Wednesday, April 05, 2017

mereka... dalam kenangan...








ni kami.. 10 tahun lepas.. akhir tahun 2007
masa ni.. aku 25 tahun..!!!

berubah tak muka aku...?? dengan sekarang..heheh

laki aku cakap.. tak berubah..
tapi.. aku rasa..masa ni aku nampak lebih remaja giteeeww..

masa ni.. tina umur 23 tahun
kalau sekarang dia ada lagi.. umur dia dah 33 tahun dah
dia meninggal masa umur die 30 tahun

dan yang kiri sekali tu..
itu lah adik lelaki aku yang aku selalu mention nama dia AFIQ
fes time rasa nya aku share gambar dia kat sini..
kat korang semua..
masa ni umur dia 20 tahun..
die meninggal dalam tak sampai setahun lepas gambar ni di ambil
masa usia die ngam2 21 tahun seminggu
kalau dia masih ada saat ni.. die dah pon berusia 30 tahun..
die meninggal bulan 7-seminggu lepas besday dia..
Afiq ni..anak ke-3 terakhir..
adik aku selepas Tina
bawah afiq ni yang adik2 lelaki 2 orang yang tinggi2 tu..

die meninggal sebab Thalesmia..
tu pasal kalau kau tengok kulit die lebam lebih dan lain [symptom thalesmia]
die pucat sebenarnya..mata die kuning..
tapak tangan die pucat macam darah tak sampai..
tapi..kiteorang dah terbiasa ngan semua tu..
masa kecik..perut die buncit.. sebab limpa die membengkak.. 
die memang pengidap thalesmia major sejak lahir..
setiap bulan dari lahir kene tambah darah merah kat spital
pernah 3 kali buat operation..pernah buang sikit limpa die sebab membengkak
lepas operation...die amik insulin..
tapi die sihat jer.. -secare luaran..
dia aktif..die main futsal semua..
in fact masa die meninggal pon..
die tak terlantar sakit pon..
die macam biasa jer malam tu..
aku ingat lagi.. malam tu..aku sempat sembang ngan die pasal satu bende ni [borak kosong]
kat depan tv.. sebelum die keluar lepak ngan kawan2 dia..
dia ok..cuma die mengadu demam panas kat ayah pagi subuh tu
biasanya..since die macam tu.. memang kiteorang..terutamanya mak ayah aku lah
akan terus bawak ke spital.. 
takde nak suruh2 makan ubat dulu..tuam2 dulu bagai..nak tunggu sampai 3-4 jam lagi..pantau konon nya ke hapa..
memang tak..!! 
memang immediately akan bawak die ke spital..  
pergi spital pon.. bukan masuk klinik awam bagai dulu..
die akan terus masuk emergency ward..terus di beri perhatian..
spital klang tu memang macam rumah kedua dia..
doktero..nurse pon dah kenal dah..yang rawat die..
ada yang tengok die dari baby.. sampai lah die dah kerje..
tengok die membesar..
ada kawan2 yang sama sakit ngan dia.. sama2 membesar kat ward khas tuk thalesmia tu..
ada kawan die..siap kawen dah..
aku pon kenal gak..
dah tu sebulan sekali-setiap khamis- dia akan pergi masuk darah..
duduk separuh hari..kekadang sampai sehari..
darah die kene topap setiap bulan..
ada satu waktu-sebelum operation-.. die perlu masuk darag sebulan 2 kali..
so..macam aku cakap..kalau die mengadu pening kepala sikit jer pon..
apetah lagi kalau kate demam..atau penyakit2 lain..
ayah mak aku tak tunggu terus bawak spital..

tapi masa hari kejadian tu.. masa ayah aku kejut tuk solat subuh
badan die panas..dan die ngadu demam kat ayah..die tak larat bangun
sebab dah nak masuk sangat waktu subuh.. 
jadi ayah aku kate nak  bawak gi spital lepas solat subuh..
lepas ayah balik surau..
tapi..tak lama pon.. die terus meninggal betul2 pada waktu azan subuh..
tak sempat nak bawak gi spital..
aku ingat..mak aku ketuk kuat2 pintu bilik aku..
selalu memang die akan ketuk tuk kejut..
tapi tak lah sekuat pada hari tu..
mak ketuk..sambil aku dengar suara die nanges2 panggil aku..
laju2 aku bangun n bukak pintu..die cakap.."kak.. afiq kak..afiq..!!"
sambil pergi bilik afiq..
aku tengok afiq dah lembik..tapi masih bernafas pelahan..
[tengah nazak masa tu] mak aku riba die nanges2..
kiteorang..aku tina dan mak cuba angkat die..
nak bawak gi spital -tak ley tunggu ayah
tapi tak larat.. badan lelaki kan.. 
so.. aku gi berlari kat rumah jiran depan yang rapat
nak mintak tolong..
tapi.. may be sebab awal pagi.. tak dengar agak nya..
so aku terus pergi surau panggil ayah..
masa sampai surau.. aku tak peduli jemaah lain..
aku terus panggil ayah aku kuat2 nanges2 cakap "ayah..afiq..afiq..!!"-sambil tangan tunjuk2 macam tunjuk rumah
aku tak mampu nak cakap lebih lagi masa tu..
sebab aku pon menanges2 panggil ayah...
ayah aku terus bergegas keluar dan balik waktu tu jugak..
sampai rumah.. afiq dah pon meninggal..dah takde rasa nafas nya..
die meninggal sambil mak aku peluk dia..dan tina kat sebelah..[sekarang mereka semua pon dah takde]
mak aku dah meraung2...tengok tina nanges2..
aku macam terkaku sekejap..tak percaya..

ayah terus angkat afiq masuk kereta..dan terus pergi spital jugak..
kiteorang masih mengharap..
aku ingat lagi..afiq duduk baring kat seat depan..
kiteorang ber-3 kat belakang [aku tak ingat mana adik2 yang lain]
kiteorang menanges tak henti..panggil2 nama afiq..
aku ingat waktu tu.. ayah aku bawak sangat2 laju..
dan potong semua lampu merah..
pagi isnin.. sapa yang tau jalan ke spital tu jammed nya macamane..
tapi tak peduli dah semua tu..
dalam pikiran.. harap afiq dapat di selematkan..
walaupon tau..masa dalam kereta tu lagi..
pegang afiq dah sejuk...
sampai spital..terus ker emergency..
aku tengok kelam kabut dokter pump dada secare manual..
tapi memang afiq dah meninggal time tu..dah tak boleh buat apa..
keadaan sangat dramatik..
semua orang tak boleh nak terima bende tu berlaku sangat2 sekejap..

afiq tak ada post mo-term walaupon meninggal secara mengejut
sebab.. afiq memang ada rekod sejak 21 tahun sebelum nya lagi kat spital klang tu
kire die disahkan meniggal sebab thalesmia..
lepas buat report polis semua..
aku balik..untuk uruskan rumah tuk mandi dan urusan pengebumian
mak yang tinggal kat afiq..kat hospital..
mak kate nak teman afiq sampai ambulans hantar balik rumah
mak aku menanges tak henti..

itu lah kesakitan pertama aku..keluarga aku..
aku masih ingat macamane mak aku tak boleh bangun.. nanges setiap masa..demam..
berminggu2..
tido peluk baju Afiq...
biler sorang2 tengok die menanges jer..
aku ni nak gi kerje pon tak sampai hati nak tinggal..
afiq meninggal hari isnin..
aku pon tak dapat nak cuti lama..

keadaan berlaku sangat cepat..
dalam keadaan takde sapa bersedia..
sakit nya aku jugak.. sampai aku tak mampu nak bercerite pasal hal ni.. bertahun2 lama nya...

kiteorang 3 beradik rapat..sebab usia kiteorang yang dekat2..
kalau bercuti mana2 pon..
pergi bertiga..macam aku rapat ngan tina..
ngan afiq..tina paling rapat..
masa ni pon adik2 aku yang lagi 2 orang tu kecik2 lagi..tadika baru
tu kitorang rapat ber-3 jer..kemana2..
masa die belajar kat perak..
rajin nau kiteorang datang sana jumpa die..
gi lumut jalan2.. makan kfc kat area lumut tu [kalau pergi tempat tu.. mesti aku akan teringat kenangan kiteorang kat situ]

Afiq meninggal pada usia 21 tahun.. baru habes belajar..
dan baru beberapa bulan bekerja sebagai penjawat awam..[dalam 3 bulan jer kot rasanya]
aku ingat gaji pertama dia.. die belanja mak aku telekung sulam..
sekarang telekung tu.. kat aku..aku pakai..
setiap kali pon.. aku akan ingat.. kat mak sebab die punya..
dan kat afiq..sebab die hadiahkan pada mak..
aku masih simpan name tag nama dia..sampai sekarang..dalam satu bekas..
dan wallet yang die pakai kali terakhir..
termasuk lesen dia..dan kad2 dia..
ada lagi duit rm 1 yang die lipat bentuk hati [may be awek die kot kasi]-dalam wallet dia

aku amik masa sangat2 lama tuk terima..tu pasal aku tak pernah bercerite
sedangkan masa aku wujudkan blog ni..baru beberapa tahun jer die pergi..
aku tak ley tengok gambar2 dia..barang2 dia..
lepas die meninggal.. gambar graduate die..
gambar die amik scroll atas stage..
sampai kat rumah..
kau bayangkan perasaan kiteorang semua..

yeerpp.. memang kiteorang tau die sakit..
macam sesetengah orang cakap..like "no wonder"
sepatut nya kiteorang lebih bersedia..
tapi.. after 21 tahun hidup bersama..
dan tengok die bukan nya terlantar sakit -walaupon die berpenyakit
selain dari waktu die kene amik darah setiap bulan
die aktif.. die hidup macam kite semua secara normal
die membesar macam kanak2 lain..
dia hidup macam orang normal lain... 
dari kecik die bermain ngan kiteorang macam biasa..
bergaduh macam adik beradik lain jugak..
membesar dan bina macam2 kenangan bersama
berkongsi rahsia.. cover line antara satu sama lain..
dan kiteorang mengharap die akan terus panjang umur..
berkawen..serta mempunyai anak2..
kehilangan dia.. tak pernah sekali pon kiteorang pikir berlaku seawal tu..
dan.. sapa nak bersedia untuk perkara tu ?? [melainkan diri sendiri]
perkara tu bukan mudah..
lagi2..untuk mak aku...
yang sentiasa berusaha dari awal tuk adik aku terus kekal sihat dan kuat..


susah aku nak gambar kan..keadaan waktu tu..
kehilangan dia.. kehilangan pertama dalam keluarga..
biler cerite dengan orang.. pasal kesedihan saat kehilangan dia..[yang tau penyakit dia]
aku pernah orang cakap kat mak aku.."anak kau memang sakit jan..kau memang tau die akan meninggal " -maksud nya macam die anggap kiteorang semua.. mak aku terutamanya.. sentiasa bersedia..
sampai hati korang cakap macam tu kat mak aku...huh..
kalau anak yang kau bela setakat tak sampai setahun..yang masih baby..
atau meninggal dalam pantang pon..
even yang dalam perut pon lagi..
ramai orang tak boleh nak terima..ada yang meroyan..bersedih..
kesedihan tu..ingatan tu seumur hidup..
boleh bercakap pasal hal ni sampai biler2..
inikan pulak mak aku anak yang mengandung..beranakkan..
dan kiteorang yang hidup bersama selama 21 tahun!!


kawan baik aku pon pernah cakap ayat lebih kurang macam tu..
biler aku bercerite.. pasal kehilangan afiq..
orang anggap tu perkara mudah tuk kiteorang..
21 tahun.. seriously guysss...??!! wat do u expect..??
kau rasa mudah..?? dan aku perlu berhenti bercerite kesedihan aku selepas sehari ?? 
macam tu ??

sigh...

aku amik masa hampir 10 tahun tuk share kat blog ni...
masa afiq meninggal..aku pon tak kawen lagi..

fared pon tak sempat jumpa dia..
dan selepas tu sorang demi seorang pergi dari aku..
emak... tina... dalam masa hanya selang beberapa tahun..
luka lama pon tak pernah sembuh..tambah lagi luka baru..
korang rasa macamane aku lalui.....

selepas 3 kehilangan..
i swear.. bukan mudah...
aku masih boleh menanges walaupon lepas beberapa tahun berlalu..
sakit nya tu mengenangkan..macam semalam semua tu berlaku..

kalau cakap pasal redho..
jujurnya..dari satu saat selepas kehilangan..aku benar2 redho..
aku dah sedia terima.. ajal mereka.. pada waktu tu..
kalau bukan sebab sakit pon.. mereka tetap akan pergi dengan apa saja alasan lain pon..
tak kan lambat.. tak akan cepat walaupon sesaat..
sebagai orang yang beriman dengan DIA..
sapa lah kite nak menidak kan nya..

ni bukan pasal redho..
but its sumting yang susah nak aku cakap kan..
kalau aku masih cakap..aku masih bersedih sampai saat ni..
bukan sebab kite tak redho..
biler aku bergembira.. bukan maksud aku melupakan..
korang tau tak.. bende tu.. akan sentiasa kekal kat hati..
bende tu ibarat satu kerinduan yang menyakitkan..
sebab.. rindu tu.. tak akan terubat..tak boleh di ubat..tiada penawarnya


semoga.. mak..dan adik2 tenang kat sana..
berada di taman syurga..
satu hari nanti.. pasti berjumpa semula..sebagai satu keluarga..
dan semoga waktu tu.. Allah kumpulkan kami semua dalam syurga Nya..
insyaa Allah..amin




"Remembering you is easy, i do it everyday, but missing u is a heartache that never goes away " .



mereka..dalam kenangan..
selama nya...
aku..sayang mereka.. rindu mereka...sampai mati..


alfatihah.......



notatanganaty :: Afiq dan mak..meninggal pada bulan rejab... aku memang akan ingat setiap kali masuk bulan rejab setiap tahun...tina meninggal pada malam nisfu syaaban




15 comments:

Nurzakiah Hanum said...

KENANGAN

Nurulhuda Abdul Latip said...

Alfatihah...Saya sebak baca kisah ni. Yup benda bukan senang kan.
Saya sendiri pun tak tau nak cakap sama ada saya kuat atau tidak untuk berdepan dengan segala kehilangan ni. Andai kata saya di tempat aty pun saya rasa saya still akan mengalirkan air mata tentang kehilangan ni. Semoga aty terus tabah dan kuat yea...

Azimah Supian said...

kak Aty, bukan semua org yg dpt kekekuatan mcm akak..ALLAH telah berikan kesabaran walaupun ujian yg maha hebat.walaupun mereka dah tiada depan mata.tapi dihati sentiasa ada..mereka tiada ganti..

nayfatimah rasyid said...

kadang-kadang bila kite bersendirian dan buat kerja rumah pon boleh menangis teringat insan yang telah pergi, infact berlaku secara tiba-tiba . al-fatihah untuk semua insan kesayangan hamba .

Mrs. LeeraFeeza said...

Alfatihah untuk mereka.. Semoga berbahagia di sana.. InshaAllah

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Menangis Kak Mirror baca entry ni.. Aty. Moga nanti Aty ditemukan semula dgn mereka di dalam Syurga yg abadi.

Liyana said...

rindu yg tak berpenghujung kan... sabar ya aty...

Nor Arinee Mat Saaud said...

al fatihah buat mereka semua

Cik Siti MAR said...

semoga mereka ditempatkan dalam kalangan orang beriman n dipermudahkan urusan di alam sana.. paham perasaan tu.. bukan tak terima hakikat.. tapi rindu.. rindu yang tak ada ubat

Puteri Satu said...

berpisah mati ni.. memang perit dan sakit... sebab memang tak pernah ada ubatnya... ubatnya kuatkan hati... tapi sekuat2 hati pun... tetap rapuh... kan...

amynur said...

Rindu yang paling dalam adalah rindu pada insan yg dah pergi tinggalkan kita buat selama-lamanya...saya pernah rasa apa yg atie rasa. Alfatihah.

antalya said...

sebak sgt baca entry ni..alfatihah utk mereka bertiga. be strong aty

- dieyana - said...

Allahuakbar, sedih sgt baca kisah arwah Afiq!

Moga mereka berdua ditempatkan dalam kalangan orang2 yang beriman. Al fatihah...

aryan azra said...

sedih...akak juga pernah rasa yang sama.

ff said...

Salam Aty....akak your silent reader frm spore.Akak ada tiga org anak lelaki,yg pertama ada minor thalesmia kedua bebas dari penyakit itu tapi yg bungsu ada major.Jadi yg bungsu mula tambah darah tiap bulan dari usia satu tahun.Masa umur dia tujuh tahun dokter mendapati abg dia yg bebas dari penyakit itu 100% match darah dan boleh menderma sum sum pada adik dia.Pembedahan itu berjaya Alhamdullilah dan anak akak sekarang seorang pemuda yg segak dan selalu ke gym berusia 19tahun skrg.dgn penampilan dia skrg org tidak sangka dia pernah melalui perih dan jerih menanggung sengsara sedari kecil lagi.Jadi akak faham perasaan keluarga Aty.Alfateha untuk arwah.{kak mimah}