Thursday, January 27, 2011

13 minggu aku keguguran ::bukan rezKi kiteorang

aku amik mase nak buat n3 nie...
terkiLan.....kot...
mungkin apa yang aku lalui ni..
agak berat...
yer lah.. saat aku baru jer berkahwin..
gembira dengan berite yanga ku mengandung..
tapi akhirnya.. masa hari ulangtahun kelahiran aku [31 dec] lepas..
baby dalam kandungan di sahkan tak de lagi dengar degupan jantung..

tapi aku akur...
aku redho ngan semua ujiannye...


bersangka baik dengan NYA...
aku aggap ade hikmah disebaLik semua..
DIA kan lebih bijak merencana segaLe....
insyaa Allah...
aku baik2 saja...


mungkin kaLi ni bukan rezki kiteorang....
pasti akan ada hari nya nanti...amiinnn..


iyeerr... baru meraikan kegembiraan kehadiran kandungan dalam usia sebulan perkahwinan..
saat ni..aku dah pon keguguran dalam 12-13 minggu mengandung...
3 bulan kan...
kesannye lebih terase...
3 bulan hokeh..3 bulan aku sengeh sampai telinga..
tapi saat ni.. kandungan tu dah tak ada...

Lelebih lagi.. aku bukan keguguran secare normaL...
aku kene Cuci..!! atau kate lain nya DnC...
memang sangat menyakitkan...
memang jadi mimpi ngeri tuk aku..siyes..
serik gak ar nak lalui bende ni..
kalau orang lain kawan2 lain aku pernah baca..
keguguran sendiri..
tak perlu nak kene tahan2 ward bagai..
tak yah nak kene 'cuci' sampai dalam rahim ni..
tapi tu lah..tuk aku berbeza..
yang tu yang menakutkan aku tu..
bahagian aku agak nya...
dan aku terima...


jangan tanye aku macamane semua ni boLeh berLaku...
aku sendiri tak pasti...


Doktor anggap hanye janin yang tak jadi...
eerrr... mungkin jugak sebab aku terLalu Lasak...
yer lah.. masa lepas kawen aku pindah umah tu..
aku angkut tivi gabak demok 3D aku tu...
naik tingkat atas..gagah lagi perkasa kekdah nya..ngeee..
masa tu langsung aku tak tau yang aku dah pegnan kan..
selamba drive ke hulu kehilir..kemain aktif..
pastu.. aku langsung tak jaga pemakanan..
makan tak tentu..
so..aku kire..aku anggap tu mungkin menjadi penyebab..
selebih nya..dah bukan rezki aku..
macam aku cakap tadi ar.. semua tu urusan Allah...
sapa lah kite nak mempertikatkan..

tapi ni aku nak cerite kronologi aku sebelum aku masuk ward..
masa tau yang baby dah tak ada..
sampai aku DnC semua tu..
saja nak tulis tuk kenangan sendiri..



13hb Jan 2011 aku kene admitted kat wad...
10 hb tu aku dah bleeding sebenarnya...
2 minggu sebelum tu..pergi HUKM tuk cek..
aku dah tau yang baby dah tak ada..
cuma ada kantung jer masih cantik..dan besar.. [belum pecah kata nya]
tapi jantung nadi dah tak ada [sedih]
tapi aku masih berharap...
memandangkan aku masih tak de tanda2 turun darah ke hapa..
masa tu ulangtahun kelahiran aku kan..
mengharapkan miracle...
sebelum pengesahan lagi sekali.. 2 minggu selepas tarikh tu..



tapi... rupanye memang dah tak de harapan
aku bLeeding Lebih awaL dari appointment aku tu...
dan terus ditahan diwad untuk 'dibuang'....13hb tu lah...


sebenarnya..dalam masa yang sama..
aku pon dah redho..
dalam masih berharap..
aku dah siap sedia semua nya..
sedih dengan kehilangan yang dinanti2 kan..yang diharapkan..
tapi.. selebih nya.. aku dah terima seadanya..
masa yang diberi.. buat aku lebih bersedia..

cuma tu lah...
takutnye aku Tuhan jer yang tau...
aku tak suka duduk hospital..
tak kisah class a ke b ker sampai z sekali pon..
no matter what..aku memang tak suka...huhuhu...
tapi aku tak ada banyak pilihan..
ni jer satu2 nya pilihan yang ada memandang kan..
lepas bleeding pon.. masih ada kantung melekat-tetinggal dalam rahim..
kalau tak di cuci atau melalui proses DnC ni..
bende tu pasti akan memudaratkan aku..

laki aku  fared tu jer lah penguat semangat...
sentiase sedia dan setia menemani sepanjang 3 hari kat hospt tu...
kenape 3 hari..??
Lame kan....
siyes aku stress...
aku rase kaLau aku tak rase sakitnye pon waktu tu..
boLeh jadi sakit tenat duduk kat spitaL tu...wuhuuuu....


dah lah tu...
aku kene 'berpuase' 2 hari..
lebih 24 jam untuk sehari..!!
dengan lengan di penuhi jarum..
ngan 7 botol air dimasukkan ke daLam badan aku...!!
sakit ok...


~ sakit dan rimas serta lenguh sebab tak Ley bergerak2 ~


aku sepatutnye operation pade hari pertama aku ditahan..
iaitu pade 13hb... 
tapi.. disebabkan ade masaLah lain yang tak boLeh dieLakkan..
so.. operation aku ditunda hingga pukuL 3.30 petang esoknya...
penat jer aku berpuase sia2 mase 1st day tu...
kaLau nak tau aku berpuase sampai pukuL 1.30pagi 14hb tau..!!
dari 12 tngah maLam hari sebeLumnye...
Lamer giLer..!!!
kaLau tengah Lapar.. memang sesape pon Ley hiLang sabar...!! huhu...


mase nak operation tu.........


aku diberi piLihan samaada nak bius separuh badan...
dari pinggang ke bawah selame 6-7 jam tuk bius tu hiLang.....
aku akan hanye rase sakitnye seLepas kesan bius tu hiLang ...


atau..


aku di suntik ubat untuk tidur sepanjang operation...
dan akan dipakaikan 'alat bantuan pernafasan'....
aku akan terus rase sakitnye biler aku sedar Lepas operation tu....


kedua2 nyer ade baik dan buruk..


disebab kan aku sangat takut tuk rase sakitnye...
Lelebih Lagi kaLau Lepas operation..
so aku buat pilihan tuk bius separuh badan ke bawah..
sebab... aku tak nak rase terus 2 sakit biLer aku sedar kalau aku 'ditidurkan'..
aku pasti aku dan badan aku akan lebih bersedia tuk rase 'kesakitan' tu lepas 6-7 jam....




tapi sebenarnye...


kesakitan dari suntikan bius tu kat belakang urat saraf aku...
sangat2 menyakitkan..!!
teramat sangat...!!
mase jarum tu disuntik kat beLakang badan aku....
air mate aku terus mengaLir..
menahan rase sakit nye...
aku genggam tanga nurse n kain seLimut sekuat2 hati..
samapi nurse tu sendiri Ley rase sakitnye aku menaHan kesakitan..
yang tak mampu aku andaikan....
even.. sampai saat n3 ni di tuLis pon.. 
aku masih rase sakit dan sengaLnye tau...
tuLang belakang aku terase ngiLu kekadang..
kebas pade tuLang pingguL hinggeke peHa....
n aku cepat lenguh dibahagian pinggang..
yup.. tuLah impak dan kesan dari jarum suntikan dan ubat bius tu...


Lepas beberape second...
bahagian bawah badan aku dah tak mampu tuk rase ape2...
tak terase sebarang sentuhan...
apetah lagi kesakitan...
tapi waktu tu aku sedar...
cuma aku tak dapat meLihat.. 
sebab pandangan aku ditutup dengan tirai...
aku cube nak gerakkan kaki aku...
tapi memang tak mampu....
aku terpikir waktu tu..
agaknye tu Lar rase dan perasaanye kaLau seseorang tu Lumpuh....




~ aku sorang2 kat biLik ni.. punyer Lar borink teramat.. nak berjaLan2 tak boLeh.. aku bace majaLah jer lar... ~


tu beLom lagi aku cerite pasaL aku yang tak Leh buang 'air keciL'
pade hari ke3 aku kat wad..
seLepas 'tiub kencing' di cabut...
disebab kan aku dibius selame 6-7 jam...
so.. aku tak mampu bergerak langsung seLame waktu tu..!!
aku di pasang tiub tuk memudahkan aku 'buang air kecik'
yang aku tak terase langsung biLer keLuarnye...!!
sangat 'meLukakan hati'... 
ibaratnye keadaan aku waktu tu..~ngeee
n biLer tiub tu di cabut..
Doktor bagitau aku perLu meLatih kembaLi pundi kencing aku...
aku sepatut nye ditahan wad tuk sehari Lagi..
sebab aku tak Ley kencing lagi 
walaupon pundi terase menekan nak membuang....
2 kaLi aku cube... tetap tak boLeh...
tapi aku tak nak terus kene tahan kat wad...
siyes aku tak sanggup..!!!
aku minum seberape banyak air...bergeLas2 ok...
dan aku pakse 'air' tu tuk keLuar..
sebeLom tiub tu dipasang baLik..!!!
aku tak sanggup rasenye nak Lalui lagi semua tu...
bagi sesape yang pernah rase... boLeh tau sakitnye macamane....


dan alhamdulillah...
akhirnye aku dibenarkan tuk keLuar hospitaL pade hari ke3 tu...
Lebih kurang pukuL 3.45 petang...


seminggu pertama 
aku berpantang kat shah aLam ~umah famiLy aku
ku berpantang macam orang baru Lepas bersaLin..
berstokin dan berpantang makan...
cume masih beLum boLeh berurut...
tuLang beLakang masih beLom stabiL..
masih kuat terase sakitnye...
berjaLan tak Ley tegak....
barig tak Ley mengiring....
kene sentiase ade penyokong biLer duduk...
buat aku rase macam sakit tenat..!!


ade sikit kompiLasi.. 
tapi bukan pade rahim atau kesan dari cucian...
cume diberitau mungkin kesan dari 'air kencing' aku...
aku masih lagi dipantau...




masuk minggu ke2...
aku cube tuk drive kereta sendiri...
borink duduk umah..
dan borink mengharapkan orang Lain tuk buat ape2 yang boLeh aku buat sementare aku duduk kat shah aLam dan 'bercuti'...
contohnye : 
:: renew road tax n insurance kereta...
:: amik hp yang aku hantar repair kat pusat servis samsung Pj
tapi takut ngan kesan jangka mase panjang..
aku memandu biLer perLu dan Lebih sangat berhati2....
sangat perLahan ok...~ngeee




dan ni masuk minggu ke3..
aku dah baLik kerumah aku kat rawang ni....
kesian kat Hubby yang beruLang jauh tuk ker tempat kerja...
aku pon dah boLeh memasak..
cume masih tak boLeh bergerak aktif dan Lasak...


aku harap.. semua ni akan cepat berakhir...
aku dinasihatkan doktor tuk kembaLi mengandung daLam tempoh 3 hingga 6 buLan seLepas..
aku harap.. tak akan ade kesan buruk dari semua ni...
kawan2 toLong doakan tuk aku yer...


aku anggap semua ni ujian untuk aku dan suami...
saat ni.. aku bebetul redho..
mungkin ini kifarah dariNya....


suami seLalu cakap
segaLe kesakitan adaLah penghapus Dosa...
insyaallah....


so.. aku "hadapi dengan senyuman"...
aku yakin dengan rezki Nya.... 


terime kasih tuk suami tercinta...
yang sentiase ade tuk beri sepenuh sokongan dan menemani aku setiap detik...
tak pernah mengeLuh melayan kerenah aku....
yang begitu setia 'menjage' aku...
terase kasih sayang darinye meLimpah ruah untuk aku...
terase segaLe kesakitan manjadi kurang...
Lagi sekaLi "terima kasih sayang...."


p/s : waLaupon sikit terase serik..
tapi aku tak sabar2 nak mengandung baLik....
dan aku beLajar tuk Lebih 'berhati2' Lepas ni.... 


eerr... aku dah tak 'mabuk' n tak Ley bau ikan Lagi...huhu

45 comments:

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

mesti boring abes kan...
rehat la k...

Squarecut Ring said...

Aty, jgn putus harap okay. be strong. Ada hikmah nye tu. I doakan u cepat2 dapat anak. kadang2 ape yg Allah bagi tu sekadar menguji ketaqwaan hambaNya. Doa banyak2 ye dear. I wish u all the best.

E*eiN said...

aty.. sory to hear about ur lost.. Allah lebih tau ape yg terbaik utk kte.. pasni berusaha lagi ye.. insyaallah semuanye ok.. jgn lasak2 lg tau.. byk2kan rehat.. :)

anisyafrina said...

sabar ye... bukan rezeki awak.. insyallah ade hikmahnye.. saya doakan lepas ni awak akan dapat rezeki lagi.. amin :)

noridaramli said...

akak kuatkan semangat yer..mayb smua ni ade hikmahnya....

.:Mrs. Engineer:. said...

takziah aty...harap aty tabah...insyaALLAH akn ade rezeki aty lg lpas ni...amin...

kucincomey said...

sabar ye.. ade hikmah disebaliknye tu.. jgn sedey2.. =)

MIZZ SUE said...

Ya Allah...sabar yer aty..su sentiasa doakan aty..kitakn kawan..byk2kan berdoa ok..nanti dtg majlis su bulan may ni ok..

syida shedot said...

assalammualaikum atie,

sedeh sy baca cerita nih. serius xsanggup baca, baca laju2pun da rase takut apatah lagi atie kan.

apepun sy arap atie tabah yea. ade dua kwn sy yg baru kawen keguguran tapi alhamdulilah lepas tue mudah mengandung dan ade yg da bersalin pun. sy arap atiepun sama jugak nnt mcm tue. =)

btw, selalu baca blog nih tapi jarang tinggalkan komen =). doa byk2 dan pasti semuanya ade hikmah kan =)

have a nice day and takecare yea!

♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥ said...

sabar ye ty, smga smuanye dpermudahkan lps nih..Dia nak bg rzeki yg lebih besar yg kite sendiri xtau..smga kalian tabah..insyaAllah pasti ada anugerah si cumel buat kalian..get well soon!

ally said...

aty, be strong ok..sedey lak baca..coz baby dah agak besar juga kan..dah 3 bulan..sedeynya..but u have to be extra strong..jgn pth semangat k..InsyaAllah, ada rezeki kamu nanti..n please t8 care of urself...

BuNGaKRiSTaL said...

yaty.. ngerinyer baca pengalaman tu.. hope lpas ni ada rezeki ek.. doakan saya jgak.. tgh b'usaha nih! hehe..

iedayah said...

ya Allah..aty...cpt2 sihat ea dear..alhamdulillah husbnd sentiasa bg semngat..aty kn kuat tau..sedey i bc n3 u dear..kite mude lg..msih blh mencube dear...=)

Cik Kentang said...

sangat sedih baca entry ini..tahziah atas kehilangan. Yup mungkin bukan rezeki u..insyaallah bila tiba masanya, senyuman tu akan kembali terukir utk u and ur hubby..tcare dear

asna cute said...

Insyallah kak. harap akak tabah. Semoga cepat sembuh ya =)

Peluk ketat! ='}}

Nurul Huda Jumri said...

aty...takziah ye,harap u byk2 sbr ye dear..everything happen with a reason...and HE knows better..nway,take care tau.

dd dudu said...

uhuk

tabah yee awakk.. take care

trharu baca bile hubby sentiasa menjadi peneman setia :)

~~~+....mS arWeEn....+~~ said...

sedih nye...
harap awk tabah untuk lalui dugaan ni...
Allah tahu ape yg terbaik untuk kita kan.. :)
Dia tak akan bagi dugaan yang mcm ni kalo Dia tau awk tak mampu hadapi nya! dan yang penting, Allah sygkan awk, sbb tu dia menduga awk...
get well soon ya!

yUmIe said...

Owhh aty,it's hurt..bykkn bersabar.mungkin yg slps ni nt rezki lebih baek..spe tau kn??take care beb..

rose said...

dear..tabah k..semoga apa yang berlaku akan lebih menguatkan semangat aty dan suami..*hugs*

nYomeL said...

sorry to hear that dear..
tapi sume ni ade hikmahnya..
be strong kehh..??

*hugs & kisses*

jihan musfirah musa said...

aty...sedih sgt2 baca entry kali ni..jihan nangis tanpa sedari...sgt2 memahami persaaan aty sekarang...semoga cepat sembuh yer..amin..;)

Anonymous said...

i am (was?) ur silent reader.. dun worry sis, sy keguguran masa 12 minggu juga when i thot keadaan dah stabil dan selamat. tp mmg biasa terjadi keguguran sbb janin tak jadi (in most of the cases), sama ada masalah genetik atau masalah lain, so body akan reject dgn sendirinya. jd jgn pk sgt what u did wrong or what. org ramai mmg akan kata mcm2, tp buat tataw je, kena tahan telinga sikit laa..

yg penting jgn stress2 dan happy2 je.. when ur body is ready nak pregnant lagi, it will. sy pregnant sebulan lepas tu alhamdulillah now dh masuk 9 bulan dh pun.

yes, it still hurts bila teringat gugur dulu (walaupun dh pregnant again sbb mana sama kan?), tapi sy selalu positif insyaAllah, Allah akan bg yg lebih baik.. mungkin juga ujian tu nak train nnt nak jadi parents kena byk bersabar kan?? =)

farahfatihah said...

aty, sabar yer..xda rezeki..mudah2an lepas ni ada lagi n kamu sihat....

jaga diri bebaik tau, jgn angkat benda berat2 tau

~sunflower~ said...

siannyer kat awak...
saya turut simpati dengan awak...
tapi saye suker kat tang sur hubby yg sangat caring..
and u know what time2 mcm ni la kiter boleh tahu sejauh mane seorang suami itu sayangkan isteri dia..
nak gak la cari suami mcm u punyer ni...
ada lgi tak stok mcm ni....
hehehehe
paper pun saya doakan awak cepat sembuh k...
jgn wat keje berat2...
tak bagus untuk ibu mengandung tau,
take ur self

♥S@R@♥ said...

salam aty,

takziah saya ucapkan..

semoga awak tabah,sihat seperti biasa & ada rezeki lagi utk awak..Amin

sk said...

aty... stay strong ye.. sy baca entry ni pon, sy yg terasa ngilu2 & sakit. ada hikmahNya sume ni jadi. jaga diri bebaik tau.. n jgn lasak2. get well soon! *hugs*

Cahaya said...

salam takziah ye awak..
kita berkongsi rasa yg sama.. 2bln lepas pun sy melalui saat mcm awk ni.. Perasaan?? hanya Allah je yg tahu kn..Insyaallah moga2 ada lagi rezeki untuk kita lepas ni.. Take care:-)
Salam Kenal:-)

Leonora Halim said...

takpe Aty... mcm u cakap.. bukan rezeki lagi... yg penting, jgn salahkan diri sendiri.. ini ketentuan... bukan sebab you lasak jadik mcm ni ke.. takde... leo doakan yg terbaik.. lps pantang/ rehat nanti, cuba lagi ya.. :) *hugs*

eazy n atief said...

bersabarlah ye.
insyallah.ade hikmah bila setiap kejadian tu berlaku.
think positive dear

aDieyZa said...

my dear, semoga tabah menghadapi ujian dari Allah ni..

sesuatu yg terjadi pasti ada hikmahnya.. mungkin sekarang kita x nampak hikmah tu..

mengalir air mata zana bila baca entry ni.. terasa sedih even bukan zana yg alami..

banyakkan rehat, pantang org gugur ni mmg sama mcm org lps bersalin biasa.. utk jangka masa panjang, kenalah sabar dlm berpantang tu.. luaran maybe nmpk sht, tp dalaman kita x nampak..

take care dear..

ciNDerella stRikEr said...

slm...
sedey nye nad baca cerita ni. nad rasa nk jd kn inspirasi jadi wanita sekuat ni. semoga ada hikmah berjuta baiknya selepas dh laui smua ni. InsyaAllah. Take care ok

Mawar misswateva said...

aty, i salu pegang pd prisip.."stiap ape yg terjadi ade hikmahnya.DIA lebih mengetahui baik buruk sesuatu itu"..
so be strong and stay calm..=)

ElyaElmo said...

aty...:(
take care ya

Cik Shu said...

aty, sorry to hear that, Takziah. Cekalkan hati dan jangan berhenti berdoa dan mencuba. Take care ya.

nizabeba said...

x dptkan nk bygkan betapa sakitnye..aty take care! b strong k!

modusoperandi111209 said...

slm aty
moga cepat sembuh. insyallah rezeki dariNya ada selepas ni.

Encik Suami said...

hope yaty n suami tabah hadapi ujian ini.
Insya-Allah..ada rezeki korang nanti.

♥ balkidz_hunny ♥ said...

Aty, i org paling lambat tau ke?
wuuu. ampun. tak tau pun. internet kat sini limited. plus mase takde nak update itu ini.

feel so sorry tentang ur baby. Sabar, be strong yer! InsyaAllah, Tuhan ade perancangan yg lebih baik untuk kita. I pun lasak jugak, sangat lasak. I jadi takut bila dengar, tapi kita mampu doa yg terbaik kan?

So, lepas ni Aty jgn putus asa ye. Insyallah ade rezeki Aty & hubby nanti. Take care!

Hanna Radzi said...

sabar yea..ada hikmahnya..

chique-jah said...

sedeynye..be strong ye..

inaz daud said...

salam perkenalan aty.. ni pertama kali dtg ke blog aty lps bloghopping.. aty tau x, tersentap i baca ur entry ni, 1st sbb i pun penah keguguran, 2nd sbb ur date of miscarriage is one day after me! the exact date of bleeding is 11th Jan, and the exact date of miscarriage is 12th Jan.. i was 8 weeks pregnant at that time.. and same with yours, i've been warned about the possibility of having a miscarriage sbb doc da penah ckp rahim i lemah.. until now, belum pregnant lg.. i am sorry for both of us.. (kesiankan diri sendiri.. huhu..) xpe, mari kita usaha lg ye aty! :)

AIN NAZRI said...

Aty kenangan nie mesti xleh nak lupa kan.. tapi sekurg2nya aty bersyukurlah sbb aty gugur.. sbb apa ain cakap mcm tuh.. sbb bila aty gugur, itu maksudnya aty buleh mengandung cuma rezekinya Allah tak panjangkan lagik..

dulu ain menanti.. ain period tak normal.. ain mintak kat Allah berikanlah petunjuk either ain leh ngandung ke tak walau dengan cara gugur sekali pon.. sbb stress sgt masa tuh.. period tak.. gugur pon tak..

tapi Allah maha Berkuasa.. dia sebaik2 perancang.. ain bertuah sbb mengandung tanpa period.. itulah hakikatnya.. ain sedar mengandung pon masa kandungan dah ada denyutan jantung.. masa tu ain sendiri terkejut.. doktor need to do extra scan to make sure usia janin since ain x period pon bulan2 sebelomnya..

Yakin lah ye.. Ain doakan yang terbaik buat Aty dan suami.. jgn lupa makan asid folik sebiji sehari bagi persediaan nak mengandung..

miss she said...

takutnya dengar.. tapi mak saya cakap kalau bius dekat tulang belakang tu mmg sangaaattt sakit... sebb dia pun penah buat D&C jugak dulu..

chumiekue said...

rasa sedih bla bc entry ni...rs mcm sm dgn sy, cma sy ringan sket dr awk sbb sy kuar scara natural, tak pyh cuci...but still sedey la kan...sy sdg mcuba lagi skrg ni...untk awk yg tak lm ag nak deliver...doakan untuk sy plak k....