Sunday, March 19, 2017

DATING siang ke malam..









bukan senang tak kiteorang dapat masa berdua macam ni..
so.. bila ada... laju2 aku amik kesempatan..
ajak kuar berdua2 jer ngan abah sado..jalan2..tenang2...

anak??

adik aku yang bongsu tu balik minggu ni..
lama gak die tak balik sejak2 dah semester 2 ni dia dah macam2 aktiviti..
pastu kekadang gilir2 balik rumah ayah aku kat shah Alam..
kekadang die akan balik rumah kiteorang..
macam ni sebab die ngah study week tuk final exam..
free agak nya tu balik hujung minggu rumah kiteorang..

dulu..masa qaleef pon..selalu die yang tolong jaga kalau nak kuar kejap2...
shaquille belum pernah lagi.. sebab aku rasa die kecik sangat..
tapi 2-3 menjak ni..rasa macam shaquille dah ok sikit..
dah nak 2 tahun..
dah pandai lah la sikit2 boleh tinggal..
dan tak risau sangat nak soh adik bongsu aku tu jaga kan..
tu..adik aku balik minggu ni..
aku gi ajak abah sado keluar...
nak ajak gi watson sebenarnya..beli barang sikit...

kire ni fes time lah ni aku tinggal shaquille bawah jagaan adik bongsu aku..
aku ok jer...
as a mom.. aku tau biler aku rasa 'boleh' atau tak...
sebagai kakak [rapat] jugak..aku tau samaada adik aku tu mampu ker tak jaga anak2 aku..

alaaa.. bukan jaga macamane pon..
just tengok2 kan.. layankan derang...
aku dah kasi anak2 makan kenyang2 dah..
lagi satu satu kelebihan adik bongsu aku ni..
die memang pandai handle budak2..
lagi2 macam qaleef tu dulu dari baby die sama2 tolong jaga masa dalam pantang..
eeaahh.. adik aku tu lelaki tau..in case kalau ko tak tau..
tapi..die macam ada 'aura' ngan budak2..
kalau die ada..die yang mandikan anak2 aku..beyak pon die tak kisah nak bersihkan..
tau apa dan biler patut di bagi makan...
dan die tau macamane nak tidokan baby hokeh..!! aku series ni..
adik aku tu baru 19 tahun..
dan die dah biasa ngan semua ni dari masa sekolah2 menengah dulu..
hebat lah.. hahaha..
mungkin sebab.. die 'kenal' sapa2 anak2 buah dia kan..

tu aku macam percaya nak tinggal kat dia tu..
kejap2 je lah..dalam separuh hari macam tu..
upah lah topap ker hapa kan.. heheh..
ko jadi kakak pon jangan lah berkire nau...

so dapat lah kiteorang aku ngan abah sado kuar berdua...








shopping sorang besh..
tapi.. kalau dapat jalan2 ngan abah sado.. aku lagi suka..
tak tau napa...
suka tanya pendapat die kekadang..
dan dia akan lebih fokus kat aku..
sebab takde anak2 die nak kene peratikan..
kalau tak tu.. muka dia macam nak cepat ajak balik jer...nyampah...

aku sebenarnya mencarik baju tuk pakai tuk bercuti dalam masa terdekat ni..[insyaa allah]
tapi tak jumpa2...ada jer lah yang aku tak kenan.
selalu nya aku beli jer dari boutique2 on line..
tapi tah ek... kali ni rasa susah nau pulak aku nak jumpa yang aku betul2 nak..
mungkin sebab..lebih kurang jer kot aku tengok
dan aku pon dah sedia ada..
atau mungkin sebenarnya..aku nak carik baju yang biasa2 jer..
yang sesuai ngan tempat aku nak pergi tu nanti..

alaaa.. jalan2 dekat ni jer...








dapat lah laki aku dok membelek2 jugak..
laki aku ni..susah nak membeli tuk diri sendiri..
kekadang masuk tempat2 macam ni ngan anak2..
die tak ley memilih.. sebab anak2 tak duduk diam..
tapi biler soh gi beli sendiri.. memang tak pergi2..
lepas tu dok cakap.. nak pergi beli.nak carik itu..carik ini..
sejenis orang suka nau ngajak bini teman sekali
dah tentu lah hangkut anak2 sekali pakej kan..
lepas tu.. sudah nya.. die tak dapat membeli..
kuar muka stress.. hahaha..
macam tu lah setiap kali pon...
so.. biler berdua macam ni..
dapat lah bertenang2 sikit....

memula tu..ada gak lah abah sado dok risau2 kan anak2 kat rumah..
kesian bagai..
dah lama pon kiteorang tak jalan berdua macam ni..
aku rasaaaaa... setahun..sekali jer kot...
yer ar... last time dating berdua.. sebelum ada shaquille..
masa tu..tinggal kan qaleef kat adik2 aku jugak lah..
selebih nya.. mana2 jalan pon.. mengahngkut lah anak kehulu kilir..
kalau dapat tinggal qaleef pon.. tapi shaquille memang kene bawak..
sebab..kecik lagi.. masih susu badan..
ni dah ok sikit...dak shaquille tu.. baru lah berani nak tinggal kat orang..
kat adik aku..die pon dah pandai cakap sikit2 kalau nak apa2..
lagi pon..jaga kat rumah jer..
bukan kat luar...[tu memang aku tak kasi sapa2 lagi bawak anak aku keluar tanpa aku]

kalau orang cakap..kesian tinggal anak2..
tapi bagi aku.. takde apa nak di kesian kan sangat..hahahaha...
bukan selalu derang di tinggalkan..
aku dok hadap 24/7 hokeh..
sepenuh perhatian aku bagi kat anak2 ni..
kalau nak cakap..dah cukup untung sangat dah tu sebenarnya..heheh..
kalau berjalan mana2 pon.. tak pernah tinggal..
merata pulak tu bawak berjalan..
boleh dikatakan.. memang hampir pada tak pernah kene tinggal [lama2]
so.. sesekali.. kasi can plssssssssssssss..... 
may be sebab... kat abah sado..yer lah.. abah sado bekerje..
kekadang out station lama..
selalu tinggal anak2..


so.. dia macam ada rasa bersalah bila nak tinggal kan lagi macam ni..huhu

n yet.. takde apa nak di risaukan...
bukan pergi jauh2 nau..
kalau apa2..adik aku akan bagitau..
dan..aku yakin dengan anak2 dan percaya pada adik aku..
derang ok..!!

tapi sumtime.. kite..[aku dan abah sdao] husband n wife..
kene ada masa tuk kitorang sendiri...berjalan berdua..
pegang tangan macam orang baru kawen..
borak2 tenang..
as a wife..aku sentiasa suka akan perkara ni..
biler dapat berdua ngan abah sado...
rindu masa awal2 kawen dulu...

kalau boleh nak gi bercuti berdua jer... hahaha...-abah sado sekali dok ajak aku bercuti berdua-
eleeeyy...tapi kang..die yang hover hati tak tenang..
aku yang mak nya ni pon rilek jer lagi...
tapi tu lah.. bercuti tu..masih tak sampai hati lagi lah...
takde orang nak jaga tinggal berlama2 tu satu hal..
shaquille tu pon..kecik lagi..tak boleh lagi pisah sangat ngan aku...
qaleef nampak macam ok..
takper lah..tunggu lah anak2 besar sikit..
dah pandai urus diri sikit2..berdikari sikit2..
baru tenang hati nak tinggal2 ni kan..





harus ingat anak2...
belikan lah BIG APPLE bawak balik tuk derang..










but..it doesnt mean tu buat kite lupa terus pada anak2 kan..
bukan sebab tak sayang mereka...
macam aku cakap..
just amik masa sikit tuk KITA..
sentiasa carik tersebut..
besh.. aku suka...
dapat dalam 2-3 jam pon dah memadai..



bukti tak lupa kat anak2..
beli lah apa yang derang suka..
so belikan Big Apple ni half dozen..makan share2 sekali ngan acu nya...
cukup lah tu.. manis..!! huhu

pukul 2 petang balik rumah..
tengok anak2 tido...pada waktu dia..
ada jugak lah shaquille cari2 aku..tapi adik aku pandai nak alihkan perhatian die..
so.. semua nya ok..

bagi derang makan nasih siap semua...
lepak2 main2.. abah sado bawak ronda2 naik motor kejap..
lepas tu.. kiteorang kuar balik.. hahahaha...
macam besh lah pulak..

aku nak gi the curve..
memang niat nak ajak anak2 sekali..
tapi adik aku tu tak nak ikut..
so.. aku prefer tuk tinggal jer anak2 lagi..
since adik aku pon offer tuk tolong jagakan..

sebelum maghrib kuar...terus gi the curve..
aku nak gi walk street tu..




ni masa jalan2 masuk kedai2...
tunjuk kat abah sado.. Bomber jacket ni ngan fashion sekarang [kat orang muda2 la]
cakap lah.. ni lah baju si mahir [adik aku tu] kata nak beli nak pakai gi bercuti nanti [aku bawak die kali ni]
so abah sado curious nak tengok lawa nau ker...
maklum lah.. kiteorang ni dah kertu.. tak berapa nak up to date. heheh


abah sado siap try..jam2 ni lah pulak kawan die nak tipon cakap pasal kerje..
kacau jer orang nak dating2 taaaawww...




  laki aku pekenan pulaaaakk... 
alaaa.. baju ni dia dah ada jer kat rumah tu..
tapi..material lain..kain die nipis jer.. tak macam baju sejuk pon..
so..boleh pakai bila2 pon sebenarnya..
tah baru2 ni aku tengok jadi fashion balik pulak sekarang ni  merata jual..
macam H&M..Uniqlo pon macam highlight bomber jacket ni.. 
tengok boutique2 online pon dah mula ramai jual..
aku tak pekenan sangat..tak lah rasa nak beli pon..
cuma aku tau lah fashion bomber jacket ni.
lagi satu.. Parko...tu aku ok lah sikit..
tapi.. tak rasa nak pakai..tah biler nak pakai..takde lah rasa nak beli baju2 macam tu..huhu





dah laki aku pekenan.. die soh aku try pulak..


eeaahh... tetibe rasa maca... lawa lah pulak.. hahaha...
abah sado dah ajak beli.. pakai gi bercuti konon nya sesuai..
sebelum ni ada baju2 aku tunjuk kat dia kata nak beli die tak pekenan -aku pon tak beli-
baju yang ni tetibe die pekenan aku pakai..aaaiihh..macam2 tau laki aku ni...hahaha..






keluar petang ni.. balik pukul 10 malam..
naik atas..tengok anak2 tergolek tdo depan tv..
sebelah acu nya..
alololo.. rasa kesian pulak tetibe.. hahaha..
angkat alih kan dalam bilik kat katil..
shaquille terjaga.. ngada2 terus..huhu..

tapi.. ok lah..tu hari ni..
anak2 nampak ok..tak dramatik sangat..
walaupon tak lah direct satu hari kat luar berdua..
balik rumah kejap pastikan anak2 ok..
baru keluar balik..
tapi.. yang penting quality time tuk kiteorang sendiri tu sangat bermakna..
mungkin akan buat lebih kerap...insyaa ALlah
kene sama2 usahakan..

kalau ikutkan..malam tu pon.. nyaris2 abah sado ajak tengok mid nite movie
tapi teringat kes rompak samun jadi kat tempat kiterang nak gi tengok tu awal2 tahun ritu..
takut pulak kiteorang..
kes tu pon jadi kat husband n wife yang balik tengok movie tengah2 malam..
alhamdulillah selamat..
cuma rasa terancam lah..
so.. terus batalkan niat..
may be kalau nak tengok pon..
pergi awal2 waktu..
biarkan ramai2 takper..
yang penting selamat..
ko nak dating punya pasal kang...haaaa... jangan macam2...



5 comments:

norlina jusoh said...

cantik aty.. sesuai gak pakai camtu. boleh pakai time jejalan ke sabah nanti. ina pun terus rasa berkenan.. lalalalala..

Hernee Nazir said...

suka betul tengok aty ni..pakai apa pun tetap cun..

- JOM JOIN GIVEAWAY MARCH BY HERNEENAZIR.COM -

eima said...

bagusnye ... dpt deting time ni gini laki bini ....
tp dalam pala mesti teringat anak juga kan ....
dah klu nama mak pak no 1 anak2 le ...

aku rasa aku tak pernah keluar ber2 ngan laki aku sejak beranak ni ... hahahha
mana pi pun berangkut budak ber2 tu .....

CikNaa said...

sesekali aty.. tak bermakna kita tak ingat dekat anak kan..

nurul harnani kasmari said...

Quality time. Itu yg penting. Mesti hati berbunga riang kan masa dating bdua. Hehe