Thursday, October 20, 2011

Kenape PEREMPUAN sukerkan sesuatu yang REMEH..??



sentap..?? hahaha...
hakikat.... orang pompuan suker kan bende2 yang orang laki rase tak penting...
aku juga....!!


tapi tahu tak para lelaki..
yang kekadang dianggap remeh tu Lar yang memudahkan sesuatu urusan...


aku nak cakap cerite pasaL pengurusan rumah..
yang bagi orang laki sepatut nyer lebih simpLe..
tapi orang pompuan suke meng compLicated kan...uhuks...


contoh2 remeh...


1] hanger- ade orang suka mengasingkan hanger mengikut WARNA HANGER dan JENIS BAJU..
haaa.. ko buat..??
aku buat....[huhu]
tapi aku tak nak banyak2 kaLer...
aku cuma asingkan baju Fared ngan hanger kaLer hijau dan baju aku hanger kaLer Pink..
dan susunan hanger daLam almari harus satu arah...


aku pasti orang Lelaki tak kan mahu susah2 pikir nak pakai hanger kaLer ape..
asaL kan baju derang boLeh disangkut..sudah cukup..








2] laki aku peLik kenape bini nyer saiko mahukan jugak baldi..gayung dan kain lap tangan juga segale set daLam biLik air rumah harus ade satu tema warna...
bagi die.. beLi saje Lar warne ape yang ade..
asaLkan ade...
hahaha.. aku suka.. daLam biLik air aku..
kaLau baLdi warna pink.. harus gayung jugak kaLer pink..
dan kain lap tangan..serta bekas letak cecair sabun basuh tangan..bekas letak berus gigi dan sabun juga harus kaLer Pink.. 








itu untuk biLik air atas..
Untuk biLik air bawah puLak..harus semua nye kaLer Hijau..!!




dan aku jugak seboLeh2 mahu berus jamban dan berus basuh biLik air juga mengikut tema..[melampau]


remeh..??
hahaha..saiko kan aku....
tapi... bagi aku menarik...[suka]








3] aku tau orang lelaki tak akan paham kenapa orang pompuan memerLukan berpuLuh pasang  kasut  yang berLainan untuk setiap jenis baju dan handbag...
eerr..aku sendiri pon tak paham kenape aku pon macam tu...[huhu]
itu Lah lumrah wanita namanya...
lain tempat yang nak di pergi...
lain lar kasut n handbag yang nak dipakai..
bagi orang lelaki..aku tahu derang hanye perLukan kasut kerja..seLipar...dan kasut sukan...
tambahan mungkin kasut berjaLan hanyer ade sepasang...hanye 2-3 pasang daLam gobok kasut dah memadai...
tak seperti orang pompuan..yang kasut berjaLan ade berpuLuh pasang..[haa...jangan tak mengaku]


nisbah kasut perempuan dan lelaki - 10 : 1 






4] lelaki tak akan paham kenapa orang pompuan biLer menyusun baju daLam almari...
harus seLuar..baju..[untuk siang hari] dan seluar serta baju untuk tidur maLam diasingkan..
bagi derang... asaLkan boLeh letak dan muat daLam satu almari..
derang letak saje..tak kire tu baju kerje..baju duduk umah atau baju berjaLan...
remeh atau leceh..??
TAK...itu name nyer orang pompuan lebih tersusun..
nampak macam leceh..tapi..sebenarnye untuk lebih memudahkan biLer setiap kaLi nak pakai.. 
kaLau laki aku dulu..die kate..semua baju die gantung..tak kire baju atau seluar..
sebab begitu maLas nak meLipat..!!






5] banyak lagi sebenarnyer...!! korang bagitau aku... yang orang lelaki tak paham kenape perempuan dirasekan begitu cerewet..tapi sebenarnyer bagi perempuan sangat penting...
biarkan cerewet..asaLkan...segaLe nye tersusun sempurna...






sekarang.. pergi kenduri..orang suker bagi cenderahi simpLe tapi kelas macam ni...
bertambah koLeksi di dapur aku...




aku pasti orang lelaki harus tidak akan paham kenapa orang pompuan sukerkan bekas2 kecik yang nampak remeh macam ni...
bagi derang..kaLau mahu menyimpan sesuatu..beLi saje lah bekas yang besar..
lebih puas hati..lebih banyak barang boLeh disimpan...






tapi walau ape pon yang derang pikirkan...
aku pasti orang pompuan lebih suka bekas2 comeL begini...
untuk aku..aku suker sangat baLang2 kecik kat dapur ni untuk 
-letak cengkih satu bekas..
-letak biji sawi satu bekas
-letak biji lada hitam satu bekas..
-letak biji ketumbar satu bekas...
-letak kayu manis satu bekas..
dan banyak lagi.....


haa..berape bekas ko perLukan...
jadi bekas2 kecik macam ni Lar aku suke pakai...
sebab selalu nyer kite tak beLi bende tu dalam kuantiti yang sangat banyak..
lain ar ko memang tukang masak...


bagi orang lelaki..lepas guna..ikat sajer ngan getah baLik dan simpan daLam satu bekas besar..
bukan tak boLeh...
tapi pakai bekas2 macam ni kan lebih cantik...
mahu kelihatan cantik..?? itu yang lelaki tak paham sebenarnyer.... 




korang setuju ngan semua ni..??
atau aku sahaje yang suker kan semua bende2 remeh macam ni...huhu









32 comments:

nuyui a.k.a miss YUI said...

sy mcm sis gak..

lau leh nak tema sama..

lau satu warna kat bilik itu,yg len HARUS!!

tapi laki idak..sukar jumpe yg jenis mcm kt..heheh..

PinKy MoMMa said...

setujuuuuu semua di atas sebab kita serupa...

terutama bab warna sedondon utk bilik air dan hanger tu hahaha..
sebab ai buat..utk hubby hanger warna biru dan facing baju kena semua sama arah..belakang skali baju tebal2..baju lengan panjang..kemeja pendek dan depan skali tee ;p

bilik air dari kolah..gayung..tempat letak berus warna kena berdondon..

itu lar istimewanya perempuan..keremehan dia yang buat umah nampak kemas dan cantik hahaha..perasannnn ;p

Fariza said...

u ni mcm i lah. betul. kalau boleh semua nk warna sama. ha3. kdg2 kecian encik tunang. kita buat untuk rumah kita nanti juga kan. suka yg comel dan cantik. mata kita pun sedap memandang. hik3. tp dlm beli apa2, harus berpada kan. :)

Ana AzNuRuL said...

yang untuk dalam toilet tu kan..kalau kombinasi pink dan hijau pun cantik..tak caye try la..serius cantik..

A.s.t.i.n.a said...

sebenarnya itu bukan remah...
tapi sistematik.. kemas, menarik...

sgt untung suaminye..

SYANI said...

Suka entry ni.. Betul, perempuan memang sukakan yang kemas, teratur & cantik [lain la kalau dia tu jenis cam laki jugak]

L.e.e.z.a said...

SETUJU SGT SGT SGT! hahaha~ part hanger 2 sy pon same sis, tapi sy suke ikut warne baju, if baju pink cr hanger pink.. hahaha~ lecehkan tp itulah perempuan ;p hahaha~ ni dah nak masuk rumah sendiri beli barang2 tok rumah pon yang comel2 jer.. and de tema kaler jugak.. hahaha~

mr and mrs sapic said...

saya setuju sangat2...husband saya selalu tanya..kenapa nk beli pape kne gak kale pink..n jawapan standard saya...baru ade mood nk buat keja..so dea pon da xleh nk ckp pe...=)

Lieya said...

Hahahha itulah yg membezakan laki2 dan perempuan. Perempuan dijadikan cerewet tp memudahkan, lelaki tak cerewet tp melambatkan.

mizzkechique said...

eh, kt sm la.. mende remeh mmg dititikberatkan.. kenkadang smpi org sekeliling annoying kot.. hahaha

Sizzling Suzai said...

hehehe..sy rs klu sorg pompuan tu xd perasaan mcm y diatas..hahahha something wrong somewhere LOL~ok maybe sy pon xd la obsess sgt sal hanger tu tp mmg sometimes instinc nk bju y dgantung ngan kaler hanger same tu ade gak..hahha pompuan mmg complicated! =D nice entry here....

aTy _faRed~ said...

nuyui :: heheheh.. memang lumrah nyer macam tu kan...:)

Nad :: kan...kaLau sedondon atau bertema nampak lagi cantik n kemas kan..:)

fariza :: betul..kekadang barang2 kecik yang simple2 macam ni murah dan mampu merubah susasana..:)

Ana :: dah pernah buat dah dulu mase mula2 beli..tapi saje nak tukar2 idea pulak..:)

astina :: sokong 200% ;)

syani :: heheh..ade jugak tau pompuan yang tak berape nak kisah..ikut masing2 ar..:)

aTy _faRed~ said...

leeza :: heheh..rumah sendiri baru besh nak buat..:)

mrs sapic :: hahaha..alasan tu bagus jugak nak gune kan..;p

Lieya :: betul..!!! :D

Mk :: heheh..biarkan org lain annoy..janji kite suker n tak susahkan derang..errr..susahkan asben tak per..sebab tuk kebaikkan die jugak..;)

Anum said...

anum suka semua warna tema yang sama

e k i n ♥ y u s r i said...

samelah kite kak
klu suami x bg beli
ekin beli jugak senyap2
hehehe

Nora Shahaira said...

err..akak lum lagi la macam tu..mana yang ada gunakan aje..aslkan tak terabur..

maybe rumah akak nora belum fully siap..jadi mood nak decorate membosankan..

UyaRayza said...

betulllll hehehe..sbb suke something yg cntik, kemas n sistematik..x serabut kepala tgk hheheh

Liyana said...

setuju! haha pmpn mmg remeh tp ok ape, sng nk cari :)

Nurul Husna Abidin said...

sama dgn akak...suka kan 1 warna...klu boleh bilik pun nak 1 warna yg sama...tp bila shopping dgn tunang brg umah, dia kata ambik je la mana2...asalkan cantik...hehe... geram jek..

Zariza said...

sama jugak kat umah...

hubby terpaksa sesuaikan diri ngan keadaan ni..sbb before ni dia x pnah nak kisah pun hanger kaler ape..baju dia nak letak asing2 ke ape...tp dah kawen ni..dia perlu ikut susunan wife dia..hahahah

sampaikan satu tahap, dia bengang..za asik bebel pasal almari sepah...dia nak sebuah almari khas utk dia n x kasi za kacau...ye la..dia nak sepahkan mcm bujang dulu la tu...isk~

aTy _faRed~ said...

sizzling suzai : yeerpp..cerewet dan complicated...;)

anum :: same ar kite...:)

aTy _faRed~ said...

ekin :: haa..beli senyap2 tu memang serupe..!! ;p

Nora :: kalau ikutkan tak kisah jugak..tapi sebab nak nampak cantik jer lebih..huhu

Uya :: yer ar..kalau penat tengok bende berserabut..lagi bertambah penat kan..:)

Liyana :: betul..yang penting senang nak carik..:)

zariza :: heheh..sampai macam tu ek.. tergelak pulak bace..hahaha.. kite lar sebenarnyer kene buatkan tuk die..kalau ikut die..memang main belasah jer..;p

cikbedahlaser said...

kannnn.. pompuan mmg camtu kan..
tp bab beli warna tema utk toilet tu... cam incik suami die layan kan juga... pastu berbunyi... asal alas2..lap2.. kaler biru... asal mangkuk2.. bekas2 kaler ijau.. tak aci btol...

hahah sbb die suke biru.. sy suke ijau...

cik fadh said...

haha kak kiter ni lebey kurang je lar . blum ade laki pown da cerewet ngan diri sendiri kak . bab hanger tu mmg same . fadh hnya pakai 2 kaler je tuk hang baju which is red n blue . susun kene same arah, jarak pown kene same antara satu hanger ke hanger yg len . bile tersusun mmg sedap je mata memandang . skang dok bujang bilik ken share, so susah sket nk decorate bilik ikut kemahuan kiter, susah ! . tp barang2 sendiri fadh akan pastikan sentiasa kemas . fadh paling suka beli kotak2 yg cecantik tu, semua barang letak dlm tu then susun . xla brg kiter bersepah n bercmpur dgn org lain, xsuke cmpur . huhu..

modusoperandi111209 said...

as.salam
menda remeh camni lh bleh wat kami somi isteri dok gaduh.
isu somi dok sidai baju brcampur suar satu line penyidai pn bleh bikin isteri mrajuk. dh psn puluh2 kali still buat jugak. last2 dr mtk tlg somi sidai kain trus isteri sndr yg buat. lagi puas hati (^o^)

rara pinkmafia said...

rara pon selalu akan asing kan kaler hanger.pelikkan =) aty mana bli hanger pink tu.nice.

Peri PiA said...

1 kepuasan kan,cantik sedapmate memandang

jeles ok,yg pink2 tu semua ;D

ratusiput said...

sebab tu la lelaki perlukan seorang isteri utk buat sme tu.ehehe...ratu pun ske mcm tu.pale otak kite lebih terurus bila tgk mende yg tersusun dan mengikut kelas masing.kire mcm ISO la jugak kan.memudahkan keje.cuma perangai ratu ni satu je la.ratu ske simpan brg yg ratu pakai je.kalau tak pakai..nak buat2 stok mmg takla...sbulan skali mesti rombak apa benda yg tak guna lg..

fiQ'Ra said...

perempuan da ada sifat semulajdi dia.. hek3 ~ so tak heran la dia seorang yg "CEREWET" =))

liya said...

pomp kan rajin + kreatif..tp suke la pink + green..menarik!

Peri PiA said...

bestnya,byk moment istimewa dirakam ;)

Marya Hana said...

hai, oh nampaknya kita ada "penyakit" yg sama. kadang2 ternampak barang2 "kawaii" teros rasa nak beli even tatau apa kegunaannya.

dan i tau, semua org tahu yg i remeh. semua benda nak disusun dgn tertib, kreatif. haha.walaupon susunan baldi dalam toilet .