Monday, December 19, 2016

"mama terrrrroooorrr...."


Assalamualaikum.. Happy monday korang..

Jangan kata tak suka hari isnin hokeh..
sebab rasulullah suka hari isnin.. dan baginda sendiri di lahirkan pada hari isnin..

okeh.. 

biasa nya waktu2 macam ni..salah satu waktu tenang tuk aku..
yang jarang2 aku dapat..heheh..
anak2 masih tido..!!

nikmatnyaaaaaaaaaaa rasa.. eeaahh?? hahahaha...

lepas abah sado dah pergi kerje awal2 pagi..
laju2 aku gi mandi..biasa aku memang akan siap kan diri dulu..
baru setel semua bende2 lain..termasuk anak2..
tu pon mandi kat bilik air bawah..
sebab takut nanti aku bukak pintu bilik..dak kecik sorang tu sensitip kang terjaga..
punah harapan ahkak nanti.. 

kat bawah ni pon semua ada..
towel pon semua sedia..
dapat lah mandi lama sikit dari biasa..

qaleef cakap.."mama teror.." ada sekali tu, lepas aku setel mandi sebelum2 ni..

"kenapa pulak mama teror qaleef..?" -tanya die balik

"sebab mama mandi lajuuuuuuu....."

nak nanges rasa nya...............

korang tau tak..mak2 yang ohsem jer boleh gosok gigi..cuci muka..mandi dan siap sabun dalam masa tak sampai 5 minit..!!

sila percaya...bahahaha..

qaleef kan.. kalau die tak perasan aku tetibe hilang [dalam bilik air]
lepas tu die cari2 tak jumpa..
nanti die akan ketuk pintuk bilik air bagai nak rak..panggil "mama..mama..."
tak pon.."mama ngah buat apa tu..??" -cakap kuat2 depan pintu bilik air
kekadang aku malas nak nyahut..
dah tentu lah mama 'ada hal' duk dalam bilik air tu kan..
tak kan saja2 mak ko nak lepak kat situ..hahaha..
"mama nak berak lah "
harap2 jiran tak dengar..

selagi tak nyahut..selagi tu die ketuk2.. 
nanti..aku dengar lagi satu orang ketuk tapi lembut sikit..

dak shaquille lah tu.............pfftttt...
mereka beregu ooii...!!


terpaksa lah aku bukak pintu bilik air dan cakap "mama nak mandi lah..korang ni kenapa.."

qaleef cakap "mama jangan lah tutup pintu.. nanti qaleef tak nampak mama......."


Ya Allah anak2................................

tak kose mak ko nak layan..
tutup pintu kunci..dan mandi terus..



macamane mak ko tak jadi teror mandi laju-laju nak ooooiiiii....


qaleef 4 tahun lebih..
dalam phase aku ajar die batas aurat makpak-anak
dan privacy..

aku kalau nak pakai-tukar baju..
qaleef dah kena kuar dari bilik kiteorang..
die dah paham sikit part tu..
nanti die kuar..die pesan "mama tutup pintu tapi jangan tutup habes tau"
maknanya..tak ley tutup rapat2 apetah lagi kunci pintu..
kalau aku buat macam tu..
hebes la pintu aku nanti macam nak roboh di ketuk nya..

selalu bebel2 kat die lepas tu tanya.. "kenapa qaleef macam tu..."

qaleef cakap.. "tak boleh.. nanti qaleef tak nampak mama..."


krik krik krik........


ko ghase..aku nak ghase apa....

ber-huhu jer lah jawap nya..

kalau dah besar2 nanti tak kisah tak nampak mama.. siap korang..!! 

yang heran tu..kat rumah jer..
selama2 ni..pergi sekolah..gi main2 kat tempat permainan..
tak de pulak nak berkepit jer..
tak de masalah pon..aku yang selalu dok risau2 biler tetibe berdesup die belari hilang dalam tempat menan..aaiihh..

macam ni lah anak2..pelik2 jer perangai..

selalu..abang yang hover nya tau...


so ni biler 2-2 masih tido..

lepas mandi tadi..
carik sependa baju seluar dalam bakul yang baru basuh semalam jer kat family hall atas tu..
yang tak berlipat lagi..ngehngehngeh..biasa tu.. biasaaaaaa....
bukan apa...kang aku masuk bilik bukak pintu kang..
kot tetibe si shaquille ngah golek2 bukak mata sikit2..
ternampak aku terus ngada2 kang..
kalau setakat bangun tak per gak..
ni nanti..macam2 perangai.. merengek ngada2 dulu..
mintak susu.. lepas tu nak dok berpeluk...aaiihh...
lagi satu kang..si qaleef bangun sekali..
lagi laaaaaaaaaaa.......

biar kan derang tido lama sikit takper...cuti2 sekolah ni kan...
dan bukan selalu aku dapat rasa 'ME' time..
so..ada sikit2..kite nikmati lah sebaik nya giteeww...

biasa anak2 bangun pukul 10 lebih macam tu...time2 cuti sekolah ni..
sebab malam2 tido lambat...lagi pulak abah sado ada..hujung2 minggu..
time2 nak dekat masuk sekolah nanti baru kite latih tido awal balik pukul 9 rumah dah gelap.. bahahaha..
biasa tu..biasaaaaa....

biasa lepas bangun kang..memang aku dah tak dapat nak macam ni lagi..
anak2 bangun terus mandi..dengan adengan2 dramatik..
lepas tu..sarapan dengan macam2 pe'el masing2..
hari ni siap2 abah sado belikan tadi..so tak yah nak dok awal2 depan dapor gas..
lepas anak dah bersih kenyang..
baru aku ley start buat kerje rumah..nak jemur kain..
nak vacum rumah sebab hujung minggu semalam kiteorang tak dok umah..
haaaa...nak buat kerje2 rumah.. 
takper anak2 dah ada..bangun sekali macam tu..
yang rasa nak sorang2..time2 buat kerje sendiri..
time2 nak layan tipon..time2 nak baca buku atau majalah..
dan..time2 ko boleh tenang nak blogging cegini.. mihmihmih...


ok..nih aku dah dengar suara shaquille tu sayup2 dalam bilik depan..
aku kat bilik kerja kat tengah..
tapi takper.. rileks2 dulu kejap..
sebab nanti die akan sambung tido balik
pintu bilik tak tertutup rapat pon..die pandai bangun buka sendiri..
kalau cukup tido biasa die terus bangun dari carik mak nya sendiri-tak merengek
kalau dengar bunyik macam tu..
saja ngada2 nak mengempeng lah tu...

biler anak dah 2 ni..mama lebih coooooollll....

anak meraung depan pintu bilik air..
bukak pintu tengok kejap..
kalau setakat meraung sebab die pikir mak nya kene telan dengan bilik air..
atau sound dak qaleef jangan sakat adik..
ok..kite masuk balik..kunci..dan buat2 tak dengar..
mandi macam biasa
[tengok sekejap sebab kene pastikan yang die melalak bukan sebab sumting memudaratkan]











-But... no matter what.. Being a mother has made my life complete-





5 comments:

Nurzakiah Hanum said...

cantiknya view

Ummialyaanas said...

yup.....being a mother ni xde words yg mampu describe..btw view sgt superb..cantikk

Mila Ahmad said...

mila nak gelak baca entry akak ni, lawak betul budak dua tu.cian maknya kena teror mandi xpasal-xpasal sabar jelah.

antalya said...

rindu pengalaman yg time ank meraung2 sambil meniarap kat dpn pintu toilet..nak berak pon tak tenang hah. but skrg still lg ada adegan ketuk2 pintu sambil jerit 'momy berak ke tu?' konpem jiran sebelah boleh dengar

shafiza said...

Hihi, fiza ni fikir fiza seorang ja macam ni, rupanya semua mak kot serupa ni. Lega. Hias best baca pengalaman gini, sebab berkait dengan diri sendiri sangat. ;)