Friday, February 26, 2016

MakeOver RuangTamu :: baru sampai semangat nak buat plaster ceiling


lepas sebulan ProjekKecikRenovasiDapur..
baru lah gagah nak buat plaster ceiling untuk ruang tamu depan dan tengah tu..
ikut hati nak jer buat semua sekali sampai keatas bilik tu..
tapi.. aaiihh.. tak dapat di bayangkan..
kat mana aku nak anak beranak nak bertapa nanti..
so takper lah.. buat satu2 ruang dulu..

kiteorang ni.. nampak jer macam gigih..
tapi tak kental mana pon sebenarnya nak hadap semua ni..
aku ni kan memang alergic sikit bende sepah2 ni..mudah stress..
kekwat sangat keeeennn... huhu...
kalau tak.. tak kan lah aku amik masa yang agak lama macam ni..
semata nak buat plaster ceiling jer.
kalau buat dari awal dulu..dah siap dah gamak nya ni.. 

tapi tu lah..
nak kumpul semangat jer dah satu hal..
biler abah sado tanya.."nak buat ker tak nak ni?" [plaster ceiling depan tu]
aku jawap "nak..tapi nanti lah"
"biler..??"
binik : "nanti lah" [malas aku nak pikir]

sebelum ni..nak carik kontraktor pon malas..
sesekali biler kuar jalan.. nampak banner/bunting kontraktor buat plaster ni..
amik dulu no tipon..
tapi tak tipon2 pon..sampai ke sudah..peram jer...
ingat nak mintak sebut harga...tengok kene ngan bajet atau tak..

sekarang kalau ko nak tau..
tuk setakat ruang tamu dan ruang tengah [dining area asal]
nak buat plaster dan wiring jer.. bajet lebih kurang Rm 5k hingga 6k..
tu rata2 aku tanya kontraktor lah..
tu bukan satu rumah atau bukan sampai ke dapur rumah aku ni tau..
itu hanya setakat depan tu jer...hall ruang tamu..
pernah dapat harga.. Rm 7k...ngan sorang pakcik melayu ni..
orang kedai hardware rekemen kat kiteorang..
tapi rega ko bagi..ya hampun..paling mahal..
sedangkan aku tak pernah tengok hasil kerje pon..
memang tak lah kan...
dan yang paling kurang pon aku jumpa [design aku nak] rm 4500
untuk ruang tamu + ruang makan lama  sikit ruang bawah tangga
tu siap wiring..

naik harga ko tak hengat..!!
dolu2.. masa 3 tahun lepas..awal2 pindah dulu..
aku tanya..[even pada kontraktor yang sama]
tuk satu rumah sampai dapur paling mahal pon Rm 3000...
satu rumah hokeh...
sekarang..masih orang yang sama aku tanya
kalau penuh sampai dapur rm 7k... huhu..plaster ceiling jer pon..
aku tau kos beli barang bukan mahal pon..
aku tau setiap satu bendalah tu berapa harga..
siyes..setakat beratus2 jer...tapi tah apa derang caj mahal nak mamps.....puuffttt...
katenya..upah pekerje mahir yang mahal...
ok..fine.. aku boleh consider..
sebab kalau setakat beli barang murah tapi tak gheti nak buat pon apa lah maknanya kan..
kalau lah kiteorang tau buat..memang dah buat sendiri gamak nya.. huhu
jimat punya pasal kan..hahaha
kire2 kos tak Rm 1k pon....
kemahen berkire ko kan aty ooii..

tapi tu lah..kemahiran tak de kat situ...

aku tanya jiran2 aku yang dah buat dari awal..[dalam 2-3 tahun lepas sebelum gst]
ada yang full floor bawah [basic design] Rm 1300 jer..giler murah ko..
memang tak dapat dah lah sekarang ni..
ada tu buat atas bawah satu rumah Rm 3500 jer...pitam aku dengar sebab murah sangat nak di bandingkan ngan sekarang..

tapi tu lah... nak tak nak.. buat jugak lah...
walaupon rasa macam nak jerit... hooiii..apesal mahal sangat..!! 
pasrah jugak lah kiteorang membayar..
ko nak tunggu lagi setahun dua agak nya mahu cecah Rm 10k nak buat plaster jer..
agak nya lah..
sebab dulu 3 tahun jer pon dah 2 kali ganda..
so tak mustahil lagi setahun-2 akan naik lagi harga kan...

by hook or by crook.. buat jugak lah sekarang..
aku dah cakap kat abah sado..
kalau lah aku proceed tuk cat terus..
maknenya.. memang tak akan buat lah plaster ceiling kite..sampai biler2..
aku jugak masih hold penghantaran sofa baru ke rumah..
[tak decide kaler pon lagi]
lapang jiwa tengok umah ni kosong..
biarkan sementara...
semata2 sebab aku tunggu masa yang sesuai nak buat plaster ceiling..
kalau sofa sampai.. cat siap..
tak buat sekarang..memang tak akan buat lagi..
biler pikir balik.. baik buat jer sekarang terus..
sementara tengah lapang ni..
kecah tak kecah..sepah tak sepah..sanggup tak sanggup..
buat jer lah.. 2 minggu jer aty..2 minggu jer...
tabah kan sikit lah diri tu..

so...


terus.. last week..
aku buat open tender..gitewwww...
2 hari sabtu dan ahad..
aku panggil ramai2 kontraktor datang ukur dan mintak sebut harga tuk plaster ceiling tu..
terus terang jer aku cakap waktu tu..aku mencarik kontraktor dengan harga berbaloi..
tak kire lah melayu ke indon ker cina ke india ker..
kali ni aku tak gamble jer macam sebelum..
aku 'study' dulu latar belakang derang..
tengok hasil kerje yang derang pernah buat..
gugel nama2 derang...track record..
dan harap2.. kali ni lebih baik..
belajar dari pengalaman.. jangan cepat sangat teruja atau percaya pada cakap2 derang..
biasanya memang sebelum dapat job..sebelum dapat duit..
memang manis jer lah kan semua..semua nya ok...semunya akan nampak macam bagus...
tapi tengok lah nanti waktu dah mula kerje..
mesti macam2 perangai...

bukan nak bersangka buruk..
tapi tu lah..dah banyak kali jadi kan..
kekadang dah hati2 pon.. tetap kene jugak..
jadi.. apa2 pon.. tawakkal jer lah..
dan tu lah satu perkara.. jangan percaya sangat lah..

ok.. so..lepas seminggu..
dan semalam...
baru aku decide nak buat..terus contact orang yang kiteorang rasa ok
tak murah sangat pon...dan bukan termurah pon dari yang ritu panggil ramai2 tu..
tapi.. tu lah..aku rasa macam konpiden sikit sebab tengok hasil kerje dia
dan ada lagi kriteria2 yang tah macamana aku pandang pon aku tak tah..hahaha
tapi...
harap2 pilihan yang ni tepat..
kalau ok..aku akan rekomen kat korang..
[sapa baca entry ni dan nak tau hasil sila baca entry2 lain]

isnin depan insyaa Allah start buat..
ahad ni akan cabut segala langsir..togel umah aku..

pasal design yang kiteorang pilih..
aku tak nak share sekarang..
tapi saja2 nak share ngan korang design2 lain..
masa aku mencarik2 design plaster tuk umah ni..
siap perabeh jiran2 aku wassap soh hantar gambar plaster ceiling umah derang
aku nak buat contoh.. hahaha..
redho pulak tu masing2 layan aku..
mekaseh sangat kat derang semua.. banyak kasi pendapat jugak..
dan masa gugel2 tu pon..jumpa banyak sangat idea2 menarik...
tu aku share kat sini..
buat korang cuci2 mata...



















okeh...masa ngah gugel2 idea ni..
tetibe terpikir akan beberapa perkara lain yang berkaitan..
terus rasa... alaaaaa...malas nya nak pikir...
tapi terpaksa gak pikir..
tak jadi aku nak terus gugel carik design2 lain lagi..
sebab nak kene gugel tuk bende aku kene pikir ni pulak..
so setakat tu jer lah gambar2 aku kasi..

jujurnya.. aku tak amik design simple pon..
walaupon kalau ikut aku asal nya memang nak design simple giler..
tapi abah sado kata tak lawa pulak.. haaaiihh..
ni bukan setakat nak lawa jer.. tapi banyak faktor kene amik kire..
tapi dah kate rumah bersama..harus lah keputusan kene sama2..
so.. tu yang sudah nya jadi..design langsung tak simple.. huhu..
tapi tu nanti aku cerite lain yer..
aku ada bende nak kene carik n pikir ni..
nanti next week aku update kerje2 plaster ceiling ni insyaa Allah..


3 comments:

Nurzakiah Hanum said...

cantiknyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Nona Qiyah said...

mahal gile skrg, huhu, bertabahlahhhhh...tah zaman saya ade rumah nanti lagii la mahal..sobbbs !

jazzeyra aj said...

agak mahal jugakla nak plaster skrg ni, hihi.. tp after effect bulb cost jgn lupa ye :P **saja nk suruh tuan tanah tambah perkara pikir**