Monday, December 19, 2016

lepas hampir 8 tahun...





tetibe rasa nak naik basikal balik..!!

dulu2 pergi sekolah..
masa form 1-form 2..gi sekolah naik beskal saing kawan2..
lepas tu..dah form 3..rasa macam remaja sikit..tak mo naik beskal dah.. 
sanggup la ko susah payang naik turun bas..
maklumlah.. remaja baru nak naik...
apa kellasss kau naik beskal ni kan... tak hot langsung hokeh..bahahaha...

sedangkan dulu2.. time sekolah rendah..
kalau takde beskal sorang satu..
orang tak nak kawan sebab tak rugged dan tak up to date sebab takde beskal..
langsung tak trendy ikut peredaran zaman kekanak langsung ah kire nya..
so beskal tu must have..wajib..!!
dek kerana pak jalil bukan jenis rajin nau nak hantar amik anak2 pergi sekolah yang masa tu adik beradik berderet2..
sekolah asing2 timetable lain2 pulak tu..
so dapat lah kiteorang beskal sorang satu..
walaupon bukan beskal BMX...
tapi time tu.. tak pandai nak mintak2 pon..
sedar diri bukan orang ado2...
dari kan jalan kaki pergi sekolah..
patut bersyukur dah tu dapat nek beskal gi sekolah pagi petang...hoho..

ingat lagi darjah2 dulu..
naik beskal saing2 ngan tina..pergi sekolah agama batch pagi..
subuh2 gelap dah keluar tah apa yang di kejarkan tah..
kemahen kalau sampai awal rasa bangga...
lampu jalan pon tak tutup lagi time tu..
sedangkan bukan jauh nau pon sekolah tu..
lumba 2 orang bawak laju2 kejar bayang2... 
epik sangat kaaaaaaaaannn..!!!

dan tu lah kenangan2 yang aku ada dengan beskal ni..





tapi bukan tak pernah naik langsung lepas sekolah2 dulu tu..
ada gak...dalam 7-8 tahun sudah..!!
dan tu kali terakhir hokeh...
kemahen dah lama tak bawak tetibe nak naik bukit cerakah kat shah alam tu terus..
jalan2 petang dengan abah sado..ehem ehemm...
ada sebenarnya aku blog kan masa awal2 blogging dulu..
tapi gambar2 aku dah buang dah...
sebab gambar zaman jahiliyah.. baju seluar ketat.. tudung pendek..huhu..
lepas aku berhijrah.. aku buang kebanyakan gambar2 lama yang tak sesuai dah..
masa tu.. time bertunang duluuuuuuu.. aku ingat..aku pakai baju kaler hijau emerald..
sedangkan.. color tu tak trend pon lagi..
dan aku tak tau pon yang color hijau adalah color peberet abah sado..hikhik..
pastu konon2 nak tunjuk kat abah sado yang bakal bini nya ni 'lasak'..
sekali hamek ko.. balik tu kejang otot2 aku semua..
yer ar.. bukit cerakah tu naik turun bukit tinggi ko.. 
orang dah lama tak cycling.. mahu nya tak terkujat otot2 kaki aku tu semua..
2 hari lepas tu ajak mak aku bawak gi berurut kat kawan dia mak jah.. bahahaha..
tu la ko kan.. nak tunjuk sangat konon nya..ppfffttt.....

lepas kawen.. pat puloh tujoh kali abah sado ajak naik beskal..
malas ahkak aaiihh... kaki i olls dah selim melim.. sukan beskal tak sesuai ngan i olls.. ahaaakksss.. *alasan semata



  

pergi Taman Layang2 kat Kepong last weekend.. tetibe aku rasa macam..
boleh lah try nek beskal ronda2... lamaaaaa sangat tak nek beskal..
tu ko tengok sikit punya vogue ahkak nak cycling.. sebab ingat nak jalan2 jeeewwww...

sewa beskal kat situ..sejam Rm 10
amik yang boleh carry anak..yang kat depan dah habes..yang kat belakang jer pon boleeeeyy...
  



ko tak yah pikir muka shaquille yang selalu memang macam ni.. muka sardin macam takde perasaan..





besh laaaaaaaaaa !!! mungkin sebab dah lama sangat tak naik beskal..
or may be dah lama kiteorang tak ber-riadah macam ni..
rasa seronok sangat pusing2 naik beskal ni..
nampak jer buruk beskal ni..tapi..ringan dan sedap bawak..


gilir2 ngan abah sado...
sebab dah lewat petang masa ni [buat aktiviti lain sebelum tu]
so.. just naik kejap jer..
may be next time boleh sewa 2 basikal dan ronda2 jalan jauh sikit..







qaleef bawak beskal die sendiri..
shaquille pon sebenarnya.. kiteorang bawak 2 biji beskal..
tapi.. bawak turun tuk qaleef jer...
seronok lah die mengayuh kawasan luas..
selalu main dalam rumah-luar rumah..
tu pon tak ley gi jauh2 sebab ada kereta lalu lalang..





dah lama abah sado kate nak beli beskal sendiri..
aku tak kisah pon..
tapi biler die cakap nak belikan tuk aku sebijik jugak..
aku selalu cakap.. "tak yah membazir" sebab tau ahkak malas nak cycling..
tapi..biler ada anak2 dan buat aktiviti macam ni..
perasaan nya berbeza..
dan seronok nya lain macam..


dah kate ko nak sama2 share hobi ngan suami kecintaan kaaaaann...

oookkk... baik lah.......

jom lah kite beli beskal sorang satu nanti...[insyaa Allah]






6 comments:

Ann Ishak said...

saya tak pandai naik beskal, mampu tengok je la :D

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Kak Mirror plak tak nak naik basikal sebab ayah belikan kaler merah..malu kwn2 ejek mcm bomba.. maka bertabahlah naik motor saing dgn kakak yg form 6.

Nona Qiyah said...

Dulu bnyk gak basikal kat rumahh, hehee..suka yg ada bonceng belakang tuuhh, hehe~pernah jalan2 ngn adik, skelai msuk longkangg daaa...ahahaha

wani ezryl * said...

seronok naik basikal ni. zaman sekolah dulu memang #teamnaikbasikal hahah.

Syida said...

salam..aty blouse cantik bli ktne...bekenan plak..hihi

Mila Ahmad said...

kak kita tengok dah mcm model basikal muslimah je hehe.cumel jerk.