Tuesday, September 23, 2014

RumahkuSekolahku :: jom main STICK ais-krim


lama gak entry ni trperam dalam draft..
masuk gambar...tapi tak smpat cerite..
ni ko dah tak de mende nak cerite sangat...
so.. laju2 sambung entry ni...agagaga..
biasa tu..biasaaaaaa...
dalam draft aku tu..banyaaaaakk entry aktiviti2 qaleef..
tak sempat2 aku nak berkongsi..
mana dan ni jer lah...



aku panggil aktiviti ni.. aktiviti STICK
macam2 aktiviti boleh buat ngan menda alah ni tau..
ni batang eskerim kayu tu.. tapi kaler2..
aku beli kat Mr DIY tapi tak hengat berapa..
besh ar kaler2 aku tengok..
tapi ni.. kalau kene air ni.. kaler die keluar tau..
aku tau lah..sebab dak qaleef dah pernah rendam stick ni.. puuffttt,,,




salah satu aktiviti qaleef yang aku guna kan stick eskerim tu...
AKTIVITI MENGIRA

kan sebelum ni aku ada share gambar pasal aku buat bekas cawan ni..
tu hitam2 tu aku lekat pakai blackboard sticker..senang...
pas tu tulis besar2 nombor 1 sampai 10
lepas2 tu tambah 11-20
tapi memandangkan qaleef masih belum mahir mengira sepenuh nya..
jadi.. aku fokus setakat 1 sampai 10 jer..

sebelum nak main ni.. 
bende paling penting adalah die kene kenal dulu nombor2 tu..
baru lah boleh belajar mengira kan...
kalau tak susah sikit lah nak buat aktiviti ni..
macamane nak kire kalau nombor pon tak kenal kan.. 
but since qaleef dah kenal nombor2..
so boleh lah kite main2 macam ni...

motif permainan ni..selain boleh melatih otak kanan qaleef
dan bukan setakat nak seronok main jer..
qaleef jugak boleh mengenal nombor dan belajar mengira jugak..
bukan setakat hapal jer nombor2 tu semua..



main nya macm ni lah.. simple2 jer..
tu aku cakap.. aktiviti2 mudah jer aku buat tuk qaleef lapang2 kat umah ni haaa...
contoh tu tengok nombor 4 tu..
lepas tu amik stick.. kire 4 batang masuk dalam cawan..

so qaleef akan kire lah -one..two..three.. four- then stop..
kalau nombor 10 tu..
die akan amik satu persatu lah stick tu dan kire one two three....sampai lah ten..


haaa...macam tu lah qaleef belajar mengira...
so..biler2 ada bende lain..
macam menan kereta kecik2 tu banyak2..
die akan susun dan kire berapa banyak kereta die ada..
pas tu akan bagitau aku..ada banyak mana kereta die...haaaaa...
so boleh lah nampak perkembangan die kat situ kan...


bukan setakat nombor jer..tapi aku kenalkan jugak dalam bentuk perkataan..

dan lagi..bukan bahasa omputeh jer qaleef tau.. nombor satu dua tiga tu semua pon tau dalam bahasa melayu..
aku tak ajar sebenarnya..tapi qaleef belajar dari cd video aku belikan tuk die..
impress gak lah...sebab pagi tu aku pasang..
petang tu die dah boleh counting satu sampai sepuluh lengkap...

so.. aku nak try bahasa cina..arab atau lain2 bahasa pulak..
melalui CD...nanti aku akan share perkembangan yer..insyaa Allah..




eeerrr... ni pon termasuk dalam aktivi qaleef sendiri...ngeeeee



ni lagi satu aktiviti yang aku guna kan STICK ni gak..

belajar kaler...tapi ni lebih pada perbezaan lah..
bukan pada kenal melalui perkataan

kalau mengenal color melalui perkataan/pembacaan spt RED - BLUE - dan sebagainya
aku akan guna kaedah yang sama ngan atas tu
tulis dan tampal pada bekas cawan..
lagi satu tide..aku akan tampal kertas warna tuk bezakan..
malas aku nak amik gambar banyak2..
sebab aktiviti lebih kurang jer kan..
tapi yang aku share ni lebih simple lah kire nya..







qaleef hanya perlu kumpul dan bahagikan mengikut perbezaan warna..tu jer..


sambil tu aku akan jelaskan kat die warna2 tersebut..
banyak kali dan dengan terang..
aku akan tanya.. warna hijau mana.. biru mana.. purple mana...
lama2 ulang..dan banyak kali main.. die kenal akhirnya..
yang ni secare langsung lah..
secare tak langsung.. aku akan uji die bila2 masa aku nampak satu2 kaler tu aku akan tanya die spontan..


permainan atau belajar bende2 macam ni boleh kesan rabun warna pana anak.
kire boleh tau cepat lah kire nya..
dan lagi.. macamane die fokus serta ingat kan memori die..


ada lagi satu permainan pakai kayu eskerim ni aku suka..
ni..mak nya suka tau...
tapi takde geng nak main..
main masa kecik2 duluuuuuu....
main tepuk2 atau tiup2...
haaaa..ko tau..??
alaaa.. yang kite tepuk kasi kayu tu melompat sampai tertindan atas kayu eskerim lawan tu..
kalau tak tepuk..tiup.. nak kasi angin...
menan masa kecik2 kat sekolah dulu...besh ooii....
dulu kat batang2 eskerim ni tak de lah kaler2 macam ni..
beli eskerim baru dapat..
pastu mula lah masing tunjuk kretip kaler buat corak bagai...
besh sangat rasanya....

nanti lah.. ajar qaleef main gak... 
so boleh man beregu ngan mak nya...agagaga...


18 comments:

mama amir said...

thanks for sharing...bole juga ni untuk beraktiviti dengan amir...^_^

Fizah said...

sy pun ada stick ni...hehe...tp zuhair suka plak dua tiga menjak ni gigit benda tu...habis kerekot2 dah rupa dia.....hihu

Julie Mangsor said...

Good job! :)

Nurzakiah Hanum said...

seronoknya dia bermain

Fiza Rahman said...

Bagus aktiviti mcm ni. Bijaknya qaleef.

lieyalatif said...

menarik aty! nanti share la lagi tau pasal aktiviti belajar nie...boleh lieya tiru ajar kan dayyan....

bagus qaleef...ni kalo masuk sekolah boleh langkau terus masuk darjah 3 ni heheheheh

Allene said...

wah.. bestnya dah rajin buat homeschooling dah...

entry terkini...Giveaway 2014 Mialiana.com

Yana Ujang said...

tunggu la x lama lg mr DIY nak bukak kedai bwh opis aku ni haa...nnt nk beli gakk a stick ni..wpn tah bila aku sempat nk ngajar zafirah mcm ni...kehkeh :p

Azanna Radzuan said...

kreatif la aty ni.. pelbagaikan aktiviti anak..btw thanks for sharing this idea..bole apply kat anak sy pulak..tapi kekangan masa tu la kan..jadi mak bekerja ni kena curik masa sket..berkorban masa dan tenaga..hehe..

S.n.Fariza said...

good job. thanks

O'gosh Iskandar said...

good...nanti boleh buat jugak tuk budak2 ni...

Dkna Abza said...

tak sabar pulak anak tunggu anak besar..boleh ajar macam-macam.

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Berbaloi Mamanya jd housewife kalau camni. Anak jadi cepat bijak.

ArY + ShA = AmZaR FaYyAdH said...

Assalam atie,
padai dah qaleef,
si Fayyadh baru dok mula mengira ja..
he3..

CikNaa said...

btg eksrim ni dah lama hilang..tengok entry ni baru teringat..haha.. pandai qaleef..

Shakina Farhan said...

menarik idea ni..baru ni tgk dkt tv alhijrah die ckp kajian mendapati org yg tau byk bahasa lbih susah dpt pnyakit lbih2 lg alzhemir (cm slh eja je) hihi..

LYAfrina said...

Nice xtvt.. auntie y tua ni pom teruja tgk qaleef.. moga qaleef trs bjaya ye

Nurul Aula said...

Aty, kat mana eik beli coloured stick ni? good activities la nak apply untuk anak anak. selalu gak baca but this one is one of the better applications.