Tuesday, September 06, 2011

kite akan lebih gembira biLer mengembirakan hati orang Lain...





beraye jugak aku kan...
aku ingatkan aku tak de mood langsung nak beraye ko....


haaaa..kalau nak tau....
fes day raye tahun ni aku tetap beraya kat kampung mertua Johor..!!
maLam raya pukul 11 lebih bertoLak baLik...


kenape tetibe..??
sedang haritu cakap tak jadi nak baLik...
aku sihat ker nak jalan jauh2 macam tu..???!!!
ko nampak muke aku macam orang sakit tak..?? hahaha...
[sakit yang tak boLeh nak tunjuk...sakit yang ade rahmatnya]




memang risau sebenarnyer...!!!
tapi aku yakin ngan rezki Allah...
niat aku untuk menziarah orang tua..keluarga mertua...
aku dah berusaha menjaganya...
berehat secukupnya...
amik segala ubat yang diberi ikut pada masanya...
selebih nyer terpuLang pada Dia tuk 'melindunginya'...


biLer aku benar2 yakin ngan keadaan aku waktu tu...
jadi..aku pujuk Fared tuk baLik kampung..
kaLau ikut Fared...memang die tak nak...
bukan sebab tak nak beraye ngan mak abah sendiri...
tapi sebab die risaukan keadaan aku...
aku tau dia sangat2 sayang kan aku...
dan tak nak ape2 jadi pada aku....
tapi bagi aku...
mengembirakan hati orang tua... adaLah lebih bermakna..
lebih2 lagi ibu mertua...
mak kepada suami kite...
aku tetap yakin ngan 'bahagian' yang lain....


biLer mak ayah aku dan adik beradik aku pon pujuk menyenangkan hati dia...
yakin kan dia insyaallah semuanya akan ok...[dengan izin nya]
dengan syarat..:: BAWAK KERETA PELAN2...
baru Fared senyum lebar aku tengok...
jadi terus kiteorang bersiap...
hanya bawak ape yang ada...
[sebab aku kaLau baLik umah umah family aku tak bawak banyak barang...]
barang yang sepatut nye aku beri pada mertua aku tak bawak...
tinggal kat Rawang...


waLaupon hati rase sedih...
lagi2 puLak..semua adik beradik aku tahun ni ade beraya kat shah alam...
dah balik pulak tu semuanya maLam raya tu...
tapi sikit terubat biLer dapat bersama derang di maLam raya...
yang lebih terasa meriahnya walaupon sekejap...!!
segala persiapan pon aku dah siapkan tuk umah family aku tu....
jadi hati lebih senang....


aku jugak lebih gembira biLer tengok Fared teruja nak baLik ke kampung sendiri..
giler ko tak seronok... nak jumpa mak abah sendiri kan...
sama jugak macam aku dan ko...
walaupon tetep gembira beraya di kampung metua...
tapi tetap lebih berbunga2 hati kaLau dapat beraye ngan mak ayah sendiri kan...


selepas dia menggembirakan aku...
ape salahnya aku beri sedikit kebahagiaan puLak pada dia kan....




aku terpikir...
kaLau aku terlalu 'menjaganya' pon...
kaLau dah Allah kata rezki tu bukan untuk aku...
jadi aku tetap tak mampu berbuat ape2 jugak kan...
kesimpulannya... berusaha...berdoa banyak2... dan bertawakal padanya...






dan alhamdulillah...
aku selamat pergi dan baLik...[senyum]







21 comments:

nuyui a.k.a miss NUSHA said...

alhamdulillah sis..sumenya berjalan lncr kan..

insyaALLAH,dengan izinNYA..aminn..

Tina Othman said...

tahniah dear & take care okey

ZaNa aDieyZa said...

segalanya telah ditentukan oleh Allah.. kita hanya mampu berdoa agar dipermudahkan urusan oleh-Nya..

syukur atty diberi kesempatan untuk beraya bersama keluarga mertua.. semoga raya tahun ni lebih meriah & indah untuk atty & keluarga..

liyana said...

alhamdulillah, jage diri k :)

slmt hari raya :)

Peri PiA said...

Alhamdulillah,btl nait yg baik pasti baik kesudahan nya ;)

selamat hari raya aty n family

maaf zhr btn

Miss Sunshine said...

Alhamdulillah sumenya selamat...
take care ok.. ^_^

Selamat Hari Raya

Adylia Qarissa said...

selamat hari raya

cik fadh said...

alhamdulillah . yakin tu pentingkan ;) Selamat Hari Raya sis...

mizzkechique said...

alhamdulillah... =)

InaAchik said...

alhamdulillah...
tahniah keranan Allah telah menganugerahkan kamu anugerah hebat...csemoga kamu dapat menjaga amanah yg DIA berikan...
jika mmg tertulis itu rezeki buat kamu, pasti ia milik kamu...

take care dear...

nuraitul said...

ahamdulillah kak..kuat smangat akak..moga akak sekeluarga sentiasa dilindungi dan diberkati Allah swt..insyaAllah..

cheq sue dieyha said...

aty pregnant ke?
x tahulah plak.
tahniah ye...
btol tu,kalau belum lagi rezeki kte
jagalah cmne pn tetap belum rezeki kte kan?

wanie said...

Alhamdulilah... sume selamat, kak aty jaga diri bebaik...

ElyaElmo said...

klo kiter menggembirakan org tua di hari raya..insyaAllah Allah akan menggembirakan kiter di syurga...:)

nurul huda jumri said...

selamat hari raya dear.
pape pon, take care k.

rara pinkmafia said...

terserlah muka bahagianya disitu.

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

awal2 preggy mmg gitew...
be careful na
seri mommy betul pic raya itew :D

e.t.t.y said...

yelah....kalau bukan rezeki kita, jaga macam mana pun, tetap bukan rezeki kita. kalau rezeki kita, dia milik kita, buatlah apa pun, satu hari tetap milik kita...

alhamdulillah u selamat...jaga diri baik baik...

Anum said...

alhamdullilah
tahniah

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Alhamdulillah.. beruntung yr MIL ada menantu yg baik spt you.

deqla manjew said...

sy sgt2 sygkan kucing...mmg laknat la org 2!!! huhh...tetibe tringatkan kucing kat umah..da mkn ke belom...menitis airmata bace entry nih..x ley tgk pic kucing yg da mati 2...huk3...