CLICK FOR 'MORE'

Friday, February 11, 2011

Cermin Mata VS Contact Lens::antara disiplin, cantik dan kesan jangka mase panjang

aku rabun jauh..
power tuk rabun aku tu 450...
tak cukup banyak...??!!
tapi cukup tuk buat aku segsara 
kalau aku tak pakai cermin mate or contact lense..
aku tak ley membace pon...
apetah lagi aku nak memandu...!!
memang tersangat bLur.....
kalao nampak orang pon.. macam bayang2 jer...huhu..
kire dasat kan...


seingat aku..
aku rabun since form 1 lagi...
yang pelik nye... 
mase aku darjah 6..
mase cek mate...
mate aku tersangat lar terang...
sampai orang tu cakap...
"mate helang..." huhu
tup tup.. naik form 1...
aku start rabun...
agaknyer effect bace buku banyak sangat mase UPSR kot...[cis]...
hahahaha....


duLU aku pakai cermin mate punyer lar gabak ko bulat...
Laki aku kalao tengok gambar2 mase sekoLah aku pakai cermin mate..
mesti gelakan aku...
macam ugly betty...
muke waktu tu konon macam cerdik pandai...
tak pon....~ngeeee


lepas tu abes sekolah...
aku belajar2 pakai CONTACT lens...
kire aku dah pakai sampai sekarang lebih kurang..
11 tahun...
lame gak....
contact lens aku tak lar kaler2 pon...
natural kaler jer....
dan tak pernah pakai yang kaler2 pon tau..!!
sebab pakai regular.. bukan nak glemer..hihi...


selalunye aku pakai cermin mate kat umah jer..
kalao nak kuar aku pakai contact lens....
tu pon mengikut mase...
kalao malam aku tetap prefer cermin mate..
cume biler driving siang... 
aku lebih suker pakai contact lens...
tak selese nak drive pakai spec...


cermin mate tu pon...
ade sekali tu...
bertahun tak tukar....
sampai power mate dah berubah..!!
sebab asyik pakai contact lens jer....
biler lame tak pakai.. jadi blur jer cermin tu...


mase tu kurang pendedahan....
kurang ilmu didada...
selain murah... dan nak nampak lebih menarik [ngee]
aku dah biase sangat pakai....
kire pakai harian...
biler pakai spec aku penin....
berlarutan jugak ar bende ni...


tapi.. atas kesedaran sendiri..
dan nasihat pakar...
aku kurangkan pakai contact lens...
kene beringat...
untuk jangka mase panjang....


tahun lepas baru aku buat cermin mate balik..
tu pon setelah bertahun2..!!!
teruk kan aku...


tapi.. alhamdulillah...
sepanjang aku pakai contact lens ni...
tak pernah timbul masalah...
jangkitan kuman atau sakit mate yang teruk...
sebab sentiase set dalam mind :: DISIPLIN MATA


DISIPLIN :: jangan pakai contact lens lebih dari 8 jam...
harus diingat...
lelebih lagi waktu malam atau kene suhu aircond yang berlebihan...
kekadang memang tak perasan...
atau tak rase ape2 waktu tu...
tapi... kene ingat kesan jangka mase panjang....
lebih dari waktu tu akan mengakibatkan kekurangan oksigen pade mata...
dan mate akan menjadi kering...
biler dah kering.. nanti kesat biler nak kelip2...
jadi gatal... dan boleh mengakibatkan mate merah serta jangkitan kuman...
lame kelamaan mate akan menjadi semakin rosak...!!


DISIPLIN :: Jage kebersihan contact Lens tu...
biler jari kotor...
Lens pon boleh kene jangkitan kuman....
tu boleh jadi punce awal sakit mata dan mata merah...


DISIPLIN :: kalau mate gatal atau dah mule nampak lingkaran merah pade anak mata...
jangan ar tunggu sampai mate putih jadi merah pulak..
atau lebih dasat.. nak sampai mate hitam jadi putih....!!
tanggalkan segera...!!
jangan tenyeh atau gosok mate...


DISIPLIN :: jangan pakai contact lens yang dah abes tarikh luput...
kalau beli yang pakai buang untuk sebulan...
jangan pakai lebih dari tempoh tu...
walaupon pakai jarang2...
dan fizikalnye masih nampak elok cantik...
tapi... ade kesan yang kite tak pasti..
mungkin pade dasarnye ianye telah rosak...
tu pasal derang buat tuk tempoh tertentu jer....


TIPS :: aku prefer pakai buang tuk tempoh sebulan...
selain sebab hargenye lebih murah...
lebih mudah nak dijage untuk mase yang singkat...
sebab ianye jugak cepat rosak...
so..tak lar sayang sangat nak buang kalau dah kotor...
atau koyak...
kalau beli yang setahun punye..
aku berani jamin yang lens aku tak kan dapat bertahan selame waktu tu..!!
kalau tak koyak atau hilang sebelah...
mesti rosak atau kotor...
lagi pon.. aku tak pasti 
kalau aku mampu tuk jage kebersihannye setiap mase...
selame setahun...
dah tak berani nak pakai...!!
so... beli pakai buang lebih elok....


DISIPLIN :: mate pon harus berehat...
jangan sampai kering tak de oksigen baru nak bukak...
bukan saje merosakkan contact lens tu...
tapi akan merosakkan mate..!!!
biler mate dah kering lagi susah nak tanggalkan contact lens tu...
lebih menyakitkan...!


TIPS :: sesekali letak sekali vitamin pada rendaman contact lens..
boleh beli kat farmasi atau kedai jual contact lens tu sendiri...


lebih mudah pakai cermin mate kan...
penjagaan tak rumit..
cume tak ley letak merate2 jer..
selain takut lupe dan tak nampak nak carik balik...
takut terpijak jugak..!!
*hubby aku pernah TERpijak cermin mate aku...!!!
huhu....
tapi... rimas sikit...
selain meninggalkan kesan pade atas tulang hidung...
meninggalkan kesan lebam dan sembab jugak pade mata...
oouurrgghh...tak suker...!!


untuk aku....
agak susah nak carik saiz cermin mate...
sebab muke aku ni agak kecik..
bingkai cermin sedia ade mesti lebar...
so.. aku kene tempah ikut saiz aku...


namun.. bertahun pakai contact lens ni..
tak lar susah mane pon...
dah biase pakai....
asalkan ikut penjagaan yang betul...
kentalkan diri dengan disiplin...insyaallah... ok...
walau tetap akan ade kesan jangka mase panjang....


jangan lupekan rawatan dan nasihat doc key...


ade orang pakai cermin mate lebih cantik dan menarik..
tapi.. may be bukan aku kot..huhuhu....


apepon... terpulang pade individu tu sendiri..
mane lebih mudah dan selesa....
ade pro n contra nye....
untuk ape2 keadaan pon..
harus diingat...
DISIPLIN tu pentig....!!


KISAH BENAR :: sorang kenalan aku kene tahan wad kat hospital pakar mata
sebab..tidur tanpa bukak contact lens... tidur sekejap jer kowt waktu petang.. tapi.. mate terase pedih sangat nak bukak dan terus bengkak... walaupon dapat bukak contact lens tu.. tapi mate dia terus sakit dan merah sampai esoknye.. nasib baik cepat pergi ker klinik n klinik terus refer pade pakar...[tu pon dah kire lambat..!!] sebab.. biler tengok anak mate nye betul2.. dah jadi kelabu..!! kawan tu kene enjet kat mata.. masukkan ubat [tak tau ape]... bayang kan kesakitanya.... sebab diberitahu.. anak mate nak bertukar ke warna putih..!! kemungkinan akan jadi buta...!!! menakutkan bukan... dan untuk rawatan mata tu aje.. kawan aku berhabes beribu... so... renungkan2... [aku sendiri ngeri dan tak pernah buat macam tu lagi... bertuah tak pernah kene..tapi aku tak akan biarkan sampai aku pulak yang kene..!!]


p/s :: cantik atau tak mate kite ni.. ini jer lar mate yang ade yang sangat sukar tuk ditukar ganti... so.. mencegah lebih baik dari mengubati... bukan tak boleh pakai.. aku sendiri pakai contact lens sampai sekarang... tapi... macam aku cakap kat atas tadi lar... ade pro contra n disiplin nye.... 


6 comments:

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

kini mate aku juga mcm dah kabur...
huhuhu...

iedaNoor said...

sy pun sama rabun dgn power 550 errkk...klu xpakai lense or cermin boleh nampak 1 jengkal je hu3..

asna cute said...

pehh!. bahaya jugak. asna selalu jugak check mata. ada rabun sikit2 tp xnk pki spec or contact lens hehe

nurayunni said...

nak try pakai..tp bf marah tkut mate rosak katenye...

yayahafiza said...

yerp..we r in the same shoes.. Power smpi 400 tp xsuke pkai spec.. Tp tu la, remeh sket nk pkai lens ni (in term of pjagaan).. Stuju ng advice2 yg dberi.. Nk pkai lens bkn senang, it's better to get advice from optician..

Hanna Radzi said...

uuuu,.seram jer dengar..betul tu...disiplin tu penting..