Monday, December 21, 2015

Workstation/SOHO Berubah Wajah




last week adik aku habes spm yang si bongsu tu ada dok sini..
[insyaa Allah die akan tinggal ngan aku terus lepas ni...howyeeaaa !!]
so aku buat 'kerje' sikit...
aku mengemas-ubah workstation aku...!!
kaitan nya..??
ada adik aku tolong2 jaga tengok anak aku..
while aku boleh buat kerje lebih sikit..

walaupon tak siap sepenuh nya..
kene tunggu abah sado balik jugak.
dan kejap2 kene berenti layan anak2..
tapi at least.. dapat gak lah siap kerje aku sikit..
dari kan dok berterabur meja kerje aku sejak aku ubah kedudukan lama ritu..
kerja makin bertambah..barang makin banyak..
pulak tu.. lambat sikit filling atau..pending kerje..
mula lah huru-hara semua..
satu bilik berkecah..semak..

jadi.. sekarang workstation aku dah mengembang dengan jaya nya..!!
so..ruang kerje kene lebih luas sikit..
sikit jer pon transformasi sebenarnya..dan itu pon bukan lah beli baru...
okey lah..ruang sekarang lebih selesa sikit lah..banyak tempat storan..
dan lebih kemas..berbanding sebelum..
kedudukan pon dah berubah...




nampak tak.. dah bertambah kan...kiri kanan penuh..
sebelum ni..ada 2 keping rak para tu jer kan..
aku tambah lagi 2..amik dari playrooms qaleef..
sebab tak fully utilize..berabuk jer lebih..bek lah mak ko yang guna..
so.. banyak barang boleh letak..
kalau tak.. penuh2 lah kat situ sampai takde ruang..
kesudahan nya tu yang jade meja pon bersepah sama tu..
sekarang.. aku dah tambah..harap boleh kemas selalu..







unit rak tinggi ni pon..kalau ada yang perasan..dari playrooms qaleef jugak..
semua mak ko sendiri perembat...
bilik qaleef..dalam proses make-over jugak [tapi belum start lagi la..baru pikir2 idea]
menan die selambak letak dalam bekas2 kat rak ni..
semua aku dah simpan..[malas aku nak cerite pasal hal ni..dramatik..!!]
jadi...dari semak2 kat bilik anak..
aku pon amik lah guna..
tak yah nak membeli..
dalam bekas2 tu..semua ada barang2 berkaitan kerja aku..
kire memang manpaat jugak lah..
kalau tak..aku dok biarkan susun2 kat tepi2 bilik..rimas giler ko..
tu ada ruang kosong tu..nanti nak letak bekas lagi..
senang isi barang..tertutup..tak rimas sangat kan tengok nya..





peti ukir coklat tu.. bekas hantaran kawen dulu..
dari pihak abah sado..
tinggal 2 jer kat aku..lagi satu kecik bulat aku letak kat meja cermin bilik..
aaahh.. lagi satu..ada dulang..ada tu kat stor.. huhu..
yang besar..tinggal ni jer lah..sayang tu dah rosak sikit2 terkopek..
dulu bagi mak aku..ngan makcik aku..
rasa nya tina pon ada amik satu peti ni..





masih lagi kekalkan putih...selebih nya..tak banyak yang berubah pon..
tambah tolak tukar sikit deko jer..





kenapa printer aku letak atas rak..??
sedangkan ada ruang kosong lagi atas meja bawah tu kan..

ruang tu biasa aku guna tuk buat kerje2 lain..yang menulis ke hapa..
kekadang..abah sado pon akan buat kerje kat situ jugak..
so.. ruang tu memang saja biarkan lapang..dengan sikit hiasan..



harus ada gambar anak2 penyeri mata..


pasal susun atur...tak ada apa yang berubah..
dari dulu sampai sekarang ni..sikit2 jer lah pon..
cuma jaga supaya tak bersepah tu jer..
laci lagi satu..aku dah bagi abah sado..
die simpan barang2 kerje die...
tapi setiap kali aku kemas..tak sampai seminggu..
mesti dah bersepah balik..
penat aku cakap.. dah kuarkan..letak balik kat tempat asal nya
walaupon tu barang die sendiri..
tapi bukan die nak amik peduli pon..
main letak ikut mana die suka..gggrrrrr..
resit2 yang die bayar pon..macam rumah ker kereta ker..
die longgok2 jer dalam tu..
sedangkan dah pesan.. receipt2 penting macam tu..
letak kat satu tempat khas [ada aku sendiakan]
biler aku tanya.. nak buat filling..
berterabur semua dalam laci die..puufftt...
pasrah jer lah bini ni ha..
tapi tak per lah..
tu nama nya 'zone' die..
pandai2 lah aku nak kemas atau carik sendiri...sigh...


ok..tu jer pasal ruang kerja aku-kami
baru jer buat semua ni balik..
ada gak idea lain nak buat sebenarnya..
kasi nampak menarik..
kot rajin dan sempat lah nak hadap..
kalau ada..aku hapdet key...


daaaaa.....













12 comments:

Chekgu Azrine said...

Cantik dan kemas...
Pandai hias..

sumysya said...

cantik..pandainya mengemas susun atur...

Masya said...

cantiklah aty.. kemas .. pandai amik brg² blk qaleef ye hihihihi.. ni kira semangat 2016 lah ye ...

cik hani said...

Kemas..comel...

ieza ashaari said...

Za pny soho dah jadi stor. Kau rasa? Haha.

lieyalatif said...

mmg tabik spring dgn aty..ade anak kecik pun sempat mendeco2 lagi..rajin ubah suai susunatur perabut....cayalah!

dorsett pink said...

cantiknya

Julie Mangsor said...

Suka! Cantik, kemas dan kreatif!

nadiah hanum said...

Kemasnyaaaa..cantik! Banyak betul idea mendeko aty..best!

Nurul Hamiza Amiruddin said...

cantik nya..kemas sgt!

Wizana Arbain said...

Slm Aty, sgt2 inspired dgn cara u deko. Cantik & practical. Bole share x katner u beli pokok kecik kaler ijau tu? Teringin nk carik satu yg mcm tu. Thks :)

Puteri Satu said...

soho aty ni masih kat bilik master bedroom or dah pindah bilik lain ye...??? sebab background dinding putih... bilik aty kan hijau? or bilik aty dah cat putih...????