Sunday, November 20, 2016

BALI TRIP 2016 :: Tanah LOT



Supir aku cerite..
kat Tanah Lot ni lah tempat bertapak nya agama Hindu kat Bali ni..
sebelum ni..orang2 kat sity menyembah Matahari..
lepas tu ada seorang ni datang tuk menyebarkan agama dia [agama Hindu]
tapi orang tempatan kat situ tak nak percaya..
dan cabar orang tu untuk mengalihkan satu tanah berbatu karang [iaitu tanah Lot] 
so.. orang yang baru datang tadi tu.. ada kuasa sakti..alihkan tanah tersebut pakai kuasa magic..!!
so lepas tu mereka terus percaya pada agama yang di bawa orang tersebut dan panggil die Dewa [apatah tak ingat pulak nama dewa tu]..iaitu agama Hindu
dan terus tersebar di seluruh kepulauan Bali ni..
alkisah nyaaaaaa...

aku dah cakap kan ritu..
90% orang kat sini [tempatan] beragama Hindu..
walaupon ko tengok muka melayu Indonesian..
tapi.. tak semestinya mereka beragama Islam..

Supir aku islam.. sebab die berhenti solat.. 
dia berasal dari JAWA.. which is 7 Jam naik kereta dari Bali ni..peerggghh...
7 Jam ko.. dia kate..selalu die balik Jawa jumpa anak2 bini die..naik motor..
tak lah sampai 7 jam tu..
macam sini ke Kelantan Ganu dah..
tapi gi kelantan ganu tu sekarang ikut Hiway dah..
kat sana..masih takde Hiway..
kat Bali tu.. ada satu Hiway jer [dan satu tol]..
kat kawasan bandar/airport Bali...
derang panggil Haiway terapung..
sebab merentas air..
tu jer lah..selebih nya.. sepanjang2 kiteorang berjalan2 tu..
nak kemana2...
jalan ikut jalan kecik jer... yang banyak traffic lite dan jammed..!!

ok..sebenarnya nak cerite pasal Tanah Lot yang orang kate..wajib singgah biler ke Bali..
macam aku cakap tadi lah.. mungkin sebab tempat bersejarah terawal penyebaran agama Hindu kat Bali ni..




pintu masuk
Ticket masuk ke sini 60 Ribu Rp [ lebih kurang 16-17 hengget Malaysia] seorang [bukan kat sini pintu masuk nya.. tu jauh ke depan lagi..supir bayarkan dr dalam kenderaan jer..
dulu2.. 30 Ribu Rp jer.. tapi baru jer di naikkan awal bulan October baru ni..
sebab.. akhir2 tahun.. ramai pelancong datang kate nya.. huhu
biasa ler teewww.... amik kesempatan gitew..




bagi lah kami gambar berdua..anak2 masa ni 'bizi' makan eskerim sorang seketul dalam stroller mengadap kiteorang bergambar






sebenarnya..tengah panas betul saat tu..
walaupon nampak dalam gambar macam redup jer kan..
tu ko tengok muka kiteorang berkerut2..sebenarnya nak pandang direct camera pon payah.. 
ko kalau nak tengok panas tak panas macamane.. ko tengok cermin mata abah sado.. kalau gelap hitam tu maknanya matahari ngah mencanak depan mata lah tu.. huhu..
cermin mata abah sado..cermin mata biasa tuk orang rabun jer sebenarnya..yang jernih tu..tapi ko tau lah cermin mata jenis transition ni akan berubah2 ikut cahaya tu..
lagi panas kat luar tu akan jadi cermin mata gelap.. cegiteeww..
tu ko tengok dah nak gelap dah cermin nya tu kan..


ni kawasan Tanah Lot tu..
ko boleh jer turun sampai ada pintu tample kat situ..amik gambar kat bawah lagi cantik
tapi kan..kiteorang just amik gambar dari jauh jer..
sebab.. panas..!! malas nak menapak dah..lagi satu..penat sebenarnya..huhu
so.. just tengok gitu2 jer lah..pon boleeeyy..
anak2 aku dah mula cranky sebenarnya...shaquille nak berdukung jer..tak mo jalan sendiri.. takmo main..
tu tanda nya mereka dah benar2 penat..tu kiteong dok lepak sini jer tengok permandangan



ombak kat sini kuat sangat..
ni kalau korang nak tau.. Indian Ocean tau...
masa ni ngah air pasang..kalau surut..yang kat bawah tu..ko tengok ada batu2 tu..boleh turun tau amik gambar..tak silap aku lah..




tunggu anak2 setel makan eskerim..
baru amik gambar kenangan satu family.. Supir tolong amikkan..macam biasa...

ok..sebelum korang tanya.. banyak2 kali..macam kat ig.. aku bagitau sesiap.. baju aku pakai tu dari Owlbynd [nora danish punya collection] it just same with baju merah yang aku pakai masa kat airport nak datang tu..dan kalau ada yang ingat aku pernah pakai time raya ngan kain corak batik..buat ala2 baju kurung..
 sebab aku suka sangat baju ni..tu aku beli lagi selai lain color pulak..
 kain cotton.. tak jarang..dan tak tebal pon..
just nice jer nak pakai berjalan macam ni.. 



lepas tu.. kiteorang just jalan2 ronda2 kat kawasan kedai2 cenderahati yang ada kat situ..
banyak..!! murah2 jugak lah kalau ko nak shopping cenderahati kat sini..




kiteorang hanya berani beli kalau Supir kiteorang kata boleh jer.. hahaha..
syukur gak lah dapat supir yang jujur dan 'paham' ni kan..
kalau die sendiri tak yakin..die tak kasi kiteorang beli 
tapi since die mungkin dah biasa sangat bawak pelancong ke tempat2 macam ni..
dah biasa ngan orang2 sini..so die tau lah kedai mana boleh beli atau tak-walaupon jual bende2 yang sama..
macam jagung ni lah..aku tanya sesiap kat supir boleh beli ke idak ngan orang ni [jangan tanya orang jual tu.. tak halal pon..die kata halal nanti-pernah hampir terkena sebelum tu..seb bek ada orang tolong kiteorang ] 

 orang kate..datang Bali kene try jagung derang.. memang sedap..!! harga 40 ribu Rp [lebih kurang rm 10] tuk sebatang jagung







kat sini..kiteorang beli UKULELE !! gitar kecik tu... tuk qaleef..
bukan gitar menan tau.. tapi.. murah giler.. 3 kali lebih murah dari harga pernah tau kat Meysia..
dah lama qaleef mintak.. kali ni belikan yang real terus..bukan menan kaler2 punya..heheh..
seronok nya lah dia..cukup dah tu..tak mintak hapa dah lepas tu..
aku nak simpan dalam luggage pon sanggup die hand carry naik flight..puffttt...



ok.. sebenarnya..aku dah skip entry..
ni dah last day dah sebenarnya..
sebelum ni..ada 3-4 tempat lagi kiteorang pergi dan hari2 sebelum nya..
tapi.. ikut suka aku jer lah mana rasa2 aku nak update..aku up kan jer dulu..hahaha..
lepas dari tanah Lot ni..kiteorang singgah shopping lagi..
dan terus ke Airport tuk balik..
tapi..tak habes lagi.. aku tetap nak share gak gambar2 hari2 sebelum2 ni pon..uhuhuk..bertabah lah yer..

6 comments:

Ann said...

betul entrance fee dah naik..tp supir kate naik pun tempatnya still sm cth mcm dkt parking tu jalan tak rata..masa kami sampai tu hujan, so lecak la..

panas diorg lain mcm mencucuk pastu mood pun spoil skit kan..eheheh

cikpuanhady said...

cantiknya view kat tanah lot tu.. unik..

jemput singgah blogshop saya..

http://mymodestycloset.blogspot.my/

eima said...

tgu ank2 besar sikit boleh bw pi sini
nampak best je bali ... cantik

fathiyah jamaludin said...

alahai aty baca entry2 bali u ni buat i rindu nak gi bali lg.
tanah lot masa kitaorg gi sgt lah panas terik lit2 kata org.
tgk gambar2 u nmpk mcm tgh redup..
kitaorg x lama kat tanah lot sbb panas sesangat padahal masa tu belum kul 11 pg lagi...

tp mmg cantik tempatnya.. by the way just fyi, batu yg kononya terapung tu bukan original.
yg original dh nak terbalik jd government dorg reconstruct guna simen ..

sbb hakisan ombak yg kuat for many years..

slah satu sbb i suka bali sbb geology dia la..hahah i kan geologist so terpegun dgn keunikan batuan kat sini. dlm satu pulau ada semua jenis batuan .. Masha Allah Allah Maha Kuasa

Liyana said...

bestnyeee! baru nak tanya baju aty beli kat mana, haha nasib dah tulis sesiap :D

Chekgu Azrine said...

ni yg bt kita teringin sngt nak g beli...
teringin nak g tanah lot sebenarnya..

alamak..rm10 utk sebatang jagung..awat mahei bebeno??hehehhe