Friday, August 03, 2012

[REVIEW BOTOL SUSU]-jangan beli botol susu yang sama banyak2...



inu terutamanyer tuk bakal2 mak...

aku nasehatkan jangan ar ko beli botol susu yang same jernis banyak2...
macam botol tommee tippee ko beli smpai 3-4 botol sekali gus...

sebab nyer..belum tentu anak ko nak hisap puting botol tu..


ni mengikut pengalaman aku sendiri ar...

sebelum beranak..aku ada 8 botol tommee tippee..!!
hah ko..jangan memain..8 tau...
tapi yang aku betul2 beli 3 botol jer..
lagi 5 tu free biler aku beli sterilizer ngan breast pump die gak...

tapi 3 tu pon sebenarnyer lebih dari cukup...
inikan pulak sampai 8..!!!

perangai anak ni lain2...
kalau anak ko nak..belum tentu anak aku pon nak..
macam tu ar sebalik nyer...
jadi jangan ar terikut2 sangat..

macam aku ar..botol tommee tippee tu kan popular...
tengok lak stylo...konon2 ruper die macam nen kite ni ar..
dengan harapan anak aku nak ar isap...
jangan harap..!!! 
jadi memang tak de ar maknenyer botol tu banyak2 kat umah...
aku jual dah 3 botol yang lansung belum guna...
ade lagi 5 botol...untung ar aku nyer breast pump ni pon tommee tippee memang pakai botol yang sama..
jadi aku buat tuk mengepam jer ar...

dah tak nak pakai botol tu..
aku try pakai botol dan puting murah dr baby tu...
lembut lembik kaler kuning..pon tak nak jugak..!!!! gggrrrrr....
sia2 aku beli puting tu sampai 5...naseb baik murah...


sebulan pertama antar kat baby sitter ritu...
ingatkan memuler jer die tak nak...
kalau minum pon sebab terpakse agaknyer..lapor kekdah nyer...
jadi malas ar aku nak beli botol lain dah..
aku pikir..lame2 biase ar kot..

tapi ni dah masuk bulan ke-2 kat baby sitter...
tetap tak mo..!!! same gak..kalau terpakse dah lapo baru ar nak isap..
tu pon tak banyak...biler aku amik die dari baby sitter..
terus nak mengempeng ngan aku..
isap pulak macam lapau sangat..!!!
haaa..tu ar anak aku...sanggup tahan lapau gamaknyer...
janji nak gak nen original...*sigh
risau lak anak aku tak cukup susu dek kerana tak nak isap botol2 tu...
tu pon aku rase dah susut sikit badan die...risau...

jadi aku try carik botol lain...


dalam mase mencarik tu...
adik aku Tina suggest kan botol MAM kat aku...
anak die gune botol tu gak...
die pon macam aku gak...memule beli tommee tipee...tak mo...
tukar pada MAM ni..baru ok..
so aku pon try ar beli gak sebotol..
adik aku yang gi beli sebab kat tempat die ade jual botol ni melambak..


beli yang panjang besar sekali gus..
ley pakai lame...
tapi beli puting saiz 4 bulan...
saiz 3 bulan mase tu tak de..-malas nak gi carik kat tempat lain lagi...
lagipon anak aku pon dah 3 bulan lebih nak masuk 4 dah...
harge pon tak mahal sangat...botol besar siap puting baru Rm 29 ++
kalau tommee tippee..puting die jer pon dah 25 hengget lebih tau...[tu pon bukan die nak isap]




konsep botol ni :: Easy switch between Mum and MAM
haaa..ko paham tak  
silk teat MAM adalah jenis leper..[macam nen kite lepas anak nyonyot tu..]





anak aku nak ker tak nak botol MAM ni..??
tetap tak naaaaakkkkkkkk...!!! huwaaaaaaaaaaaaa...[nanges]



baby sitter aku pulak..
tak mo gune botol ni..
die gune botol tommee tippee tu gak..
sebab die rase lagi baik..[ok..die lebih tau sebab die yang ngadap nyusukan anak aku pakai botol-sedang aku tak pernah ponnnn] rase looser



Rm 24.90 tuk 2 teats
saiz medium flow tuk 3m+


so..tuk sementara waktu ni..
aku biarkan jer die pakai dulu botol tu sampai aku carik botol lain yang sesuai..
aku cume tukar saiz puting..
since anak aku pon dah 3 bulan lebih..
dan aku rase die isap lagi kuat n banyak..
jadi aku rase puting tomee tippee 0m+ tu dah tak sesuai tuk die..
aku tukar saiz 3m+...
anak aku macam biasa...dah lapau baru nak isap...


nak survey botol lain lak..

 PIGEON "Peristaltic Plus" [gambar google]


aku nak beli botol PIGEON...Mimy Hamid review botol tu aku rase ok...[review]
aku nengok pon ok...
dah tanyer2 die dah...beli kat ne...
sebab aku carik kat baby2 store...tak de..!!
so die ade ar bagi info macamane nak dapat botol tu..
okeh..nanti aku cuber...

kot2 la anak aku nak kan...



tapi ikut hati aku nak jer beli botol ni...
MIMIJUMI bottle...
puting die siyes sebijik sebijun macam nen kite..
getah kenyal2 lembut..
haritu try sua kat anak aku test..nganga lak die..
tapi tak kasi masuk mulut terus lah.sebab kat kedai lom sterile..kotor..
jadi dah feeling2 nak beli gak..
tapi harge die..peerggghhh... satu botol ni rm 87 hengget ++..!!
untuk 4oz hokeh...kecik..!!
puting die jer harge aku rase lebih kurang 50 hengget..
cume tak suker sangat sebab botol kace..berat sikit ar aku rase...
okeh...mungkin pilihan terakhir...


kalau ikut baby sitter aku..
die tak kasi membazir2 duit beli lagi botol banyak...
yer ar..die pon tau aku ni dalam proses nak berenti keje dah..
aku berani jamin anak aku tak kan nak berbotol langsung biler aku depan mate die..*sigh...
tapi aku tetap nak kene ajar die berbotol..
kot2 nak kene tinggal kat pak nyer ker..
kat nanny nyer ker...huh..takut nyusahkan orang lak nanti...


aku rase anak aku ni..
bukan botol tu yang bermasalah..
tapi die yang bermasalah ngan botol tu....[gggrrrrrr...]




37 comments:

Cik Puan Rara said...

rara pon stakat ni baru ada 2 botol pigeon tu and 1 botol pureen.tak nk bli banyak2 ag sbb tak tau dye nk isap ke x kan.hmm sian aty,sbr eh.bli je btol mimijumi tu.hehehe

nuyui a.k.a miss YUI said...

hihi..dia sje tu..dia nak pegang cawan terus tu kak..hihi.

Ros Anis Rusli said...

anak anis mang xnk mam...beli sampai 2..last2 wat phiasan..sekbek dia maw mnum TP..cuma mslh die..kalo dpn dgn anis die xmo lnsg isap botol...aduh..mang xley bgaya lak mumy die..ko jgn mimpi la nk kai dress raya ni...ritu g baby expo buang j susu 5oz..ngs...pam sampai skt nen..konon nk wat stok byk..xyah susah2 nk df tyme soping...tp die xmo..die nk yg real...adoi...huhu

Gieyana said...

nsib baik anak sy dulu x tukar byk jenis..guna avent jer..:-)

idak rugi kan kalau beli byk2 nie..:-)

A&A touch's said...

alhamdulillah... sampai sekarang hafidh tak pernah tolak mana2 botol susu lg... kadang2 bg tommi tipi, kadang2 avent... 2-2 dia bedal

S.n.Fariza said...

terima kasih info ini

Mimy Hamid said...

beb dah email belum.?? cuba try pigeon eh..anak aku lepas pakai Pigeon terus reject TT...aku beli 3 botol buat pekasam je la...cuba tau mana tau rezeki qaleef

Mr n Mrs Zaidi said...

mcm anak sy dia boleh minum susu pakai botol avent,...kalu yang lain dia mcm jdi muntah blik susu tu..cuba try avent..

Aeen said...

mcm best je tgk botol mimijumi tu...tp mahal kan...aeen so far beli botol avent...ade la 3-4 botol...huhu...xtau la baby nk ke x nanti...

Wawa Yusoff said...

comelnye qaleef.. :)

akak, kita rasa dia dah mempersiapkan diri untuk 24/7 ngan akak.
dia dah tau mak nye nak berenti kerja dan akan mengadap dia sepanjang masa.. hehehe

Cheyan said...

sama ngn anak I alya, I beli avent botol banyak kut...pastu dia tak mo pulak..kene tukar lain2 botol..then decided nak pakai MAM..dia nak..tapi I tak suka skit botol MAM, so i tukar ja teats avent ke teats MAM..ok setel dah problem..hehehehe

Gadis said...

tu la kak..
hari tu konon Gadis nak beli botol TT tapi berlainan saiz..

last2 beli 3 botol je botol TT yang lain tu Gadis beli brand campur2 n mcm2 jenis..
tapi kecik je..
takut jugak jadi mcm akk..

nnti kalau baby dah kuar..
gadis try n error je..

Anonymous said...

salam kak.saya silent reader akak..anak saya pon ada masalah mcm qaleef..last2 saya beli piting fiffy yg leper tu masuk kat botol pureen ngan botol pigeon peristaltic nipple.so far ok.cuma bila balik umah..botol semua xpandang dah..kat umah bs baik jek..hihi

fifi tiez said...

sy ada 4 botol avent..sbb beli skali time beli breastpump aritu..yg mimijumi tu mahal melampau.tak sanggup nak beli..

CikNaa said...

razin tu sumbat la segala jenis botol, abis dia pelahap sume..hihi.aty tak cuba botol first year? ada cakap botol tu oke utk bby yg susah nk terima botol ni.

jaja_NorLiza said...

hehehe...qaleef sajer nak bermanje tu...
xprience sy dl : masa lam pantang dah ajar sket2 guna botol..so, bila start keje x de kejutan sgt..kdg2 bdk ni dia amik masa yg lama nak terima botol sbb dia tau biasa di dapat original lg best! hehehhe

cikpingu said...

haa rase nk beli btol mam 2 jgk.. tp ayahnye xbg.. pki je btol yg ade yg blmbk 2...haha.. (adiah yg dr hamper2 2) nsib dhia ok je.. umie slalu beli puting saiz M pastu umie gunting ckit.. klu yg saiz L dh cm laju sgt.. dhia xleh nk control... mau tsedak..

Nadya Zahid said...

heeheeheh..kes anak kite same.........langsung xmo TOMEE TIPEE ituuuuuu..hadehhhhhh, dahla nad bli 1 set dgn sterilizer tu sume tau..mmg dah try byk kali..tp xmo langsung!!!
Seb baik mase tu ade Avent..tu baru die nak n also NUK...nad pon kdg2 pk, ish,,,puting ni yg masalah ke anak aku yg masalah ni...
skang dieorg minum pakai avent...slalu dieorg kuar2kan susu tu balik..sampai habis basah baju..
nad pon xtau apsal...bile gi PAED..die kate puting tu ok...
ingat petang kang..nad nak gi cari botol MAM ni plak...ramai org ckp MAM ni elok...

maria fitria said...

good info.. nsb baik u ckp.. i tgh plan nk beli botol susu bulan ni..

ciNDerella stRikEr said...

QQ pon sama awal2. Choosy..! Tp alhamdulillah MAM dia bole terima. Lega Nad. hehehe

Mommy_Cha said...

hahahha. i pon ade buat review botol pigeon tu dan pas batton kat kak mimy utk review pulak. dan menjadi. kami berdua dapat 2 bijik botol free kahkhakhakhakah...! syabas mere betty...

nida-razak said...

mmg xley beli botol banyak2 sangat awal2 tu kan..kena beli try satu2 la.

mRs mysarah said...

baru jer tinggal Hafiy dekat MIL 2 hari lepas. meraung menangis meleleh2 air mata teresak2 takmo minum! minum sikit lepas tu sambung nangis, minum sikit, sambung nangis. habes 1 rumah, mak mertua kak ipar adik ipar duk pujuk dia. tapi tak jugak berenti nangis. sedih giler dengar dorang cerita bila air mata berjurai2 jatuh. haiyoooo camne nak buat ni aty! huhu

rini.borhan said...

MAM tu ok..maybe lei try yg teat no1 sbb baby kt 6 bulan pon msih pkai yg no1..

Diyana Didie said...

betul. lain baby lain ragam. my baby pon memilih jugak teats. dia pon tak suka teat tommee tippee tu. medela calma teats pon dia tak suka. tahu je benda tu fake kan hehe me kasi dia teat avent saje. baby suka. n teat dr brown pon dia suka. oklah. murah sikit compare lelain cuma botol je tak fancy. me dah survay, byk jugak botol cute cute yg compatible dgn avent teats cth mcm momma bottle, beaba bottle n organickidz bottle. super cute!!

Hazz Nieza said...

i ada bc comments some friends kat fb, try NUK. xmahal sgt & blh dibeli kat guardian. insyaAllah.. i ada beli satu. tunggu my baby 1mth, nanti nak start training pkai botol nih. gudluck to both of us! ;-)

Asz Miza said...

dah beli botol TT 4 da..2 bijik kecik 2 bijik besar..expo baru2 ni beli botol MAM 1 je yg 5 oz..

!k@ said...

ika mula dulu memang beli TT 2 je..risau gak takut dia reject..seb baik percubaan pertama menjadi.. :)
aty..org cakap puting NUK pun ok..cube try..

i.z.m.a said...

anak kita serupa!! aku ni kat umah dah macam kedai botol susu. cakap je apa brand nak, semua ada. hahahaha..

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

thnaks for the tips !
boleh jadikan panduan nanti

Dkna Abza said...

banyakknya pilihan botol susu,,huhuu

D'lla said...

ms pantang ajar gak botol sikit..dia mcm jd suka ngn botol..sbb kluar byk susu..adehh..then lps tu sedap nenen ori..xbg dh botol sbb bb nak nenen dgn cepat..time nk nenen xmenentu..minum agak gelojoh sampai tersedak..cobaan..xberani bg botol..lps pantang duk rumah mertua mmg xbg botol dh..xda tmpt nk letak sbb dapur renovate..skrng..xmo botol dh..adehh jenuh gak la kalo nk tinggal apa2 nnti..aritu bg guna sryinge,dia xpuar sbb xleh hisap..lps ni..xtau la..mak suruh ajar gak..takot ada apa2 emergency la..tgh cuba lg

~YUN~ said...

Aty,yun rasa so far the best avent!afif xblh minum MAM,xtau nape die leak..huhuhu.abis tumpah susu..

izz said...

aty, xnak jual lg ker botol tommee tippee tu?
kite nak try beli satu dulu la xnak beli byk2 lg...klu ok baru tambah nnt...

mama koda said...

salam,

saya nak let go botol mam dan tommee tippie yang baru sekali digunakan. 100% seperti baru.Harga memang berbaloi dan jauh lebih murah.

sila hubungi utk maklumat lanjut.

tq

NINA FARHANA said...

Tengah sevey botol baby.tq for info 😊

http://ninafarhanawm.blogspot.my/?m=1

mamaluv said...

Momies Ada masalah macam saya tak?
.
Bintk-bintik puteh pada puting susu.. Susah sangat nak tanggal..
Rupanya ada cara nak cegahnya tanpa perlu kos tambahan..
.
Best sangat. Saya baca di blog ni:
.
http://pencuciputingsusu.blogspot.my/2017/08/cara-terbaru-cegah-bintik-bintik-puteh.html
http://pencuciputingsusu.blogspot.my/2017/08/cara-terbaru-cegah-bintik-bintik-puteh.html
http://pencuciputingsusu.blogspot.my/2017/08/cara-terbaru-cegah-bintik-bintik-puteh.html
.