Tuesday, November 22, 2016

DEKORASI DINDING di Bilik Kerja [workstation]



lepas balik Bali..tetibe semangat pulak nak mendeko2 rumah semula..
mungkin sebab..biler berjalan ni..luas permandangan..eeahh..?? takde kene mengena pulak..bahaha..

tak.. aku rasa.. macamana best pon tempat orang..
seronok rasanya dapat balik rumah sendiri..giteewww..
eeahh..tak kene jugak yer...

krik krik krik....

whateveeerrr...

bilik kerja aku memang sangat berfungsi.. maksudnya..memang aku guna betul2..
bukan setakat -mesti ada-
dan aku bersyukur..aku wujudkan ruang kerja khusus ni..
sebab..kalau tak.. aku tak tau.. macamane messy nyer kerja2 aku nanti..
i is tak boleh hokeh buat kerje tak teratur ni..huhu..
tak suka kalau nampak receipt2 bersepah tak di letak kat tempat nya..
tak suka kalau cari staple tak jumpa.. nak guna gunting tak tau mana letak..
i is cannot hokeh.. nanti aku boleh jadi marah tengok bende serabut2 ni..
walaupon file2 yang ada kekadang aku rasa macam hover mengalahkan opis formal orang lain..
tapi.. semua tu sangat2 membantu aku..
lantak lah orang pikir macam bagus ke hapa..
sendiri nak guna..sendiri yang handle..sendiri2 lah uruskan..
tak kan tu pon nak kene bagitau kan..






bekas pensel aku tu.. color qaleef pon tak boleh ada dalam tu hokeh..
bukan kedekut..tapi kat bilik die..kat meja study dia..aku dah sediakan elok jer 2 ketul..
ada lagi bekas khas tuk letak berus color kat almari belajar..
tak cukup lagi ke tu...
kenapa pulak nak semak2 letak kat bekas mama nya pulak..
dasar sangat kan..bahahahaha...
kekadang qaleef akan buat homework atau aktiviti dia atas meja kerja aku jugak sebenarnya..
tak kisah pon...
sambil2 aku online buat kerja aku...aku layankan die sekali kat sebelah..
so..dia akan bawak bekas color/pensel dia masuk dalam bilik ni..
dah siap2 kerje..simpan balik..aku tak suka tengok berterabur2 ni..
qaleef pon dah paham sangat kot..
so..dalam masa yang sama..die belajaar tuk discipline kan diri sendiri jugak..
senang tak harap mak ko sorang jer buat kerje kat rumah ni nanti..hahaha...
jangan kate aku teruk..sebab memang tu cara nya..
anak2 kene tahu dari awal..dan belajar menghormati barang atau hak orang lain..
lain ar kalau aku tak sediakan apa yang patut tuk anak2 kan..boleh ar ko cerite aku teruk biler tak kasi anak2 share bekas pensel ngan mak nya..
eeahh.. bekas pensel mak ko ada 3 tu pon dah penuh hokeh..








sebenarnya..nak cerite pasal wall deko kat bilik kerja ni..
aku letak bahagian sisi sebab aku takut mata aku semak kalau letak kat wall yang duduk kat depan mata biler aku buat kerja..
frame2 ni semua sedia ada dah beli lama dari aku bujang2 lagi..
biler tak guna..aku simpan..tak tau nak buat apa..
so aku susun2 macam ni..
pernah aku susun2 kat ruang tangga...
tapi one time..rasa macam tak sesuai pulak..lagi2 nak letak gambar2 personal like frame aku masuk majalah bagai..huhu..
so.. aku alihkan ke ruang kerja yang aku rasa..perfect..hahaha..sendiri2 jer rasa..
which is..kenangan2 aku masuk majalah atau paper... aku kerat2 letak dalam frame tu..biar jadi kenangan sendiri jer..
orang lain tak tengok pon..its ok.. 
darikan mereput kalau biar jer dalam majalah or paper..dam 
tak simpan elok2 nanti..hilang kenangan tu..
lagi pon..aku rasa ok kat sini..sebab ruang kerje ni sangat peribadi..
which is..aku dan abah sado jer pon yang biasa masuk guna..
kalau orang datang..bilik ni akan di tutup.. sebab banyak bende2 peribadi dan kerja yang aku tak suka orang usik..
[lagi pon tak lah selalu kemas macam ni pon... ngeeee]
anak2 aku pon dah tau dah tu..tak berani usik kerje makpak nya..
contoh kalau abah sado buat kerje die..
kekadang tinggal2 kan lappy terbukak dengan kertas kerja die berterabur..
jangan lah ko usik2...
macam tu jugak lah ngan kerja aku..[kerja aku takde apa sangat]
sebab biasa aku banyak filling jer.. lepas guna..terus simpan..
senang nak rujuk..contoh..bil2 rumah lah..




sebenarnya aku rasa macam dah simetri dah aku susun frame2 ni semua..
siap pakai penimbang hokeh..
tapi.. biler dalam gambar semua macam senget2.. sakit mata iols..
tengok in real..takde pulak senget nye..sakit pulak hati kite ni wak....tapi..lantak lah..aku ada kerje lain nak hadap selain nak pikir frame2 ni semua.. seb bek lah kat tepi..so tak perasan sangat..
kalau tak..selagi tak betul elok..selagi tu tak tenang hidup..bahahaha..teruk nau2 perangai ni kan..



ruang kerja aku memang serabut..paling banyak barang
tu ko tengok..dah habes kemas dah tu..
habes simpan dah semua nya kalau boleh..
or may be.. aku patut dapatkan lagi satu almari jenis tertutup supaya lebih kemas biler simpan semua2 bende dalam tu..
buat masa ni.. nope..tapi boleh dipertimbangkan..
since aku rasa as long as semua nya berada di tempat masing2..

dan...
kalau boleh.. bilik kerje ni pon aku nak 'hitam' kan...mesti cozy jer rasa...*pitam laki aku kat opis ni baca
ok..tu..tak kot.. ahkak sendiri malas..!! 
ingat senang ker nak cabut2 rak tu semua satu persatu tuk cat..
lepas tu..nak kene tebuk dan pasang balik.. 
aku rasa.. abah sado pon malas nak layan..
so.. biarkan.. putih pon ok jer.. rasa lapang..since ruang kerja ni memang banyak kerje dan serabut..
frame tu pon..kalau rajin..nak gak aku sembur satu2 kasi semua jadi kaler putih..baru nanti macam nampak tak nampak sangat..eerr..motip..?? nak kasi nampak ker..tak nampak sebenarnya nih... ahahaha...



6 comments:

CikNaa said...

entry fav ciknaa ni. suka2!

Mila Ahmad said...

best kan kak kalau ada work station sendiri nak buat kerja pun feel macam kerja opis hour beza kat rumah sendiri je huhu...

eima said...

cantik dan kemas ... klu rumah aku jgn harap nk dpt kemas mcm ni ...aku mls hahahha

wawa syaida said...

cantik dan kemas... suka

Nurzakiah Hanum said...

cantiknyaaaaaaaaaaaa

ninie alawi said...

Selama ni jadi silent reader.. Arini 1st time komen... paling suka entry dekorasi... Ari2 check blog nk tgk posting aty