CLICK FOR 'MORE'

Friday, February 18, 2011

langsir jahit sendiri

ade 'orang' tanye..
dan tak percaye aku jahit sendiri langsir rumah aku....
huhu.. aku tak kisah pon kaLau orang nak atau tak percaye..
sebab.. aku hanye jahit lurus jer pon..
tak de scallop atau pesyen2....
so.. tak de ape yang nak dibanggekan... :)


apepon.. kaLau pandangan mate kate cantik...
mungkin bukan pade jahitan.. mungkin pade langsir tu sendiri...
apepon.. aku tetap hargai...


tapi.. kaLau nak kutuk pade hasil nye...
aku tetap terime...
dan ucap terime kasih tak terhingga...
sebab begitu ikhLas [sedar diri] memberi pendapat...
aku anggap.. ia pendorong aku menjahit ngan lebih teLiti lain kaLi..!!



but yup..
aku memang jahit sendiri langsir2 aku...


dan selame ni pon...
kat umah famiLy aku...
aku yang jahit kan langsir...
bukan setakat langsir...
termasuk jugak aLas meja dan sarung kusyen....
awal2 duLu.. aku agak rajin nak jahit scallop bahangian atas Langsr...
ade fashion.....
tapi.. sejak 3-4 taun ni.. aku hanye jahit lurus..!!
sebab..??
rumah famiLy aku yang kat shah alam tu ade lebih kurang 30 panel langsir..
tuk tingkap dan pintu yang perlu di jahit..!!
tak termasuk scallop bahagian atas langsir ok..
dan biLIk...
sangat maLas nak mengadap bende tu jer ok..


kaLau langsir raye tu... 4-5bulan sebelum aku dah kene start jahit dah...
awal..??!! harus diingat...menjahit tu bukan kerje aku full time ok...
kekadang sampai maLam raye pon
aku masih menjahit taLi  pengikat langsir tu...[huhu]
sangat banyak..!!
* selalu pesan kat ayah aku kaLau nak buat rumah lagi lain kaLi jangan buat banyak2 tingkap dan pintu...


nasib baik umah aku sekarang ni tak banyak tingkap..
apetah lagi pintu...
ade satu sliding door dan tingkap depan tanga..
campur alas meja makan dan tingkap dapur...
tingkapatas pon.. 1 biLik hanye 2 panel jer..
campur2 hanye perlu jahit 12-14 panel langsir jer...:)




sejak biLer aku menjahit langsir??
aku tak amik kelas pon...
aku mule menjahit langsir tak siLap aku sejak berumur 19 tahun...
sebab nye...
tinggal lagi 4-5 hari nak raye dan tukang jahit langsir tu tak sempat nak siapkan..!!!
so.. mak aku soh aku gi toLong..!!
mak cik tu yang ajar macamane nak jahit... percume..!!
waktu tu memang geram...
tp.. saat ni aku beruntung...
sebab aku mampu jahit sendiri..
tak yah membazir hantar kat orang lain...
kaLau langsir umah famiLy aku kat shah alam tu hantar upah kat orang....
memang kene beribu RM ok...
berLom termasuk kain langsir nyer....
untuk rumah tu sekurang2 nyer kene pakai lebih kurang 8o-100 meter...!!


tuk jahit langsir orang Lan..??
eerr... tak kot..
sebab jahit lagsir sendiri ni pon...
kuat kan semangat jer tau.. huhu


tengok lar kaLau satu hari nanti aku dah tak de kerje kan.... [don u ever wish.....]


p/s:: adik aku kate aku ade syndrom suker tukar langsir umah....
so... memang patut lar aku kene tahu menjahit langsir sendiri kan... [huhu]


eerr... kaLer umah dan Langsir pon memainkan peranan tuk mencantikkan rumah taw...