Tuesday, June 30, 2015

berapa lama nak pakaikan BARUT BABY ??




Aku mengantuk..tak cukup tido...
aku rasa sejak beranak kecit ni.. memang tak pernah ada masa tido berkualiti tuk aku.. hahaha...
ni bukan merungut tau.. [sikit lah]
tapi memang kenyataan..
biler tak cukup tido.. mula la mud kedaung..
silap hari bulan hangin semacam... ngeheeeee....

ni dak shaquille tido..
ikut hati nak tido sekali..
tapi nak kene lepak ngan qaleef kejap..
baru lepas bagi die makan..
harap2 lepas zohor jap lagi si adik masih nak tido.. 
boleh lah mak nya lelap mata kejap..

meneman qaleef satu hal lah..
macam2 keje gak nak buat..
ruang tamu aku bawah tu berterabur...pheewww...
aku bukak sarung sofa nak basuh..
tapi laki aku tak bawak gi dobi lagi.. dah 2 hari dah...
semak mata aku pandang dok berlonggok lipat kat tepi pintu tu...haaaiihh..

ingat nak jahit langsir raya lah.. hahahahaha..ada hati gak tu ko kan..
tah sempat tah idak..mahu setahun gamaknya siap kalau aku jahit sendiri..
aku bukan apa.. jemu tengok keadaan ruang tamu aku tu dah nak 3 kali raya dah cegitu jer rupa nya..

pasal tu..lain kali lah cerite..
ni nak cerite pasal barut baby anak ni ha..




ash-shaquille dah 34 hari dah..
dan masih lagi aku barut kan badan nya..
kekadang macam kesian kat die panas [kot]
aku lah yang bayangkan..
yer lah.. berbungkus2.. berikat2..

tapi.. kalau tak di pakaikan pon..
kesian jugak lah kalau die kene kembung..
ngan aku2 sekali kesian kang..
dah aku lah yang kene jaga kan..

setahu aku lah... 
barut ni kite guna tuk elakkan anak kite kene kembung..
betulkan aku kalau aku salah akan hal ni...
which is.. biler perut anak di balut bungkus macam tu..
akan menekan bahagian perut tuk supaya angin mudah keluar..
angin tak masuk ikut perut..
tapi angin boleh masuk melalui susu badan..
maksudnya.. kalau aku perut kosong.. banyak angin..
biler susu badan..anak pon akan kene sekali..
macam tu gak kalau aku makan bende2 berangin..
tu pasal orang kate..pantang makan bukan setakat tuk diri sendiri..
tapi pikirkan anak jugak lebih2 lagi kalau susu badan sepenuh nya..

dan lagi. setahu aku angin boleh masuk jugak dalam badan anak kalau die nanges banyak.. hahaha..tu aku tak pasti acaner..
tapi.. macamane badan kite boleh masuk angin..
macam tu jugak baby pon boleh kene angin..
tapi yang teruk nya..
penghadaman baby tak sama macam dewasa..
die tak pandai nak kuarkan angin nya sendiri.

tu ada orang suka meniarapkan baby sesekali [macam aku buat gak]
tujuan nya.. tuk menekan bahagian perut..
dan elok tuk angin dalam tu keluar..

kalau tak.. macamane lagi angin tu boleh masuk kan..??
dan timbul kan istilah BABY KEMBUNG...
haaaa..cegitu lah kot..

tu orang tua..yang sekarang sudah nya turun menurun..
galakkan kite berbarut kan pada baby..
sebab nak 'ketat'kan bahagian perut baby dan boleh mengelakkan kembung teruk pada baby tu..
wallahualam..









nampak macam berkesan dan ada betul nya..
yang baik..kite ikut..apa salah nya kan..
yang penting..anak tu tak sakit...
kite pon senang hati..


so far.. tak pernah lagi ash-shaquille kene kembung yang teruk..
anak aku tu teror kentut hokeh..!!
siyes ni aku tak tipu.. aku kagum.. hahahaha...

tapi ada lah sekali dua die meragam sebab sakit perut kot..
tapi tak teruk.. aku dok urut2 belajar ngan bidan dulu..
cara mengurut perut baby tuk buangkan angin dalam badan die tuh..
so far..ok lah..membantu gak...

selain urut..kene buat senaman sikit tolak2 kaki die ke atas kene bahagian perut tu..
pelan2 dan bergilir2..
waktu tu kalau angin banyak..
die akan kentut2 lah...
elok cara tu...

tapi dalam masa yang sama.. aku masih pakai kan barut tuk die..







bidan pon cakap kat aku..
pakaikan sampai umur 4 bulan pon tak apa..
sebab memang elok kan..
tapi tu lah... macam aku cakap tadi..kekadang kesian die dok panas2..
ada sekali aku tngok merah ruam naik belakang badan kat barut tu..
so aku tak pakaikan waktu siang..malam jer aku pakaikan..
lepas dah ok.. baru aku pakaikan balik..
tu pon kalau panas2 aku tengok die peluh2 basah belakang badan..
aku bukak kan.. tak per eh kan kan kan...

qaleef dulu pon aku tak ingat pakai berapa lama..
sebulan-2 jer kot..


anak korang pakai berapa lama eh..??







ni nak share TIPS cari/beli barut tuk baby yang elok

- saiz barut

penting tau.. sebenarnya.. tak ley terlalu lebar sampai ke atas dada tu..
sebab dari apa aku tau.. nanti akan merencat perkembangan fizikal baby
tapi.. since anak aku kecit lah sangat..
pakai kan jer lah barut yang ada..
barut yang ada pon saiz2 tu jer semua..
asalkan jangan di ikat terlalu ketat di bahagian dada tersebut..
tapi aku pernah ada dulu yang pendek..
kire cukup ngam2 tuk perut..
masalah nya.. nanti lama2 pakai..
barut tu akan bergerak ke bahagian atas..duh.. macamane tuh kan..hurrmm


- perbagai saiz barut

barut ni ada saiz2 nya jugak..
tuk mengikut saiz badan anak..
macam anak aku ni lahir2 kecik.. jadi kene pakai yang kecik dan pendek sikit..
supaya kemas dan lebih selesa...
tapi biler badan dah besar sikit lepas sebulan tu..
tak muat dah pakai yang kecik.. pakai kan saiz yang lebih besar..
jangan sediakan satu saiz jer..
sebab tak tau kan badan anak kite lahir2 besar mana..


- seelok nya tempah jer

sekarang dah ramai jual kain cantik2 comel2..
kite boleh pilih corak kite suka..dan kualiti kain yang sesuai..


- kualiti kain 100%cotton yang tak tebal 

pilih material yang elok tak berbulu2 biler basuh 3-4 kali
dan lagi satu... kalau tebal tu yang panas anak ko tu berpeluh2..
tak elok gak sebab nanti naik ruam badan satu hal pulak nak di jaga kan..


- carik kualiti tali pengikat yang elok dan lebar 

supaya tak berpintal2 bergulung2 biler di basuh..
macam barut gambar atas tu...
biler bergulung2 tu bukan lah tak ley pakai dah..
tapi.. apa aku perasan.. biler begulung.. die jadi pendek.. dan lagi satu die akan jadi halus..
nanti ikat perut anak.. berbirat kesan ikat kat badan anak tu..kesian...


- jenis tali pengikat

seelok nya yang ada 3 tali pengikat..
mengikut pengalaman.. lagi elok dan kemas..
lebih efektif..
dan lagi satu.. aku rasa beli jenis pengikat tu lagi baik dari beli jenis pelekat..
sebab pengikat boleh ekjas ikut saiz baby..
lagi2 kalau ko dah beli terus bersaiz besar siap2 kan..
so..senang sikit nak ekjas..
pakai jenis pelekat ni [mungkin tuk sesetengah brand] tak praktikal..
sebab tak kuat tampal nya..
anak aku lasak sikit gerak2 aku angkat dukung..dah longgar dan tanggal sendiri..


- tak turun warna

ni penting hokeh supaya tak merosakkan baju pakaian anak ko yang lain2 tu ngan kaler barut yang turun ni..
aku ada pengalaman dulu.
basuh kali pertama.. turun kaler..
habes baju anak aku kaler cerah2 bercapuk.
sedangkan baju baru2...
lepas tu.. aku basuh tak campur dah..
basuh asing2.. dan masih lagi turun kaler..tak suka tau..
tu nak selamat.. ko beli jer lah kaler putih banyak2...selamat...




yang aku share ni mengikut pengalaman aku..
yang aku ingat lah..
nanti kalau ada lagi. aku update kendian..
kot korang gak nak tambah pendapat.. sila kan lah..
boleh berkongsi ngan pembaca lain gak kan..







11 comments:

nor nazliana said...

seksinyer dia..hihi
kita beli ja nak barut aduhh penyakit M la..

Nurzakiah Hanum said...

comelnya

Rai OurKizuna said...

saya pakaikan barut masa dalam pantang je.. lepas habis pantang.. barut simpan je.. hihihi.. comelnya barut dia..

saye niza said...

comelnye barut diaaa hihihi

muffinmuffins said...

kembung bkn sbb x pkai barut, sbb digestion system belum matang. barut x halang angin masuk ikut perut sbb angin manade masuk melalui kulit.

eima said...

fahim pakai sampai 6 bulan kot ... icha pakai 3 bulan je kot ....

cocochaneta said...

I bagi pakai 30 hari je sbb i rimas tengok, alhamdulillah baby ok

Shizan Syafik said...

Aqid pkaikan smpai umo 30hr je.. Sbb tgk dia pnas je.. Tp satu petua, klau dah xpkaikan barut, kna rajin sapukan minyak.. Tiap kli tukar pampers mmg wajib sapu.. Sy biasa guna minyak mestika.. Brkesan

nisa nass said...

Masa gi cucuk sebulan still pkaikan barut.then masuk je jmpa doc pakar knak2 nk cucuk tu,dia sruh tggalkan.ada la reason dia bg dh x igt lak.tp yg igt barut bkn sbb angin ke x.tp sy just ikut je org tua2 dulu suruh pkaikan.tp bila dh jmpa doc time sbln tu after tu trus x pkai dh.

Liyana said...

still lagi keliru pasal barut ni.. sebab ank omputeh mana pakai barut.. dorang lg la dok tempat sejuk.. tp daku still pakai barut utk anak2 lagi2 tido malam :)

JaJa_NoRLiza said...

Akak pakaikan baby sara masa lam pantang jer..pas tu dah bukak dah...kalo kakaknya dulu sampai 5 bulan kot..hihi...so far alhamdullillah...sara x penah kena kembung perut sampai hari ni...
eh..baby shaquille...seksyi tau...geram!