Friday, March 04, 2016

apa bende yang ko sibuk sangat...


dah jumaat dah..??!! gullpp..

apesal rasa cepat sangat nih...

ini series..

aku rasa sebab bizi sangat lah.. hahaha..
bizi sangat lah keeennn...tu 2 hari tak hapdet..lalala..
orang cakap.. blogger ni.. yang boleh jadi blogger orang2 yang lapang jer..
wak luuu...!!

eeeerrr...
sentap lak...kahkahkah...
ok..tak nak cakap pasal tu..
len kali...bukan sekarang...nak cakap pasal tu jugak nanti...
sekarang...
aku takde mud..sebab aku...

bz?? hurrmm...

ada lah bende2 yang korang tak payah tau...
sisi 'istimewa' dalam hidup aku..kiteorang..
yang tak yah semua aku nak share dalam ni..
biar aku lalui secare normal..giteeew...konon nya..

ini semua poyo hokeh...

ok..
nak cerite..bende lain...
semalam aku ke puchong beli lampu lagi..
yeeaahhh..bosan...
tapi nak buat acaner kan..
kene lah pergi beli sendiri jugak..sebab beli sendiri lagi murah darikan kontraktor tu caj..
kalau boleh berjimat..ape salah nya berusaha lebih sikit...
kalau ko malas..dan ko banyak duit.. its ok..serah saja..senang keje..
tapi kan korang suka nau cakap aku rajin...[la sangat] -tangan kat bahu sendiri
aku amin kan ajer... bagus jugak selalu di doakan menjadi orang rajin2 ni..hahaha...
untung2... rajin sokmo lah sentiasa..giteewww...kah....kah....kah..


eeaahhh..!!


amiiiiiiiiinnnnnnnnnnnnnnnnn...







kat kedai lampu puchong tu..
even dah ukur siap2 kat umah..
kate nak berapa batang bagai..
dan walaupon kata dah pernah beli sebelum ni..
dok pikir...sampai kedai nanti senang.. boleh terus mintak dan bayar laju2..
tapi....tu konon nya jer lah..
sampai sana.. tetibe terjumpa pilihan2 lain pulak..
kalau sebelum ni beli jenis lain..
mungkin SA ritu pon tak sempat nak cadangkan kiteorang pilihan2 lain sebab ramai orang..
tapi kali ni SA cadangkan lampu2 lain pulak dari haritu yang lebih praktikal dan elok tuk apa yang kiteorang mintak..
dah tu.. saiz nya lain2 pulak tuk LED dalam L-box..
eeeahh..terbagitau pulak kiteoran buat plaster ceiling jenis L-Box.. huhu..
bukan nak rahsia sangat pon..tah apa2 jer..
cuma konon nak cerite satu entry lain nanti..
tapi takper lah.. cerite pasal lampu ni dulu...
sebelum ni dah pakai dah kat dining area tu..
tu ingat nak beli yang tu.. 
tapi.. biler ada pilihan lain..pulak tu ada saiz2 yang berbeza..tu pening tak pasal kat situ kene kire..
tipon kontraktor yang buat keja kat umah soh ukur berapa kaki bagai..
nak beli down lite pon sama jugak..jadi ber hal2 lagi..
tapi tak lama lah kali ni sebab tak de orang sangat..
tak macam hujung minggu..

pasal lampu ni aku cerite lain lah..






pasal sopa... dah berapa lama aku cerite yang ritu aku pergi beli sopa tu..??
3 minggu ada tak..??
sampai sekarang aku masih tak decide kaler..!!
sampai kan orang tu datang umah aku bawak pilihan2 warna lain lagi..
bagus orang ni...
yer lah..aku dah bayar ooii..tapi macam tak nak jer gamak nya..hahaha..
alih2 sanggup pulak die datang sampai kesini sikit punya jauh...

tu pon nak sejam pikir..dan pilih..redho jer lah die melayan..
bawak pergi pencahayaan siap nak banding kan kaler..
tah apa yang susah sangat tah..
tapi sungguh..aku tak ingat kaler apa aku amik..hahaha..
tapi bukan hitam..bukan gold..
dan harap tu kaler yang tepat..puuffttt.... merecik peluh mek nab ooii..
dah aku soh hantar akhir bulan ni..nanti baru ko tengok..
biler umah dah siap semua..siap cat..

aahh..korang kalau berminat nak beli sofa ni.. nanti tengok aku punye dulu..
boleh order dari aku jer kalau berminat..
pre-order 2 minggu..
aku bagi harga kasih sayang kat korang semua..mihmihmih..

tapi..aku series ni tau..






haaaa.. ni lagi satu hal..ooeeeemmmmgeeeeee...!!!!

ni almari lain..
bahagian dalam salah satu almari kiteorang tu yang tetibe runtuh..!!arrrgghhh..
stress hokeh..stress sangat..

jujurnya... baju aku menumpang kat se-bahagian lain baju2 abah sado...
tu ko nampak ber-campur baju aku ngan abah sado..
kiteroang ada ruang masing2...
tapi masing2 punya bahagian terlebih muatan..jadi satu bahagian almari..terpaksa share2...
penuh2 sekali dah campur ngan sebahagian baju abah sado..
ni baju2 yang jarang kiteorang pakai..
contoh macam baju melayu..
eerr... baju nikah kitorang pon ada dalam ni tau..hahaha..dasat tak...

sebahagian okeh..baju2 aku dan sebahagian baju2 abah sado yang selambak2 lagi kat almari lain..
nak nanges biler pikir tak de ruang dah nak letak baju2 kiteorang..
sampai abah sado kate nak beli almari kain tambahan..no way..!! 
die ingat almari kain tu kuat sangat agak nya..
dan paling teruk..die pikir muat agak nya nak simpan baju2 die..semata..
memang tak hokeh..sila percaya...

abah sado selalu terasa macam die takde baju..
tipu...!!!! 
die ada 8 tingkat rak beli IKEA.. hanya kain baju pakaian die sahaja..!!
memula aku beli 4 tingkat...tak muat..
[ieerrr...kerje2 pikir.. beli bende2 macam ni memang kerje bini..
kalau ikut die.. letak dalam bakul pon takapa... kot.. hahaha]
jadi..biler dah kemas2..tapii tak muat jugak..
aku terpaksa beli lagi 4 tingkat..[sambungkan]
pon tak muat..nak beli lagi satu set 4 tingkat..
dah habes stock pulak tak kuar2 sampai sekarang..
4 tingkat hanya baju2 t-shirt jalan/duduk umah die hokeh..
baju jer tau..maksud nya tak masuk seluar2 die...dan lain2
baju coverall kerje die ber-helai2 bapak tebal lagi makan ruang
tak masuk kain sampin die yang tetiap tahun beli..
tak mauk kain pelekat die..stokin2 die.. seluar panjang pendek bagai..seluar sukan..
dan lagi..tak masuk tah apa2 baju lama yang die kate sayang..tapi aku tak pernah nampak die pakai..

puffttt...

lepas tu nak cakap... macam baju aku jer lah yang lebih nya...
dan menjadi punca para kat satu bahagian almari tu roboh..
tu sikit jer aku letak tu baju aku..sikit sangat jer tu tau...
baju abah sado pon dah pakai hanger pink aku punya sebab hanger hijau die dah perabeh guna..
yang hitam tu pon guna jugak dari dobi biler hantar dry cleaning...

sumpah aku rasa this is..our biggest problem ever..!!!
paling2 buat aku stress setiap kali pon..
susun atur dan penstoran paling2 teruk...
masalah terbesar kiteorang laki bini...ini lah die..
tak cukup ruang simpanan tuk kain baju semua..
dan paling teruk..
aku terpaksa simpan sebahagian nya kat tempat lain..!! [selain dari dalam almari ni]
tu baru cakap pasal baju jer..
belum lagi cerite pasal tudung2 shawl aku..
belum cakap pasal palazo2 aku...
tak masuk lagi pasal kain baju seluar duduk rumah...

nanges pikir tak tau nak buat macamane...

dan tetibe aku dapat idea tuk amik ruang...sebahagian kat bilik kiteorang ni..
tu buat almari pasang siap...

hurrrmmm...menarik kan....
boleh solve problem rasa nya..

tapi belum di usulkan pada abah sado lagi..
tak tau lah die setuju ker tak..
tapi aku akan pastikan die setuju jugak..
sebab..aku tak nampak jalan lain buat masa ni selain tu..
alaaaa..pandai2 lah aku nak kasi elok cantik tak menggangu keeeeeeenn...

ok...tu nanti..
next project...kot..
tapi percayalah cakap aku...
aku sanggup hold tuk Kitchen cabinet hanya untuk INI..
aku perlu selesaikan masalah kiteorang yang satu ni dulu..
masalah yang kiteorang dah hadapi dari awal kawen dulu..

berpanjangan hampir 6 tahun...

sigh...


laki aku buat tak tau jer bendalah tu runtuh semalam...how dare u sayang..!! 

dan hari ni..keadaan masih macam dalam gambar tu... 


eeerrr...aku pon..


sebab...kiteorang penat..
penat nak hadap...again n again...

dan tau..kalau kiteorang nak buat [betulkan]
kiteorang pasti akan masa yang sangat2 panjang..
mesti nanti berlarutan sampai ko akan tengok baju bersusun dalam dengan warna hanger yang sama..
which is..hijau tuk abah sado..dan pink tu aku..
dalam susunan yang senada...mengikut kaler baju...macam kat kedai..
eerrr... aku punya kerje lah tu..

the worst part is... 
aku terpaksa tapis setiap baju satu persatu...
dan selalu nya.. mesti abah sado yang akan kene..hahaha...kejisss...
abah sado tau..die mesti nanti kene menjawap ngan aku setiap kali pon..
"sayang... baju ni muat lagi tak..?? nak pakai lagi tak..??""nak simpan??" "nak bagi orang tak??"
dan soalan2 tekanan yang lain...
dan tuk memanjangkan lagi tempoh masa mengemas tu...[yang menjadi punca2 kenapa kiteorang malas nak mula mengemas]
die akan test setiap satu nya...but end up..die mesti akan simpan balik dalam almari...!!
dengan alasan..."sayang... baju ni orang beli masa..bla bla bla...."

atau... "sayang punya baju pon banyak tak pakai jugak  "


ok...fineeeeeeeeeee.......


abah sado tak nak kalah..!!

maksud nya..
die tengok aku simpan baju2 aku..dan tak pakai2 pon...
tak kan die tak boleh simpan jugak..
dan tak pakai...


hahaha..ceredik...


tau lah..sebab ini bukan kali pertama terjadi..

jadi...dah sampai masa..

aku pikirkan solution jangkamasa panjang..

notatanganAty :: fefeeling che ta nak sewa satu rumah lain tuk letak kain baju jer... miahahaha...


balik puchong semalam..
sempat singgah beli baju raya anak2..
dah beli baju raya chuolss..ahaakks..
sementara qaleef takde [ke sekolah]
waktu2 ni tak ramai orang..dan senang nak memilih lama2..
sekarang nak pilih tuk 2 orang..
lebih masa sikit nak kene amik..
kiteorang dah awal2 planning..
nak nak lah nak kuar pergi shopping time2 puasa nanti..
biler lapau..penat..nanti mud cepat hilang.. hahah..
lagi2 kalau anak2 mula buat perangai sama kan..
macam tu lah setiap kali pon..
jadi.. awal2..sikit2...ada kesempatan beli jer sesiap..
tak sampai 3 bulan pon lagi...
insyaa ALlah anak2 tak akan membesar sangat laju...huhu

tu atas tu.. dapat lah beli sikit..
1 kemeja lengan panjang tuk qaleef..dan shaquille
round neck t shirt dan suar sepasang tuk qaleef jer..
tak perasan pulak banyak aku beli kaler putih..!!
aku memang suka anak2 pakai putih..tak tau napa..
tapi.. macam terlebih jer..
lagi satu.. kaler biru.. 
so lepas ni kene ingat.. elakkan putih..elakkan biru..
aaaahhh... aku memang tak suka pakai kan anak pakai baju yang sama..hahaha..
tapi aku prefer tuk pilih warna yang sama dengan design yang berbeza..

nanti nak kene carik t shirt colar tuk anak2 pulak..
round neck t shirt lebih tuk qaleef..

mak2 sangat... baju anak2 dulu kene sediakan..
aku masih tak pikir pasal baju sendiri pon lagi ni..
abah sado...?? lagi laaaaaa...
kalau aku tak tolong pikir.. die buat tak tau jer nanti..
biasa tu.. biasaaaaaaaaaa....



okeh... dah...should to stop now..
aku nak kene mengemas almari..sekarang jugak..





7 comments:

Mila Hilas said...

ensemnye baju qaleef tu..kemeja

cik hani said...

Atie.... bab baju tu memang setuju..
baju banyak tapi terasa macam takde baju..
pastu payah nak pilih nak yang mana, simpan yang mana, buang yang mana..

kami dah stop beli baju sekarang..
huhuhu..

Chekgu Azrine said...

Akk pun ada prob yg sama sis..pastu husb suka ckp bju akk yg byk...huhu

sumysya said...

wah awalnya shopin raya,,,ooo 3 bulan lg yer,,,eh nak gi shopin awal gak le utk raya ni..

nisa nass said...

Sama la jgk mslh baju ni!2 almari pun penuh.overload.tu pun dok rasa xdak baju nk pkai..huhu
Rasanya sy ni punya mslh suka beli baju suami,isteri kot.baju anak pun sama.pntang jumpa..ergghh

Kak Jah said...

dalam 2 minggu lepas saya dah clearkan almari saya. yang tak pakai tutup mata bagi org. so sekarang ni dalam almari saya hanya baju2, tudung2 yg saya betul2 pakai je.

bahagia betul mata ni tengok almari lapang je.

Siti Fatimah said...

xmo komen pasal baju, baju daku pon besepah penuh almari. xrajin nk melipat kekdahnye, jadi sume sumbat gantung dlm almari. klo almari tu bole ckap mesti die ngadu senak. huhu...

pssstttt.....nk komen pasal lampu..kot2 nk letgo y lame, iols nakkk...da lame pekenan. ngeh3