Tuesday, February 07, 2017

Sembang Suri Rumah :: sabun basuh baju





bab house cores aku sebenarnya memang suka nak sembang..
tak kisah lah sembang pasal pemilihan kuali pon kan.. heheh..
kalau sembang ngan cousin2 aku yang rapat2..
memang perabeh lah cerite2 macam ni yang keluar.. 
kalau tak pasal ni..tak pasal masak..pasal anak2 pulak..
aaiihh.. mak2 sangat sekarang ni dah sembang pasal rumah...

ni nak sembang ngan korang pulak..pasal pencuci baju..pakaian..

aku nak cerite pasal bahan pencuci..   nak tanya korang ni...                          



tuk basuh baju..korang pakai apa..?? 

jenis pencuci serbuk atau cecair..??

hahahaha....

macam serius nau pulak soalan tu kan..
macam jadi masalah negara pulak..

saja2 nak sembang kata ko kan..

aku ni dok pikir.. mesti kebanyakan orang akan suka jenis cecair..
aku rasa lah..
tapi baru2 ni.. kawan aku upload barang shopping dari supermarket..
barang dapur..
dia pakai pencuci serbuk harimau tu..
ada pulak dok sembang2 tanya wangi ker idak pencuci baju tu..
baca conversation.. sembang2 sekali pasal pencuci baju jenis serbuk ni.. 
terus aku pikir..
oohh.. masih ada orang yang lebih suka pakai yang tu berbanding cecair..

aku ingat..mak2 kite jer..
rumah mak aku dulu..aku tengok..suka pakai serbuk..
beli pack yang besar tu.. tahan lama..
mak aku cakap.. nak jimat..ngeeee...

tapi memang betul pon.
kawan aku tu pon cakap bende yang sama..
pakai jenis serbuk tahan lama..instead of jenis cecair..
macam umah mak aku dulu..
umat dalam rumah tu ramai..[masa sebelum2 kawen]
kalau pakai jenis cecair.. memang sedap menuang nya..cepat habes..
kau letak sikit2 kang tak wangi...
dan lagi harga sabun jenis serbuk pon lebih murah..
penggunaan lebih lama.. dapat lah jimat sikit kat situ kan..

dulu popular..brand ATTACK..kau tau??
ada lagi tak..?? yang box hijau tu..bukan dari atas..
waktu tu..box macam tu rasa cun sangat dah tu..
tak wangi sangat pon aku rasa..

tapi.. mak aku cakap.. bersih..lagi2 biler cuci baju sekolah putih..
memang betul pon aku rasa...

lepas tu.. banyak dah keluar..yang lagi wangi2..
lagi murah...tak ingat pulak mak aku pakai apa lepas2 tu..

FAB kot...ke hapa tah...tak ingat..!!!
kekadang ada tengok kat iklan gak kan...
jenis serbuk.. kuat harimau ke hapa nama nya tu..
aku tak concern sangat..sebab aku tak berapa suka guna dan jarang sangat beli..

tapi..aku ni biler belikan adik aku yang dok hostel tu pon..
beli jenis serbuk.. hahahaha...
kakak kedek...
ritu pernah beli jenis cecair.. tak sampai 2 minggu die dah mintak beli lagi..
heran gak aku kan.. baju bukan banyak mana..beli botol besar..
kau nak rendam baju sebaldi jer pon..
bukan basuh satu mesen..
tu aku beli jer serbuk lepas tu tuh..
beli kan sekali jenis fab buku tu..ko nak menyental banyak2 buih lagi sedap..

tapi.. sebenarnya.. aku tak suka pakai pencuci baju jenis serbuk..
sebab agak panas..nanti kulit aku jadi pedih dan menggelupas..
gedik sangat kan..
kulit orang kampung jer pon..tapi alahai..
kulit ahkak sensitip chuolls.. manja.. ahaakkss..

kau tau lah kan masa dulu2..masa kecik2..mesen yang manual tu..
masa tak mampu nak beli mesen fully auto..
masa tu mesen auto pon mahal giler rasa..
yang manual tu kan jenis..kau kene jaga air keluar masuk-bukak tutup air
nak basuh..bilas lagi..
lepas tu.. kene alih ke bahagian sebelah mesen tuk keringkan..
kalau kau penuh2..baju berat..tak seimbang..mesen mengamuk..pernah..?? hahahaha..
bergegar2 mesen..laju2 kejar takut mesen terbalik...
haaa.. biasalah kan..ahkak anak mithali.. kene lah buat kerje2 rumah ni sama2..
tak kan nak harap mak sorang jer hadap..
so.. ada masa biler aku buat..kene sabun jenis serbuk ni..
memang teruk kulit ahkak jadi..sampai kasar..
fefeeling Cinderella sangat ni tau buat kerje berat..muwahahaha...
sedangkan sebenarnya..alahan kat sabun serbuk..
mak ijan malas nak layan.. janji jimat...pasrah lah ahkak ni ha...
masa tu..sabun jenis cecair pon masih baru..dan memang mahal -tuk kiteorang
dan lagi mak ijan memang suka sabun serbuk attack tu..
setia kat tu jer lah...
aku rasa.. sampai aku dah kawen ni [masa dia masih ada]
die pakai sabun jenis serbuk...
cuma nak wangi die tambah soflan ke hapa..




sumber google

ni ha mesen yang aku cakap manual tu..
pakai sampai jahanam..lepas tu..masing2 dah kerje..aku ngan tina share lah duit belikan mak ijan mesen auto 12kg terus.. nak kasi mudah kerje semua orang dalam rumah tu..
ate-nya..dah kiteorang pon yang buat kerje2 rumah tu kan..
lepas kawen.. takde nya dah nak beli2 mesen manual ni..
mesen auto sekarang pon dah murah nok..


berbalik cerite pasal jenis sabun..
sampai sekarang aku perasan aku sensitif dan agak panas dengan sabun serbuk..
tapi..aku masih guna jugak lah..kekadang..
sebab..betul la.. aku rasa macam..sabun serbuk lebih bersih..
aku selalu pakai tuk kain baju putih..nak merendam kesan2 degil..
macam biler cuci telekung yang color putih tu..aku akan pakai sabun serbuk..
kalau kat bahagian kaki seluar kaler putih..
aku akan rendam dulu sekejap dengan sabun serbuk..
baru cuci dengan sabun jenis cecair..

lagi satu jenis aku ni..
ada sesetengah baju memang cuci tangan hokeh..
rajin tak rajin tu kau tak yah nak kire..
tapi bab nak menjaga/sayangkan baju..sanggup gak lah aku basuh tangan..
macam cotton contoh nya..kalau rasa tak kose nak dry cleaning..malas nak gi dobi..
aku cuci pakai tangan jer.. jadi tak kedut dan tak tak susah sangat nak gosok..
lagi satu.. kalau korang nak tau..baju2 jalan anak aku..
aku basuh tangan yer...
sila lah percaya...hahaha..
bukan apa.. macam tshirt2 leher bulat tu kan..
aku perasan.. kalau masuk mesen..nanti lehernya kembang..!!
lepas tu macam berombak2..tak kemas biler nak pakai lagi..
pulak anak jenis kurus.. biler pakai dah mengembang gelebeh..
walaupon ko beli jenis branded punya sekali pon..
beli mahal2.. masuk mesen sekali terus rasa macam kepam..sayang la..
tu aku basuh jer tangan tu..huhu..
kat sini lah aku banyak 'berurusan' dengan sabun2 ni semua..
ada baju aku pakai jenis cecair..takde masalah..
ada baju yang ada kesan2 degil macam kesan coklat ker kan..
lagi kesan susu air milo..memang susah nak hilang kalau ko cuci mesen banyak2 sekali..
tu aku kene tenyeh sikit..pakai sabun serbuk lagi senang nak hilang..

tu ko tengok gambar..sabun serbuk tu..sebenarnya..sabun baju pureen ABC tuk anak2..
tapi.. tuk sesetengah baju aku sendiri..aku pakai yang tu jugak..
kurang lah sikit sensitif nya kat kulit aku..
mungkin sebab khas tuk kesesuaian kulit anak2..
cuma tak wangi..langsung..hokeh
tapi memang rasa lagi bersih dan senang tanggal kotor2 coklat lagi2 kat bahagian kaki tuk seluar aku..

lagi satu..kalau ko tengok tu..
VANISH pon..ada 2 jenis..
satu serbuk..satu lagi jenis cecair kan..
kalau beli..yang cecair tu cepat habes dulu..
yang serbuk tu memang aku tak boleh sangat..
tapi.. aku masih prefer tuk pakai jenis serbuk tu biler nak hilangkan kesan yang susah..
macam kat kolar baju kemeja abah sado..kau tenyeh2 berus sikit..
masuk mesen..letak lagi sesudu penuh..
memang bersih betul..

lagi satu jenis serbuk ni kan yang aku tak gemar nak masuk mesen..
letak kat bekas khas tuk sabun dalam mesen basuh auto tu..
nanti..dia ada tetinggal2 melekat2 berketul2 kat bekas tu sebab dah campur air..
kire die tak habes keluar pon..
so ko bayangkan.. masa nak bilas..
air bilas tu masih bercampur dengan saki baki sabut yang dah berketul kat bekas tu..
baju jadi melekit hokeh..boleh rasa walaupon lepas keringkan..

kalau nak letak direct pada pakaian-campak jer dalam mesen tu [bukan tempat khas]
melekat2 pulak kat baju..putih2 jadi nya baju tu..sabun tu melekat kat baju..!!

aku tak tau lah tu masalah sabun tu ker..
atau masalah aku jer..hahahaha..

so kesah nya aku dengan sabun serbuk ni ibarat nya.. 
benci..tapi cinta giteeww...

tapi tuk cucian biasa..memang aku tak pakai pon jenis serbuk..
pakai Dynamo jer..wangi...
nak lagi wangi..letak lah Downy..softlan aku jarang beli..

ok lah.. tu jer nak borak...
korang cerite lah jugak apa yang korang suka pasal sabun basuh baju ni..
jenis serbuk ker..jenis cecair ker..
atau kot2 korang ada pilihan lain..
cerite lah kat aku pasal korang basuh baju macamane pulak..
mak nak bizi body gak nih..






10 comments:

Azziah Nawawi said...

saya guna sabun serbuk sebab lambat habis. haha.. kalau guna yg liquid xpuas tuang sikit, rasa mcm kang xcukup sabun ke camne.. haha..
bab mesin manual tu lawak. sama sgt ngan kami dlu2 ni ha.. kadang rasa nak hempok je sebab asyik la tak belen pastu duk gegar2 mcm nak terbalik mesin. hahaha..
now umah mak masih pakai mesin manual sebab tekanan air slow, guna yg auto, lama2 rosak mesin tu. last, tahun lepas beli balik yg manual. redho jelah bila part gegar2 mesin tu. haha

antalya said...

sama lah akak pon 'wanita kampung berkulit sensitif' hahaha..mmg langsung xleh kena sabun serbuk tu..pijar panas menggelupas kulit. so ku hadapkan jelah sabun cecair jenama top. murah sket dr dynamo. pastu uniform skolah mya, akak cuci tgn ngan sabun mandi. mmg senang nk sental kotoran degil kalo guna sabun mandi nih. even kasut sekolah dia pon akak rendam ngan sabun mandi gak

Juls Julie80 said...

salam..saja nak mencelah jgk...share pasal pencuci..hihi..

saya guna 2 jenis sabun:

1- serbuk: (untuk rendaman) basuh kotoran degil cam cadar, sarung bantal, alas kaki, langsir dan kain lap kaki.
2) cecair: untuk baju2\ keje/tudung2
*+ spray varnish sblm basuh tudung yg berminyak @ kene mekap

pewangi pun guna Coway punye..bau lasting..wangi semerbak jer kalau lepas keringkan guna mesin kat dobi tu.. biasanya basuh kat rumah jer...kering kat dobi sbb space kecik..hihi

Suraya said...

Aty...
Barisan 'askar pencuci' mmg saamaa ๐Ÿ˜
Tapi...saya tambah...pakai juga sabun serbuk Top. Sebab kalau pakai Dynamo sesaja...buih x meriah ๐Ÿ˜†
Lagi satu...saya guna mesin...akan set water level sniri.. sebab kalau mesin tu 'timbang'sniri...air x 'banjir', baju x Cukup tenggelam. So...tuang sabun sesiap...pastu tadah air...so agak2 sabun2 (serbuk+liquid) dah melarut sket...baru masuk baju...
Hehe... auto separa namanya ๐Ÿ˜„

Vanish tu mmg best...sbb baju anak2..mmg selalu lah macam2 kesan..tuang je vanish tu direct pd kesan kotor masa baju masih kering. Alhamdulillah..bersih pastu ๐Ÿ˜Š

Hehe...sori Aty...panjang plak komen

Wizana Arbain said...

Aty bab basuh baju anak tu kan kal xnak kembang, masukkan dlm laundry bag dulu baru basuh dlm mesin. Laundry bag tu byk jual kat pharmacy or daiso pon ade. So far i buat camtu baju anak i sumer x kembang & menten je elok. Jenuh tu nk basuh tangan huhu

nur aida said...

Saya suka pakai yang cecair.Sebab kalau pakai serbuk kadang-kadang dia berketul. Tak syok bila tertinggal dekat baju. Dynamo best.Kao attack pun best aty. Untuk anak pureen memang the best. Ada juga terfikir nak pakai pencuci organik dr shaklee. Baru terfikir belum terbeli lagi.

nur aida said...

Saya suka pakai yang cecair

Ummu Firdaus said...

Panjangnya citer pasal sabun.. tp seriuse tak pernah puas membaca.. sy pakai cecair Top...

Nurul Aziz said...

Sy pakai sabun serbuk. Sebab liquid cepat habis. Hahaha.. pewangi pakai downy. Attack mmg elok, rendam kejap je kotor semua hilang.

Bab mesin manual tu mmg sama. Hehe. Lari2 pergi kat mesin bila mesin mengamuk baju tak seimbang takut mesin tergolek.

Arina Yusof said...

saya pakai serbuk. pernah pakai cecair tapi cepat habis. rasa tak puas je.. kalau pakai serbuk tu saya letak direct terus dekat baju dlm tu. mmg macam aty kata letak dalam bekas tu mmg tak bersih. bila air mengalir. so far takde masalah serbuk sabun tertinggal. maybe banyak sgt sabun letak kot. say aguna sabun fab. letak 1.5 sudu setiap basuhan