Monday, April 18, 2011

RUMAH :: kenapa di Rawang..??

berbaLik pada cerite aku membeLi rumah di Rawang...
kenape mesti Rawang...??
bersediakan aku menjadi penduduk 'sepenuh masa' rawang..??
ada ape di rawang hingga aku laki bini boLeh buat keputusan yang begitu drastik...


duLu 6-7 buLan Lepas...
mase kiteorang buat keputusan untuk berpindah dari shah aLam ke rawang...
aku rase sangat down...
siyes aku tak tipu...
perasaan aku rase sangat teruk...
memang langsung tak Ley terime hakikat....
setiap kaLi aku tak sabar2 nak carik rumah kat shah aLam untuk dibeLi..
[ikut planning...lepas ni kaLau pindah Lagi hanye akan masuk pindah ke rumah yang dibeLi sendiri...no more sewa2...]
so.. aku selalu survey rumah2 kat sane.. 
terutama yang berhampiran ngan rumah famiLy aku...





tu cerite duLu...
mase muLa2 duduk kat rawang ni...

masuk buLan ke-3 tinggaL kat sini..
ape yang aku rasa.. sangat2 selesa...!!
siyes tak tipu...
aku selesa ngan persekitaran tempat aku tinggal sekarang...
even namenyer adalah RAWANG...
tapi percaye lar..tak teruk pun seperti ape yang dibayangkan...
dan masuk buLan ke-7 kat sini..
kiteorang decide.. keputusan terbaik untuk terus tinggal kat sini..!!



aku begitu positif yang rawang ni
akan terus membangun tak lama lagi...
aku sendiri dah tengok projek2 yang akan dibangunkan dalam mase terdekat ni...[howye..!!]
dan kiteorang yakin..
kiteorang tak akan rugi beLi rumah kat area Rawang ni...
untuk mase akan datang... pelaburan ni boLeh aku kate... tak akan rugi...
[insyaallah]




TIPS :: sebelum beli rumah harus ambiL kira persekitaran, pendudukan, dan pembangunan setempat.. supaya tak rugi biLer nak jual baLik pada masa hadapan]


yang paLing penting...
aku Ley dapatkan rumah yang besar...
yang sangat2 aku idamkan...
dengan harge yang aku kire masih murah...
memang sangat berbaLoi2...!!!
aku kire rumah tu kaLau kat area rumah family aku kat shah aLam harge kompem Rm500K..!!! 


korunk tau lar kan..

rate harga rumah kat shah alam tu...
kaLau pandai carik.. n rajin.. paLing penting CEPAT..
Ley dapat rumah harga dari Rm130k-Rm170++ untuk teres 1 tingkat 3/4 biLik
tu pon bukan senang nak jumpe ok...
dan terletak di pinggiran shah aLam[masih okey]
[jeLes ngan mysarah yang dapat beLi rumah teres cantik kat area rumah mak aku]



tu pon kaLau bertuah..
kekadang baru hari ni letak banner projek baru...
esok nye rumah dah full booking...
kaLau sekadar terpandang dah seminggu.. baik Luperkan hasrat..
buat perabes kredit telipon jer..[huhu]



kaLau korunk mengharap nak rumah harge macam tu kat tengah2 bandar shah alam.. hanye boLeh bermimpi...
rate rumah teres dua tingkat... harge bermula dari 400k-500k keatas..
[setahu aku]
jangan kan kate nak beLi.. 
nak sewa umah flat 2 biLik kat seksyen 18 tu pon sebuLan Rm800 okeh.. 
jadi pikirkan harge nak beLi..




sekarang kalau nak dapat rumah kat kawasan bandar yang dah membangun...
memang boLeh dapat...
tapi bajet kene Lebih lar..
rumah 2 tingkat kurang dari 1500sqf pon rate harge dari Rm290k...
kalau nak bawah Rm200k.. jangan mimpi nak rumah besar macam lebih dari 1200sqf...
apartment yang namenyer kos rendah pon harga nye lebih dari rm150k
tu kat bandar....
[kos rendah ker tu..??]
diLuar bandar.. rumah kos rendah rate bawah dari 100k...
aku tengok sekadar 70k-80k jer...


miss zue cakap adik die beLI rumah kat kedah semi-D kat kedah tak sampai Rm200k..!! [waaaa... kire sangat murah....!!]
mane korunk nak dapat rumah 2 tingkat semi D dengan harge tu kat area bandar2 macam kL atau shah alam ni.. 
kompem2 setengah juta okeh..!! siyes aku tak tipu...


kaLau kat terengganu pulak..
rumah 2 tingkat kembar 2 [1900++sqf]
harge baru rm160k-rm190k...!!
kalau korunk2 yang biase tengok harge rumah..dan tau rate nyer..
kompem korunk cakap.. memang sangat murah..!!!
kat area bandar.. rumah macam tu cecah juta ok..!!
untuk bagi penduduk terengganu...:)




cerita pasaL rumah teres 1 tingkat puLak..
kat pinggiran bandar.. harge bermula dari Rm150k keatas...
tu kat pinggiran okeh..
kat bandar aku rase tak dapat harge tu...!!
kompem2 cecah Rm200k..!!!
tu baru rumah 1 tingkat.. 
bayang kan pulak harge untuk 2 tingkat...
nak pulak yang end lot atau corner lot...
pulak tu nak duduk kat tengah bandau..!! 




tu beza harge rumah kat bandar dan kat Luar bandar....


berbaLIk pasaL rumah yang kiteorang beLi ni...
bukan satu tindakan yang terburu2...
banyak perkara yang kiteorang dah ambiL kire..


pro and contra..
baIk dan buruk nye...


tapi..seteLah ditimbang tara...
kiteorang amik keputusan untuk beli rumah tersebut...
bukan hanya sekadar jatuh cinta pada design rumah tu..
tapi.. pada persekitaran nye jugak...


aku cek sendiri dengan pemaju...
95% penduduk sekeliling situ adalah kaum melayu...
berhampiran dengan komuniti :: masjid, sekoLah... kedai2 dan bank..
dekat jugak ngan haiway baru nak bukak kurang dari 5km.. dan jusco jugak..!!
jusco akan bukak dalam hanye 5-10minit perjalanan dari kawasan aku tu[howye] siap daLam tahun ni....[suke]
korang belajar geografi mase sekoLah kan...
[aku tak minat tapi aku tetap ingat]
kalau utility kawasan tersebut baik..
tempat tu akan membangun dan market akan naik pade mase hadapan..
[satu peLaburan]


so.. tu antara sebab kenapa aku memiLih Rawang ni sebagai tempat aku jadi 'warga penduduk tetap' [huhu]




kiteorang teruja...!!
eerr... baru booking...[ceehh]
tak per..semangat tu penting okeh...[huhu]
tinggaL 2 unit jer..
mase bayar booking..
adik jiran sebeLah aku sekarang yang baru jer kawen

[Asben adik jiran aku tu yang buat magic dalam rancangan fuyoo magic kat astro tu] 

pon ade nak beLI rumah tu gak...
nasib baik memang ngam2 ade 2 bijik..
so... rumah kiteorang nanti akan berhadapan...
[dah dapat jiran weih..!!]





tak sabar..!! [huhu]
daLam kepale otak macam2 idea dah nak buat...
tak sabar mahu berdekorasi..!!! [howye..!!!]




p/s :: semangat dari seseorang yang berhijrah dari kL ker terengganu... so.. setakat dari shah alam ker Rawang ape lar sangat kan.... jangan takut buat keputusan.. jangan takut move on.. jangan takut pade perubahan.. jangan takut berhijrah... jangan takut akan rezki NYA... asalkan rajin dan percaya.. insyaallah.. kat maner pon berada... akan ade jaLannya...[chaiyuk..!!]  

14 comments:

~ NANA ~ said...

cerita u ni kan, buat i tak sabar2 nak ada rumah sendiri okeyyyy

gadisBunga said...

salam. saya pun beli rumah kat rawang jugak. tapi sekarang belum duduk sana la sebab ada org sewa. bila baca entri ni, rasa tak silap la keputusan beli rumah tu. :)

azi nur said...

rege rumah kat S.A memang xleh tahan..sabo je la...

Farah Shamsudin said...

rumah kat Rawang pun ok dearr.. ikutla pada kemampuan kan.. Rawang pun dah maju sekarang..

mzhany said...

a'ah umah area shah alam, telan air liur la hai.tp betul tuh, kena survey tempat yang kita nak beli nih.
besh nye dah ada umah sendirik, hany masih lagi menyewa...sampai bila la nih...

aDieyZa said...

semoga segala urusan utk duduk rumah baru tu nanti berjalan lancar..

Peri PiA said...

S.Alam ,fuhh mmg kaw2 rege rumah

Kira ok la u oll dah nak dpt rmh sendiri :)

NM02 said...

saya pun mencari rumah di rawang, tapi mak tak kasi.. dia cakap jauh dari dia.. oh!!

tapi mmg berbaloi beli harga skang ni. esok jalan dah siap dibesarkan, harga umh mesti lagi naik.

transformed housewife said...

kami dah book rumah kat Bandar Seriemas NIlai. Agak jauh tapi dah suami sy kerja UPM. Kira okla. Tu pun dah 260k.

Anonymous said...

hehehe bro macam pernah nampak pula...
aku background arkitek, kawasan saujana rawang ini memang untung... harga rumah masih murah dan keluasan rumah besar... mana nak dapat bro... dekat area dekat bandar semua atas 250ke 300k... tak lama kita berjiran la... tapi jauh sikit le... heheheh... ( Syab ) Beli rumah Eva...

FARAH YASMIN said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

nak kongsi gak lah sal umah nie....kdah mmg murah...hari tu g tgk dekat kulim baglow sebijik 4 bilik, 3 bilik air dua dapur ( bsah n kering ) baru 220k....sngat murah...sejk kena trnsfer ke kuching nie survey2 gak gn hubby harga sini.....semua 250k keatas n paling mahal bermula dengan 3 juta.....mahl giler...n mmg perasan umah kawasan kuching nie tka mampu kami miliki...maka dengan ini sedaya upaya kena gak mintk balik semenanjung nun di kg...kalu tak sampai bila2 tak mampu beli...penang pun harga sama mcm kl...sedey rasa tak boley nak balik kg sendiri..maka kena mintak tukar kwasan luar bndar supaya mmpu uutk ada umah sendiri....mmg nangis tgk harga umah skrg....

Zaisharyani said...

rumah kat rawang skrg ni dah jadik mahal la.. harga nak cecah 1/2 juta.. tak mampu dah nak beli. dkt saujana rawang, sejak bkk jusco harga naik mendadak gila.. semi-D dkt taman anggun harga umah rm850K. perhhh giloss.. mmg tak rugi la sape yg beli umah awal dkt rawang ni..

sham idris said...

Salam.. I beli rumah di saujana rawang time bujang dulu( hujung tahun 2006) mase tu umur baru 24 tahun.. harga rumah Rm 152k keluasan 22x70(amana) time tu jusco pun xde lagi.. rumah pun hanya nampak tapak je..Alhamdulillah selepas 7thn dr rumah siap..sekarang market price kalau nak jual pun blh dpt Rm300k keatas.. sewa dapat Rm1200.. bayar bulan baru rm7++ sebulan. pada rakan2 di luar sana x rugi beli rumah sebab rumah adalah aset dan pelaburan yang tinggi.. semoga u all semua berjaya memiliki rumah yang diidami ;)