bagitau awal..
kenapa tunggu aku yang tanya dah nak tengahari...
die jawap ngan biadap kat aku..
sungguh..kurang ajar sangat ayat die..tak tergamak aku nak cakap..
tak sangka ko boleh cakap macam tu kat orang lain..
dah ko tak datang..biadab...sound aku pulak..ngan ayat yang tak sepatut nya..
ko ghase...?? dah macam tu..aku tak boleh nak marah ker..??!!
tu aku cakap..aku gahse derang ingat derang dah cukup hebat sampai boleh suka2 nak cakap macam2 kat orang lain..huhu..
sangat memalukan diri sendiri...

bukan ker aku yang bos.. ko bekerje ngan aku..
aku bayar kaat ko ngan pekerje2 ko tuk buat kerje kat umah aku..
waktu cuti.. ko cuti aku tak kisah..tak ganggu pon..
ni waktu kerje..melampau2 pulak ko nak cuti ngan macam2 alasan...

aahh..untuk pengetahuan aku dah bayar 90%
aku terpaksa bayar..sebab kalau tak die tak nak jalan kerje..
kalau ikutkan 90% tu kene siap sepenuh nya..

krologi ::
payment pertama 50% bayar sebelum kerje.
deposit..
dan ikut perjanjian.. payment kedua sebanyak 40% selepas progress rumah 60% 
tapi.. baru minggu kedua..dan progress tak sampai 60%
die dah mintak aku bayar 40% tu !! geram hokeh..
aku argue jugak lah.. tanya itu ini..
tapi die marah2 kata dah beli barang semua..nak bayar gaji pekerje..
aaaiiihh.. bini die bercakap ngan aku gaya macam kaya sangat jer bunyik..
tak kan nak bayar gaji pekerje pon kene pakai duit aku pulak kan..
sedangkan kerje baru seminggu ko..
haaaa... tu aku cakap.. aku ni sebenarnya bos die..muwahahaha...
tapi die belagak macam hapa..pheewww..
orang macam tu tak yah ko layan sangat..rasa die hebat...sedangkan..hurrmm..

so...2nd payment yang sepatut nya aku bayar 40% tu..
aku tak bayar habes pon..
ada tinggal dalam 5% macam tu..kire banyak gak lah aku dah bayar..
dalam 85%.. 
sebab nya...kiteorang nak tengok progress kerje die dulu..
tapi.. biler macam tu..die mula merungut2 cakap tak ley setel kerje sampai 100%..
kire 90% tu keje sampai siap dapur aku tu lah..
aku pikir 5% tu aku akan bayar biler tengok kerje die nampak progress..
tapi..die buat perangai pulak..
ahad aku bayar.. keje isnin sampai rabu jer..khamis sampai ahad die cuti..!!
tak hagak2 ko kan...

biler aku sound2 yang pasal tak datang tu..
nak kaitkan ngan yang aku tak perabeh bayar..[bukan banyak mana pon]
dari 40% sepatut nya.. tinggal 5% jer masa tu aku hold..
dah kerje ko tak setel kan..
keje lembab..tapi duit nak cepat..
pulak tu nak cakap macam2..
eleeeyyy...setakat 5% dari 90% tak bayar ko nak hina2 orang..dah kenapa ko pulak kan...
teruk nau perangai ko kan..
melayu tu ooii...melayu hokeh..

dah jadi macam tu...
so jam2 tu aku bayar kasi setel yang 5% tu..kire 90% dah habes bayar lah..
saja... aku nak tengok ko buat kerje macamane lepas tu..
aku ok jer...5% tu tak buat ko kaya pon sebenarnya..
cuma aku nak tengok betul2 ker ko buat seperti apa yang ko dok mengata tu kan..
ko nak cakap aku tak setel bayar tapi keje nak cepat..
so now..aku dah bayar ikut perjanjian setel 90% tapi keje ko masih macam tu jugak..
lembab... nak memonteng jer..penipu..belagak pulak tu..
dan paling teruk perangai..lepas bayar..terima kasih pon tak..
aku tanya apa2..langsung tak reply..
biadab tak namanya tu..
buruk akhlak ko kan...

lepas tu nak menghina orang lain pulak...
sapa lebih hina sekarang ni...tolong jawap kat aku..

so now aku dah paham dan tau kenapa die pernah cakap ngan aku..
customers selalu tak nak bayar kat die yang baki 10% tu...
aku rasa..aku boleh hagak kot...
memandangkan sikap die macam tu kan..

kat aku..tinggal 10%..aku akan hold sampai beberapa bulan..
aku nak tengok dulu keadaan dapur aku ni macamane nanti..
dah betul2 puas hati.. baru aku akan setel kan bayar..
bukan niat tak nak bayar..tapi memang ikutkan..
kene macam tu.. ko kene betul2 puas hati..baru setel semua kasi habes..
hutang wajib di bayar..aku tau tu..jahat macamane pon ko buat kat aku
as long as kerje ko siap seperti yang sepatut nya..
aku akan pegang janji aku..tuk bayar...
tapi..tengok pada keadaan rumah aku ni dulu lah kan..
sekurang2 nya 6 bulan..

aku ni..biler orang tanya pasal kontraktor umah aku ni..
memang aku malas nak recommend kat korang..
aku jenis..kalau ok..aku cakap ok..
kalau tak ok.. memang tak lah..
bukan nak sekat rezki ke hapa..
tapi nak buat apa aku bagi orang lain lalui bende2 buruk macam kiteorang kan..
carik lah kontraktor yang lebih baik..
atau mungkin ko dah kenal tau kerje die macamane..

aku amik ngan kontraktor melayu..
melayu yer..bukan hendon ker acheh ker bangla ker..
orang melayu malaysia...
aku jumpe kat facebook jer..kontraktor bukit sentosa rawang-area bukit beruntung

[PELAJARAN PERTAMA :: cari kontraktor yang orang rekomen..ko tau kerje die macamane..ko tau orang yang ko akan berurusan tu macamana..tanya pada orang yang pernah buat kerje ngan kontraktor tersebut]

kat area umah aku ni ramai kontraktor indon..
bukan pekerje..tapi bos..harga pon lebih kurang jer ngan kontraktor aku amik ni..
walaupon pernah bekerje ngan sebahagian dari derang..dan ada yang ok..
tapi kali ni aku prefer tuk carik kontraktor melayu...
aku ni dok pikir.. better bagi orang kite jer..
yer lah..sapa2 kenal kontraktor indon area umah aku ni..
dah kaya oooii...dulu kuli jer..sekarang pakai kereta besar tak hagak..
so.. apa kate kite kasi orang melayu kite sendiri pulak..
aku kire macam lagi senang..konon nya lah...
orang indon ni die buat kerje ikut die jer..
tak ley nak consider pendapat ruan rumah..
contoh kalau kata kite nak sekian2 macam ni..
tapi die pulak tak pekenan..siap cakap tak cantik bagai..
die nak jadi interior designer puleekkkk...tapi tak semnggah mana pon... 
kekadang die pulak buat ikut suka mata die jer..
tah apa2 jer..
pernah jiran2 buat mengadu bende sama..
nak cat kaler hapa pon ikut rasa die jer mana die pandang cantik..
beli cat tak bagitau..alih2 dah siap cat..
biler soh tukar..mintak bayar xtra lagi.. puuuffttt...

sebab dah beberapa kali bekerje ngan derang..dah paham sikit2 dah lah..
tu pikir.. mungkin orang melayu ni ok lah sikit...kot..
fes time ni aku nak kerje ngan orang melayu sendiri..
dengan harapan kire nya...
tapi tu lah..kalau dah attitude tu..
tak kire lah ko bangsa atau agama apa..
yang baik tetap baik..yang buruk tetap buruk...
tu lah yang aku hadapi ngan kontraktor aku sekarang ni..

bagi aku..apa2 pon..attitude...perangai sendiri...
orang tak boleh nak ubah..
tak kire sapa..kalau mulut jahat.. biadab ngan orang lain..
tak ada rasa tangungjawap ngan kerje atau biler berurusan ngan orang lain..
selagi tak ubah attitude tu..selagi tu lah ko tak akan kemana..

ni bukan mendoakan yang buruk..
aku harap mereka2 di berikan hidayah..jadi pencetus ummah satu hari nanti..
bini nya aku doakan supaya jadi ustazah insyaa Allah..
sebab orang berilmu agama tinggi ni biasa hati nya baik2 belaka..
dan berubah supaya lebih amanah melakukan kerje..
aku doakan supaya akhlak tu di perbaiki..
dan di campakkan rasa tangungjawap pada kerje dalam diri..amin..

dulu2 masa memula memang lah ok..
pernah aku cerite.. kat entry awal2 dulu..
kemahen aku puji...
aku lupa pulak.. belum dapat duit..memang pantas jer servis..
jauh2 pon... on time datang nak jumpa sampai umah..kemahen ko..
berjanji macam2...menyesal aku puji ritu.. huhu...
kalau ikutkan..kate nya..kerje 6 hari seminggu..cuti sehari..
siap cakap..kerje kejap jer.. 3 minggu dah boleh siap..
paling lama pon..sebulan..
[28hb jan ni genap sebulan]
ni aku siap tanya awal2 tau...

[PENGAJARAN KEDUA :: biasanya orang mudah menjadi munafik dengan mungkir janji bila dapat duit..sila jangan terlalu mempercayai mereka]

biler dah dapat duit..haaaa..macam ni lah..
asyik nak membongak...
sampai kan abah sado syak die buat banyak kerje dalam satu masa..
tak kisah pon sebenarnya.. kalau lah ko bagitau awal2..
cakap yang ko akan keje sekian2 hari...dan umah orang lain sekian2 hari..
tak perlu menipu..tak perlu nak banyak alasan..
cakap awal2.. senang orang lain nak paham..
aku pon bukan tak ley nak consider..
jangan lah dari awal berjanji macam2..tapi nan hado..

sepatut nya dah nampak awal2 lagi.. lepas dapat duit..50% deposit..
sepatut nya hari ke-4 kerje..dah mula kerje..
tu ikut die kata lah..
tapi.. seminggu lepas tu baru start..
aku tolak ansur...
28hb dec start kerje..
sepatut nya lagi 2 hari dah cukup sebulan kerje dah setel..
tapi..nampak gaya macam tak akan siap jer dalam tempoh masa di tetapkan..
sepatut nya..

[PENGAJARAN KETIGA - buat satu perjanjian khas antara tuan rumah dan kontraktor..  dalam sebut harga awal dan surat perjanjian tu mintak die exactly tarikh biler proses renovasi tu akan siap..di galakkan buat stamping supaya semua tu boleh di guna pakai tuk sebarang tindakan pada masa akan datang..]


hari tu jiran aku Siti..pernah ingatkan aku akan hal ni..
lama dah..dalam 2 tahun lepas..tapi aku betul2 lupa..
dan mungkin.. aku take for granted...
sepatut nya.. memang perlu...perlu...perlua ada satu perjanjian..
macam siti tu..die sendiri yang buat..siap tandatangan..die dan kontraktor..
ikut apa yang kite mahukan..dan dipersetujui bersama..
so apa2 boleh refer balik pada surat tersebut..
which is kontraktor susah lah nak putar belit kalau apa2..
tanya pada orang yang berpengalaman akan masalah2 yang mungkin di hadapi ngan kontraktor ni..
contoh macam masalah aku hadapi sekarang ni lah..

aku malas nak cakap banyak dah.. jumpa pon aku tak kose..
aku memang elergic ngan orang biadab macam ni..
tak kire lah sapa pon..
kalau ko biadab.. aku malas nak berurusan baik ngan ko lagi..
aku nak jaga hati aku sendiri..
aku takut nanti aku akan hilang sabar dan jadi macam orang2 macam tu jugak..
tu kalau boleh aku elakkan..

lagi pulak kalau dah tahap menyampah..
ritu aku wassap buat payment..tanya pasal kerje..
tak reply hapa..baru2 ni tah apa die nak..kol aku..
malas aku nak layan..tak angkat pon.. lantak ko situ..
even beli tiles..aku pergi kedai sendiri..amik kod..amik gambar..
laki aku wassap kat die..bagi alamat... so die beli sendiri..
poooonnn die tak cakap apa..tak reply..
so..nak bincang apa lagi kan..apa2 ko wassap jer..kalau rasa penting sangat..
apa2 aku cakap ngan pekerje die jer..
seb bek lah ada pekerje die cekap dan mahir..
so tak perlu aku nak berurusan sangat ngan bos die
laki bini ..bagi aku biadab...
bagi aku..apa pon masalah nya..
ko tak sepatut nya bercakap ngan orang lain macam tu..
kalau nak ikutkan.. aku bos ko walaupon untuk sementara..
sebab aku bayar ko tuk buat kerje ngan aku..
so..ikutkan ko kene dengar arahan aku lah kan..
tapi.. biler suka2 hati tak datang hantar pekerje..
ko diam...tak massage..tak bagitau..
macam aku ni takde kerje menunggu ko datang..
dengan keadaan umah aku tunggang langgang...
tak boleh nak masak nak mengemas..
habuk kotor..semua terjejas..
kekadang nak kene kuar umah ada urusan kerje pon terbantut..
tak kan aku nak tinggal umah pintu nganga2 kat belakang tu..
sebelum ni memang setiap masa aku kunci siap mangga..
kawasan sunyi...orang pergi kerje..
tak kan aku nak amik mudah akan hal tu..

tapi biler berhadapan ngan orang penting kan diri..
tak nak pikir semua masalah orang lain..
pikir macam ko sorang jer ada masalah dan nak orang lain paham..
bagi aku...tak ke teruk perangai macam derang tu kan..
memang biadap sangat..

kalau ikutkan perangai aku lah.. 
aku peduli hapa kan..!!!
tu masalah peribadi ko..
yang penting kerje mesti jalan seperti apa yang di bincangkan..
tempoh 3 minggu dah berlalu..
2 hari lagi dah nak masuk sebulan..
walau kate 3/4 kerje dah siap..[kate die lah]
tapi aku tak rasa boleh siap dalam masa seminggu ni pon..
finishing banyak lagi...
aku tak nak derang kejar masa konon nya..dan kerje tak semenggah mana..
sedangkan.. cuti lagi banyak dari waktu kerje nya...
dan ko nak pikir yang aku boleh buat2 tak kisah..??

giler kalau aku cakap tak marah..
boleh makan maki gak lah kontraktor tu..
nak jer aku bahasakan die cukup2..
tapi aku sabarkan jer..
aku tak nak jadi macam die..perangai buruk biar die sorang jer buat..
akhlak buruk ngan kuarkan kate2 tak sepatut nya..
sapa lah ko nak menghina orang lain kan..
bagi aku..apa2 pon..sebelum nak bercakap apa2..
kite pegang cermin besar2..
dan tanya pada diri sendiri dulu sebelum berkata2 pada orang lain..

hari ni tak datang pon.. aku malas nak tanya lagi..
sedangkan awal2 pagi abah sado dah bukak pintu grill belakang semua..
sebab datang tak tentu masa..kekadang aku ngah tido kan anak..
terpaksa bangun turun nak bukak pintu kalau masih terkunci..
tap biler dah bukak..tunggu2 takut nak tinggal pintu tak berkunci..tapi tak datang2 jugak..
tu buat aku marah tu..
kalau ko cakap sendiri awal2 kan senang..
cube kalau orang buat ko macam tu..
bejanji2 manis..pastu mungkir janji..buat orang tertunggu2..
sampai menyusahkan orang lain..
kalau ko mudahkan orang kan senang..nanti Allah akan mudahkan urusan ko pulak kan..

ini tak..nak ko tanya..macam saja matikan hp..
wassap tak reply2..buat bodo jer..

aku ingat pernah dulu2 aku tanya..kenapa delay keje sampai 4 hari..
die jawap kat aku.. "dah takdir Allah saya tak ley nak buat kerje kat rumah puan..saya nak buat macamane"

what theeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee...................!!!


ko ghase...apa aku nak jawap biler die cakap macam tu..

lain kali kalau aku tak bayar baki duit die tu..
hagak2 boleh tak aku jawap "dah takdir Allah.. aku tak boleh bayar duit ko hari tu.."

die boleh terima tak jawapan tu.. hahahahah..

series ni...

haiihhh... macam2 jenis manusia ada lah..
orang dah percaya.. bagi tangungjawap.. buat jer lah elok2...
jaga amanah tu..kepercayaan orang..

esok nih..tah datang lagi tah idak tu..
since tengok die sebelum ni ilek jer cuti sampai berhari2 tak de rasa bersalah kan..
siap die pulak bahasakan aku biler aku wassap tanya..
jadi aku tengok kan jer lah..esok die jawap apa pulak..

jangan ingat aku senyap aku terima telan jer bulat2..
hati aku sakit...tapi takper.. bagi aku.. tu urusan ko ngan Allah..
ko mungkin tak rasa ko meng-aniaya orang lain..
sebab ko rasa macam hal ko jer penting..
sedangkan ko menyusahkan orang lain..susahkan kiteorang..
dan mungkin jugak orang2 lain..
ko tak amanah ngan orang lain..tak amanah ngen kerje ko..
amanah tu adalah paling berat tuk kite pikul..
dan kalau ko rasa menjawap ngan Allah tu lebih mudah..sila kan lah..
tak pernah sekali pon die mintak maaf kat kiteorang..
mungkin die rasa die tak pernah bersalah...
takper2... walaupon sentiasa akan memaafkan..
tapi.. urusan ko ngan Allah nanti jangan lupa..
aku tak nak mendoakan yang buruk2 pada orang lain..
aku cuma harap.. orang2 macam ni akan berubah..dan sedar satu hari nanti..
semoga kehidupan die sentiasa di berkati..
apa yang die buat saat ni hanya akan merugikan diri die sendiri..

semua yang sekarang ni.. die cakap..die tunjuk.. die buat pada kiteorang..
hanya menunjukkan sikap dan akhlak die..
nilai diri tu sama ngan nilai yang die caj pada kiteorang..
[kalau die rasa mahal...so mahal lah nlai tu..tapi kalau die rasa die caj murah..so murah lah nilai tu jad nya..pikir2 kan]
orang macam ni..tak de rasa tangungjawap dalam diri...-kalau ada mesti tau nak bagitau kalau tak datang kerje ke hapa kan-

so.. jangan tanya aku pasal kontraktor aku ni lagi..
memang OUT...kredit hanya boleh di bagi pada pekerje2 die jer...
pada bos.. NIL..

aku dah biasa berurusan ngan beberapa kontraktor sebelum ni..
tapi ni lah paling worst...
sebelum ni..kalau tak ok pon.. 
aku tak cerite hapa pon....cuma aku tak nak rekomen kat orang..
tapi sebab ni aku rasa dah melampau sangat..
dan aku rasa kecewa ngan sikap die laki bini..

aku cube bersangka baik..
atau mungkin ko rasa ko hebat sangat sampai terlalu ego tuk meminta maaf..
atau melayan orang lain ngan kate2 yang lebih baik serta merendah diri..
tapi sekurang2 nya.. bagitau dengan elok..thats it..simple..
aku pon bukan lah keji sangat..
cume sebab dah banyak kali ko buat..
ko ingat orang nak terima dan percaya bulat2 ker..
so beringat lah lepas ni..kalau rasa diri nak maju...lebih maju..
selesaikan urusan sesama manusia..jadi orang yang amanah
amik tau apa makne tangungjawap.. 
dan..permudahkan urusan orang lain..
insyaa Allah...Allah akan mudahkan urusan kite jugak..
dan tinggikan lagi darjat kite...di murah kan lagi rezeki..
dah kalau macam ni sampai menyusahkan kiteorang ngan banyak hal..
ko pikir2 kan lah....


kalau ko baca bende ni.. aku tau..ko tau sapa ko yang aku cerite kan dalam ni..dengan ucapan - biar miskin harta... jangan miskin budi bahasa dan akhlak -


NotatanganAty :: terus aku cancel next projek nak buat dengan dia..termasuk table top..aku cuma nak cepat2 siap tak nak ada urusan dah lepas ni...






14 comments:

Angah said...

erm..macam tu pulak ye..bersabor le..

aida rohayu said...

Bab2 kntraktor ni mmg memeningkan kpala. 1st kntraktor ktorg melayu. Mcm tu la perangai nye. Dtg ikt suka, kerja tak kms pulak tu. KC ktorg amik dgn cina. Dia nampak cina tu dtg ukur, dia blh kata, knp la bg duit kt cina. Bg kt mlayu kan bgus. Mcm x sdr diri je.

cik hani said...

bagi pendapat saya. better tak payah rekemen kat orang. anggap je dia takde rezeki untuk genge2 deko kat blog ni..

Daripada kite rekemen, buat malu je dengan prestasi dia..

ameris said...

geram pulak baca bila kontraktor buat hal mcm tu.
sokati dia jer ehh.. ko kje dgn aku ke, aku kje dgn ko..
haishhh...
-terus take note pasal benda ni sbb akk pn nk reno atas. nk tarik tingkat atas smpai depan, so ada ruang utk fmly hall.

Mama Cahaya Mataku said...

kalau dah 90% byr memang kontraktor tu mula buat perangai lah... pengalaman saya, saya bayar ikut progress. lepas tu hold 10% selama setahun. biasanya masalah akan timbul selepas 6 bulan siap. (retak dll). lepas setahun baru saya bayar. memang kualiti bagus sebab kita pegang 10% duit diorg.. saya nasihatkan yang baki 10% tu jangan bayar sampai aty betul2 puas hati..

nurin khairi said...

Uh..horrornye kontraktor tu..haritu tiling nurin buat dgn indon, yg mmg serve area rawang. Keje bagus cuma ada sikit kurg kemas. Lg satu, selalu tengok dlm postbox byk iklan2 keje kontrak ni tiling wiring kc.. Ingt haritu nk amik salah sorg tapi buka baca yg u ckp ni rasanya betul kne ada org rekemen la. Tq for sharing

Nur_cahayamataku said...

aduii.. harap bersabar la yer..lepas ni tak payah guna khidmat kontraktor yang sama lagi.. buat sakitkan hati jer..
sekurang2 nya orang indonesia, walau bukan bangsa melayu, bukan orang malaysia, dorang gigih buat kerja..

masa saya renovate rumah dulu, kontraktor orang indon. lepas tu dia amik duit upah je, time beli barang dia ajak kitorang laki bini, pergi beli dan bayar sekali.
So kita nampak la, duit tu dah belanja dekat mana. Progress pun bagus, nampak kerja yang dorang buat. Nak bincang pun senang.
syukur sangat time tuh.. sebab risau juga kan bila dengar cerita pasal kerenah sesetengah kontraktor ni.

Chekgu Azrine said...

Fuhhh...menyirap darah ahkak baca ni aty..huhu...
Sabarnya aty..kalau hubs akk mau mendapat dia nih...huhu

Nana Sharia a said...

betul tu sis.. mmg kene ada agreement black and white and by right mmg kerja kene settle kalau saya harom saya nak bayar melainkan kalau progress jalan. ikut peringkat kalau tak mmg malas nak layan. kontraktor melayu they are like that. better ambik cina. jiran2 kat rumah saya berapa banyak kes terbengkalai. kesian tengok. saya nasib baik lah dgn indon yg auntie nani blogger rekemen. ada jugak la yg tak berapa nak ado tapi 90% ok and baik orangnya. yang penting murah. tu yg ckp syukur dh.

cik mah said...

Ermmm..teruk dah tu sampai mcm tu gayanya...xde usaha langsung n asyik ngan alasan...punyalah kita ni tolong sm2 kita..die boleh pulak buat mcm tu..

khairiah Mohd said...

kita yang membaca pun naik geram...banyakkan bersabar yer Aty huhuhu

Puteri Satu said...

akak dulu kitchen kabinet... memang tak rekemen.. kerja cantik... kemas puashati..tapi proses nak menyiapkan tu allahuakbar..... sabar jekla... nak dekat dua bulan baru siap... cumaa pr masih ok... tak de la kurang adab.. chinese.. ni melayu kurang adab memang memalukan betullah ty... sabar jekla... renovation rumah memang cam ni... stress.... akak buat awning.. kontraktor melayu.. alhamdulillah... ok... tiles kat porch kontraktor china... kerja memang tip top! puashati!! and rekemen kat jenjiran...!! kadang2 bukan tak nak tolong melayu.. tapi ada yg kerja mcm ni lah... tapi tak semua.. rezeki memasing kot kan...

eima said...

NI YANG TAKUT PASAL KONTRAKTOR NI KAN .. BETUI CKP ATY KENA BUAT PERJANJIAN ..MANA TAU DIE LARI TAK SIAP RUMAH TAK KE NAYA ...DAH BYR 90% TU

e.t.t.y said...

biasa mcm tu lah aty. niat kita nk tolong org melayu sesama kita kan. tp tuba kau dapat balasannya. kadang kadang terasa perit nk admit bangsa lain bagus. tp sebenarnya mmg tu hakikatnya pun.