Tuesday, March 21, 2017

DOBI AREA :: Cerita Encik Lipas








ni ruang dobi aku..yang tak berubah dari awal2 renovated dulu..
dah setahun lebih kurang aku extended dapur..renovated bahagian belakang rumah..
masih sama...
cuma dulu ada aku letak hiasan pokok atas salah satu para lemari tu..
aku dah alih sebab aku rimas dok bayangkan habuk berkumpul kat situ leceh nak besihkan setiap kali pon..
so.. kosong jer lah kat bahagian tu..
kekadang aku letak hanger..

macam ni jer lah hiasan minima dari dulu pon..
sebenarnya.. ada gak rasa nak hias lebih lagi..
tapi..takper lah.. banyak lagi ruang aku kene bagi tumpuan.. hahaha..
so.. asalkan kemas.. bersih.. ok jer ni pon kan..

ni ko nampak kemas sebab takde baju belonggok..
semalam aku dah setel mendobi dah semua..heheh..
aku mendobi 2 hari sekali..[selang sehari la]
bab dobi takde masalah pon..
janrang kerje bertangguh..
bab melipat tu jeeeeeewwwww.... malas nak cerite.. 





kat sini jugak aku letak barang2 macam mop penyapu baldi bagai..
di sebalik dinding..memang terlindung tak nampak dari dapur..
aku beli bende alah gantung kat kat DIY.. dah pernah cerite dulu..
kalau nak tau lebih lanjut macamane pasang..harga..mohon gigih carik entry lama kat link 'Dobi area' yer... huhu
so far bende ni memang sangat praktikal...
aku beli yang besar..so.. takde masalah
pernah baca orang kata ada macam getah roll dalam dalam tu tak grip ketat..
aku tengok die pakai yang kecik..
may be boleh di kaitkan dengan punca jugak kot..
sebab.. yang aku punya ni takde masalah...
walaupon dah pakai setahun lebih..masih kuat melekat..walaupon sangkut bende berat..


lagi satu.. ruang dobi aku..aku tak letak sebarang alas..
sebab kawasan ni kawasan lembab..
kekadang..biler aku basuh baju tak drain kan..[atas sebab2 tertentu]
memang menjejeh2 air dalam ni..
so better tak yah ber alas bagai..
nak mudahkan kerje aku setiap kali nak bersihkan..

air tak masuk pon kat ruang dapur..
[orang pernah tanya aku pasal ni]
aku pernah tunjuk dulu...
antara ruang dapur dan ruang dobi ni..
ada satu step ke dalam [untuk bahagian dobi]
so.air tak akan meleleh ke luar pon..
kalau air melimpah.. dia akan bertakung jer kat dalam ruang dobi ni..

lupa nak amik gambar 'step' tu..
tapi pernah tunjuk dulu2..kat gambar sebelum ni..



kecik jer ruang ni..tu pasal tak ley nak amik gambar penuh betul2 penuh..
dapat dari sudut2 jer.. tu tak simetri gambar nya semua..
ruang ni cukup tuk sorang masuk jer tuk satu waktu..
kekadang penuh bakul baju kotor..
dan baju2 bergantung aku keringkan kat sini jer..

tapi..semua nya ok jer tuk aku..tuk kiteorang..
syukur ada ruang khas tuk mendobi..yang terlindung...
tak ganggu ruang lain..
tak yah dah nek letak mesen basuh kat dalam bilik air macam dulu2...
mudah kotor bilik air nya..






CUMA.....

satu punca masalah yang timbul dari ruang dobi ni [dulu lah]

masalah cik lipas yang gunakan access lubang air ruang dobi ni tuk bermaharaja lela kat dalam rumah...!!!

huwaarrggg... aku stress ok pasal hal ni...[awal2 dulu]

aku benci giler dengan lipas2 ni semua..geli tau tak..geli..

nampak tak lubang air tu..
tu direct access [ada piping la] ke loji kumbahan rumah..
loji tu kan letak kat belakang setiap satu rumah..
setiap rumah [bawah] mesti ada...
macam rumah aku sekarang..dah buat dapur atas nya..

sebelum ni..kat luar rumah..tertutup..takde access nak masuk dalam rumah..
tak simply menatang2 tu semua boleh masuk secare berjemaah..
tapi lepas ko usik 'rumah' derang..
bagi pulak 'access'..
boleh direct masuk ke dalam rumah..kemahen bermaharaja lela hokeh..!!

sakit hati aku di buat nya pasal hal ni..

ada 4 access direct iaitu 
1] dari sinki basuh pinggan..
2] sinki kat bar kaunter.. 
3] bilik air tingkat bawah..
4] dan dari dobi area ni
so far.. tempat lain tak boleh masuk..
kat kedua2 sinki pon tak boleh sebab lubang tapis sinki tu kecik..
kat bilik air penapis sentiasa terututup..
tapi..kat ruang dobi ni ha...
punca utama nya..
punca masalah stress aku mendatang setiap kali pon...!!

ini ko nampak abah sado dah tebuk lubang direct masuk getah mesen ke dalam tu kan..

nih..aku nak cerite masa awal2 dulu ni..
masa baru buat tu..
aku tak terpikir pon pasal masalah ni..
selamber jer bukak penapis putih tu.. 
dan letak gitu2 jer getah pipe mesen tu masuk ke dalam..
lepas tu..[masa masih baru] aku tengok lipas bersepah2 dalam rumah..!!

sebelum tu..memang kiteorang biasa sembur satu ubat lipas ni..
which is.. biler lipas lalu jer kat tempat2 kiteorang dah sembur tu..
die akan mati dalam beberapa jam..
dah dari sebelum2 tu pon..memang sembur sekeliling rumah sebab tak kasi lipas masuk rumah..
tak nampak..takde bau pon ubat tu..dan tak berbahaya jugak.. 
kot kalau anak terpijak ker..
dan boleh bertahan berbulan2 kesan nya untuk lipas dengan sekali sembur...

so far.. ok jer lah ubat tu..dah pakai bertahun2 dan memang bagus giler..
cuma nya..
kes nya ni... kiteorang sembur gak lah kawasan2 lubang macam tu..
kat step kuar masuk..
so.. memang lipas akan mati kalau die kuar dari lubang..
dan lalu semua tempat2 yang dah disembur tu..
TAPI...
lipas2 tu semua mati merata satu rumah hokeh..!!
macam aku cakap tu lah.. die tak terus mati..
die lalu.. dan mati beberapa jam lepas tu..
so..sempat lah die berjalan2 dulu dalam rumah ni..
sebelum mati tu kan..
tengok lah ajal die kat mana takdir nya..
kekadang.. kat ruang tamu... kat tengah2 halam..atas carpet..
kat dining area.. kat dapur.. kat bilik air..
kat mana jer lah...merata2..!!
ko bayangkan yer..
lipas2 yang keluar dari lubang area dobi ni..
mati secara berjemaah dalam rumah aku..!! 
satu hari..ko kene sapu berpuluh2 ekor..merata2 satu rumah..
hari2..!!!
iyeerr.. berekor2... !!

stress giler hokeh..!!!
nampak tak tanda seru banyak tu menandakan aku betul2 tak boleh hadap bende ni..
rasa macam kotor giler rumah biler nampak lipas bersepah2..
walaupon dah mati..
i cannot hokeh.. cannot..
nampak seekor pon aku carik bagai nak giler nak pastikan die mati..
inikan pulak berpuluh2 ekor...pfftttt....




memula dulu tu...
nak elak lipas tu semua keluar.. aku cuba tutup lubang tu dengan penapis lubang2 sedia ada tu la..
kire aku tutup macam biasa lah..
penapis tu pon memang fungsi nya tuk itu..
so getah mesen tu dik kat luar tu jer lah..
masalah nya pulak.. biler basuh baju..air kuar..
air akan betakung dalam kawasan tu..
biler kering..air masuk lubang..
lantai jadi kotor.. dan melekit2 sebab bekas air sabun..
jadi macam belendir dan daki hitam2 kat lantai pulak lepas tu..
lagi2 kat bahagian bawah mesen..kalau di biar2 kan..
sama jer keadaan macam masa aku letak dalam bilik air dulu2 [sebelum ada dobi area ni]

pernah pulak tu sekali..
perangkap tapis putih tu tertutup dengan  tisu [tah mana datang tah]
jadi penapis tertutup..air tak masuk laju..
sampai dah habes basuh baju.. air bertakung lamaaaa kat ruang tu..
berkarat lah mesen aku oooiii...
yer ar... ada bende bukan ko nak selalu hadap..
lepas tu.. kau pon tak perasan bende2 macam ni sangat kan kekadang..
dah jadi..baru nampak..
lepas tu..satu hal membersihkan nya..air bersabun..melekit.. sigh...

pernah jugak.. ada berlonggok kain baju aku asingkan -letak bawah jer macam selalu sementara nak cuci lepas2 tu- 
lupa pulak yang air akan bertakung masa 1st sesi tu nanti..
dah jadi keadaan bertambah teruk..membanyakkan lagi kerja aku..
bayangkan baju yang aku asingkan tu sebenarnya tak boleh campur atas sebab2 tertentu..
tapi terkene pulak air kotor dari basuhan mesen sebelum tu..
memang lah aku salah..
sebab aku yang cuai..lupa..
tapi macam aku cakap la..
tak setiap masa kite ni buat kerja sempurna pon kan..
ada masa tu.. tak ingat jugak..lalai...

aku tak suka lah bende2 macam tu berlaku..
kerja tak smooth..
sedangkan niat aku buat ruang ni tuk memudahkan kerja..
bukan nak susahkan lagi..
supaya ruang kemas..kerja berjalan lancar..
kalau tak.. baik aku letak dalam bilik air jer kan macam sebelum ni..

dan bende2 ni semua berlarutan beberapa bulan jugak..
sampai la satu masa...angin tak baik agak nya...pms ker kan..[haha]
tetibe aku mengamuk soh abah sado pikir kan sesuatu tuk atasi masalah ni..
yer..aku mengamuk.. 
aku membebel2 lah maksud nya..
aku tak boleh tahan dah tu..
masalah lipas tak setel2..masalah lain pulak..
dah aku tak tau nak buat apa...
bende2 macam ni kerje abah sado lah kan..kene pikir..kene buat..
ada jugak sebelum tu aku soh die letak jaring kat bahagian dalam tu..
aku cadangkan..aku tak pandai buat..
tapi die tak terbuat2..tu geram tu...
biler bini dah naik hangen..
dan die tengok masalah lipas bertambah teruk..
baru lah nak buat.. 







so.. tu yang ko tengok.. abah sado dah tebuk penapis tu..
ngam2 jer ngan getah pipe mesen tu.. 
dan dalam lubang tu.. die letak jaring supaya lipas2 tu tak boleh access masuk melalui pipe getah tu pulak..

dan masalah selesai..

kalau buat awal2 dulu kan senang..
ni.. nak jugak dengar bini bebel2 dulu kaan..
merdu agak nya.. huhu..

setel... tenang aku hati aku sekarang ni..
tak sayang ker tebuk lubang penapis air tu ??

leerrr.. nak sayang apa nyaaaaaa..
bende tu belambak jer jual kat kedai hardware..2 hengget jer..
kau boleh ganti biler2 kot ko ada solution lain nanti.....
tapi buat masa ni.. dah elok jer macam tu..
lipas tak ley masuk dah..
dan air pon tak melimpah keluar...
tak yah sayang sangat lah kalau tuk menyenangkan kerja macam ni kan..


so far..ok dah..
walaupon masih ada saki baki lipas yang mungkin memang dah berumah tangga dalam rumah aku ni..
tapi.. dah tak banyak macam dulu..
kekadang jer sekarang ni jumpa sekor dua mati sebab mungkin die lalu kat bahagian yang kiteorang dah letak/sembur ubat lipas tu..
dah takde dah hari2 aku nak menyapu satu keje mengutip lipas pagi2..
harap2 terus pupus lah lipas dalam rumah aku ni..
i cannot tahan..i olls geli gile...
boleh jadi kebencian yang melampau hokeh..

aku ngah carik masa nak kemas stor aku bawah tangga tu..
kat situ kalau di biar2.. boleh jadi sarang jugak tu..no way..!!!
tak ada ruang kat rumah ni tuk mereka hokeh.. 

tapi.. seb bek lah gak bende ni jadi kat bahagian bawah jer..
alhamdulillah.. kat tingkat atas tak de lipas..
kalau tak..mau tak tenang tido malam aku...phhewww....



notatanganAty :: rumah aku tak boleh pakai ubat gegat.. satu hal..aku sendiri tak suka bau gegat yang kuat sampai boleh pening kepala aku..
dan selain sebab ada anak2 kecik dalam rumah..ada perkara yang paling penting jugak.. iaitu sebab qaleef ada G6PD..kalau nak tau..ubat gegat tu lah salah satu bende yang boleh 'menyakitkan' dia.. so aku haramkan dalam rumah aku...

6 comments:

- dieyana - said...

uiii..gila kemas beb!

Nurzakiah Hanum said...

SANGAT TERATUR

eima said...

nasib baik pak die engineer ... boleh pk cara nk selesaikan masalah tu kan ... mmg otak engineer .. hihih

tp kemasnye ko ruang dobi ko ni mcm rum ah mat saleh dah .... raung dobi rumah tumpangan aku kat luar abis reput mesin basuh aku ....

CikNaa said...

tak terpikir idea ni.. bagus papa

afays said...

boleh tak nak tau ubat lipas camna yang aty guna tu? rumah tetibe kena serang dgn lipas.

Wizana Arbain said...

Aty leh share x ubt lipas pe yg u pakai tu? Rumah i pon ade prob lipas :(