Sunday, June 19, 2016

sakit sikit jer pon....


tak berapa sihat 2-3-4 hari ni..
sakit tekak... badan rasa panas sejuk macam nak demam tapi tak demam2 pon...hahaha..
bukan lah mintak..
tapi biler rasa tak sedap badan macam tu...
memang tak selesa..
qaleef tengok aku baring kat katil berselimut tak pasal..
dia tanya.."mama demam ker..??" "mama tak sihat ye..??"
biler aku jawap.."ha'ah sayang...mama tak berapa sihat..cuba rasa badan mama "
qaleef letak tangan die kat dahi aku...
"huurrrrrmmm....." panjang bunyik macam berpikir2....
lepas tu die alih kat leher....kat badan..
lagi sekali...."hurrrrrmmmmmm.............."
berkira2 agak nya nak cakap..betul ker mama nya demam nih..
sebab.. die mungkin rasa waktu tu badan aku tak panas..!!
"tak lah..mama tak demam..." -terus die kuar..

ceeeaahh.... mama baru nak manja2 taaawwww....

badan tak berapa panas...
tak demam pon...tapi dalam badan rasa tak selesa..
kemarin suara takde..sakit tekak terok...
aku dalam bilik..abah sado kat family hall tengok tv..
aku hantar wassap jer nak cakap apa2..sebab tak larat nak panggil.. 
tak kuar suara...huhu

takper la... aku ok jer...
Allah nak ampunkan dosa2 aku...mesti lah aku ok kan...
lepas Allah bagi aku macam2 kenikmatan..
Allah bagi tarik nikmat kesihatan...sikit...
aku masih perlu rasa bersyukur..sebab aku pasti Allah sayangkan aku.. insyaa Allah..

aku ni sekarang.. bila rasa sakit atau tak sihat..
memang kekadang..tak tahan gak..
macam contoh ada satu masa aku migrain teruk berlarutan..
sakit kepala tu.. ya ampun ko.. memang struggled nak lawan...
hapa pon tak boleh buat..
tapi.. mesti nanti.. mesti..!! aku akan terpikir pada kesakitan yang tina pernah lalui...
kekadang biler rasa nak merungut pasal sakit tu..
terus2 teringat akan kekuatan tina dulu..
yang berganda2 sakit2 nya tapi tak pernah merungut hapa pon..
paling tak pon dia cakap "takper2... Allah sayangkan aku... Allah sayang aku sangat...Allah sedangkan ampunkan dosa2 aku" 
ulang2.....
mungkin tu untuk bagi die terus kekal positif dan sabar..
die cakap.. setiap kali pon.. die cuma pikir ganjaran yang Allah nak bagi..
kalau merungut.. kalau tak sabar.. nanti semua kesakitan die tu hanya sia2....
hanya sakit jer...tapi..nothing..

kuat kan adik aku sorang ni..
kuat sangat aku rasa...
sedangkan.. melawan kanser yang sangat sakit tu..
yeeerr..sakit sangat...aku tau..mesti terlampau sakit..
yer lah.. aku yang sakit migrain atau sakit kepala..
atau sakit biasa2 macam demam pon..
dah rasa badan mencucuk2..kepala macam nak pecah.. 
sakit nya tak menahan..
apetah lagi tina yang melalui kanser tulang [breast cancer nya merebak ke tulang] stage 4 tu..
tina cakap.. dalam badan die.. tulang2 die rasa macam di gigit2 sesuatu..
sangat bisa... berdenyut2 satu badan..
pernah die cakap.. kalau time2 sakit sangat tu datang..
rasa macam nak gila tak boleh pikir apa dah..
jadi ko bayangkan sakit nya tu macamane...

aku teringat masa jaga die hujung2 nak bersalin.. 
dan 1-2 minggu sebelum tina meninggal..
masa tu..tina agak kritikal..
die kerap sangat sakit..dan tak boleh nak bergerak sangat pon..
ada aku cakap ritu..
yang aku cerite sampai time nak solat pon kene bagi sokongan badan pada dia..
wudu' pon perlu di ambilkan...
mandi pon berpapah...

masa jaga tu...aku tengok sendiri die lawan kesakitan die yang teramat sangat tu..
biler datang sakit tu... memang teruk sangat keadaan tina..
dah makan ubat pon masih tak boleh hilang sakit dia..
[ubat tu hanya tuk bagi die tido berehat atau hilangkan rasa sakit]
masa tu.. tina sendiri macam tak boleh nak kawal diri dia..sebab sakit sangat2..
aku tak mampu nak tolong apa2.. kecuali urutkan2 badan die..zikir banyak2...
pujuk dia....
sebab bende dalam badan dia..
tina cakap.. macam tulang die dipatah2 kan...
tapi satu bende aku teringat..
tak de pon kuar kat mulut die perkataan 'sakit' tu..
die cuma sebut Allah jer.. kalau sakit sangat2.. lagi kuat lah die sebut nama Allah tu...
tapi dia akan menanges tak henti2..banyak2 setiap kali pon..
sampai aku pon kalah tengok keadaan dia..
aku ingat.. itu lah kali pertama aku menanges depan die banyak2 jugak...
selama ni..sebelum tu..aku tak pernah lagi menanges depan die [untuk kesakitan dia tu]
sampai tina pulak cakap kat aku.. "kak.. jangan nanges kak..."
tapi masa tu.. aku memang tak tahan sangat tengok keadaan dia..
dan aku tak boleh nak tolong apa2..!! 
aku dah tak ley nak tahan.. sakit sangat hati aku ni tengok keadaan die macam tu...
[sebelum tina di bawak ke hospital...]


okeh..

tarik nafas dalam2...lepas kuat...


kalau ikutkan... tak mampu nak cerite dan ingat balik semua ni..
biler teringat keadaan dia waktu tu..
rasa..tak mampu aku nak gambarkan sakit nya tina time tu..


"ya Allah..Kau ampuni lah adik ku Tina... tempatkan die di tempat yang Kau kasihi dan selayak nya die dapat sebagai ganjaran untuk ketabahan..kesabaran die melalui ujian mu ya Allah..."

bayangkan tina pon tak merungut..
sebab die kate 'rugi kalau die merungut'
sedangkan sakit die bagi aku macam nak gila tahap nya...
aku pon tak tau kalau aku mampu sekuat die..[spiritual tina sangat2 kuat hokeh]

jadi aku yang setakat...sakit biasa2 normal.. demam2 manja..sakit kepala sebab bizikan urusan dunia..
tak kaaaaaaaaaaaaaannnn lah nak merungut bagai kan..
sedangkan hakikat nya.. Allah nak bagi ganjaran selepas tu..
sakit sikit.. sikit lah ganjaran nya.. tapi masih bersyukur... 
sekurang2 nya Allah meringankan beban dosa kecik.. insyaa Allah..
moga2 aku pon terima ganjaran yang sama tersebut..

korang2..kalau sakit pon.. jangan merungut tau..
rugi... nanti tak dapat apa... "hanya sakit" bak kate tina...
keep positive dan sentiasa bersangka baik ngan Allah..
Allah sayangkan kita... 
anggap jer ujian penghapus dosa... 
dan Dia bagi sebab Dia tau kite mampu lalui nya..

alahai Aty..demam sikit jer pon... tu pon bak kata qaleef.. tak panas pon..

nak cakap mama Auta lah tu.... uhuukksss...




ok lah.. nak siap2... nak kuar awal pagi hari ni..
nak gi booth kat shah alam..
lepas tu nak amik lulu gi shopping...!!! 
hanya berdua...weeaaaaa......
cakap pasal shopping.. tetibe rasa sihat sangat dah ni... lalalala







5 comments:

Duniaku Duniamu jua said...

menangis tak berlagu jadinya aku...n air mata ni,,,masih menitis. Yap tq, penulisan entry yg hebat...sangat2 termotivasi n positif.

eima said...

semoga aty cepat sihat ....

khadijah armawai said...

salam. selalu jd silent reader je tp hari ni tergerak nak tulis sini. suka bila sis citer pasal deco & susunatur. tapi paling suka bila sis citer pasal pengalaman sakit & kematian org terdekat. tak tau nape. tiap kali sis share psl arwah tina, mesti sy terkesan. terasa diri kerdil sgt2. masih byk kekurangan diri yang patut diperbaiki. mekasih sis atas perkongsian yg 'makan dalam'..

Suraya said...

Subhanallah...
Tq Aty...sudi Share semua ni..
Mmg sentap terus rasa...
Insya Allah.. Kisah Tina Akan sentiasa jd iktibar... Dia mmg kuat...kagum...Moga mampu jd sekuat dia..
Ye lah..setiap org diuji x sama..
Tp..Cara dia yg positive sentiasa tu..mmg patut diambil teladan.

Moga Allah rahmati Rohnya dan ditempatkan dikalangan org2 beriman...

*potong bawang plak tetiba :((

eikin said...

Sy pun sblum ni selalu jd silent reader je. Tapi kali ni xmampu nak tahan air mata. Sampai sgt2 citer yg kak aty tulis. Moga arwah tina ditempatkan dalam golongan org2 yang beriman..