Monday, April 11, 2016

"betul2 ker ko happy Ty ?" - soalan cepumas






korang kene baca ni...
bukan isu keseronokan menjadi suri rumah mengadapa anak 24/7
tapi lebih dari itu..

baru2 ni..tak berapa nak baru lah gak..
sembang ngan sorang member..
dia tanya aku...
"betul2 besh ker Ty ko jadi suri rumah..?? "

aku tanya kenapa...sebab die pon baru jer berenti keje..
tu pon lepas melahirkan anak ke-tiga...

aku nak tunggu reaksi dia dulu...
sebab..dari nada dia..macam... tak redho jer.. hahaha..

"penat lah ty... aku rasa macam menyesal lak berenti kerje "

aku senyum dengar dia cakap macam tu..


"haaa..tau pon ko..jaga anak2 memang penat..!!"
aku tak tipu tu..
tapi aku cakap dalam hati jer lah...
aku tunggu dia sambung..
macam ada sesuatu nak di luahkan..

"ritu..aku rasa terinspirasi sangat biler tengok ko macam happy jadi suri rumah...life ko nampak menyeronokkan..."

dia mengeluh..
tapi aku terus tergelak besar..

tak sangka...

aku tanya..."ko berenti kerje ritu.. sebab aku ker..??"

kawan aku tu pon terus gelak...

dia sambung...

"sikit lah..." sambil gelak2.. 


"penat dol duduk umah ni.. ngadap anak2 jer..macam2 hal..macam2 kerje..ada jer pulak tu bebudak ni punya perangai nak buat.. bergaduh nya.. kang melalak2..stress gak lah aku..."

aku :: "ok.. tu betul..."

"aku rasa macam tak dapat nak berehat pulak.. time anak tido.. aku rasa macam nak tido sekali..aku ingat dulu2..masa kerje.. anak2 tido.. aku pon boleh tido baring sekali...tak pon dok lepak ngadap tivi..tapi..hati tak tenang...terpikir2 pulak kain baju basuh tadi..tak jemur lagi.. tak masak lagi..kang anak2 bangun tido..nak kene bagi makan..time derang dah bangun kang..aku tak dapat nak memasak..satu kerje pon aku tak dapat buat..nak hadap serang makan lagi..jenis pulak tu makan bersepah2..kang ngan air tumpah nya.. ngan menjejeh nya melekit2 satu rumah susu botol tu.."

aku :: "sama lah macam aku pon.." 

dia sambung lagi "aku rasa macam tak sempat nak buat apa2 tuk diri sendiri... nak mandi nak makan pon tekejar2.. dah macam maid dah aku..baru rasa nak duduk.. yang tu terberak.. yang ni nak tekencing.. baru nak rilek2..tengok2 kakak nya dah nak balik sekolah..nak uruskan kakak nya pulak lepas tu.."


aku :: "sama la...." sengeh2...[part macam maid tu]

aku memang paham sangat...
aku tak gelakkan die pon sebab melalui bende yang sama..
tapi.. aku tegelak sebab die rasa macam..aku tak lalui semua tu..
dia ingat.. aku duduk2 umah.. dengan tenang..senang lenang...

"aku ni kekadang terpikir.. orang yang jaga dan uruskan anak2 aku ni..termasuk anak2 orang lain..macamane lah agak nya.. nak ngadap makan sorang2 tu.. si abang [anak kedua dia] kalau makan..sabar jer lah aku mengadap die habeskan... lambat nau.. sampai si adik nya dah melalak2 mintak susu [masih baby lagi]..mula lah aku rasa nak naik hangin jer nak budak2 ni tuh...." 

okey...sama ngan situasi aku...


"yer lah.. dulu.. jarang2 aku uruskan anak aku sendiri... satu hari aku kerje.. pengasuh yang buat semua.. bila aku amik balik kerje.. anak2 dah siap mandi.. balik umah.. aku masak jer ala kadar..tu pon selalu aku bawak jer makan luar terus.. kemas bag anak2 tuk esok nya..lepas tu tido.. tu pon aku rasa dah penat giler..kelam kabut masak..kelam kabut solat dan urus diri..dah rasa cukup hebat dah sebab mampu kerje dan uruskan anak dan rumah..sedangkan.. kalau duduk umah..kerje tu lagi berganda penatnya aku nak hadap perangai anak2 ni.."

situasi ni.. aku lalui hanya dalam tempoh yang sekejap..
dapat lah rasa sikit.. memang penat gak balik kerje lepas tu nak uruskan anak..
waktu tu lah anak mintak perhatian..
4 bulan usia qaleef masa tu sebelum aku berenti kerje..
kira 2 bulan jer aku hantar qaleef ke pengasuh...
tapi aku tertarik bila dia sambung cakap kat bawah ni..

"sekarang.. bila aku sepanjang2 hari hadap anak kat rumah..lagi penat giler..!! penat nya lain macam..dulu.. lepas hantar anak2 ke pengasuh.. aku boleh lah rasa macam lapang sikit...[dia gelak2..] dalam kereta boleh berpkir banyak bende biler bersendirian..ada masa aku nak duduk bersandar kat opis lepas kan lelah..sekarang..ngan anak2..tak sempat aku nak pikir hapa..masa bersendirian tu jarang ada.. aku nak bergosip ngan member2 kat tipon pon.. tak tenang.. kejap kang terjerit2 anak aku memanjant..kang si adik nya merengek2..penat lah aku beb..." 

aku terima kejujuran dia...
aku boleh paham..sebab bende tu memang sampai sekrang pon aku lalui...hahaha

kelakar nya... dia cakap "laki aku wassap tanya aku kat rumah ok ker tak.. aku rasa nak marah..!! berani die tanya aku ok ker tak..?? ..sebab memang tak ok lah jawap nya..!!"


aku gelak besar time ni..

dari perbualan tu..memang obviously die tak happy ngan apa yang dia lalui..
dia ulang2 cakap.. "kalau kerje dulu... "-dengan sambungan ayat lebih baik..

aku tak marah pon ngan apa dia cakap..
sebab..memang betul pon..ada sikit kebenaran apa yang di luahkan..
dia tak terlalu cintakan kerjaya dia..
tapi aku rasa.. apa yang di maksud kan..lebih pada  "me time" yang dah tak ada tu..


kawan aku cakap lagi.. "dulu.. aku sikit punya marah bila pernah beberapa kali terdengar  pengasuh menjerit tengking anak aku...[suara slow mendatar].. tapi sekarang..aku dah paham situasi tu.. dengan perangai anak2 ni.. memang hilang sabar di buat nya.. dulu.. balik kerje..walaupon penat..aku tak sampai hati nak marah anak2 aku..sebab rasa bersalah tinggal kan derang satu hari kekadang sampai lewat aku amik..lepak2 makan ngan kawan dulu..tapi sekarang ni.. kekadang rasa macam lepas kan geram pada anak pon yer jugak.. macam tu lah dulu pengasuh tu ko dok hadap anak aku..anak orang lain lain ngan  macam2 perangai"

yang ni..aku no komen...
sebab..aku takde pengalaman..
tapi aku tau.. seorang ibu memang tak suka kalau orang lain marah anak dia..

perbualan aku dengan dia gak panjang.
akan hal ni...lebih banyak die meluah perasaan dia..
aku amik sikit2 jer share kat sini..

dia tanya aku " tapi kenapa aku tengok ko sentiasa happy jer... ko siap kata tak ada hati nak kerje lagi..sedangkan aku..ngan berkira2 ni nak kerja balik semula..."

aku tak jawap... tapi terus tanya :: "laki ko macamane..??"

"laki aku suka aku tak kerje.. dia kata... die seronok balik kerje..aku ada kat rumah..ada anak2 dah siap2 mandi diuruskan "

kawan aku ni dulu selalu kerje balik lewat..
lagi2 time akhir bulan...
kekadang kene out station sebulan sekurang2 nya sekali...

dia sambung lagi "memang lah laki aku happy..tak tau bini nya kat rumah ni macam nak gila hadap semua ni "

perbualan kiteorang lebih santai sebenarnya..
berkongsi..dan gelak2 besar...

lepas tu..lama dia terdiam...
dan tanya aku soalan cepumas " betul2 ker ko happy Ty..?? ke secara luaran nya jer...?? "

eeaaahh... dah macam tulis ayat dalam novel pulak aku nih...hahaha...





hampir 4 tahun..aku jadi suri rumah..

betul..macam kawan aku cakap...
aku memang takde hati nak bekerje ngan orang lain..[insyaa Allah buat masa ni]

dan betul jugak..macam apa yang aku jawap pada kawan aku..
aku lalui apa yang dia lalui..
kepenatan.. stress.. rasa macam bibik gak kekadang..huhu..

tapi.. tu tak menghalang aku tuk jadi orang yang gembira
lagi2..jalan tu..aku pilih sendiri..

aku tanya kawan aku... "anak2 ko happy...? "

"si kakak lah.. selalu cakap.. best la ibu dah tak pergi work lagi "

aku "so.. tak cukup happy ker ko..!! " - aku perli.. sambil gurau2..gelak2..

kawan aku gelak sekali....

aku paham apa yang dia cuba sampaikan pada aku..
tu pasal aku cakap dulu2 lagi..
kalau nak buat sesuatu seperti ini..
tanya balik pada diri.. buat kerana apa..??
untuk anak..untuk suami..atau sekadar tuk diri sendiri...

kawan aku cakap "aku tak sangka keadaan sedasat ini beb.."

tapi itu lah reality nya...
bende tu datang pakej...
ko kene harungi dan amik semua nya sekali..





memang kepenatan tu.. susah sangat nak di nafikan..
tak sama kepenatan satu hari kat opis..dan satu hari kat rumah dengan anak2 kecik..
yang selama ni mungkin orang lain tolong uruskan tuk ko..
tapi sampai masa ko kene urus sendiri.. baru ko boleh bandingkan..
bukan aku nak cakap yang bekerje tu tak penat..
tapi...bagi aku.. dok umah pon penat jugak..lain macam lah penat nya aku kire...
takde perbandingan dan antara nya lah kire aku boleh bagitau.. hahaha..

macam dasat jer bunyik..

cuma.. cuba pandang dari sudut lebih baik..
kalau kite hanya mencarik kesalahan..dan keburukan dalam sesuatu yang kite buat..
itu lah yang kite akan dapat..
macam tu lah sebalik nya..

kegembiraan tu...
kalau nak cakap..jadi  suri rumah takde duit tu boleh buat kegembiraan tu hilang..betul jugak
kalau nak cakap..buat kerje2 umah yang memenat kan tu boleh buat kegembiraan tu hilang..
pon yer  jugak...

tapi.. kegembiraan tu jugak subjektif...
jangan biar kan kite di belenggu dengan bende yang buat kite tak gembira..
just nikmati apa yang dah di tentukan tuk kite..
aku yakin setiap satu nya terjadi atas izin Allah..
pasti ada hikmah nya..
yang penting adalah macamane kite hadapi nya..lalui nya..
kire senang cerite..pandai2 lah ko ekjas..

kita yang jadikan diri kite gembira ngan apa yang kite ada..atau sebalik nya..

banyak kali kawan aku cakap "ko nampak sangat happy ngan kehidupan ko "

akhir nya aku jawap..
yup.. aku happy ngan kehidupan aku..ikhlas.. aku benar2 maksudkan nya...

walaupon aku penat bagai nak gila ngan rumahtangga dan anak2 setiap hari..!!
bertambah2 pulak ngan bisnes aku [yang tak lah besar mana tapi aku bersyukur pada Allah]
lagi2 bila anak masuk dua..dan masih kecik2 lagi..
kekadang.. ko ngan anak sama bergaduh jugak.. 
aku ngan qaleef tu..macam tu lah.. hari2 ada jer bende die nak buat mak nya annoyed tau..hahaha
lagi ngan dak shaquille yang sekarang jenis..susah betul nak berenggang ngan aku sekarang...
yang pantang tengok aku buat kerje..tak kire lah kerje melibatkan niaga..atau kerje2 rumah..
jam2 tu lah die mintak perhatian..
tapi kalau aku duduk2 saja..tengok tv..tak buat apa..[walau kerje umah belambak]
die ilek jer elok main sendiri..tak banyak ragam..tak bunyik hapa..
die nak mak nya duduk ngadap die semata..!!
geram gak lah..stress biler teringat account tak sempat update..
barang tak bungkus2..stock tak kire2...
belum lagi aku cakap pasal kerje2 rumah...
tapi anak dengki tengok mak nya buat kerje...pfftttt....

situasi berubah biler anak sorang...
dan dah masuk anak 2..
berbeza bila ada anak kecik dan anak dah besar sikit macam qaleef..
tapi.. yang ragam..tetap macam2 perangai...
sampaikan betul..macam kawan aku cakap...nak makan pon tekejar2.. apetah lagi nak masak..!!

tu kekadang..hantar wassap buat ayat kesian kat abah sado
dengan harapan dia memahami.. hahaha...

"sayang.. anak ni tido kejap sangat hari ni..lauk dah defrost tapi orang tak sempat nak masak pon..tunggu sayang balik kerje lah orang masak yer..sayang tolong jaga anak"

kalau tak pon.. aku soh die beli bungkus jer tuk aku...huhu

bukan malas..!! kalau orang yang tak paham..
memang tak boleh terima ayat aku tu kan..
tapi tu lah hakikat nya...
berlaku hampir setiap hari..!!

tu kekadang.. seram2 jer aku mintak abah sado beli kan tuk makan malam..
tapi aku bersyukur dapat suami yang sangat2..perihatin dan paham situasi..
paham keadaan bini nya...paham perangai anak2...

yer lah.. bukan lah setiap masa perkara ni..dah nak 6 tahun kawen...
tak lah berlaku sepanjang perkahwinan pon...
dulu2 masa qaleef dah besar sikit..dah pandai main sendiri..
aku agak 'lapang'.. dan aku takde masalah pon nak buat semua tu..
nak masak lauk besh2...

cuma berubah ikut keadaan sekarang..
anak sebesar shaquille yang memang nak kan sangat perhatian penuh..
nak mak nya hadap die jer macam mak nya takde kerje lain..
kekadang.. aku hanya sempat makan sarapan jer.. 
petang tunggu abah sado balik..baru makan...
tapi biasanya.. kalau hagak2 memang tak sempat masak tengahari..
aku akan tapau jer makanan... sebab dak qaleef pon balik sekolah nak makan jugak..
kebulur budak tu..
kesian lah kalau nak menunggu sampai ke petang..
tapi.. kalau shaquille tido petang agak lama.. 
seboleh2 nya aku lebih prefer masak sendiri..
seronok dapat hantar wassap kat abah sado "sayang.. petang kang tak yah beli apa2.. orang dah masak siap "
dalam hati rasa bangga..hahahaha....
kesian kan...

tak....??!!

mungkin sebab ko rasa aku suri rumah..dan aku di kira beruntung..
orang kata aku punya banyak masa...

cuba ko jadi suri rumah dulu..tengok macamane...hahaha...

tapi... 
itu semua tak bermakna aku tak happy..

macam kawan aku cakap lah..

anak die seronok dia dah tak pergi kerje lagi...
tak balik lewat malam..tak gi out station...
dan punya banyak masa tuk dia[anak] dan adik2 nya...
walaupon mungkin anak tu tak paham apa yang mak nya lalui...kepenatan tu..
sampai masa tuk diri sendiri pon tak ada...

macam tu jugak bila dia cakap..suami dia lebih gembira..
balik kerja..walaupon bini tak sempat masak..[macam kawan aku cerite]
tapi semua dah di uruskan.. anak2 dan isteri dah ada kat rumah.. depan mata..
tak perlu lagi buat jadual mengalah kat bini tuk amik anak2 dari pengasuh setiap petang..
tak yah nak bergaduh2 setiap hari laki bini time anak2 buat perangai mintak perhatian...
tapi mak pak dah penat nak layan..

[jujur aku pernah lalui nya..walaupon bukan dalam tempoh yang lama]

yeerrpp... kegembiraan itu...
apa yang lebih gembira dari tu lagi kan...

tuk aku lah...hahaha..
sebab situasi apa yang kawan aku lalui..
aku pon rasa sama...cuma bezanya..aku dah lalui agak lama...dah terbiasa...
dah takde bende lah kire nya..
tapi dia baru jer lalui nya...masih tak jumpa rentak lagi..




aku cuma cakap ngan kawan aku tu... "take ur time beb..just take ur time.."

dia baru jer lagi bertukar 'kerjaya' tu..
memang amik masa nak hadam...nak dapat rentak..
dan mungkin amik sikit masa tuk betul2 'kebal' dengan semua ni..

aku pernah cerite pon dulu.. aku sendiri amik masa lebih kurang 6 bulan sebelum terima kenyataan..!!
puas melalak gak lah ngan abah sado nak mintak kerje balik..ngeheee...
so aku paham perasaan nya...kawan aku tu..
tapi aku percaya.. dia akan jumpa 'kegembiraan' tu satu hari nanti..insyaa Allah..

yeaaahh...macam aku...

sempat dia tanya aku.. apa die nak buat...
maksud dia.. supaya dia tak rasa tertekan sangat ngan apa yang dia lalui saat tu..

aku jawap.. carik masa untuk diri sendiri..
buat apa yang kite suka..yang mungkin kita tak boleh buat masa kita bekerje dulu..
ko pasti akan jumpa 'masa' tu...walaupon ko rasa ko macam tak ada masa sebab sibuk menguruskan anak2 dan rumah tangga...

contoh nya..

panggil orang belajar mem-bakar kek kat rumah...
buat aktivi ngan anak2..
ni yang aku cadangkan pada die la..sebab die suka semua tu..[aku tak berapa minat..hahaha]

atau carik hobi baru..

eerrr...berkebun ker..ahaakkss..

tu contoh...

atau..buat bende2 yang kite gembira..walaupon bende2 kecik..

kuar rumah seminggu sekali..
walaupon bukan pergi bercuti..
dapat gi pasar malam jer pon dah memadai..[contoh]

atau contoh..macam aku sendiri..suka berpakaian cantik2 bila kuar rumah [sendiri jer rasa cantik hokeh]
suka bergambar...
suka kuar bejalan walaupon dekat2 atau kejap2...
pergi short vacation...setakat semalam dok tido hotel..
gi saloon..spa... buat diri kita rasa fresh setahun 2 kali pon dah cukup..
segarkan badan tu.. buat tuk suami...tuk diri sendiri..
dan paling aku suka..suka layan 'tekak' sendiri dan anak2..
gi makan sedap2...
anak kate nak makan kek.. ok..jom siap2 kuar makan kek..
dan bende tu sentiasa buat aku gembira..
so..apa salah nya...

macam kawan aku..kewangan kuarga agak stabil..
aku soh gi bercuti setahun 4-5 kali...

pergi mana2 tempat yang dulu dia kata tak ada masa nak pergi sebab komitmen kerje yang tinggi..
pergi luar negara...bawak anak2 jalan..
selama ni masa terhad tuk anak2..
so ini lah dia masa nya..
rancang percutian tu...

the point is... apa yang buat diri kite gembira setiap kali pon..
perasaan gembira dan positif tu penting tuk banyak situasi..
contoh macam kes kawan aku ni lah..
sebab die tak rasa gembira ngan apa yang dia buat..
dah habes ko dok umah jer tak nak kuar2...
sedangkan selama ni dah biasa kuar bekerje kan..
tu yang manjang ngadu stress jer tu..
pandai2 lah ko ekjas..

aku suruh gi zumba kat umah die pon tak nak..
bukan tak boleh pergi..bukan laki die tak kasi pergi..
tapi..dah die asyik dok pikir..penat..stress..malas...
so.. bertambah boring lah jadi nya...
tu yang hari2 hadap bende yang sama..jadi bertambah 'tenat'

atau...mungkin...

daftar dan libatkan diri ke  kelas mengaji.. 
dengar ceramah untuk kaum muslimat jer sebulan 2 kali..
sehari setakat sejam...
pergi masjid2 dekat rumah..pasti ada aktiviti2 khas tuk muslimat pada waktu siang-waktu orang kuar bekerje..
amik kelas tajwid...
cuba khatam kan al-quran sekerap boleh..

kalau tak minat..

buat pelan2...

alhamdulillah.. aku seronok buat semua ni....
bende2 yang dulu susah sangat aku rasa nak buat...
aku percaya..kalau kite berniat ke arah tu.. Allah akan beri kelapangan waktu pada kita..
insyaa Allah..


yang penting macam aku cakap tadi..

kegembiraan tu.. kite sendiri boleh carik..
datang nya dari hati...
kalau asyik pikir stress jer.. memang stress jer lah memanjang..
tenang kan hati..lapang kan jiwa..
ikhlas kan diri dengan setiap apa yang kite lakukan..
kalau baik yang kite buat..insyaa Allah..ganjaran nya pasti ada..
dan Allah akan tolong kita jugak...

cuba lah..


dan kawan aku nampak lebih tenang lepas tu...
maksud aku lepas borak2 tu..
tu pon panjang gak lah aku membebel ngan dia...hahaha..

lagi satu perkara aku paham..
dia hanya nak meluah kan...
kekadang.. die dah biasa berkawan..bekerje..jumpa orang..
tapi tetibe takde sapa nak borak sangat.. selain anak2 dan suami..
pon boleh menjadi punca stress gak tu..

tapi.. nanti lama2..dia akan biasa lah tu..
dah rasa lebih tenang hidup macam ni..heheh..





dan akhir nya...ada gak lah gambar aku ngan anak2 yang elok sikit selepas 37 keping gambar yang abah sado amik...pheewwww...


aku cakap atas ni bukan nak menangkan 'kerjaya suri rumah' ni..
bukan nak gebang kan jugak segala kelebihan menjadi suri rumah..
apetah lagi nak kutuk orang2 yang bekerje..
demi Allah..tak... wanita bekerja jugak hebat nya..sama je manusia ni di sisi Allah..
cuma apa aku share ni.. perkongsian dari kawan aku yang baru jer berhenti kerje dan menjadi suri rumah..
tapi masih tak biasa...tak dapat rentak..down.. dan agak menyesal ngan keputusan sendiri..
baca betul2 dulu dari atas kebawah...perabeh...
isu nya bukan ada satu tu jer..bukan semata perbandingan suri rumah vs wanita bekerjaya...
setiap satu nya ada cabaran sendiri..
menjadi wanita bekerjaya atau menjadi suri rumah ada kelebihan dan kekuranagan nya jugak..
takde sapa yang lebih..takde sapa yang kurang..
semua pilihan terletak di tangan masing2...



notatanganAty :: langsir dah siap... tak sabar nak share ngan korang...weeeeeaaaaa....


11 comments:

MizzTina said...

akak..klu cuti hri minggu pun rs penat..tp siyes tu mmg cita² sy.. nk benti keje n jaga anak kt umah.. biarla penat pun, at least nmpk anak² memebsar dpn mata.. skang ada target masa brape thn lg nk keje.. doakan sy kak..

eima said...

org yg buat keputusan berenti kerja jd full housewife ni mmg kuat mentaldan fizikal ..penat kot ....
semua kita urus.... klu biar tunggang langgang tkt kita tak mampu nk hadap dok dlm rumah sendiri pulak kan ...

nice motivation aty !!

Puteri Satu said...

berenti kerja adalah salah satu impian akak yg tak tertunai2... sob sob... maybe kalau akak kerja private dah lama kot resign... tapi mengenangkan kerja dengan gov... so tahankan ajelah diri 4-5 tahun lagi utk opsyen.. sangat tak sabar utk jadi surirumah... akak setuju 100% .. anak gembira.. itu juga dah cukup utk buat kita gembira kan...

norlina jusoh said...

banyak perkara menarik boleh buat kite hepi cth:
1 - deko2 rumah
2 - hias laman/tanam pokok
3 - besday party
4 - short vacation
5 - persiapan raya
6 - dll
semua perkara ni buat sama-sama dgn anak baru kite xbosan. dah siap/berjaya boleh reward diri sendiri dan anak2 pergi mkn apa2 yg kite suka. benda2 simple je yg kite lalui hari2 buat dgn minat dan bersunguh utk kepuasan yg hanya kite je rasa :-)

Yana MIB said...

aku dh rasa jd housewife ms cuti pantang bln ketiga..saja amek extra sebulan cuti tanpa gaji, nk merasa jd housewife...awl² tu kelam kabut gak..xreti rutin lagi dgn ank dh dua pulak kan...penat...tp syokkk...sumpah syok..aku rasa puas lyn ank² aku...haha penat mmg penat...tp aku puas! pastu dpt belajar mcm² resipi memasak...cuma tu lah..belum boleh lg nk tukar 'kerjaya' mcm ko...byk lg komitmen lain nk kena tanggung..huhu insyaAllah one day...doakan! tp kagum gak dgn ko sbb sempat nk deko rmh and update blog...aku dulu x sempatttt...kahhh! x reti lg kot urus masa...huhu

Emy Ezzha said...

Jd surirumah la plg best skli..wlpn penat dia xblh nk cite tp hepy giler.. Lg2 anak bsar dpn kita..dri bby smpai dh 4thn.. Ragam tu xpyh cite,hari2 ada je idea baru dia..ble ank 3thn Try kej.. Tp masaDgn ank terhad sgt2.. Kdg2 kesian dgn ank sb xd mse dgn dia.. N bhenty kerja, tlg mak berniaga.. Alhamdulillah.. Dpt blik masa dgn ank.. Surirumah adalah pkerjaan y plg best skali.. Wlpn

wani ezryl * said...

betul aty, manakan sama kerja di ofis dgn jaga anak2 + house chores sepanjang hari.

sy bekerja, anak 2 org. kalau kerja and balik petang, memang agak terkejar semua nak settle. dgn ada husband yg tolong jagakan anak time kita buat house chores, masih terkejar2. tp support drp husband sgt membantu, tak kira la siapa pun, tak kira dia bekerja atau SAHM.

pernah jugak merasa cuti jaga anak few days. ok mungkin tak sama dgn org lain tapi tahap 'terkejar2' semasa sy bercuti masih boleh diurus berbanding 'terkejar' time hari2 sy bekerja. plus seronok kan dok rumah dgn anak2 ^^

utk kawan aty; alah bisa tegal biasa. awal2 may be dia akan rasa penat menguruskan anak semua tapi lama2 insyaAllah dah biasa, dah dapat rentak, plus support daripada husband and kwn2, semoga dia akan gembira dgn keputusan yg dibuat :)

cahaya kejayaan said...

Saya pun dah laluinya.. sedar tak sedar nak dekat 2 tahun sy jd surirumah.. mmg awal-awal kita rasa stress sbb nk menyesuaikan diri amik masa juga..bak kata aty, nnt kita dpt rentaknya..sy setahun kot baru dpt sesuaikan diri.. mengadap kerenah anak mmg perlukan kesabaran yg tinggi, macam saya penah cakap kat anak sbb xnak dgr kata.. kalau adam dan aqil tak nak dgr ckp ibu, baik ibu pergi kerjalah mcmni.. dgr je sy nak kerja, terus diorg menangis sedu sedan..kuat plak tu..mcm tak boleh terima kenyataan.. diorg ckp, nanti sapa nak hantar pegi sekolah.. kalau jalan kaki penat la.. sapa nak masak nasi.. nnt aqil lapar.. yg adam pulak ckp sapa nk buat susu.. adam tak reti buat susu sendiri nanti tersalah ambil susu adam atau susu anlene ibu.. smbil nangis2 diorg ckp.. sebak mendengarnya.. sbnrnya diorg sgt memerlukan kita...dan nak kita sentiasa di sisi mereka..

Elyani Rosli said...

Salam Kak Aty,

betul lah orang kata surirumah pun penat mcm org bekerja gak..
saya every weekend jaga ank kt uma pun faham perasaan tu...
memang nak sangat berhenti keje and jaga diorg kat uma..tengok anak membesar depan mata,...rasa puas....
tapi bila weekend jaga anak..dgn tak sempat mandi, makan lg..ehehehe...lawak pun ada..bersediakah aku??

In Shaa Allah, sampai masa akan berhenti kerja gak..
Sekarang anak baru dua dah bayar pengasuh RM600...nanti2 kalau tambah 3,4, kira-kira dekat RM1000 tu...
baik berhenti kerja, jaga anak sendiri kan...

papepun hari2 stalk block kak aty..kuikuikui...suka tengok deco2 kak aty...
Hanya silent reader je..

free-free bole la follow blog saya

jaja_NorLiza said...

Campur waktu pantang tahun lepas untill now, kira dah setahun lbh fully housewife..
perasaan happy giler...best woo...penat semua tu letak tepi la...yg penting tak stress nak kejar dateline...nak meeting...nak oustation...kerja rumah byk....tp layan jer ikut kemampuan...hehehh....

nyummcakes said...

like banyak kali

pernah rasa sebulan jd suruirumah sbb sambung cuti lepas bersalin. urus 3 orang anak kat rumah tuntut sabar n tenaga yang tinggi. sya sangat hormat pd kerjaya suri rumah sebab kerja suri rumah lah kerja yang plg mulia, kerja tidak pernah hbs dan berkhidmat sepenuhnya utk keluarga. hebatnya.