Wednesday, March 22, 2017

apa salah nya suami buat kerja2 rumah...





nak cakap abah sado tu rajin nau...tak jugak.. hahaha..
tapi.. bersyukur lah.. boleh di harap...
bila mintak tolong apa2..dia boleh buat..
takde lah bini tertonggang tonggek buat kerja rumah
tapi laki dok melepak tengok tv main game manjang kan..
tu mahu aku tak redho tu nanti.. hahaha..

ada orang cakap "tunggg aaarrr...."

tapi ada jugak orang kata " kesian pulak aku tengok laki ko ni "

hahaha.. apa nak dikesian kan..
setakat buat kerja2 rumah sikit2 jer pon..
kerja2 tertentu macam mengemop ni..
kerja2 ni bukan kerja ringan sebenarnya..
nak hangkut baldi penuh air berat2..boleh jatuh peranakan ko ooii..
nak mengemop pulak atas bawah..peerrgghh..
tu jadi tugas hakiki abah sado..
dari awal kawen dulu.. sampai lah sekarang..
die dah tau...
aku menyapo-vacume.. lepas tu die mengemop..
kerjasama giteewww...

entah eh.. bagi aku.. takde masalah pon kalau suami nak tolong isteri buat kerja2 rumah..
takde pon jadi sampai jatuh maruah bagai..
isteri lagi bersyukur kot...
kalau suami sama2 rajin ringan tulang..
sama2 'jaga' rumah tu kan..

aku kalau tengok kat mana2..
biler suami buat kerja2 macam ni..
basuh pinggan ker kan..sidai kain ker..
takde pulak aku rasa orang akan pandang macam isteri queen control ke hapa..
atau hilang macho ker kan..
tapi aku dapat rasakan kasih suami pada isteri.. haaaa macam tu..

kau lah menyapu.. kau la mengemop..
kau lah membasuh baju.. kau lah menyidai..kau la mengangkat..kau lah melipat..
dah tu.. kau pulak lah menyimpan dalam almari..
kau lah memasak.. kau lah bagi anak kau makan..kau lah basuh pinggan..
kau lah membersihkan dapur..
kau lah menguruskan anak.. kau  lah bangun pagi2 mandikan anak..
kau lah buat sarapan.. kau lah menghidang kat laki kau..
pendek kata.. kau lah buat semua..
kau ghase..??

mati la maaaaaakkkk..... 

kalau ko ok jer.. tak kisah..laki bangun tengahari buta hari2..
kau yang kemas katil
lepas makan tinggal atas meja..lepak2 terus tengok tv.. tido sampai ke petang..
bangun makan balik.. lepas tu main game.. dan repeat..
sebab sayang sangat.. sebab kesian..
tak per lah.. "tunggggg ar laki ko..." hahaha...

sebulan-2 kawen boleh lah ko tak kisah..

tapi kau tunggu lepas setahun-2 kawen nanti..huhu

sebenanrya.. aku rasa..takde istilah kesian kat laki semata..
kerje rumah pon sebenarnya bukan lah tugas hakiki yang termaktub tuk orang pompuan..tuk isteri..
suami pon patut kesian kat isteri jugak..
lain la kalau kau bagi maid kat isteri kau..
bagi pembabtu tuk ringankan beban..

lagi2 lah kalau isteri pon bekerja..sama2 carik rezki..
sama2 ringankan beban perbelanjaan suami..
so suami pon..kene lah jugak sama2 buat kerja rumah ringankan tugas isteri..
tolong uruskan anak2 ker kan..
tolong lah sikit2 mana yang patut..
tolong basuh pinggan lepas makan..
heeey... bukan suami jer tau nak mintak di layan macam raja..
isteri pon manusia jugak..
nak di layan macam permaisuri kalau boleh.. 
so.. sama2 give and take..
paham tak maksud aku ni..
kalau kate suami rasa suami boleh bermalas2 tak nak buat semua tu..
sebenarnya..isteri pon sama..
cuma..rasa tangungjawap fitrah semulajadi dalam diri wanita tu sendiri
yang buat isteri ni buat semua tu..
tapi.. takde masalah pon kan aku rasa kalau laki sama2 amik tanggungjawap tu
laki pon kene jugak rajin..
kalau isteri boleh keluar tuk sama2 mencari nafkah yang menjadi tugas suami sepatut nya..
kenapa pulak suami tak boleh buat kerje2 rumah yang katenya menjadi tugas isteri..kan?

tu pendapat peribadi aku lah..
mungkin lain orang..lain pemikiran nya..
biler tengok gambar abah sado buat kerja2 macam ni...
dah pulak rasa kesian..
aku pon tak tau tah apa orang pikir.. hahaha..

memang hujung2 minggu..
dah tau tugas masing2..
sama2 buat kerje rumah..

in fact.. keja menyiang ikan pon..
cuci ayam ker..barang2 basah..
memang dia akan buat..
dari awal kawen dulu..
sampai sekarang..
dia tak berkira nak buat setiap kali pon..
kalau kata aku tak buat..dia akan buat..
kekadang aku mintak gak tolong..
kekadang..die buat jer sendiri..tau dan pandai2 lah kan..
bab2 menyental bilik air..tu dah tak yah aku suruh2 dah..
memang tu die yang buat..
time2 die mandi tetibe jer dengar die ngah memberus... lega maaakk..

aku pon tak lah teruk nau..hahaha..
laki aku penat2 balik kerje nak suruh2 buat macam2 kerja..
habes tu aku kat rumah buat apa pulak kan..
aku pon layan fared seperti yang sepatut nya..
macam suami..
cuma bersyukur fared sendiri tak pernah berkire dalam buat kerja2 rumah
sama2 ngan aku..
lepas aku masak.. die tolong2 aku basuh pinggan..
atau lepas makan..tengok aku basuh pinggan..
die tolong kemas meja..
bukan berat pon kan kan kan.. sampai orang pikir kesian bagai..

ada masa.. aku sendiri kene gak mintak tolong...
cuti2 hujung minggu..
mintak tolong jemur kain ker..
bersihkan bahagian depan ker..

bukan isteri tak boleh uruskan semua tu..
bukan tak boleh buat..
wanita ni hebat hokeh..isteri ataupon bergelar ibu..anak berderet.. atau wanita bekerjaya.. 
bukan jugak isteri nak bermalas2..
tapi.. macam aku cakap.. ringan kan tugas..
suami buat kerje tu.. isteri boleh buat kerja lain pulak..
isteri pon nak cepat2 setel kerje2 rumah..
nak sama2 rehat tengok tv macam suami jugak kan..

aku ni.. adik beradik aku ramai lelaki..
7 orang adik beradik...
2 jer perempuan..5 lelaki..
ada orang.. kalau adik beradik lelaki ramai..
die dah biasa buat kerje2 rumah..dan tak kisah konon nya..
tu memang betul la..

TAPI.. dengan aku.. kau jangan harap aku [dan tina] jer nak hadap buat kerja..
korang dah makan..pinggan sebijik malas nak basuh..
memang aku baling jer atas katil..hahaha..
jangan harap nak malas2..
aku memang kakak yang garang..
kalau tak.. memang kene buli  jer lah..
mentang2 perempuan..
kau jangan harap semua2 nak harap kan orang pompuan jer buat..
dan yang lelaki2 nak duduk2 saja..
kau kene buat kerje rumah sama2..
kau jangan nak buat mak n adik badik pompuan ko macam orang gaji kat rumah tu.
nak mengutip baju korang kat bilik air bagai..
kau dah pakai..kalau tak tolong basuh pon.. pandai la kutip masuk mesen..
kalau tak.. aku biar jer bekepam dalam bilik tu..
takde baju nak pakai sendiri pikir lah
haaaa... garang tak aku..
kalau tak.. nanti derang buli mak aku..
i is cannot hokeh..

lagi pon.. mungkin sebab dah terbiasa tengok..
ayah aku.. sangat..sangat.. sangat..ter amat rajin orang nya..
aku nak cakap.. ayah aku tu memang ghajin giler..
die tak kisah menyapu.. mengemop rumah semua..
die yang menebas mesen rumput sendiri..
kalau mak aku tak buat..
die yang basuh baju atau masak..
takde pulak aku tengok mak aku tu mua manja atau jadi pemalas ker hapa..
mak aku cakap.. masa pantang pon..
dari anak sulung sampai anak 7..
ayah yang uruskan rumah tu..basuh baju anak2..sidai..angkat.. lipat..
takde masalah..
tapi.. ayah aku garang jer orang nya..
anak2 takut gak ngan ayah..
ayah aku sendiri akan bising2 kalau anak2 pemalas atau tak nak buat kerja rumah..
sedangkan die sibuk berpeluh2 buat kerje menyapu kat luar..
anak2 nak duduk2 saja..memang tak la kan..
tu kelebihan ayah aku...yang mak aku selalu puji..
sampai sekarang pon.. susah nak tengok die dok diam tak buat apa2..
dan rasa ..untung laaaaa bila ayah aku rajin macam tu...
mak aku lah untung...
dan masa tu pikir.. nanti harap2 suami aku pon rajin macam ayah..
pandai buat kerja2 rumah..
alhamdulillah.. Allah makbulkan...heheh...

tu kalau ada yang kata.. kesian laki buat kerja rumah..
aku syak.. samaada orang tu.. pakai PEMBANTU rumah tuk kurang kan kerja2 beban rumah..

atau pon.. die sebenarnya adalah LELAKI ber-profile picture kan wanita.. bahahahahahahahaha...

yer lah.. aku rasa..
takde pompuan..takde isteri yang tak suka kalau dapat lelaki ringan tulang
sama2 buat kerja rumah..
walaupon sekecil2 kerja pon..

betul kan...

ker..korang tak suka macam tu..

eaahh.. ada ker..??

ada kot.. yang tak suka..huhu..
may be...
mana lah tau kan..
orang ni ada macam2 jenis..
aku pernah jer baca ada orang jenis suka layan suami macam raja..
takde masalah pon...
kalau kau memang ikhlas..dan suka..
ada banyak jer lagi penyebab2 yang mungkin jugak boleh jadi macam tu kan..
dari sudut lain..
cuma.. jangan lah pandang serong pada isteri2 yang yang 'membiarkan' para suami buat kerja2 rumah..
bende tu tak menjadi kesalahan pon..
jujur nya bagi aku..
biarlah laki aku tak bagi aku bunga atau hadiah mewah2 pon..
die rajin tulang.. tak berkira nak sama2 tolong aku..
dan tak macam2 perangai..
aku bersyukur jer.. 
tapi kalau nak bagi pon.. i ollss lagi bersyukur giler.. eeahh..?? 
hahahaha...
biasa tu.. biasaaaaaaaaaaaaaa.........


sekaran ni...aku harap.. anak2 lelaki aku yang 2 jenis ni [buat masa ni]
pon akan rajin macam abah nya jugak..
buat masa ni die tengok abah nya buat..
banyak sangat tolong aku...
anak2 perati jer kan..
macam qaleef tu dah boleh di harap sangat nak buat apa2..[cuma tak sempurna]
adik nya tak paham..tapi suka mengikut si abang..
aku nak derang sama2 pandai uruskan kerja2 rumah..
nanti sama2 jugak tolong isteri biler dah kawen nanti..
macam ayah aku dulu.. dan macam abah sado sekarang..
takde lah nanti orang cakap "ya ampuuunnn.. apesal anak lelaki ko pemalas nak arwah ni..!!"
mak nya.. atau bini nya..terkontang kanting bengkok2 badan angkat bende berat buat kerje kat dapur..
yang lelaki2 sekalian duduk2 menyembang melepak tengok tv main game..huh..
macam nak salahkan aku tak pandai suruh2 anak..tak pandai didik anak ler teeew kan..
so...bagi aku.. its ok kalau anak2 lelaki kene buat kerje perempuan sekali pon..
biar orang cakap.."pandai didik anak lelaki" [nail polish] buwahahahahahahahaha...
kasi kredit pelisssshhhh....

yer ar... jangan ar sebab kana nak lelaki konon nya..
hapa pon tak nak suruh..
hapa pon tak pandai nak buat..
sampaikan.. baju pon ko tolong kutipkan masuk bakul..
tu parah gak tu...
aku pon tak lah pandai nau kan.. 
tapi mungkin sebab aku ni agak strict dan agak tegas..well..garang senang cerite
dah biasa pulak tu handle adik2 lelaki..[dan adik beradik lelaki yang ramai]
so.. aku buat jer lah apa yang perlu...
dengan laki aku idak lah aku garang2 nau macam queen control..
abah sado sendiri pandai buat semua tu sendiri..[hastag syukur alhamdulillah]
sekaligus memudahkan aku tuk didik anak2 lelaki aku jugak..
bapak borek.. anak rintik kekdah nya giteeeeewww...


eeaahh... ni entry terpuji laki ke hapa ni..hewhewhew..
maaf lah kalau ada yang tak gembira..

tak sebenarnya..tak.... 
fared tu sama jer macam orang lain...ada kekurangan2 die jugak.. 
tak perfect...sama jer macam aku ni jugak..
ada gak perangai2 die yang aku hangen kan..
ada gak lah malas die kekadang..
eeahh.. sama lah kan ngan aku ni ha.. hahaha..
pon annoying gak...aku yang pompuan ni pon pemalas gak kekadang nak buat kerje2 rumah..
ada msa sudu sebatang pon aku buat2 tak nampak malas nak basuh..
biler datang tah angin apa tah..
tapi.. macam tu lah fitrah manusia kan..
sapa yang sempurna..
so sama2 kite perbaiki dan saling melengkapi..
kau cover yang ini..aku cover yang itu..
macam contoh.. bini dah masak..
laki boleh tolong basuh..
bini lipat baju..
laki boleh tolong jemur baju..
macam aku tak suka nak nyiang ikan..
selalu soh abah sado beli yang dah siap siang..
abah sado tau.. so.. die tolong siang kan tuk aku..
siap2 cuci.. aku pon bukan duduk2 saja pandang..
aku tolong amik bekas.. tolong simpankan.. susun elok2..
bersihkan sinki ke hapa lepas tu tuk mudahkan kerja dia..
takde jatuh maruah lelaki pon buat kerje2 macam tu..
aku rasa lagi beruntung ada lah...

so kalau yang kate kesian tengok laki aku buat kerja rumah..
tu tandanya laki aku sayang bini nya ni haaaa...
aku tak kisah..laki aku ok..so...wat eveeeerrrrrr.....


notatanganAty :: bab lipat baju jer die pon malas giler nak buat... eeeahh..tersama pulak.. bahahaha..






6 comments:

Nurulhuda Abdul Latip said...

Entahnya kenapa pulak nak kesian kat laki kena buat kerja rumah..Saya pun sama2 buat kerja rumah..Suami saya akan mop, basuh baju dan sidai baju..Bab masak kemas dapur lipat baju semua saya buat..Senang kata ppuan ni semua dia boleh buat takde masalah..Tapi lelaki la yang kita kena train buat semua tu..Lagi pulak suami saya anak bongsu,asalnya mmg takleh buat kerja langsung, dah lama2 kahwin banyak kerja dia boleh buat..Takyah suruh dah tau nak buat apa, ni sekarang nak train anak sulung ni, mmg liat betul nak buat kerja, tak macam abahnya. Lagi satu kalau time anak sakit pun saya akan sama2 jaga dengan suami..Takde la bini semata kena berjaga dan penat sorang..Itulah keindahan berumahtangga kan..Tapi masing2 pun mmg ada peel yang annoying gak la bila time2 malas datang..kita semua ni manusia biasa kan..

Nurzakiah Hanum said...

saling tolong menolong

.:Yana:. said...

ISTERI MAKIN SAYANG KALO SUAMI RAJIN BANTU..
ISTERI HAPPY SELALU SEBAB BEBAN BUKAN KAT DIE SEORANG URUSKAN RUMAH DAN KELUARGA..
X DPT TOLONG BANYAK, SIKIT PUN JADILAH..
RINGAN SIKIT BEBAN ISTERI, BARULAH BOLEH SENYUM DAN HAPPY JER..
KALO X, MAU MENYINGA JER KAT UMAH..MAKLUMLAH PENAT KAN..

SELAIN BAGI BUNGA DAN HADIAH, TOLONG ISTERI URUSKAN RUMAH TANGGA PUN TERMASUK DALAM GOLONGAN SWEET JUGAK..KAN??
LAGI ISTERI RASE BESARRRR HATI..

sYuFiNaZ SuHAiMiN... said...

Stuju sesangattttttt..... Rasulullah pon tlong isteri ni kan plok ko yg biase2 aje....

Juls Julie80 said...

yang cakap kesian bila laki kene buat keje rumah bla blaa blaa tu yg sebenarnya kesian.. kesian sbb dia kene buat semua..

cam saya, selama 11 thn dalam berumahtangga ni bab2 kemas rumah tu mmg kene kerjasama..nak2 badan dah x kuat macam dulu.. so bab2 vacuum or sapu / basuh pinggan / masak, mmg part saya..tp bab sental2 toilet, mop & bersihkan sawang tu mmg kene incek hubby,

Kalau sorang2 buat, matilanakkkkkkkkkkk :p

Nona Qiyah said...

Semoga jodoh saya pon dnegan orang begitu..amin ya rabb~


saya sendiri pun kena lebihkan rajin gakss..ehhehe, bukan o9 jer..hahaha