Wednesday, December 28, 2016

Bubble And Fly



[TIPS MENDIDIK ANAK LELAKI] 
~Tanyalah Ustazah. Panel Ustazah Harlina Siraj.
PERANAN BAPA:

1. Balik awal dari tempat kerja, mandikan anak jika masih dibawah 5 tahun
2. Bawa anak bersiar-siar dan spend waktu bersamanya
3. Ajak anak bergasak @ bergumpal. Ini akan create bonding
dengan anak lelaki yang memang sukakan aktiviti fizikal
4. Anak lelaki akan anggap bapanya 'role model', maka bapa kena jadi yang terbaik. Apa yang bapa buat akan di ikut oleh anak.
cth: jika bapa merokok, kebarangkalian untuk anak itu merokok apabila dewasa nanti sangat tinggi berbanding dengan bapa bukan perokok.
5. Dukung anak atas bahu. Ini membolehkan pemandangan anak itu dapat dilihat daripada pemandangan bapanya.

PERANAN IBU

1. Anak lelaki belajar ilmu MENGASIHI daripada ibu
2. Ajak anak lelaki berbual tentang apa sahaja. Ceritakan padanya apa yang kita buat, aktiviti, serta hal-hal yang boleh dia beri pandangan. Ini akan create bonding antara ibu dengan anak lelaki.
3. Berikan pujian atas usahanya walaupun kecil




















baca atas tu..nampal tak beza nya cara dan peranan seorang ibu dan jugak ayah pada anak2 lelaki.?

ayah kene banyak bermain.. bergasak..dengan anak..
berbeza biler anak dengan mak nya..
in fact.. anak2 lelaki akan lebih bersifat 'gentleman' bila dewasa nanti kalau die manja dengan mak nya 
ikut kajian aku pernah baca pon.. 
memang anak lelaki perlu lebih rapat dengan si ibu
kite kene banyak peluk anak2..
korang tau tak..anak yang di peluk setiap hari akan mempunyai IQ yang lebih kuat tau..
dan lagi..anak2 ni sebenarnya memang sangat suka di peluk..
dan peluk lah dari kecik..jadikan kebiasaan..
supaya kite atau pon anak..tak akan rasa awkward biler dah besar2 tetibe nak peluk..heheh..

jadi..2-2..samaada mak..atau apak..
kene amik peranan masing2..
aku percaya semua ni membantu perkembangan yang sihat pada anak2..
kasih sayang..perhatian..dan semua nya bermula dari dalam rumah..
dari keluarga nya sendiri..
dan paling penting..dari mak bapak dan adik beradik nya..
supaya anak2 tak mencarik apa yang die rasa kurang [hiburan] kat tempat lain [kat luar rumah] dengan cara yang tidak baik













antara aktiviti kesukaan kiteorang.. bermain dengan anak2 kat luar..
walaupon kekadang memang ada rasa malas jer nak kuar rumah tu kan..huhu
lagi2 panas merecik..
tapi..bagi aku..anak2..kene keluar rumah dan bermain.. get dirty..its ok..
mereka tak boleh terperap dalam rumah..
duduk belajar atas meja sepanjang masa..
atau bermain dalam rumah semata..
persekitaran nya tak sama..perkembangan pon akan berbeza..

dan aku selalu percaya..pegang dari dulu..
anak2 sentiasa bermain dan belajar pada masa yang sama..

syukur gak lah abah sado jenis suka melayan anak2..
kalau kat rumah..die boleh main nyorok2..main kuda..main bola..main kejar2 dengan anak2 sekali..
kekadang rasa macam kelakar tengok..
ada masa die lebih hover main dari anak2 sendiri..
but as long as anak2 gembira..tu jadi salah satu tugas wajib dia..
lagi pulak die kerap takde rumah..out station..
biler free.. lapang2 hujung minggu..memang anak2 akan seronok..
sebab dapat main dengan abah nya..
time ni lah mak nya boleh rehat sikit..ahahaakkss..

tapi dengan aku.. anak2 biasa lebih manja..mengada2..
lagi2 bab biler tido..masing2 nak berkepit..
biler berborak pon.. biasa aku yang lebih sikit rajin melayan
[qaleef dalam phase yang sangat2 banyak bercakap dan bertanya sampai penat nak melayan]
abah sado biasa nya tak berapa rajin bab ni..well..lelaki kan..
fitrah nya memang macam tu..huhu



layang2 kami...qaleef terbangkan dengan abah sado..







2 comments:

eima said...

same goes with me... kami berdua mmg sama2 menjaga dan mendidik 2 beradik tu ... wlupun anak nampak nya lebih manja dgn mamanya .... pg setiap pagi srapan ...abah yg suap tau ...budak berdua tu utk hari bersekolah...mama mkn utk diri sendri ....

suesalmy said...

salam kak aty, cantik palazzo tu.ade jual x?