Monday, February 22, 2016

MakeOver bilik tidur anak2 :: tukar cat baru...





ni lah SEBAHAGIAN hasil kretiviti Qaleef kat wall playrooms die..pufftt..
dah di beli-bagi kertas buku bagai tuh..
tapi kat tempat2 macam ni jugak lah die nak tunjukkan kretiviti die tau...ggrrrr...
banyak hokeh..satu bilik..sana sikit..sini sikit...
sabau kan jer lah mata aku ni pandang selama ni...huhu

sampai lah dah tak ley nak tahan..
bilik qaleef pon dah tak serupa dulu..
tak mampu mak nya nak handle..
rak menan pon aku dah amik guna letak kat bilik kerje..
menan2 die kebanyakkan nya aku dah simpan dalam stor [tapi aku cakap ngan die aku dah buang] 
hahahaha..keji kan...
ada sebab nya..malas aku nak cerite..
aku bagi yang mana die betul2 suka jer..macam menan kenderaan kecik2
tu pon selambak gak tuh..

sekarang pulak dah ada roomate -dak shaquille..
so.. memang makin2 bertambah lah keje ko biler main secara beregu ni..
slide lama qaleef dulu aku dah simpan..
ni die mintak bukak balik.. shaquille sama2 nak main sekarang ni..
memang lah besh tengok..
tapi.. part bersepah tu.. berdarah gak lah mata aku ni..hahaha..
aku kan memang ada kepantangan sikit part tu..

baru2 ni mengemas2 lemari 2 beradik tu..
kuarkan mana2 baju yang dah tak boleh pakai..
atau baju abang nak di transfer ke adik..
baju2 lama abang pon.. ada adik dah boleh pakai..so kuarkan..
yang kecik2.. simpan elok2 kot boleh pakai lagi kat adik lain nati [insyaa Allah]

aku ni jenis tak boleh 'start'.. biler dah mula..susah berenti..
tu kerje tak habes2 nanti..huhu
dah biler aku kemas almari elok2..
alih tempat lain pulak..
pandang keseluruhan bilik..nampak kesan2 kretiviti qaleef..
terus rasa - okeh.. jom kite cat balik..baru -
part ni aku tau.. abah sado akan seram sejuk kalau dengar..miahahaha..
tapi kali ni aku janji.. aku akan buat sendiri jer..
while abah sado gi out station..
tapi.. hampeh..hahaha..
aku buat lah sikit2... sekadar permulaan..
lepas tu.. abah sado jugaaaaaaakkkk la yang kene siap kan.. biasa tu.. biasa...

aku boleh jer buat sendiri..
selama ni pon.. aku banyak buat-cat sendiri
even.. yang belang2 biru..feature wall playrooms ni pon..aku yang hadap sendiri..
tapi.. kerje aku..lambat lah siap..
satu hal.. aku memang particular..
semua kene bertampal..bertutup..
tekena bahagian tak sepatut nya..aku terus lap..
lantai semua habes tutup...
dan hasil kerje aku..jauh lebih kemas..
tapi..tu lah..memang lamaaaaaaaaa sangat lah..
lagi2 pulak ngan perangai anak kan..kejap2 kang kene berenti..
tapi..
abah sado buat kerje..laju..mengecat satu bilik macam tu.. sekejap jer siap..
2 layer..sap sap soi jer..
tapi tu lah.. cat jer lah..yang lain2.. mengemas bersihkan bagai tu..
tetap akan jadi kerje aku gak..
tapi..untung lah abah sado rajin tolong dan layan kegilaan bini nya ni..
walaupon setiap kali pon.. aku macam seram2 jer nak cakap.. mihmihmih..

mengecat..penat ooii...

tapi tak pernah nak serik...


sigh...




ok lah..terus sambung cerite..
sekarang..'Wilayah Qaleef' dah tukar jadi WILAYAH QnS
awal2 dah cakap ngan qaleef yang die akan berkongsi bilik ngan shaquille
qaleef ni die ada satu perangai 'self belonging' die agak tinggi..
abah sado kate..kedekut..huhu..
walaupon kate sayang giler kat adik die..
tapi.. barang die..jangan di usik2..die tak suka..
bilik tu pon.. die asyik cakap.. bilik qaleef..
so.. tak nak nanti die 'conker' bilik tu sorang..
tu kene cakap awal2.. 
dan kene buat sesuatu menunjukkan bilik tu pon dah jadi bilik shaquille
alhamdulillah..buat masa ni..die paham dan boleh terima..
jadi nya... since kata dah mula nak asingkan bilik tuk qaleef..
qaleef nak masuk 4 tahun dah..
die dah PERLU tuk asing tempat tido dari makpak nya...
tu yang di syariatkan...pasti ada kebaikan nya...
so.. pelan2 nak ajar ni..
kite bagi semangat ngan mud baru..
make-over sikit.. tukar mana yang patut..
dan saja nak amik mud tuk meraikan roomate baru qaleef...heheh..
kiteorang cat lah baru bilik derang tu ngan suasana baru..


ok..takde gambar proses sebelum dan semasa..
aku terus share gambar dah siap..
dah share awal2 sesiap dah kat IG semalam..
so sapa follow tau lah warna baru bilik derang..



biru... !!! masih biru...tapi warna lebih gelap
sebelum ni warna2 pastel.. lembut..
jadi kali ni kite tukar warna lebih cozy dan redup..
aku masih pilih biru sebab..qaleef suka biru..
dan lagi satu.. kesinambungan warna dinding ngan barang2 sedia ada dalam bilik tu yang tak boleh nak tukar semua..
which is.. masih lagi warna biru dan putih...



no more fature wall belang2...
sebab kat situ pon akan letak almari anak2 sorang satu
dan katil 2 ketul jugak sorang satu kiri kanan
like mirror reflections...giteeewww...
cuma katil adik nya belum di beli lagi..

insyaa Allah nanti ada sikit dekorasi kat feature wall ni..


kali ni jugak.. cati satu bilik...penuh semua wall..
sebelum ni.. setakat feature wall jer kan..tu pon belang2..
so biler cat habes macam ni..
nampak suasana yang sangat lain dari sebelum..
lebih redup mata aku pandang..
kat tingkap masih lagi praktikal pakai bidai..
senang urus..senang bersihkan dan nampak kemas..



ni pintu bilik air dalam bilik tu..
cuma 2 kaler jer aku nak kekalkan dalam bilik ni..iaitu biru dan putih..
tak nak banyak2 kaler..

kat wall sebelah pintu tu..
asalnya ada sticker monkey..ingat tak..
qaleef marah aku cabut bukak ritu.. huhu..
ada rak buku hitam jugak kat ruang tu..
belum bawak masuk lagi barang masa ni..
tak habes kemas...

nanti2 dah siap lain..aku update lagi yer insyaa Allah...
ingat nak buat perabot pasang siap tuk meja study dan rak buku/menan bebudak ni
tapi abah sado tak setuju pulak sebab die risau nanti aku akan ubah2 lagi..hahaha..
baik lah..memahami sangat kan...






notatanganAty :: Wilayah Qaleef&Shaquille bukan lag playrooms..tapi dah jadi bilik tidur...



10 comments:

Mimi Kyumi said...

Biruuuu !Cantik jgk warna dia..Mimi pn baru nk terfikir tuk cat bilik tp still konpius nk warna apa..sat biru,sat nk aqua blue,sat nak pink,sat nak purple..ayoyo..

Fiqah Feeona said...

Rajin Aty mengecat..Huhuhu..Saya pun suka biru

cik hani said...

kami plan nk cat biru macam ni jugak untuk bilik belakang.. tup2 masih stick dengan warna putih jugakk.. hehehe..

biru ni cantek kan..

cplud miera said...

assalam kak. tertggu2 citer bilik ank ni sebonarnya. huhu. bilik anak sy pon dah xserupa bilik dah. ngn menan penuh sana sini. cantek dark blue tu. lemari ikea pon dah up lg 1 yer. hehe. cepat2 citer deco bilik ni kak. nk carik idea.. huhu

eima said...

cantiknye biru tu wei .... menonjol betul .....

lieyalatif said...

ya Allah aty...ko mmg takleh dok diam kan...aktif...ade jek kejaan dibuatnyer....tabik spring toing2 lieya laaaa...nanti cepat2 update...nak tgk after reno...walopun dah tau meletopsnyer mcm mane tp tetap i teruja nak tgk....

cik mah said...

Suka biru jugak....cantik..

Chekgu Azrine said...

gigihnya hubs aty mengecat....
series lawa betul biru nih..
kompem la lawa kalau hasil tgn aty tau

nayfatimah rasyid said...

cat kat wall pon dah ohseme ;)
nanti deko bertambah lah ohseme

alin said...

cantik sangat kakkkkkkkkkkkkk!!!!!!!!!!!!!!!!!