Thursday, June 25, 2015

"mama... adik TUMPAH...!! " -Qaleef






si abang Qaleef Eeman & Si adik Muhammad As-shaquille

sikit2 mintak nak dukung adik.. haaaiihh...



sikit2 nak cium sayang adik



hari pertama jumpa dulu.. qaleef macam pelik..
tak cemburu.. tak tunjuk kan tanda marah..
tapi dapat rasa die macam 'jauh'...jauh hati ngan aku..
-sedangkan aku rindu sangat kat die lepas beberapa hari tak jumpa sebab duduk ward beranak-
qaleef pon tak nak dekat ngan ash-shaquille 
suruh sayang kiss pon tak nak..

tapi hari pertama jer..lepas2 tu.. jenuh ko nak control die dari kacau adik nya nih






selepas 2 hari.. tak berani sangaat nak usik2 lagi..
tapi asyik cakap.. nose baby kecik.. hand baby kecik.. 
yer lah..qaleef bandingkan ngan diri die sendiri..memang lah baby lagi kecik...






hover tau si abang sayang adik nya..!!!





"adik.. bangun.. jom main.."

ni paling geram... penat mak ko dok tepuk nak dekat sejam adik ko ni..
alih2.. senang2 die nak kejut adik nya ajak main...!!

memang naik hantu mak ko ni oooii....

tengok muka tu.... muka tak bersalah...









tak boleh tengok adik nya tenang..

eeaaahh silap2.. tak boleh tengok mak nya tenang sikit..
elok2 adik tu diam.. saja2 die usik nya...gggrrrr...
biler shaquille melalak.. mak nya ni yang stress....


sikit2 soh mak nya amik gambar sama2 ngan adik



biler dua-dua tido baru tenaaaaaaaannnngggggg................









sebulan.. hari ni...

mencabar hokeh..!!! baru ko tau rasa beranak 2..
baru 2.. belum 3-4-5 lagi tu..
tak tau lah acaner orang anak ramai sampai 7-8 tu.. hohoho...


aku tak tau lah.. beranak kecik yang mencabar ker..
atau sebenarnya si abang nya yang buat cabaran lebih hebat.. haaaaiihh..

so far.. si qaleef tak de lah lagi buat bende pelik2 kat adik nya..
tak lah nak pukul ker gigit ker atau berkasar..
tapi die suka cuit2 adik nya..
sama macam sebelum beranak.. masa adik nya masih dalam perut..
qaleef sukaaaaaa ajak adik nya main...
kekadang di susun nya kereta lori penuh2 kat rocker adik nya..
pas tu kejut.. pelan2 cakap [takut aku dengar] - "adik.. tengok truck.."

sedangkan.. jenuh aku dok hadap nak tidurkan adik nya..
tu semua lah tu yang buat aku hilang mithali taaaawwww....hahaha

pernah beberapa kali..
die layan apa tah kat hp.. boleh pulak die letak elok tegak ngadap adik nya sekali..
konon2 tengok sama2 ngan adik..
sabau jer lah mak ko ni ha...

qaleef tak paham lagi.. adik nya masih tak tau apa2..
tak tau nak main.. tak tau nak berinteraksi..
sabar lah nak oooiii...
nanti dah besar.. kalau gaduh2..mama cepuk jer masing2 nanti.. hahaha...


seronok biler tengok qaleef macam ni..
sayangkan adik nya..
aku berharap sangat yang die akan jaga adik nya macam dalam ikan dettol tu..

"abang.. jaga adik yer "

lepas tu si abang sanggup kene hujan demi payungkan adik nya...



hahahaha....


tu yang indah nya lah..



tapi realiti nya...

penat...sangat2...!!
mencabar aku sebagai seorang mak...
ngan si adik yang saat sekarang ni perlukan lebih perhatian..
ngan si abang yang tak nak kalah ngan perhatian...
aku ni..sampai tak cukup napas rasanya.....
lagi2 uruskan sendiri biler fared dah mula tinggal kan aku balik gi out station..
mungkin masih awal2 lagi ni kan...
harap2.. keadaan akan lebih terkawal dan lebih elok lepas ni..
insyaa Allah...

tapi..ini lah rezki.. dan ini lah kenikmatan menjadi seorang ibu sebenarnya..
penat tak cukup napas tak cukup tido bagai.. 
pon kental kan gak jiwa raga..
demi mu anak2 kate nya...

eeaahh.. dah anak2 yer.. heheh..



ok lah... shaquille ngah tido... si qaleef pulak nak perhatian.. 
dari tadi tak habes dok soh aku lukiskan tangan kaki die [lekap]..
tak senang nak buat entry tawwww...

jumpe lagi lain entry key..









tetibe qaleef panik "mama.. adik TUMPAH..!!" 

bukan tumpah lah sayang..MUNTAH....


hahahaha....anak penghibur hati jugak...














8 comments:

Nurzakiah Hanum said...

tomeinya

Jarina Keram Zainalabidin said...

Salam sis... tahniah atas baby baru.. sememangnya menjadi ibu ni sgt sibuk.. just like me, I have 5 kids, the eldest is 14 yrs old n the yougest is 1 yr old.. lagi sakit kepala dik oii..namun sabar yer, semua ini anugerah yg kita patut hargai. Moga dengan kesabaran sbg ibu dapat membantu kita untuk menjadi ahli Jannah di suatu masa nanti.

Mila Hilas said...

sy ni xtahu la arfan cmne bile baby dh kua nanti hehe

Allene typicalmommy said...

bonding time dorang memang best.. sampai membesar nnt. lin sendiri pun still rasa seronok tgk anak2 main sama... tp... time gaduh... macam nak pecah rumah....

miss eimanhikmah said...

hehehe cmtu la bila anak kecik

ain.ya.nun. said...

Lama-lama nanti boleh absorb dan immune dengan keadaan tu aty. Selamat menjadi ibu ber anak dua =)

Nadt said...

anak dua gitu lah. #barukotau hahahaha.. lama-lama nanti ble je adapt. Tak penat cuma tak menang kaki tangan je.

fazian batrisyia said...

byk persamaan dgn apa yg ibu2 lain rasa. bila beranak dua mula2 rasa janggal...dulu layan sorang...skrg berdua...masuk ketiga dah tak janggal sbb dah pernah layan lebih sorang anak. mmg mencabar...hidup ni mmg kena penat...ada aje kerja nak dibuat...comey si abang dan si adik