Tuesday, April 18, 2017

Kota Kinabalu Trip 2017 :: Pasar Nabalu


terus kan perjalanan ke Kundasang..
ternampak Pekan dan Pasar Nabalu tepi jalan
terus jer singgah

aku baca review sebelum tu.. orang suh singgah beli cenderahati 
ada orang bagitau..dan mengikut pengalaman sendiri jugak
beli kat sini.. lagi murah berbanding kat pekan Kundasang dan kat KK sendiri
memang betul tau..!!
masa pergi ni kiteorang dah singgah beli t-shirt..
turun Kundasang singgah lagi beli sebab tak jumpa kat atas
even kuih cincin yang popular kat sabah tu pon..
kat sini lebih murah dari harga kat atas [kundsang] - tapi kat KK boleh dapat jugak kat pasar Filipina 
nanti aku cerite satu2 yer..
terlalu banyak bende nak cerite..huhu







t-shirt kat sini murah2..lebih murah dari kat KK..3 helai boleh dapat Rm 50 untuk baju dewasa
macam baju anak2 mintak kurang boleh dapat rm 15 sehelai..
yang aku suka..kualiti kain nya cantik
aku jarang beli baju2 macam ni tuk anak2..
tapi kat sini aku suka ngan kain nya.. colar nya.. [tu pon aku nak memilih..huhu]
so belikan tuk anak2 sekali

adik aku beli masa pergi sehelai
masa turun balik..die beli lagi sebab tak jumpa kat atas..
dan lepas tu ada kawan kat sana cakap baju kat sini lebih murah dari kat KK atau kat tempat lain
so.. balik tu turun..laki aku singgah borong berhelai2..
laki aku pon cerewet gak biler bab material kain..
tapi kalau die suka.. die akan beli lebih..
memang tak nafikan pon.. kain nya cantik standard Hard Rock Ori lah aku nak cakap
 tapi harga nya agak murah..
dan kau JANGAN LUPA TAWAR MENAWAR yer..!!







beli kuih cincin kat sini tuk kudap2 dalam perjalanan
risau nak beli lebih takut dapat dah lemau..kalau lemau tak sedap rasa nya nanti
tapi beli sikit pastu nyesal sebab sedap..!!
ingat turun tu nak beli lagi borong..tapi kedai nya tutup pulak ahad tu..huhu





yang gambar atas tu.. betul2 tepi jalan..boleh nampak..
memang aku tengok jual baju2 t-shirt n cenderahati
yang kat dalam sikit ni..belok ke-kiri dari jalan utama..ada jual2 makanan jer..
kau nak beli air ker.. boleh singgah masuk sini


ni masa pergi...

Pasar Nabalu ni.. kau boleh singgah pergi atau pon balik..
sebab memang akan jumpa sama jalan KK-Kundasang-KK
so.. sebab kawan aku dah cakap yang t-shirt kat sini lebih murah 
[die cakap lepas kiteorang dah naik Kundasang]
so masa balik tu..
kiteorang singgah lagi.. abah sado nak beli t-shirt die..
adik aku pon sama.. 
nak beli kat awek die jugak..
nak beli tuk adik laki aku lagi sorang tu..

tapi masa turun tu..
tengok kedai2 yang tepi jalan utama yang memula pergi tu.. tutup pulak..!!
kecewa memula..
try masuk ke dalam sikit yang aku tunjuk gambar atas jual banyak makanan tu..
tapi.. tak banyak jual t-shirt..

sekali masa nak pusing..
ternampak macam satu banggunan papan panjang..
tersorok ke dalam..berhadapan dengan kedai2 batu tepi jalan..
memang tak perasan kalau tak masuk ke dalam tu
try tengok..



GERAI PEKAN NABALU
memang dalam ni lagi melambak2 barang cenderahati dan t-shirt ada..
seb bek lah masuk ke dalam tu..
kalau tak.. kuciwa abah sado.. 
tu lah.. aku soh beli masa pergi tu ritu tak nak
asyik cakap "nanti la..nanti la "
dengan harapan nak tengok2 kat tempat lain..
sekali takde.. baru tau.. 
seb bek terjumpa tempat ni..tu pon dah frust dah memula sebenarnya nya..





kedai ni.. memang banyak pilihan design n size t-shirt..
kalau kau masuk ikut tengah2..kedai nya belok ke kiri menghala ke toilet hujung sekali
3 helai Rm 50.. beli lebih dapat lagi murah..





aku beli fridge magnet pon kat sini jer.. 



dan memang aku rasa.. kat sini nak beli tuk sesetengah barang/cenderahati lebih murah berbanding kat bandar KK tu..
aku suka gi tempat2 macam ni..hahaha.. tak beli apa2 pon tuk diri sendiri..
tapi aku suka tengok bende2 yang menggambarkan budaya satu2 tempat..menarik..



so korang.. jangan lupa singgah yer..
kalau jenis orang suka beli t-shirt..boleh beli kat sini jer..
baca direction aku kat atas tu bebetul..aku ada cerite..
yang aku pergi masa datang tu hari sabtu..
hari ahad..kedai2 kat tepi jalan tutup..tapi korang boleh masuk ke bahagian dalam lagi
dan beli kat gerai Pekan Nabulu ni..hari ahad bukak..
hari lain..aku tak pasti..
lagi sekali aku bagitau.. jangan lupa tawar menawar..
bab tu aku memang teror.. hahaha..






2 comments:

mOoN IzzaN said...

hehe.. aty,, pekan nabalu namanya.. bukan nabulu..

Chekgu Azrine said...

noted...hahahaha...akk mmg suka beli thshirt2 mcm ni kalau g mana2...