Friday, January 29, 2016

#Makansedap - bukak puasa kat NANDOS



waahh ko..macam bulan ramdan pulak tetibe..
aku sekarang ni ngah gigih menganti puasa u ols..
jenuh mengganti 30 hari ritu kan berpantang lepas beranak..pheewww..
dah mula dah last year lagi..
tapi masih banyaaaaaaaakkkk lagi ni ha... 
takper2.. aku gigihkan diri jugak..demi kewajipan sebagai muslim..giteewww..
masih ada masa.. buat isnin khamis..insyaa ALlah sempat setel sebelum pose akan datang ni..
kalau mampu.. boleh buat kerap lagi..
tapi tu lah..anak masih menyusu badan..ngan aktif pulak tu..
tak makan ok lagi.. tapi biler kurang air... rasa kering betul badan aku ni..
nak tak nak..lalu tak lalu.. kene sahur ngan makanan ruji..dan minum air banyak2 dari tengah malam tu..
kalau tak...tak sampai asar..dah melepak...huhu..
lagi pulak sekarang musim panas ya hampun ko..memang merecik lah...

gud luck pada diri sendiri..
insyaa Allah.. selagi mampu.. qada' puasa tu satu kewajipan..
tu urusan kite ngan Allah tu...
kene usaha jugak tunaikan 'hutang' tersebut..

semalam khamis..puasa lagi..
tapi sebab minum air kurang malam-pagi sahur tu..
kepala aku sakit berdenyut2 bagai nak pecah siang semalam..
kuar amik qaleef balik sekolah tu.. seb bek lah tak pitam.. hahaha..drama sangat kan..
awal2 ajak abah sado bukak pose makan luar..
dapur berkecah lagi.. tak kose aku nak memasak..
beli bungkus pon ok jer..kalau dah lapar tu kan..
tapi ni saja ajak makan sedap sikit.. 
terasa nak makan Nandos semalam..
dekat jusco depan tu jeeewww...

biasa perangai aku kalau pose dan nak makan kat luar..
aku tak akan kuar awal2 sangat pon..
aku prefer..bukak pose ngan minum air dan kurma dulu kat rumah...
solat maghrib siap2.. baru keluar...tak terkejar2... tenang sikit nak makan dah siap solat..
lagi pulak ngan anak2 kecik ni..
biasa masa di ambik akan jadi lebih sikit..
tu setel semua kat rumah..baru keluar nak gi mana pon lepas setel solat..
macam tu lah biasanya..
lagi ni pulak setakat nak makan sejengkal jer dari umah..
takper lah lambat sikit pon kan..dah minum air tu ok lah sikit..




jujurnya.. kitaorang jarang makan kat Nando's ni..
abah sado lagi suka ayam kat Kenny rodgers..
aku ok jer kat mana2.. dah lapar2 pose ni kan..semua pon nampak selera jer.. heheh..
tapi Nando's ni memang sedap pon..




dengan 2 budak ni..susah betul aku nak posing ayu2 taw... hahaha... ngada snagat mak nya nih..



duduk dalam baby chair..kalau tak semua bende atas meja de nak capai masuk mulut..




mentang2 lah bini kata lapau sangat.. abah sado order seekor terus...phewww...
set ni sekali 4 side dishes dan 2 air ..
tak perabeh pon makan sampai seekor ni ooii tuk 2 orang..
qaleef makan sikit2 jer makpak nya suap sebab die makan dah nasik kat umah petang nya...
so tapau lagi 2 ketul tak terusik balik umah...
malam lapar panas kan balik..


saja aku order side dishes jagung..sebab dak qaleef suka...



thank you lah kat abah sado sebab selalu layan tekak bini yang suka nau mengidam nak makan macam2 walaupon tak mengandung.. hahaha..
time mengandung tak mengidam macam2 pon...
time tak mengandung jer biasa nya lagi hover..
selalu kene sound ngan abah sado tu taw...
biler aku cakap "sayang...orang teringin lah nak makan ni...." [contoh]
"alaaa...sayang tu memang manjang jer teringin...sedangkan dah tetiap minggu makan "
hahahaha... biasa dah tu.. biasa dah aku kene ayat macam tu..
bukan tak kasi bini nya makan..
die selalu layankan jer..
tapi biler aku buat ayat macam tu..mesti kene balik punya..
alaaa.. die sound2 manje jer tu... 
tapi.. nanti die mesti akan bawak aku pergi makan apa yang aku teringin tu..
konon2 tunjuk macam tak nak kisah lah teewww..
tapi tak pernah pulak die tak layan...heheheh..alhamdulillah...
tak yah kate makan hebat2.. even aku cakap teringin nak minum teh tarik mamak pon..
petang2 balik kerje die soh siap2 nak bawak aku minum teh tarik depan rumah..
tu yang i lap u lebih tu...

eeaahh..teringin pulak nak minum soya gula melaka kat dalam jusco tu.. sedap oooii...


ok lah..tah apa aku mengarut dah ni..


bai...















3 comments:

Nurzakiah Hanum said...

sedapnya my fav

Rizziela said...

dah lama x makan nandos

Chekgu Azrine said...

Pnh mkn skli je...akk lbh prefer KR...kot