Saturday, November 27, 2010

" tahniah..awak disahkan mengandung.."

yes... now.. i'm moms to be.....!!!
aLhamduLillah....
aku sendiri tak sangka dapt rezki sebegini awaL..
daLam keadaan yang susah tuk aku cakap...
tapi.. aku tetap gembire ngan berite ni...
apetah Lagi suami....


aku ingat.. aku lewat datang piyed sebab aku stress..
Langsung tak terpikir yang aku mengandung...
aku hanye lewat 5 hari...
suami dah muLe teruje...
pade asaLnye.. niat hanyer nak puaskan hati masing2..
agar tak mengharap....
tapi.. biLe aku buat sendiri pregnancy test tu maLam seLase aritu...
POSITIF...!!
aku sendiri terkujat okeh...


~ nampak 2 line positif tu.......
suami siap tanye banyak kaLi samaada aku yang conteng sendiri Line tu....huhu ~




esoknyer... pergi kLinik tuk pengesahan doc....
n seperti dijangke.... memang sah aku mengandung sebuLan....
suami senyum...............

aku positif menerime kejutan ni....

saat ni aku sangat teruje...!!!
daLam mase 8 buLan dari sekarang..
kiteorang bakaL jadi ibu dan ayah......
aLhamduLillah.....

biLer bagi tau pade mak mertua.
" mak dah tau dah........"
mak mertua aku kate die dah nampak perubahan aku tu mase kiteorang baLik kg minggu sebeLomnyer...

adik aku Tina yang paLing teuje.. hahaha..
die tak sabar nak dapat anak buah....
waLaupon ni akan jadi cucu ke-4 daLam famiLy aku..
dan cucu ke-3 tuk kuarga suami aku.....

apepon.. aku betul2 bersyukur ngan rahmatnye.....
so.. tuk permuLaan...
aku memang tak tau nak buat ape....
masih tak rase mabuk...
or morning sickness...
cume tekak dah rase tak besh..
mudah rase Loya...
n hidung lebih sensitif ngan bau.....


seLain banyakkan mengaji...
dan motivasi diri...
suami beLikan aku bantuan makanan..
susu ANMUM tuk ibu mengandung...
dan soya kesukaan aku..!!
susu serta juice jugak...
ade baiknyer jugak aku sedar dari awaL mengandung...
sebab aku boLeh jage pemakanan aku seawaL sekarang...
tu pon kat kotak susu cakap...
susu tu eLok diambil sejak 2 minggu kehamiLan lagi...!!!
sebab waktu tu seL2 dah muLe terbentuk...
ok.. never to late...



waLaupon sebeLom ni..
minum susu dan soya bukan lar masaLah besar tuk aku...
memang menjadi rutin aku hampir setiap hari
tapi..bukan Lagi sekarang..!!
aku muLe rase dah tak boLeh menerime sebarang minuman berprotien.. berLemak dan bersusu....
Mual...!!!
tapi... motivasi diri....~ngeeee
biase lar tu kan... 1st baby.... ~lalalala...

dan untuk pertame kaLi jugak aku beLi majaLah ni..!!


aku memang sangat cetek pengetahuan pasaL dunia baru ni...
so.. aku pasti memerLukan banyak Lagi info dan iLmu...
membace dan mancari info saLah satu care tuk membatu aku...


apepon... semoge dipermudahkan urusan aku ngan baby...
diberikan kekuatan.. dan kesihatan...
insyaallah.....

p/s : terigin makan jeruk buah paLa........



39 comments:

mun-e said...

tahniah!! ^^

noridaramli said...

congrate darl.....eeee....besnyer mommy to be....take care

si gadis lala said...

congrats ye kak.. :)

~Ayu BnSyg~ said...

Tahniah sayang! Envy nye dh nk dpt baby. Wee~~ :)

Qaseh Qidzizie said...

congrates aty...
hepi sgt...
mesti excited gile2 coz first baby kann...
Alhamdulillah... :)

misz fyza said...

hye aty..congrats ya..sronok plak sy bile bace entry awk..
actually sy pon baru je kawen 21/11 lpas..tp mcm takut je kalu ngandung awal..tp bl bace page awk ni..tibe2 rase teruja mau ade baby..=)

K..TAKE CARE OF URSELF..

Nurul Huda Jumri said...

congratz dear...(^_^)

Leeyana said...

congrats aty... =)
happy for both u..

jg diri yek.. ;p

ElyaElmo said...

weeeeeeeeeeeeee ...atyyy!!!! tahniah lg sekaliii :D
jaga diri baik2 tau :D

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

tahniah kawan...

nur said...

waaaaa.....best nye,......tahniah...
jge kesihatan leklok...
hehe.....singgah....cumil sgt... :)

E*eiN said...

congrats!!!!!!!!!!!!!!!!!

se'gang' la kite dh jd mommy 2 b~

Sha said...

tahniah!!suke2..jaga diri elok2 k..

my note said...

kak aty... tahniah, so happy when i read this post..., alhamdulilah rezeki kak aty dh tiba..., wani masih menanti rezeki dariNYA......

Jaga diri elok2.., jgn cepat moody ok...

MiSS NaDieYA said...

congrats dear..take care..jge diri elok2 =)

~CiK NadiRa~ said...

OMG!!!!CONGRATES dear!!

nYomeL said...

congrats mummy-to-be!
take xtra care to yourself and baby kehh..?? ;)

kucincomey said...

wahhh.. beshynyeee.. congrats.. :)

Cik Shu said...

Tahniah and welcome to mummy2b club, jaga diri baik2 k.

ally said...

wah..tahniah dear..jaga diri baik2...

jihan musfirah musa said...

tahniah!!...sis aty!!..doakan kiter plak yer...bagi tips sikt..;p

CGG said...

tahniahhh wak!

Diebalychouzz said...

tahniah dear.. alhamdulillah, im so hepi for u... jg diri baik2 yea.. (^^,)

BuNGaKRiSTaL said...

yaty, tahniahh!! sgt teruja dengar berita ni.. hehe.. anyway jaga diri k.. =)

Diebalychouzz said...

hye.. i ad wat short entry.. read this.. http://diebalichouzz.blogspot.com/2010/11/im-hepi-do-u-hepi.html

Encik Suami said...

Tahniah yaty.Alhamdulillah..cepat rezeki yg tuhan bagi pada yaty.
Pesan angah..jgn terlalu ghairah ye ngn berita gembira nie.buat macam biase je.persiapan jgn terlalu awal..kita tak tau nasib kita kan?
kesihatan keje jaga.nak makan apa2..kene tnye org dulu..mak ker kan?jgn makan sebarang.paling penting..jgn minum air tebu tau.

Miss Maira said...

aty... congratss!

i pulak yg sronok dgr brita ni =)

.:Mrs. Engineer:. said...

wow...congrates aty...take care tau... :)

asna cute said...

congrats kak! =)) mommy to be la kita skrg ya hehe ;D

♥ balkidz_hunny ♥ said...

wahhhh! i tahu camne perasaan u waktu buat ujian tu n positif :)
congrets. take care yourself.
bytheway, rajin nya minum susu. susu s not my faveret but soya ok la :D
i makan benda2 lain utk ganti susu!

fared_nurha said...

10 Tip Elak MORNING SICKNESS


Anda mengalami rasa mual pada awal pagi?. Jangan risau kerana ia adalah normal dialami oleh wanita yang hamil terutama sekali di awal-awal kehamilan. Ini menyebabkan anda rasa tidak selesa dan memenatkan. Banyakkan bersabar kerana rasa mual ini akan hilang apabila kehamilan mula sampai ke hujung peringkat awal kehamilan (bulan ketiga).


Berikut adalah 10 tip mengurangkan rasa mual anda pada waktu pagi :


1. Banyakkan rehat.
Rasa mual akan menjadi lebih teruk sekiranya anda mengalami stress.
Gunakan maternity body pillow untuk mengampu punggung dan perut untuk
memastikan anda tidur malam dengan lebih selesa.

2. Makan sedikit tetapi kerap.
Rasa mual akan bertambah sekiranya anda membiarkan perut anda kosong.

3. Kurangkan waktu anda berada di hadapan komputer.
Kurangkan waktu anda duduk di hadapan komputer. Ini kerana paparan
monitor yang berkelap-kelip berkaitan dengan morning sickness anda.

4. Lakukan beberapa pergerakan tubuh.
Jangan habiskan masa anda dengan hanya berbaring. Ia akan hanya
menjadikan badan anda terasa lesu.

5. Jus minuman.
Untuk mengelakkan rasa mual, anda digalakkan mengambil jus epal yang
ditambah dengan sedikit madu.

6. Buah-buahan.
Makanlah buah epal. Buah ini juga boleh menghilangkan rasa mual anda.

7. Asam.
Anda juga digalakkan untuk makan buah pir atau asam kerana ia dapat
mengurangkan kesan morning sickness.

8. Pisang dan kentang.
Makan pisang dan kentang panggang sebagai sarapan pagi dapat
membantu mencegah morning sickness kerana ia mempunyai potasium
dalam kandungannya.

9. Pakaian.
Baju yang ketat terutama di bahagian pinggang boleh meningkatkan lagi
rasa mual. Jadi, pakailah pakaian mengandung yang selesa dan tidak ketat.

10. Vitamin.
Ambil vitamin untuk kanak-kanak sebagai pengganti vitamin prenatal
biasanya. Anda juga digalakkan mengambil sandwich kacang dengan madu
atau bijian dengan susu sejuk.
Selain itu cubalah melalui morning sickness anda dengan aktiviti yang boleh
membuat anda lebih releks. Contohnya seperti menonton TV, bermain puzzle
kad atau membaca buku.
Bagi mereka yang beragama Islam amat digalakkan membaca Al-Quran.

rose said...

tahiah aty!!

jaga diri bek2..jgn stress2 tau.. =)

mizz sue said...

tahniah!!!! alhamdulillah..jaga kesihatan tau

Lala said...

aty!!! congrats.. sonotnyer!! jaga diri baek2 tau!

sk said...

aty.. congrats!!
murah rezki korang!! =)

masmOna said...

tahniah aty! pls take care ok =)

syanaim said...

::tahniah aty..awk awal seminggu dr nasya..alhamdulillah rezeki awak sampai dulu..take care of ur preggy time..take a sweet moment k babe!!..:)..::

A W E E N N Y E said...

tahniah!!!!!!!!!

Puan D0T said...

tahniah.. suka dengar ramai b2b dah preggy..