Monday, August 23, 2010

sydrom nak kawen....???

pernah dengar pasaL syndrom nak kawen..??
atau terkene syndrom ~nak kawen ni...??

duLu2..aku pernah dengar..
tapi aku tak paham....
biLer kawan2 mengadu masaLah serta perasaan
dan perangai peLik2 menjeLang hari perkahwinan derang...
yang dah senior2 otai lamer kawen mesti cakap..
" terkena syndrom nak kawen lar tu...."

biLer aku tanyer..
apekah tu penyakit..
n macamane syndrom nak kawen tu...


...............
tak de jawapan...
aku sendiri tak dapat nak classify kan pasaL syndrom nie..
sebab tak de daLam istilah kedoktoran ponnn....!!
pasaL penyakit serta syndrom nak kawen ni..!!


kisah kawan2 yang aku pernah dengar

cerite 1
biLer si ex-bfwen yang nak kawen lagi sebuLan due..
tetibe ajak si ex-gfwen yang dah ade bfwen lain keLuar mase anniversary yang doLu2 zaman sekoLah nyer cerite..!!!
sedangkan si ex-gfwen dah dapat jemputan kad kawen pon dari si ex-bfwen....!!
peLik sedangkan dah nak dekat 10 tahun tak contact tanyer kabar...
tetiber terkenang ex-gfwen yang may be 1st love si ex-bfwen...!!
adekah si ex-bfwen terkene syndrom itu..??

cerite 2
tetibe rase tak tentu arah...
memikirkan..
"adahkah ker si X yang bakaL dikahwini nyer itu adaLah piLihan yang terbaik dan tepat...??"
tetibe hiLang konpiden pade si X....
sedangkan si Z dah buat 99% preparation
dan tak sampai sebuLan pon nak kawen..!!!
apakah si Z terkene syndrom itu jugak..??

cerite 3
biLer..daLam kepaLe otak..
asyik curige setiap mase...
dan segaLer isu  kecik..
dibesarkan..
daLam perasaan sentiase bermain...
" betul ker si Dia ni nak kawen ngan aku...???"
adekah syndrom tu dah terkene pada si aku..??

cerite 4
biLer Lagi sebuLan due nak kawen..
dan segaler2 dah diatur..
tetibe...keLuar statement..
" betuL ker aku DAH SEDIA nak kawen ni...??"
sedangkan.. bercinte n bertunang dah nak cecah 10 tahun..!!
Lagi mau tanyer dah sedia ker beLom..!!
n tinggal berape kerat hari jer lagi nak kawen...!!
ini ley dipanggil syndrom nak kawen..??


cerite 5
biLer tetibe si K kate nak pergi bercuti sendirian
waLhal lagi sebuLan nak kawen...
dan tak de angin ribut serta taufan pon...sajer2...
dengan alasan...
"lepas kawen dah ade komitment lain..susah nak bercuti n tenang sendiri..."
eerrkk.... syndrom takut komitment kah..??!!


cerite 6
biLer si M yang tak pernah2 kuar ngan Lelaki atau perempuan Lain..
tetibe.. keLuar dating ngan orang Lain..!!
sungguh menakutkan syndrom ni...!!!

cerite 7
biLer... si F tetibe cakap...
" terase sayang nak tinggaLkan zaman buJang.."
dan si F jugak tetibe..
Lebihkan nak berjumpe n lepak ngan kawan2 kerja  atau umah
yang lebih banyak die bersama dari pasangannyer....!!
sedangkan sebeLom tu..tak pernah heran pon opis mate atau house mate tu ade ker tak..!!!
kompem terkene syndrom...!!


cerite diatas ni sumer buKan cerite aku ok...

tapi biler teringat pernah dengar sumer ni dari kawan2 duLu...
terpikir...adakah ni rasenyer
menghidapi penyakit dan syndrom orang nak kawen..!!!

atau ni hanyelar mainan perasaan......

syndrom aku..??
aku tak pasti kaLau tu ley dipanggiL aku terkene syndrom...
cume...
sejak sebuLan dua nak kawen ni..
aku jadi sangat sensitif...!!!

n selalu terlebih pikir...
yang bukan2..!!!
pantang en tunang salah cakap sikit...
aku dah pikir yang en tunang dah tak nak kawen ngan aku..hahaha


may be syndrom aku tak dasyat kot...
even ade sikit2 macam menakutkan....~ngeeee

korang2 puLak macamaner..??
pernah rase syndrom nak kawen nie..??
atau ade pengalaman Lain....??
share sikit.... :)

14 comments:

nuraitul said...

bese la tue..panik nak jadi raja sehari..mcm mcm pikir dalam otak ye..blum kira lagi penat ngan urusan preparation wedding..awak kuatkan semngat ye..insyaAllah..moga semuanya lancar nanti.. :)

Lala said...

setakat ni, syndrom nak menang ja. kalau boleh, nak en tunang terima idea masa kenduri nanti. termasuk lah kenduri belah lelaki.
hehe


takper dear. biasalah, nak kawen ni mulalah pikir macam-macam. byk2 solat ya.

mysarah said...

i ni belum dapat sindrom apa2 lagi kot. tapi maybe sindrom excited nak wat preparation jer kot. hehehe

aty i dah dapat kad u. umah u betul2 dekat jer la ngan future home kitorg! berjiran la kita :D

Xora said...

Saya memang selalu ada sindrom ni. Tanya sendiri kat D, D betul ke nak kahwin dgn B. Dia lebih yakin daripada saya. Rasanya, saya kot sayang nak tinggalkan zaman anak dara

mizz sue said...

tiap ari sindrom tu datang..hihihi

Khumaera said...

naseb bek tak penah kena syndrome ini..tau2 aja slamat nikah ngan si dia.. ;)
kite kena yakin dgn jdh yg Allah tentukn..

jihan musfirah musa said...

adoii...takutnyerla dengar sindrom2 mcm ney...tapi kadang betulla kot...agaknyer sebab stress...dan tertekan kowt nak kawen ney..;)

farahfatihah said...

cite no 4 tu leh arr sama ngan fara heheheeh ntah le tetiba rasa mcm seram sejuk je bila pk pasal kawen..huhu nape yer...? xkan xready kot huhu

fia said...

fia pun ade juga sindrom nie..betuk ke nak kawin? betul ke dah sedia menjaga makan pakai dia sb kadang fia pun ting tong hahaha..and still manja dengan mak..hihihi

didieadila said...

entri ni mcm memahami jiwa lara hati sy! haha.. sejak 2,3 hr ni tah kenapa asyik fikir btol ke sy nk kawen dgn en.chenta? btol ke en.chenta nk kwen dgn sy? dah bersedia ke sy nk kwen? btol ke jln yg sy pilih...hadoi2!

Noor Azwa Abdul Wahab said...

aty...kdg2 saya pon selalu gak terkena syndrom ni...sellau pk betul ke my dear syg sy?dia btol2 ke nak kawen ngn sy???papun tu sumer mgkn hasutan dari syaitan yg nk menjatuhkan anak2 nabi Adam... :)

@ty_farEd said...

nuraitul ~hahaha..yer lar..memang macam tu pon.. yeah.. kuatkan jer hati ni kan... :)

Lala ~ eerrkk..nak menang jer..??!!hahaha..dasat gak syndrom u tu.. but yup... banyakkan dekatkan diri dengan NYa kan..insyaallah...

Xora ~i pon kekadang rase macam tu jugak..!! tapi tak berani nak pikir sangat..apetah lagi nak cakap..!!~huhu

miss Zue ~ hahah..betul betul betul...!!

khumera ~ alhamdulillah..sumernyer selamat dah.. :)

jihan ~ hahah..yer lar kot..sebab stress... menguruskan wedding sendiri bukan senang..!! uuhh...

fara ~ hahaha... i selalu rase tak ready.. biler dah hidup lamer sangat bujang n berdikari sendiri...~ngeee

fia ~ samer lar i..selalu terpikir2 dan tertanyer2 sendiri... kekadang rase macam tak percaye..!! hahaha

didieadila ~ banyakkan doa mintak petunjuk key.. kekadang kite jer rase bukan2 macam tu..sedangkan tak de paper pon..!! :)

noor azwa ~ yeah..syaitan tu memang tak gembire kalao kite nak mendirikan majid ni...

pilotHans said...

fuh, dasyat gak ye sindrom2 tue...will keep in mind, utk reference someday when my time comes.....

tapi idup bujang mmg enjoy..wkakaka...rasenye cuak or perasaan ni sumenyer normal..yelah bukannyer nak kawen byk kali...sume nak skali jer seumur idup...tul tak..

datulkisya said...

u i mintak copy u punya artikel ek...terasa simpton dah terkena r