Wednesday, June 01, 2016

bukan mama tak sayang.....








#matmukaketat Muhammad Ash-Shaquille just turns to 1 on last Thursday..
26 May 2016
tapi.. hanya hari ni baru mama nak buat entry..??!!

arrggghh... rasa bersalah sangat..

no cakes.. no candle.. no birthday song.. nothing at all..!!
not even wish pon..!!!

Apeniiiii....??!!
Mak jenis macamana ni..

sigh..

walau mungkin shaquille tak paham akan semua tu..
tapi.. as a typical mama..
aku rasa sangat2 tak boleh nak terima..!!
what i've done..??!!
aku biarkan fes besday ever..macam tu jer..??!! 

sigh...again...

bukan mama tak sayang..

sumpah.. mama sayang kamu...Muhammad Ash-Shaquille..
bagi mama.. awak adalah pelangi...
datang di saat yang sangat2 tepat...
anak yang adorable...yang bijak...

Selamat hari ulangtahun kelahiran sayang...
walaupon mama abah tak celebrate kali ni tuk awak..
tapi.. mama tak pernah sekalipon gagal mendoakan awak..dan abang qaleef..
supaya terus membesar menjadi hamba yang taat pada Allah...
anak yang soleh dan taat pada mama abah..
baik budi pekerti..tinggi nilai akhlak..
insyaa Allah..

walaupon mama tak berikan yang terbaik pada hari lahir awak...
tapi mama abah sentiasa tetap harap awak dapat yang terbaik dalam hidup...
sepanjang kehidupan..






rasa nak nanges pulak buat entry ni..[drama mama]

sebab..tetibe rasa bersalah sangat..
terlampau sibuk..sampai tak pikir apa2 sangat pon akan hal ni..
aku biarkan hari tu [hari kelahiran shaquille] tanpa perasaan istimewa...

huwaaaaa.... maafkan mama yer sayang....

dulu..masa qaleef pon.. fes besday die tak de buat apa2 terlampau istimewa...
tak celebrate besar2 pon..
cuma aku ingat.. masa fes besday qaleef..
mak aku ngah sakit..tapi masa tu masih boleh bangun bergerak..
cuma kerap berulang ke hospital..[aku rasa macam tu pon die baru kuar dari hospital]
aku agak penat time tu..sebab berulang alik rawang-shah alam dan hospital..
dan kemana2 jer tuk bawak mak aku pergi rawatan [termasuk therapy ozon]
tapi.. aku masih usahakan carik masa..beli kek tuk qaleef..
beli topi bagai..dan celebrate ngan mak ayah aku sekali time tu..
ada gambar kenangan tu...setahun pertama qaleef...

tapi shaquille..??

Ya Allah... apa aku dah buat ni....


apa patut aku lakukan tuk tebus rasa bersalah aku pada shaquille saat ni..


[pause]

masuk bilik peluk2 cium shaquille...bisik kat telinga die.."mama sayang shaquille..sangat2"


[sambung]


shaquille tak berapa sihat..

last week.. die batuk selsema teruk..
biler awal pagi..time agak sejuk lebih sikit..
batuk die tak henti2...
boleh dengar tido die berbunyik sebab kahak..
hari2 sedut hidung die [pakai tube] tapi masih sama..
kekadang badan die dedar...[tapi tak panas sangat]
tapi die masih aktif...macam biasa..

kesian kamu anak...

biler keadaan macam ni..
selagi kahak dalam badan.. die memang akan terus macam tu..
kalau baik pon.. sekejap jer.. lepas tu datang balik..again n again..

teringat qaleef dulu macam tu.. sama
tapi masa tu umur die dalam setahun setengah..
batuk selesema.. tak habes2.. sikit2 demam...
last2 fes time die admit kat KPJ shah Alam seminggu..
semata2 nak sedut kahak kuar...buang semua..
kahak tu lah punca nya.. jangkitan kuman
dan lepas tu..ok.. sampai sekarang..alhamdulillah..
sikit2 jer lah..yang biasa2 jer..

shaquille ni pon..macam tu jugak lah..
aku perati..dan perasan..bende ni berulang setiap kali pon..
dan makin teruk...
tido malam terganggu...nak susu pon susah...
makan pon dah kurang selera..
jadi..tak boleh tunggu..
baru2 ni.. kiteorang bawak die gi Klinik Wangsa kat Wangsa maju tu..
klinik tu memang fames..dan specialist dalam hal ni...
dapat lah jumpa doktor pakar hari tu..walaupon terpaksa menunggu sangat2 lama..
[tak tunggu kat klinik pon.. jalan2 kat area situ]

doktor tu cakap...
lendir kahak dalam badan shaquille agak banyak..
kene kuarkan..kalau tak.. die akan kekal macam tu..
sakit..dan akan berulang setiap kali pon..-aku tau-
sebab tu aku ker situ..
bagus nya dokter Nadin tu.. die consult betul2.. dan die lakukan semua tu sendiri..
antara yang aku ingat die cakap..
salah satu punca jugak..adalah sebab di lahirkan secare czer...[ada di terangkan kaitan nya]
dan lagi..memang normal tuk baby kene semua tu..
cuma bezanya..cara rawatan..atau teruk ke tak jer...
since abah sado ada mild asma...
dan qaleef pon pernah kene dulu..
so.. memang dokter tak heran shaquille pon kene jugak..
cuma die kate.. kene bersihkan...[kuarkan dari paru2]

lepas amik neb dalam 10 minit..
dokter tu sendiri sedut kuar lendir2 melalui hidung dan mulut shaquille
banyak..!!! ngeri aku tengok.. huhu..
tapi kesian dalam masa yang sama..
qaleef nak nenges tengok adik nya nanges lalak2 masa rawatan tu..
siap soh stopkan semua tu...#kasihabang
die tak ingat die pon dulu macam tu jugak kene kat KPJ tu.. meraung satu banggunan..!! 

alhamdulillah...walaupon tak sembuh lagi sepenuh nya..
dan kiteorang teruskan rawatan sendiri kat rumah [ikut cara yang di ajar]
tapi.. nampak lebih elok sikit..
hingus pon dah tak hijau pekat...[tanda jangkitan kuman]
selalu buat teknik tepuk dan sedut..
dokter pesan..kalau masih tak baik dalam seminggu lagi..
kiteorang kene datang bawak shaquille lagi tuk dapatkan rawatan lanjut..

harap2 shaquille cepat baik..sembuh sediakala..insyaa Allah..
dah janji ngan die.. nak bawak die bercuti lepas raya..eeaahh..?? hahaha..
aku tau die suka kuar rumah jalan2..suka main air..
jadi.. biler sihat nanti.. boleh bawak die main kolam....
sebagai tanda celebrate besday die setahun ni...
insyaa Allah...




aku selalu rasa shaquille 'anak abah'..
qaleef memang obviously 'anak mak'... hahaha..
bukan bentuk ruper fizikal.. tapi.. die memang sangat2 manja ngan aku...
die punye perangai pon.. banyak mengikut jugak lah.. 
tapi.. dalam manja qaleef.. die pandai bawak diri..
pandai main sendiri...dari kecik dulu lagi..
tapi shaquille ni..
susah nak cakap..mungkin masih terlalu awal kot..
aku panggil die #matlekat sebab die memang macam langsung tak boleh nak pisah ngan aku kejap..
even abah sado pegang die pon..
mata die akan peratikan mak nye ni jer...tak boleh hilang..!!
kalau hilang..die akan mencarik...
jadi..ko bayangkan lah hari2 kiteorang berdua kat rumah ni ha..
hahahaha...gelak dulu..nanges dalam hati jer...

cuma biler die ngan aku..sebenarnya..lebih mudah nak handle..
nak banding qaleef dulu..selalu perlu ada abah sado sekali kalau kuar rumah..
tapi..dak shaquille.. aku sorang2 boleh handle sendiri2..
die ada nampak gaya macam akan jadi bff aku nanti..
akan jadi peneman...[kot lah]
kalau aku pergi mana2.. aku driving sendiri..
die akan behave jer duduk dalam car seat sebelah aku..
die tak banyak ragam sangat...senyap dok diam..
masalah die hanya...
tak boleh langsung berpisah ngan aku...
so..aku kire..as long as aku ngan die jer..sepanjang masa...die akan ok..
mungkin..die rasa lebih selamat dan 'selesa' kalau aku berada dekat ngan die...kot...
ada budak kan memang macam tu..
cuma sebab die anak kedua..
dan qaleef dulu tak macam tu..
dan aku pulak jenis mudah rimas sikit orang dok melekat2 jer ni kan..
tu yang selalu jadi masalah aku tu..hahaha...
tapi.. kasih emak konon nya...ok kan jer lah..
nak buat macamane..perangai anak ni kan berbeza2...
lebih kurang tu.. biasalah tu..
dan bagi aku..its ok... aku sedang menikmatinya..
semua ni..hanya sekali aku akan lalui bersama mereka sepanjang hidup..
dan itu lah yang sepatut nya...
seronok biler rasa diperlukan..oleh anak2...
biarlah anak2 rasa selamat dan selesa berada ngan mak nya...
tu yang sebaik nya...
aku nak sematkan kat hati derang..[lagi2 sebab derang anak lelaki]
yang aku.. bukan sekadar mak.. tapi kawan baik.. dan akan jadi 'gelpren' derang..cinta hati derang..
forever..!!! 
aku nak jadi orang pertama dalam hidup mereka...[sebaik nya tuk anak lelaki]
di dahulukan dari segala sudut..
dan itu lah istimewa nya kedudukan seorang ibu...
insyaa Allah...semoga membesar dengan didikan yang betul dan baik..


dan semoga Allah menjaga kamu anak2... menjaga kita semua...

lagi sekali.. selamat hari ulangtahun kelahiran pertama yer sayang Muhammad Ash-Shaquille
pelangi hidup mama abah...
mama cinta kamu.........kerana Allah...





2 comments:

nayfatimah rasyid said...

hepy birthday Ash-Shaquille ;)
semoga menjadi anak yang taat kepada Allah, mama dan abah

wani ezryl * said...

happy birthday, shaquille!! semoga jadi anak yang baik, membesar dengan sihat dan gembira :) nanti aty dah free boleh bwk bdk2 ni main kat tempat main bdk2 indoor yg ada bola, gelongsor bagai tu. mesti diorg suka. sy kalau birthday anak, suka bawak pergi sana.