Thursday, October 01, 2015

cerita vacume VS penyapu









dah berbulan vacume umah aku ni rosak..
bukan rosak apa.. boleh jer on..
tapi.. biler nak sedut tu.. tak sedut pon.. lepas tu jadi panas giler...
bunyik pon jadi bising..
dah bersih2 kan buang sampah habuk dalam vacume dalam tu pon..
sama gak cegitu..dah kenapa ko....

aku dah rasa nak buang dah..beli baru....
tapi abah sado kata die nak hantar repair..
so... aku ok..
tapi dari hari kesehari ke sehari dah masuk kebulan dan berbulan2..
kat mana aku letak..kat situ tak bergerak..
tu aku geram jer tuh..
sabar jer aku ni menunggu abah sado tu kate nak gi hantar repair kan...

sayang kata nya..
tu hadiah kawen kiteorang tau..
maknenya.. dah 5 tahun..!!
kawan2 opis die yang lama tu bagi..
memang ada kenangan..
aku pon sayang sebenarnya..
banyak jasa nya..5 tahun..lama gak tu..
ko kalau kate baru2 kawen dulu nak beli vacume..
memang tak lah kot kan..
baru kawen.. duit takdak.. hahaha..
jadi biler dapat hadiah besh cegitu..
memang berterima kaseh sangat2....

tapi tu lah...
biler dah rosak ni.. berbulan lak tu..
memang tu semua lah tu..semua tu boleh membawak ke gaduh tu...
yang tak sanggup nak menunggu tu..
rasa macam..setiap kali menyapu carpet..
rasa macam jam2 tu gak nak gi kuar gi beli vacume baru jer...

mak bukan apa nok...
memang lagi suka pakai vacume dari pakai penyapu biasa tu jer..
rasa macam lagi bersih..
lagi2 kat carpet tuh...
ni berpeluh2 aku sapu2 pakai penyapu lidi..
naik2 muscle kat lengan aku...
alih2..ada lagi terselit itu ini.. gggrrr...

tak de skill kah aku ni...

bagi aku..pakai vacume macam pengudaran lagi bersih rasa nya..
sebab...kalau aku menyapu.. boleh nampak habuk2 halus tu beterbangan...
tak elok ar kalau ada anak2 aku kat situ..
even tuk diri kite sendiri pon tak elok..




umak i ols ni banyak habuk..
tah mana datang aku tak tau..
sedangkan selalu sapu...
kalau kate setakat sapu pakai penyapu tu..hari2 gak lah aku sapu..
rimas aku tengok kalau berabuk2 nih..
lagi2 lah kat tangga tu..
haaa..kat tangga tu..
ko kalau sapu... dari atas tu..lagi lah...
habuk2 turun ke bawah..
lepas tu.. melayang2 habes ke sopa keperabot ke langsir..
tu nama macam saja menambah kerje i ols....

tu aku suka pakai vacume...
seminggu 2 atau 3 kali pasang.. buat satu rumah..rasa bersih jer..
lagi2 kat carpet tu lah kan....
tu yang penting tu...
kekadang..carpet ni nampak jer macam bersih.. macam hokeh..
tapi..sebenarnya..kat carpet tu lah banyak kumpul habuk..
dah tak de vacume baru2 ni..
tetiap minggu aku soh abah sado hangkut bawak kuar..
kite rotan2 die kasi kuar habuk2 degil tu...
jemur kejap.. lepas tu baru pasang balik..
kalau ada vacume kan senang...haaiihh... abah sado...

aku teringat lak tetibe ni umah adik aku tina...
kan selalu lepak sana dulu kan..masa tina ada..
kekadang biasa lah anak2 ni makan biskut berterabur..
nak terus2 sapu..carik2 tak ada penyapu..
minah tu lagi lah.. langsung tak de penyapu ko..
die kata.. memang hari2 sedut pakai vacume jer...giler gigih..!!
dah lah vacume besar gabak berat..yang power tinggi tu...
tapi tak kose aku nak bukak pasang setakat nak sapu sikit2 jer..
kang tak pasal satu rumah aku buat kang..
hahaha..dasar sangat kakak nyer nih..
tau dah tu..memang macam tu biasa nya...
pokpekpokpek aku dok sound die..
ko penyapu pon tak de na... bukan mahal nau pon..beli jer lah satu simpan..
aku cakap kat die lah...
sok lusa nya aku datang..
tengok ada penyapu dah.. hahahaha...
ingat kan tak peduli...
tu pon.. lepas banyak kali gak aku dok cakap..baru nak hado...
lagi pon..masa2 die tak sihat..tak ley buat keje umah..
bile2 aku datang..
aku akan tolong2 mana yang patut bersihkan umah die..
habuk2 tu.. lagi sakit..lagi kene jaga kebersihan.. hygiene...
aaahh.. rindu pulak kat tina..lama tak ke rumah die...hurrrmmm...

tu lah.. nak cerite..kompius mak..
vacume penting..
penyapu pon penting gak kat aku ni...
tak kire lah lidi ker gandung ker kan...
eeaahh ko panggil apa penyapu bulu2 tu..gandung lah kan...

penyapu pon penting gak..
kalau ada habuk sikit2 tu.. aku pakai penyapu dan penyodok jer..
sapu kaut jam2 tu gak kalau nampak..
tapi tu lah.. dah biasa pakai vacume..
nak kene ada gak..nak kene pakai gak....

penyapu tuh... ni nak beli lagi tuk tingkat atas pulak..
leceh nak pindah2 atas bawah..
aku dah sapu kat atas.. gi tinggal kat atas..
time2 nak sapu kat bawak tetibe..malas nak naik atas..
macam dapur tu..
memang hari2.. setiap kali lepas masak buat keje..
memang jatuh hukum wajib dah menyapu...laju senang..
lagi pon dapur mak takde carpet u ols...mihmihmih..

tu kene ada gak 2-2 tu...sama penting..

aaaiihh.. hagak2 nya... biler lah abah sado tu rajin nak gi bawak repair tuh..
biler pikir ni buat aku geram jer ni...ggrrrr...



korang pulak..ape cerite..

suka pakai vacume ker...pakai penyapu jer senang...









12 comments:

Nurzakiah Hanum said...

dua2 pakai

Fieda Redzuan said...

sy prefer vacuum! atas sebab2 yg sama mcm akak cakap tu. hahahaha

lia ummiirfan said...

vacuum! dia sedut semua.. hihi..

IMaH said...

Kalau nak cepat, dgn nak sapu kawasan kecik je mmg penyapu. Tapi kalau nk bersihkn rumh stiap hujung minggu memang saya prefer vacuum. Rasa lagi senang kerja. Lepas tu hasil puas hati. Bersih je lantai. Xdela habuk mnyapu tu terbang2. Hihi..

Liyana said...

penyapu gandum la yang.. hihi

vacuum dah rosak.. sob sob... igt nak beli shimono vacuum go shop tuh.. sng boleh vacuum kereta sekali.. kecik n ringan.. tp tak terbeli2 lagi hoh

nini said...

Setakat ni pakai pemyapu je...tapi pakai vacummm ponnnn macam besssttt je kann

hana_hana 1771 said...

vacuum sbb celah2 sliding door pon senang nk bersihkan. trus sedut licin. hihihi

Nadt said...

now prefer pakai penyapu sebab malas nak angkut vacuum. huhu.. eh dulu vacuum nadt mcm tu gak tau. sedut2 xbape nak sedut pastu panas je. sekali tu time nadt tengah vacuum, vacuum tu berasap bau hangus. terus hukum buang, beli baru. bahaya ty, takut short circuit plak nnt.

ieza ashaari said...

Vacum r kak. Senang sedut sume sekali. Betul r mcm akak ckp tu.klu sapu mcm habuk terbg2. Haish.

Kak, za ada pm akak kt fb dgn ig. Cer tgk ye. Terima kasih.

ieza ashaari said...

Vacum r kak. Senang sedut sume sekali. Betul r mcm akak ckp tu.klu sapu mcm habuk terbg2. Haish.

Kak, za ada pm akak kt fb dgn ig. Cer tgk ye. Terima kasih.

Ayu Rashid said...

of cozzzz suka guna vaccum. senang kije hahaha

suria shahid said...

Dua2.
Penyapu-bulu plastik. Dia memrangkap rambut dgn mudah. Senang cuci.

Vacum- yg guna air. Nnt habuk terus masuk dlm air. X tersangkut kat filter.