Thursday, March 31, 2016

Pendapat Dekorasi :: "eleeeyy... rumah dia nampak cantik sebab pencahayaan jeeeww..kalau tak..biasa2 jer rumah dia"




eeaahhh.... mana tau ni..
memang betul pon..

hahahaha...

aku series..
teknik pencahayaan yang betul dan baik..
salah satu cara boleh buat rumah yang biasa2 jadi cantik..
dan ada kala... boleh nampak mewah..!!
walaupon hakikat nya mungkin biasa2 jer sebenarnya..

tu fakta..

PENCAHAYAAN yang baik..merupakan kunci untuk membina mood yang sesuai

macam2 jenis pencahayaan korang boleh buat tuk rumah..
selain down lite..
korang boleh jugak gantung lampu chandelier..
lampu meja [side table lamp/lampu pendant]
atau lampu berkaki

lampu dengan macam2 gaya..dan saiz
akan bagi efek yang berbeza untuk setiap ruang dalam rumah
bergantung pada konsep dekorasi pilihan..
tau tak korang..lampu pon boleh di jadikan sebagai dekorasi tau...
so..tak yah pelik aku suka beli lampu meja..
walaupon dah ada lampu kat ceiling..
sekarang ngah pikir nak beli lampu kaki pulak..


teringat ada reporter pernah tanya aku masa datang umah aku tuk interview..
"memang suka lampu yer..instead of hiasan kecik2..?"
huhu..yup....
sampai kan masa umah ni masuk paper last year..
derang claim umah macam suasana hotel..

sedangkan..tak pon...tak lah cantik mana kan..
perabot basic jer..pon biasa2 jer..
tapi.. biler orang masuk umah..
dari pintu masuk..
orang akan rasa 'warm' ngan lampu chandelier aku tu...
masa tu..takde pon down lite..atau lampu selambak dalam L-box tu..
so.. pencahayaan rumah memang dari lampu gantung tu jer..
tu pon tak terang...
tapi..memang aku sengaja...pakai mentol lebih warm..
instead of mentol putih..
sebab..pencahayaan warm tu lah yang menarik..

tu ko tengok kat hotel..pakai lampu warm2 jer tu..
lepas tu..ko kata nak buat umah macam hotel..
sedangkan..dekorasi bilik hotel tu.. biasa2 jer sebenarnya..
haaa..tu lah teknik pencahayaan nama nya..

macam aku cakap kat atas tadi..
pencahayaan tu..mengubah mood...

so macam tu lah umah aku..
hakikatnya..tak lah hebat mana..perabot biasa2..
susun atur pon tak semenggah..[tetap aku bersyukur ngan apa yang ada]
tapi.. yang aku perasan.. setiap kali orang masuk umah aku..
mesti akan impress...
tu pon lepas aku bukak lampu gantung chandelier aku tu..hahaha..
kan aku dah cakap....
kalau tau.. biasa2 jeewwwww...





sori.. tak ley move on lagi..hahaha...


teringat aku dulu2..kecik2...masa masih tak paham konsep..
biler tengok cerite omputeh.gelap2 jer umah derang..
setakat bukak lampu seketul..
cahaya samar2..suram...
aku pelik..dan mesti tertanya sendiri..
kenapa lah suka nau duduk gelap2..

sekarang..aku paham.. 

aku suka lampu yang warm..
lampu kuning tu..
ingat tak..dolu2... lamaaaaa dah...
aku pernah cerite..laki aku tak biasa ngan pencahayaan macam tu..
tak biasa dengan lampu meja sebelah katil..
tapi.. sekarang.. mungkin sebab dah terbiasa..
so.. die pon dah ok ngan pencahayaan warm macam tu..
dia tau function nya.. hahaha..
contoh nya biler anak bini dah tido..dia balik lewat malam..
tak kan nak bukak lampu terang2 tu kan..
waktu tu pandai lah die bukak lampu meja sebelah katil jer..

tu pasal.. tuk down lite kat hall bawah..
kiteorang prefer tuk pilih lampu yang ada 3 jenis pencahayaan..
biasa nya lampu warm ni tuk cantik jer..
tapi aku masih suka pakai lampu warm [kuning] dari lampu putih..
cuma tu lah.. bergantung keadaan jugak..
time2 nak makan anak beranak..dok ngan qaleef ngan shaquille..
aku bukak jer lah lampu putih..kasi ceghah biji mata masing2..
so..berubah2 ikut masa dan keadaan..
tapi kalau ko nak tau..
lampu paling suka aku nak bukak..
lampu meja tu lah..haaaa..
kalau malam2 tu..setakat nak lepak minum air milo cicah roti sorang2..
atau tengok tv kat bawah sendiri2..time2 anak dah tido..
atau kekadang lepak berdua ngan laki..
memang bukak lampu meja tu jer..
warm... intim... romantik..rasa tenang..instead of terang benderang satu rumah..

teringat pulak mak mertua aku masa datang lama umah kiteorang ritu..
dah biasa ngan lampu warm2..
biler aku bukak lampu meja...
atau lampu chandelier...die suh tutup..hahah..
tak pasti lah kenapa...
die prefer lampu putih yang masa tu ada kat ruang tengah
sekarang dah takde dah lampu tu..
orang tua agak nya kan...tak biasa..
sama macam abah sado awal2 kawen ngan lah dulu2..heheh..
ayah aku pon macam tu gak kekadang..
tu umah die renovate..kemahen terang lampu putih selambak...
paham...paham....
tapi mak aku pulak sebalik nya...
die macam aku..suka lampu warm2...
ok..mungkin aku ikut die kot..
ko kalau gi umah tina pon macam tu..
lampu...malap2 jer...
bukan takde lampu terang2 putih..
umah masing2 penuh lampu..
tapi.. prefer lampu warm amik mood macam tu...

tapi tu kalau sendiri2 lah..
kalau orang datang..
rumah aku...macam hari raya..terang benderang..!!


ok..dah..tu jer aku nak sembang...
bai...











BUKAN RM 180..!!

TAPI LEBIH MURAH !! 



PACK PREMIUM / TRIAL PACK 
SKIN BAR EPHYRA 
INTEEMOR
SKIN NANO SERUM


ORIGINAL
dengan harga kasih sayang dan terbaik..!!


HANYA DI SINI..

WHAT'S APP / SMS :: 019-2085089
[untuk urusan jual beli sahaja..tolong jangan call/pertanyaan berbentuk peribadi tidak akan dilayan sama sekali]



EMAIL :: nurha_abdul82@yahoo.com

LIKE FACBOOK :: EPHYRA-PINK GARAGE BEAUTY CARE


UNTUK MENGETAHUI MENGENAI EPHYRA NGAN LEBIH LANJUT :: KLIK SINI

2 comments:

eima said...

HMMM PAHAM PAHAM... TP AKU PLAK PENING DOK DLM GELAP ..KELAM2 ... HEHEHE

cik hani said...

kami suka duduk dalam gelap...best nak tidur..haha