CLICK FOR 'MORE'

Sunday, April 17, 2011

TIPS :: Warna di ruang Tamu

Ruang tamu memerlukan perhatian yang lebih berbanding ruang2 lain. 
selalunye orang kaLau nak renovate rumah.. 
biase nyer orang ak bermuLa dari ruang tamu... 
kaLau nak tukar Langsir pon.. mesti ruang tamu duLu yang diberi perhatian.. 
yang ditukar tiap2 tahun terutama waktu raya.[ngeee] .. 
langsir kat biLik.. pakai jer langsir ruang tamu yang lame kan...
memang biasa....


sebab ruang tamu selalu diberi lebih perhatian..
dan ruang tamu tu selalu menjadi titik tumpu bagi sesebuah rumah..
aku nak bagi tips pasaL WARNA2 yang menarik unruk ruang tamu..
tak kire samaada menggunakan cat atau kertas dinding bercorak [wall paper]


1] selalunya warna dinding ruang tamu akan menonjolkan personaliti pemiLIk rumah tu.. Jadi.. piLih wana yang betul okeh.. jangan mein boh jer warna ape yang ade...


contoh warna :: 

  • warna2 keemasan dan perak[silver] boleh memberika impak mewah pada ruang tamu
  • warna2 terang seperti jingga dan merah memberi impak berani dan bertenag serta ceria
  • unsur warna neutral seperti coklat cerah, hijau dan putih akan mewujudkan unsur ketenangan. Walaupun simple tapi eLegan...




2] sebelum meiLih warna untuk ruang tamu..  pastikan warna dipiLih mengikut tema dan konsep rumah.... 







3] Pilih cat atau kertas dinding yang ade pertalian@match dengan warna eLemen yang Lain di ruang tamu.
contoh :: warna permaidani, sofa dan juga langsir









3] jangan abaikan juga pada warna kemasan Lantai di ruang tamu tersebut. Ia akan menyempurnakan garapan dan keserasian ruang tamu...


4] selain warna dinding, warna permaidani juga memainkan peranan penting untuk merubah warna dan kosep ruang tamu tersebut.




5] scatter cussions atau kusyen2 kecik pada sofa juga boleh diguna padan kan untuk menjadikan ruang tamu lebih dramatik. walaupon hanya menambah warna pada benda yang kecil tapi boLeh memberi impak yang berkesan pada ruang tamu.
contoh :: kusyen yang bewarna warni yang diletak pada sofa bewarna polos





6] gunakan sofa, kabinet atau perabot daLam warna menarik dan padan dengan konsep rumah. 
contoh :: konsep inggeris yang banyak bermain dengan perabot bewarna putih.






warna2 yang disarankan untuk perabot utama:: warna2 natural seperti beige/putih/coklat
mudah untuk digandingkan dengan warna dinding dan aksesori2 di ruang tamu







warna hitam :: tampak lebih universal dan tidak mudah lapuk serta kotor






7] cara paling cepat menukar wajah ruang tamu ialah dengan menukar kemasan lembut seperti langsir dan aksosori ruang tamu [kusyen kecil/perhiasan kabinet/alas meja/bingkai gambar/bunga]








8] jika menggunakan perabot atau sofa yang bermotif/bercorak, matchkan dengan dinding dan juga langsir berwarna polos.






9] Hindarkan terlalu banyak skema warna bila nak gandingkan perabot polos dan aksesori bercorak.






10] elak menggunakan perabot dan aksesori yang berlawanan kosep rumah jika tidak mahir.
contoh :: konsep klasik dan konsep yin... 




p/s :: kalau pandai bermain dengan warna ruang yang keciL boLeh keLihatan besar... dan sebaLIk nya... warna mempamerkan peribadi tuan rumah..:) selamat mencuba.. 

16 comments:

MIZZ SUE (asam.garam.gula) said...

smart kan konsep2 ni..

Peri PiA said...

masyAllah ctk2 semua

suka ala inggeris

♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥ said...

x sabarrrr nk deco2..
eh purple pn nmpk cntik ;)

♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥ said...

x sabarrrr nk deco2..
eh purple pn nmpk cntik ;)

diyana said...

yang itu cantik..yang ini cantik..semua cantik!! nak ruang tamu gini..hehe ^__^

LindaRahim said...

sy nye dinding kaler yelowish, perabot warna kayu gelap, hiasan vantage - putih...ramai yg kata english style lebih sesuai perabot warna putih, tp nanti tenggelamlah hiasan...betul tak?

Hidayati Farhan said...

waaahh, esok, da ade rumah nk buat dinding byk frame tu. hehe

Mummy Irish@honey said...

good info!! mg tgh cri sgt2 ni! toceeeee dear! ^__^

Dieba said...

dear nk tye pendpt.. dinding i wrna krim, klu i wat tema gold hitam agk2 ok x? tp xcrowded sgt...

chique-jah said...

waaa cantek2nye deco..ni terasa nak ada umah sendiri cepat2 nih..

aTy _faRed~ said...

miss zue :: yup..suker kan..:)

peri pia :: ha'ah... ai yang mematnyer ni pon..rambang mate..huhu

pinky momma :: eerr.. nad.. tak kan jatuh cinta ngan warne pepel lak ni...heheheh.. but yup.. memang ley jatuh cinta kalau cantik macma tu..!! :)

diyana :: hahaha.. rambang mate dah..:p

Hidayanti :: banyak frame memang cantik..tapi pastikan warna tu match tau.. n kalau ruang tu sempit..minimakan penggunaan frame.. satu atau dua tapi besar dah cukup...[bergantung pada konsep rumah]

aTy _faRed~ said...

mummy irish :: sharing is caring...:)

Dieba :: warne krim adalah warna yang paling senang nak mix dan match ngan banyak kaler lain..warna gold ngan hitam memamng menawan dan nampak mewah.. but jangan guna banyak fabrik yang ade corak.. polos lebih menarik... :) ai sendiri suker warna ni untuk rumah.. cosy dan sangat dramatik..!! :)

chique-jah ::hehehe... seronok kalau nak berhias dan berdeko pada rumah sendiri..:)

Yan said...

akak ni jenis not dare enough nak cuba warna2 striking. more to soft color je..

Yan said...

Best nya canoe.. Dulu2 boleh lah.. Canoe boleh tampung badan. now mau tergolek dog..hee

Anonymous said...

Auto and electronics makers were the worst hit in the bourses. On Monday, Sony Corp shares fell by 7.7 per cent down after the company shut production at eight plants.
betrayed
The economic return on student loans has also been hurt by higher dropout rates, which also increases the likelihood of student loan defaults, Howes wrote in a recent research note.
rosenquist
explodes
millers
lector
toryu

Maria Rajab said...

cantiknya