Monday, August 17, 2015

Korang pakai pembukak tin macamane..??


ko...pasal pembukak tin pon nak heboh sampai buat entry...

saja2 lah aku nak cerite sebenarnya..
dah lama tak cerite pasal mak2 kat dapo ni kan..
balik2 cerite pasal anak..
balik2 cerite pasal baju raya ko..
tapi rini..mey sinsing lengan dress kite cerite hal dapo...

aku ni sebenarnya stress ngan pembukak tin aku..
aku pakai yang ikea punya..
alaaa yang plastik murah2 tu jer 5 ke 6 hengget seketul aku beli..
ada kaler2 merah hijau biru bagai tuh..
kot ko tau lah..
aku stress... sebab baru jer beli..dah loose..!!
sakit hati aku rasa macam nak campak jer...
okeh.. aku dah campak buang dalam tong sampah dah.. muwahahaha..
sakit hati sangat nampak nya tuh...




cegini lah ghoper nya pembukak tin ikea aku beli tu..
pemegang nya plastik


ni bukan kali pertama beli tau..
dulu pernah beli sekali dah..kaler hijau..
lepas tu.. cepat jer loose..yang tempat kepit potong tu..
ko kalau nak bukak tin susu tu..
separuh tenaga ko kene kepit kuat2..
tempat2 pusing tu..loose..longgar..!!!
ko pusing..tapi tin tak terbelah pon..
so grip kuat2.. pon tak jalan gak selalu..
tin susu jer kot..
bukan tebal nau pon kan..
setiap kali nak bukak..aku naik hangen..
sepenuh tenaga hokeh aku kene guna..
ni bukan drama..aku series nih..
sakit hati tau...



ni ha aku cakap loose tu..


baru beli..pakai sekejap.. dah loose..tah ape kene nya kan..
aku terus buang yang fes time beli kaler hijau tu..
lepas tu.. tah apasal aku gi beli lagi satu yang merah ni pulak masa gi ikea lama dah..
eeaaahh...sekarang dah jarang pergi ikea..
tak ingat biler last aku pergi..
tahun lepas rasa nya...kot...huhuhu..
so aku sengal beli lagi mendalah yang ni lagi sekali..
konon nya dok pikir..
yang ritu aku dah buang tu..
mungkin memang dah rosak senget ke hapa kan..
sekali beli yang ni.. pakai tak sampai sebulan...
pon sama jugak..!!!
loose yang bahagian pusing nya tu..
sakit hati oooii..!!

sudah nya... aku dah campak buang dah masa tengah naik hangin ritu.. dasar sangat kan..hahaha..

aku tak tau lah kot orang lain pakai ok jer kan..
aku yang peghak sangat tak gheti guna...huhuhu..

ada kat ikea tu jenis stainless steel..
nampak macam elok sikit..dari yang plastik ni..
berat..mata pon nampak tebal jer..
tapi ritu tak beli sebab konon nak test lagi yang atas ni ha..
nak murah jer ko kan...
hamek ko..nyesal...
dah tu..lama tak gi ikea dah..
tak de lah aku nak membeli nya...


aku ada satu jenis pembuka tin yang besi tu..
pon lama dah beli..
simpan elok jer dalam laci tu..
time2 ni lah baru aku nak guna balik..





yang cegini...tapi tah kenapa lah aku tak gemar..
sebab tempat pulas nye tu besi..nak pusing kuat2.. 
besi kan..melecet tangan ai tawwww.... [paannnggg...!!]

dah aku buang yang ikea tu punye..
aku pakai yang ni sementara..
ni ok sikit lah.. tapi pon kene grip kuat gak..
kalau tak tin nya jalan sama2 sekali..puuffttt...
tu yang aku cakap kat bahagian pulas nya tu lah aku tak gemar tuh...








umah mak aku dulu pakai ni..
die bukak dari atas tin tu...kene godok2 ko pusing lah sendiri..
aku tak gheti gak pakai yang ni.. hahahahah..
nampak tak..ngada sangat kan...
tapi mak aku kate.. die lagi suka pakai yang ni dari yang kepit besi atas tu..
lagi senang kate nya..
lain2 kan orang ni.. ada yang suka tu.. ada yang tak suka..
macam aku lah..tak gheti sangat pakai yang ni..

ada lagi satu cegini gak ruper nya lebih kurang..
tapi ada tajam atas die..
jap aku carik gambar gugel..


haaa..mak aku suka pakai macam ni..
kalau aku yang bukak tin susu pakai ni..
aku dok pacak yang tajam atas tu kat bahagian atas tin susu tu..
tebuk 2 lobang..pakai lesung batu...
ada orang buat bende yang sama..?? maiahahaha...

dah cegitu jer aku gheti nak buat..

tapi...aku rasa.. ada gak pembukak tin macam ni kat umah aku...
abah sado beli kot..
tapi aku tak pernah guna..
ada dalam laci tu tersimpan.. kot ada lah.. ahahaha..



dah aku lempaukan pembukak tin ikea merah aku tu..
baru2 ni dok jalan ssf beli barang..
terperasan pembukak tin putih ni ha...
barang dapur ssf kebanyakan nya putih ngan hitam aku perasan..
tapi yang ni ada putih jer..
harga 11 hengget lebih jer kot..
besi..berat..tapi pemegang plastik...
aku pon rembat jer lah... dah kate tak nak pakai yang besi tu kan..
rasa nak tampau diri sendiri sembab acah2 gedik memilih ko..


nampak macam ok...tempat pisau potong tu..




aku dah test pakai bukak tin susu..
memula abah sado buat..tak boleh..
tak gheti gak lah nak guna.. hahahaha..
tah apa2 jer kiteorang kan..
ghoper nya..
ko kene grip..ketip kuat2..
sampai rapat pemegang tu..
baru lah sedap nak pusing..
baru pakai sekali..ok lah lagi...
kalau 2-3 kali kang loose jugak macam ikea atas tu punya..
memang lah tu... memang nak ku lebankan jugak ke tong sampah nanti..huuuu...
kite pakai pisau jer lah gamak nya..
olskul sikit kan...



korang kat umah pakai jenis acaner..
cer share cerite sikit kat aku ni...












22 comments:

Dayah said...

sy guna pembuka tin yang cosway punya.senang sikit rasa nk bukak, kalau mak dia suka yang besi tu heheh

Nurzakiah Hanum said...

anum suka pakai yg ada penebuk satu

Nurulhuda Abdul Latip said...

Saya memang tak reti nak pakai yang moden2 gitu, pasal nak bukak tin nak cepat je so pakai je macam mak aty pakai tu, yg stail lama tu, puas hati..Dari pakai yang moden pastu tak boleh bukak lagi hati sakit kan, hehe..

Farah Waheda Wahid said...

pakai jenis yang last tu... mudah dan senang bagi Farah...

nur hifzan Zanini said...

Dari kecik sampai beranak 2 orag memang pakai yang tradisional. Godok-godok dan manual pusing. Tengok banyak jual yang pelik-pelik kat kedai, tapi tak reti nak guna. Hihi

VitaminSuci.

Mama Cahaya Mataku said...

saya pakai yang jenis kena ketuk dengan anak lesung pastu pusing tin. serik guna yang ada pemusing tu pasal asyik rosak aje...

Maya Norhawati said...

ha...ni satu lg masalah besar maya..
aduh..bercinta betul dgn pembuka tin ni...
byk jenis dah guna, tp semua hampeh..
yg besi yg awak tunjuk tu, dah pernah guna gak...x boleh harap gak..buat sakit ati..
x tau dah nak guna mcm mana lagi..
yg cam dolu2 tu...mmg la x reti...
ni skrg ni masih mencari2 bentuk mcm mana yg sesuai..
cari kat kedai semua sama je bentuknya..
aduh...tension..

aTienz_owEngEzz said...

Saya pakai yang jenis SSF tu..
Grip n sharp.. best!

cik mah said...

Pkai yg no 2 tu..sbb yg lain tu xreti pkai..hehe

lieyalatif said...

hahaahh comel entry kali ni aty sbb lieya pun ade citer disebalik pembukan tin nih...lieya pakai yg ikea punye tapi yg jenis mcm aty ni tapi besi punye....so far dah nak setahun pakai mmg okey laaaa...cume yg lawaknyer mase mule2 pakai tu ...laki lieya pi grip n pusing dgn besi tepi2 tu potong.... so tin susu tu togel laaa...mcm lieya buat plak just nice, penutup dlm je tu terpotong so lawo laa tepi tak tajam.... last2 laki aku kursus ngan aku camne nak bukak tin susu kahkahkah.....

Puteri Satu said...

HAHAHA.... akak pun stress klu pakai benda cenggitu pusing2 tu..akak suka pakai pembuka tin mcm mak aty pakai tu.. lagi senang.... kadang2 akak bantai ngan pisau je.. cuma kena careful sikit takut kena jari kan... tapi better yg macm mak aty guna tu gakla... ok... yg lain memang nasib kena humban dalam tong sampah jeklah....

♥ ROS ♥ said...

Ros pkai yg ikea merah tu la.. kiki.. dh lama pakai sejak 1st time g ikea dlu... masih lg btahan..kikiki

Cinta Cinta said...

pakai yg murah je.. hehehe.. beli kat kedai rm2 dulu dah lama pun dalam 5/6 tahun dah... panjang je lurus hujung tajam lepas tu ada alat utk laras ikut besar mana tin tu.. pemegang dia warna kuning/orange.. selalu kedai2 makan guna..

eima said...

pakai yg mcm kat bwh sekali tu tp beli kat langkawi idaman suri kot .... yg aku beli kat kedai RM2 pun ok je ...pakai tahan lama .... hehehe
gamak2 nk tumpul aku beli baru ....

DadRa Team - Alhaddad Marketing said...

salam aty,

akak pakai yg jenis besi dari ikea tu.. Alhamdulillah senang keje nak bukak tin susu.. cuma sejak makan tahun pakai, dia loose sikit kat grip tin.. tp bila test2 byk kali, leh makan lg :)

p/s : kalau guna yg jenis mak2 tu mmg akak pon guna alu lesung nak mengetuk tin tu

misz sheyla said...

yg besi mcm yg mak2 suke pakai..tpi xreti gune..last2 beli susu tin yg boleh cabut penutup tinnye tu..alaaa yg mcm tin sardin tu

Rizziela said...

saya tau guna gambar yg no 4 & 5...tp kat rumah ada aja yg no1 & 2..en hubby guna..sy mmg x pndai nak guna

Yana MIB said...

hahaha sengal cite ko..masalah besar pulak pembukak tin ni kan :p
rmh aku yg jenis besi..bkn ikea tp yg gbr pembukak besi sume tu...dh byk tahun gak guna..oke je...mmg kena grip kuat² baru senang pusing...ko ponnn! >_<

dorsett pink said...

baguslah entry ni.. saya pun tengah duk usha pembuka tin yang macam mana yang paling bagus.. sebab saya punya yang ikea tu, rasa macam nak give up jer bila pakai yang itu

Salhah Suhot said...

Yang besi tu je att. Takpun style cucuk pusing ting sendiri tu.

cahaya kejayaan said...

Bagus juga entry ni... sbb mmg tgh cr pembuka tin yg user friendly.. sy pakai yg no 2 tu.. kdg2 ok..kdg2 tumpul.. bila buka tin susu okla..tp bila buka tin buah2an tu mcm tumpul..mybe sbb tin buah2an tu tebal sikit kot..

norsuhaili ali said...

Kite pakai yang besi tu..pic no 2..mmg old skool sgt..tp tu je la yg tau pun..yg lain2 idok pandai..xkose mak nak bljr sbb xgune hari2 pun..kiki..tapi kalau yg besi tu dah tak dijual harus jgk ler kene bljr gune yg canggih2 ni..hihi..cuma buka tudung botol smp la ni xpandai lagik...