Tuesday, January 18, 2011

rumah baru aku dan suami ~rawang

dah 2 buLan Lebih kiteorang jadi penduduk rawang...
dah boLeh biase kan diri ngan persekitaran baru...
kejiranan pon okey...
so far...seLain jauh dari kuarge...
tak de ape yang kurang sangat...
eeeerr...jauh dari maLL n tempat shopping...!!!
huhu... tak per... jauh pon aku sanggup redah..~ngeee


seingat aku...
tarikh kitorang berhijrah ke rawang ni : 30 okt 2010[ahad]
ni lar kawasan perumahan aku sekarang...
teres 2 tingkat...
tak lar besar sangat...
dengan 3 biLik ka tingkat atas..
kaLau nak compare ngan apartment Lame kiteorang...
umah ni agak keciL...
waLaubagaimanapon....
cukup selesa tuk kiteorang tinggal berdua...
dan may be keLuarge yang sesekaLi datang....


paLing aku suke pasaL umah ni...
sebab uamh ni 'umah bawah'....
tak lar macam aku tinggaL apartment duLu..
dari tempat parking ker depan pintu..
Lebih kurang 5-10 minit perjaLanan..
eeerrr..termasuk nak naik Lif lagi...~ngeee....


sekarang kereta paking depan rumah...!!
suami suker sebab Ley basuh kereta seLalu ~katenya


dan Lagi.... aku belajar menanam bunge dan pokok2 jugak...
terase agak seronok..
walau pon akhirnye.. suami yang akan menyiram dan menyemai...hihi...




owwwhh.. gambar kat atas tu gambar mase perabot aku nak dibawak naik ke tingkat atas....
disebab kan aLmari aku agak Lebar..
so.. terpakse direlaikan sekeping2 sebab tak leh pusing kat tangga...
same macam hati aku direLai2 jugak mase tu..
tak sanggup nak tengok..!!! adoy.....
ni kaLer asal dinding mase kiteorang muLe masuk...
memang cantik kan....??
tapi..kaLau Ley perasan....
ade banyak kesan2 lubang paku pecah kat dinding tu....
mate aku pandang memang comot....
memang sayang dinding tu...
n cat kaLer tu pulak tak ade puLak tuan rumah tinggaL....
so..takut tak match kaLau nak beLi kaLer yang samer tuk cover bekas Lubang paku tu..
risau semakin buruk..
so.. aku cat jer lain....~ngeee
naseb baik bahagian tu jer.....
nampak lebih bersih n cosy kan sekarang...
even little bit borink..
sebab warne yg same ngn apartment aku dulu...
eerrr...tu balance cat pon...~ngeeee
tapi.. aku ok jer.... 


disebabkan ruang agak terhad...
buat aku pein sikit memikirkan susur atur perabot sedia ade aku tu...
memang menguji creativities aku..~cehh


dalam gambar tu...
beLom siap mengemas lagi tu................




1st sekali aku siap kan langsir sLinding door duLu..
kaLu dulu umah tingkat atas..
tak de sape pon ley jenguk umah dari slinding door..
tapi sekarang..tak de langsir..jadi teLUs..!!
terang benderang...
dari luar semua ley nampak lar kirenye..huhu...


kain langsir yang aku beLi senada ngan kaLer dinding...
jahit sendiri ok..
eerr.. jahit Lurus jer pon..~Lalala


langsir yang dah siap dipasang....
simpLe jer kan......
tapi kire ok Lar tu......


ni bahagian ruang tamu aku...
devide pade 2 bahagian...
even sebahagian tu hanye lah sudut keciL...
aku cube manfaat kannye...
supaye tak nampak borink....


aku tempatkan majaLah dan album2 kat bahagian bawah..
dan gambar2 kenangan kiteorang kat consoLe tabLe ni....
aku masih mencarik bingkai2 gambar yang sesuai dan lebih kecil
 tuk letak banyak Lagi gambar....




perasan tak frame atas tv cabinet ni...??
haa... bagi yang tau cerite wedding aku mesti tau pasal frame ni....
frame ni asalnye adaLah frame yang aku gunekan mase majLis kawen aku duLu..
aku Letakkan atas kepaLe katil biLik pengantin...
okeh.. aku review...




haaa... dah nampakkan...??
so.. memang tu tujuan aku...
aku beLi frame tu...bagi aku bukan pembaziran...
tak perlu sewa..
hanye DIY dan kemudian boLeh gune semuLa...!!!
menarik..??
korang2 pon ley buat jugak tau....


tuk frame yang kat atas tv cabinet tu..
aku gunekan materiaL dan kain yang same dengan kain langsir aku...
eerr...idea eric Leong dalam 'Deko bersama Eric'......




dari ruang tamu memang boLeh nampak ruang makan rumah...
cume ruang dapur agak terLindung oLeh dinding...
tu pon kaLau tak kene gaye.. 
Ley nampak semua bahagian...!!
memang tak suke..
tapi nak buat macamane kan...
bukan rumah sendiri....sob sob...~huhu


ni Lar die ruang makan rumah..
ruang makan ni jugak memabahagikan ruang tamu dan dapur...
cermin tu walaupon nampak tak seberape..
tapi... percaye tak.. ianye sedikit sebanyak membatu meLuaskan pandangan yang sempit..??
mesti korunk tau kan..


ni Lar dapur rumah...
satu bahagian yang dikira agak penting...
walaupon namenye hanye dapor...
dan tiade cabinet kitchen yang mewah...
aku tetap tak suke biarkan ia nampak berterabur..
apetah lagi nampak kotor...
dan seboLeh2 nye..mane yang patut disimpan dan disorok..
tak perlulah dibiarkan berterabur diatas meja...
lebih2 lagi.. memang dah tak ade ruang luar nak diletak..!! 
macam ruang dapor aku ni Lar...
n Lagi sekaLi...
nak buek macamo kan...
kaLau umah sendiri ley lar buat kitchen cabinet....~sigh...
okeh.. berterime kaseh ngan ape yang ade.......


sajer Letak sikit hiasan kat atas tu...
biar nampak menarik sikit..


ni baru ruangan bawah....
ruang biLik atas..??
nanti2 lar... tak siap lagipon...
sebab aku maLas nak naik tangge seLalu...hahaha...


eerr... bukan nak menunjuk ok...
n tak de apepon yang nak ditunjukan sangat...
bukan lar barangan beribu2 ringgit pon...
tapi.. tak semestinyer barang yangmurah..
n ruang yag terhad ....
tak boLeh menjadi cantik dan menarik kan.....
yang penting.. bersih dan teratur walaupon tanpe barangan yang mahaL..
ceehh.. sebenanye.. dah tu jer yang aku mampu...~ngeeee


p/s : tak Larat nak pindah Lagi...
lepas ni kaLau pindah nak terus pindah kerumah yang  dibeLi sendiri...
insyaallah... semoge dipermudahkan...amiiiiinnnnnnnn...............

34 comments:

Lala said...

waaa..sukenyer tgk aty deco umah!!!

Mawar misswateva said...

aty..kemas sgt rumah aty ok.
pndai arrange furniture..cantek2!

mizz sue said...

TAK SBAR NAK MACAMNI.................HIHII

Peri PiA said...

congrats!!cantiknya pandai deco

home sweet home..nak beli brg dapo ok ade tesco ade NSK

Jem sikit

gadis jumaat said...

aty... anda seorang yang amat pengemas!! sejuk ati tengok gambar umah, apetah lagi husband yg masuk umah tetiap hari... insaf dengan keadaan umah sendiri... huhuuuuu! :D

anisyafrina said...

seriously cantik! walaupun ruang terhad.. betol2 interested bila tgk...Nice2! boleh jadikan rumah aty sumber inspirasi ni... hihi :)

nuraitul said...

cantik..pandai aty deko..jrang org wat dinding kaler gelap kan..tp ble da wat..cntik gak..nmpk ekslusif..pling suka hiasan frame atas cabinet tue..simple je..

iedayah said...

cantiknye umah kamu aty...=)

asna cute said...

kemas dn teratur.. i like hehe =D

~sunflower~ said...

anway...rumah u chantik la...
u sangat2 creative eventhough space nyer kecik, tp from eyes looking so nice...
i selalu follow u nyer blog dah lame tau,
sejak dari u cerita pasal bilik u mase u nak kawen hari tue..
im really pround of u...

farahfatihah said...

wahh dah jadi warga rawang yer....wahhh byk tul kaler pink+green...sweet

adda_shariff said...

ur house is sooo cantik..! the layout is soo kemas..! dapur pon ada theme color! welldone!

cIk pEnNa said...

waa..best nye tgk org masuk umah baru..
=)

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

alhamdulillah...
sgt cantek...

~Ayu BnSyg~ said...

Cantiklah rumah Aty. X sabar nk ada umah gak. Duk ngan hubby. Ok gatai mood :D

BuNGaKRiSTaL said...

yaty, sorry x dapt dihubungi.. HP problem dari isnin.. la ni pn dah budget2 nk baling ke dinding je..sakit hati! :( actually design tu dah emel pagi2 smlm lagi..

just x dpt cara nk bgtau.. sorry sgt2 k.. anyway, take care!

aini said...

aty.....lama giler tak jengah belog kamu..hehe..

~chantek2..pandai aty deco umah..

pstt...mana aty beli frame tu?nak wat deco2 bilik camtu gak..hehe

MiSS NaDieYA said...

cntiknya umah aty..suke ur idea bila u deko umah u

aimi nadiah said...

suka tanam bunga.. anak perempuan la tu.. haha..

ElyaElmo said...

aty...cantik laa rumahh..
aty ni..mmg kreatif tauu...
thi syear buat makan2 yeh...hihihi

h a p r a q said...

cantik...pandai awak menghias...

zella y said...

wah..cantiknya..pandai atie decor umah erk...

eh..ni kwsn mana erk?? zella pon dok rawang gak...batu brape ni??

Squarecut Ring said...

cantik nye rumah... ^_^ bagus kan if jahit sndiri. jimat!

*luv Syahnia* said...

waahhh cantik lah akk
deco umah..

tak pyh pggl eric dah..hehe

cik syahira (a soldier's gf) said...

assalamualaikum.

cantik rumah kamu. sejuk mata memandang. harap dapat banyak ilham untuk decor bilik pengantin, seterusnya untuk rumah sendiri kelak :)

salam takziah atas kehilangan itu. semoga kamu cepat sembuh dan pulih seperti sedia kala. hugs.

jihan musfirah musa said...

rasanyer jihan orang yang terlambat nak komen kt cni tapi nak komen jugak..aty cantik sgt aty decor rumah!!..kemas sgt dan nampak simple jer..maner aty blaja decor rumah ney??..serius bleh ajar jihan tak??..ni yg xcited nak duk umah sendiri ni..;)

fiza said...

cantik rumah aty...
suker tgk...
selalu carik idea kat sini... :)

aty lekatkan cermin kat ruang mkn tu mcmana??nk tiru idea gk ni..hehe

e'zanik said...

Cantik sangat

Leeya Asyikin said...

Cantiknya rumah. Biarpun rumah biasa tetap nampak cantik dan menarik. Tqvm for sharing.

Leeya Asyikin said...

Cantiknya rumah. Biarpun rumah biasa tetap nampak cantik dan menarik. Tqvm for sharing.

Trina Leach said...

Aku mah ingin buat rumah kontainer

nuraidakasih, enterprise. said...

Salam.promosi perlukan perkhidmatan ubah suai rumah, sila hubungi kami. 0123744967

nuraidakasih, enterprise. said...

Perlukan contractor ubah suai rumah,hub kami nuraidakasih, ent. Ho0123744967

Zaenal Mustofa said...

Cantiknye desain ruang makan minimalis nye