Tuesday, December 01, 2015

cerita pinggan mangkuk



ingat lagi tak entry aku pasal pingan mangkuk arwah mak aku...
pernah aku share kat sini..aku rasa hampir hampir 3 tahun lepas..

sekali lagi aku nak cerite sikit..
berkait ngan kisah pinggang mangkuk mak aku tu..

mak aku tergolong dalam golongan mak2 yang suka kumpul beli pinggan mangkuk..
dan lepas tu simpan...

kiteorang kat umah..makan pakai pinggan mangkuk biasa jer..
tapi bukan pinggan mankuk ayan atau bersumpik pecah di hidang pada laki dan anak2..
cume..biler aku cakap pinggan mangkuk biasa tu..
pinggang mankuk yang di buat basahan..
jenama arcopal tapi bukan design yang trendy pon..

pinggan mangkuk cantik[kat mata mak aku] yang di beli berset2 tu...??
bukan di buat hiasan pon..
cuma di susun elok dalam almari tertutup..
dan hanya di hidang pada tetamu2 istimewa yang datang..

semua tetamu mak aku anggap istimewa..
tak kisah jiran..sedara mara jauh atau dekat..
even kawan2 pada anak2 nya sekalipon..
apetah lagi kawan2 mak aku sendiri..

cuma..mak aku biasanya.. apa yang aku perasan die selalu buat..
[sebenarnya kerje aku..mak sub-con pada anak nya tuk handle setiap kali tetamu datang..sebab nya nanti anak dara ni lah kan yang duduk kat dapur buat air hidang makan..die dok sembang kat depan ngan tetamu.. biasa macam tu lah kan..]
aku sendiri dah tau..set pinggan mana yang sesuai tuk di hidang pada tetamu yang datang waktu tu..
lain2 orang..mungkin lain2 set pinggan mangkuk nya..
bukan membeza2 kan mengikut taraf atau harga set pinggan mangkuk..
tapi.. mungkin set2 nya datang dalam kuantiti berbeza2..
contoh set untuk family 6 biji per set tuuu..
bila tetamu datang dari keluarga yang kecik..
akan hidangkan pakai set tersebut...
kalau buat open house tuk sedara mara..ramai umat nya..
set2 yang lebih banyak di kuarkan dari almari..tuk di guna..

masa awal2 dulu [masa aku masih budak hingusan]
biler aku mula2 tolong kat dapur -belajar menghidang-
aku ingat lagi..aku main amik jer pinggan yang macam2 jenis buat basahan ada atas rak pinggan terbuka tu..
biasa lah kan dulu2 asal beli sabun basuh jer dapat pinggan..
beli penyembur racun pon kekadang dapat pinggan jugak..hahaha..
tak kan nak di buang..so guna lah tuk basahan anak beranak..
dah tu..aku gi amik pinggan2 tu tuk hidang..
mak aku sound aku..

"nak bagi orang makan..nak hidang kat orang.. biarlah yang elok sikit kak ooii"
aku terkulat2... apa tak elok ker pinggan2 tu semua..
dok belek2...elok jer takde pecah sumpik atau kotor..

mak aku cakap..biar lah nampak lagi cantik terhidang kalau seragam..
dan nak bagi kat tetamu.. biar lah yang sebaik2 pemberian..
tetamu tengok pon elok jer ruper..
nak makan pon selera...nampak teratur..

giteeeww motip nya...fineeee...

sekarang aku tau dari mana datang sikap details aku..
eeeerrr... tapi aku rasa dari ayah...sebelum ni..mihmihmih..

so...dari situ..lama2 aku dah terbiasa dari kebiasaan mak aku tunjuk..
biler orang datang..tak yah di cakap2 lagi..bukak almari pinggan mangkuk..
tak kisah ko sapa.. kite hidang pinggan mangkuk khusus tuk mereka..
yang lebih elok kate mak aku...

saat ni aku paham...kenapa..
kiteorang makan dalam pinggan mangkuk biasa2 jer
[pon bukan lah yang tak elok..cume mungkin yang lebih lama..atau tak seragam kaler nya]
tapi tetamu makan dalam set pinggan mangkuk lebih baru dan mungkin lebih cantik pada pandangan mata mak aku..

rupernya.. itu adalah salah satu pendidikan Rasulullah sebagai memuliakan tetamu nya..
dan mak aku cube melakukan perkara yang sama..
dengan cara tersebut..
macam pernah aku cerite kan sebelum ni..
seboleh2 nya..kalau takde apa nak di makan dan di hidang untuk tetamu yang datang..
bagi biskut lemak biasa pon tak apa..[contoh]
janji mesti ada sesuatu tuk tetamu..
sebab..tetamu datang bawak rahmat..
dan keluar membawak sekali segala kedukaan dalam rumah..insyaa ALlah...

cuma tersentak dengan satu pandangan [bukan sentap]
tentang pemahaman beliau mengenai isu pinggan cantik untuk tetamu..

bagi die.. die tunjukkan [contoh] apa yang die guna..itu yang die bagi pada tetamu..
tak de beza2 antara tetamu belah sini..atau belah sana..
dan tak de beza untuk diri sendiri..atau keluarga nya..
apa yang derang guna pakai hari2..tu yang diberi..
tak de salah pon..sejujurnya..memang tak ada apa yang kurang..
asalkan pinggan mangkuk tersebut bersih..tak sumpik tak pecah..
apa salah nya kan...
mungkin tu jer yang die ada..[mungkin]
atau mungkin pinggan mangkuk yang di gunakan hari2 tu memang barangan elok takde kekurangan..
cuma.. biler beliau sinis seakan memberitahu yang mungkin cara kami ni satu kesalahan..
mungkin seperti membeza2 kan tetamu..
sedangkan beliau sebenarnya sangat salah dalam pemikiran sebegitu..

yeaahh..dari apa yang di pandangkan pada aku..
aku consider.. apa yang die guna tu mungkin barang lebih elok tuk dihidangkan..macam aku cakap..tak de salah pon..
tapi..kalau dalam konteks cerite pinggan mangkuk mak aku..
hobi mak2 suka beli kumpul..dan niat nya..bukan tuk membezakan..
tapi lebih pada memuliakan tetamu..apa salah nya kan..

tapi..aku tak anggap pon die tak paham konsep memuliakan tetamu..
tapi mungkin die tak paham maksud yang aku cube sampaikan dalam entry tersebut..
sungguh..aku tak amik hati..
cuma aku sentiasa risau sebarang penulisan aku disalah erti..
seperti isu pinggan mangkuk tersebut..
yang mungkin sesetengah orang akan anggap..
perbezaan pinggan mangkuk tuk hidangan...dengan tujuan membeza2 kan taraf tetamu...
LillahitaAla..aku tau..mak aku bukan macam tu..
aku yakin tu adalah cara die memuliakan tetamu nya..
dan aku rasa tu lebih baik bila hobi mengumpul set pinggan mangkuk cantik2 dan aku boleh kire mungkin agak mahal tersebut 
digunakan tuk tetamu2 yang datang dari hanya tersimpan dalam almari sebagai perhiasan..
sekurang2 nya ia nya masih berguna..
dengan niat untuk memuliakan tetamu...
alaaaa..bukan pinggan mangkuk bertahtakan emas berlian pon..
hanya mungkin latest design atau jenama mak2...ngeeee...

dan...apa yang di tunjukkan mak aku pada waktu tu..
menjadi contoh [yang baik] pada aku saat ni..

kiteorang [kat rumah ni] gunakan pinggan arcopal yang mak aku pernah simpan tuk tetamu dulu2..
sebab dah terlalu lama..[mak aku cakap die beli secare kutu masa aku darjah 3]
24 tahun..!! tapi pinggan tu masih cantik..dan masih 'in'..
jadi dah tak cukup set 12 bijik setiap satu nya..
cawan kopi pon hanya tinggal 7 bijik sahaja...[asal nya 12 bijik]
tapi piring nya masih ada 11 bijik...
pecah barangkali...sumpik2 mak aku awal2 dah buang..
[Rasulullah melarang menyimpan pinggan sumpik pecah dalam rumah-apetah lagi nak hidang pada tetamu]
pinggan mangkuk cawan tu lah aku gunakan sekarang..
buat basahan..tahan panas boleh masuk microwave setiap kali nak panaskan lauk..

walaupon masih cantik..dan mak aku pernah buat tuk hidang pada tetamu yang datang..
tapi.. sekarang..
aku tak akan guna dan beri tetamu pinggan mangkuk tersebut..
aku masih ada 2 set lagi pinggan manggkuk [milik mak aku jugak]
dan hanya akan di keluarkan pada tetamu yang datang rumah ni..

bukan niat nak menunjuk..
macam aku cakap tadi..bukan pinggan mangkuk bertahta berlian pon kalau ada niat nak riyak tu..
hanya pinggan2 biasa yang mungkin cantik pada mata mak aku
tapi sebab masih baru dan cukup set nya-sesuai tuk tetamu yang ramai jugak-
jadi.. macam mak aku..ia nya hanya di gunakan tuk tetamu sahaja..
jauh dalam lubuk hati aku..
tak sampai hati aku nak hidang pinggan basahan guna hari2 
[yang mungkin dah buruk] pada mata aku..
untuk di beri hidang pada tetamu..
walaupon mungkin tetamu tak amik peduli pon 

macam yang mak aku 'tunjukkan' secara 'senyap'
tu salah satu cara memuliakan tetamu..
walaupon mungkin ada orang pandang dari 'sisi' berbeza..negative mungkin..
tapi..tak apa lah.. yang penting mak aku..dan kita sendiri tau niat di hati tu macamane kan..
walaupon mungkin lah bukan dengan pinggan mangkuk yang mahal..
tapi mak sediakan yang khusus berbanding basahan untuk tetamu rumah..

saat ni aku sedar akan nilai tersebut..kenapa...
walaupon dulu aku selalu tertanya2..
kenapa mak2 suka beli dan kumpul pinggan mangkuk banyak2 tapi tak di guna untuk sendiri pakai..
pon bukan tuk tujuan hiasan sekadar cantik di pandang..
tapi  tujuan nya tuk di hidang pada tetamu..

kite mungkin jadi tetamu..dan tak kisah akan sesetengah perkara..
kalau di hidang dalam mangkuk ayan pon..
mungkin tak akan menjadi persoalan..
asalkan dapat makan [bahahaha]
tapi.. biler orang willing tuk buat..sebagai tuan rumah..
tak perlu kite pertikaikan..biarkan jer..
apa sahaja niat die..tu hak die..

macam kisah sekarang ni lah..
mak aku beli sendiri..kemampuan die.. dan niat die tuk tetamu..jadi biarkan..
tak yah orang lain pertikaikan..dengan memberi gambaran berbeza atau negative..
samaada mungkin berbeza2 pinggan mangkuk hidangan pada setiap orang sekali pon..
itu cara die..kalau sesuatu yang baik..
apa salah nya kite ikutkan..

teringat aku raya baru2 ni..
aku di jemput jiran setaman yang kenal melalui blog tapi agak rapat..
datang beraya ke rumah die..
hanya kami2..satu family..tuk makan tengahari -sebelum derang sekeluarga ke luar negara sebab kawan ni nak sambung belajar-
berbesar hati biler tengok kiteorang di hidangkan ngan susunan pinggan magkuk kemas tersedia dan dengan gelas berkaki tinggi..
terasa seperti di alukan sangat..
sedangkan dalam hati pikir..
sapa lah kiteorang ni kan.. jiran biasa2 jer..
agak mengenali..
kalau ikutkan.. kire tak kisah lah pon ko nak hidangkan kat kiteorang pinggan lain2 design pon kan..
tapi  bile di hidangkan seperti tu..
kiteorang terasa seperti tetamu sangat istimewa yang jarang2 berjumpa..
haaa..nampak tak...apa aku sampaikan..
aku anggap mereka..sedang memuliakan tetamu nya..
[semoga Allah memberkati kehidupan mereka sekeluarga..insyaa Allah]

balik tu abah sado cakap :: sayang.. nanti kite beli gelas kaki tinggi yer..buat hidang kat tamu..



sebenarnya ada...milik arwah mak jugak..
[sejujurnya.. aku belum pernah beli set lengkap pinggan mangkuk sendiri..semua yang ada milik arwah mak dulu]
tapi dari awal aku simpan dalam stor berkotak berbungkus elok lagi..
eeerrr... sebab..tak de tempat nak simpan.!!
patut aku kuarkan jugak nanti... 
hidang untuk tetamu yang datang...

insyaa Allah...

tapi... nanti lah..tunggu aku kemas stor dulu.. ahaaakkss..





notatanganAty :: muliakan tetamu ikut cara yang berpatutan dan kemampuan.. 

kalau ada..apa salah nya..kalau takde.. tak perlu di ada2 kan sampai akan menyusahkan dan hilang keikhlasan di hati...


7 comments:

Qaseh Suhaida said...

Mak kita dulu2 mmg suka kumpul pinggan mangkuk dan cawan mcm2 corak dan tahan lama...skrg punya pinggan cepat retak dan ronggak

Mila@Rimbun said...

Kalau dah ada.. pakai je lah yer tak..
My mum takde beli pinggan cantik2, selalu pakai pinggan hadiah sabun jer kikiki....

Wa said...

Samalah..mak Wa pun sama..suka beli pinggan mangkuk,,pas tu guna bila tetamu datang :) salam kenal n follow sini

Chekgu Azrine said...

Akk setuju dik...akk pun blm byk lg pinggan mgkuk..br ada 2 set je hat elok...nti dh dok rumah sendiri mmg niat nk beli lg utk tetamu2 yg dtg...mak akk pun ajar benda yg sma jugak...

veesakura said...

setuju! both my mum and MIL pon macam tu. I? Teringin jugak tapi takde space nak simpan pinggan bebanyak..

norlina jusoh said...

sama nga peel mak kite.. hihihi.. kalau sedara mara ke sape2 singah umah mesti kena guna pingang dlm almari.. bkn yg basahan ari2 tu.. mak2 mmg camtu kan.. hormat tetamu bkn nak menunjuk ke apa. kdg pingan dlm almari nga yg basahan tu sama aje.. tapi still kena guna yg dlm almari.. cara org lama hormat tetamu. yg baik apa salahnya kite ikut.

Akak Kembang said...

sama ngan mak akak kembang...beli pinggan mangku selalu kata nak bagi tamu makan..biar nmpk cantik