CLICK FOR 'MORE'

Tuesday, October 18, 2011

DEKORASI BILIK TIDUR aku :: KE-ROMANTIKAN warna PURPLE..





pernah tak ko dengar "aku tak suka kemas biLik dan katil sebab nanti syaitan suka duduk.. setan tu ingat biLik tu tak de orang..jadi tak de sape dia nak kacau...sebab setan  tengok biLer katil tu tak berkemas die tau biLik tu ade orang duduk..senang die nak kacau"


siyes aku pernah dengar...
tercengang dan terkedu..
mengarut...!! setan tu bukan nyer bodoh nak tau biLik tu ade orang ke tak baru die nak kacau...
setahu aku.. 
setan lebih suker kaLau biLik tu kotor..memang akan jadi tempat dia..


ko pikir Lah sendiri yer.....


okeh.. bukan isu tu aku nak cerite...
hanyer nak relaks2 bawak korang tengok keromatikan warna PURPLE untuk biLik tidur..
ceehh... lomantik ar sangat kan...
hahaha..tuk aku ar...


tak tau naper...
PURPLE selalu jadi piLihan aku tuk cat atau dekorasi biLik...
kenape tidak PINK...???


even mase bertunang dolu2 pon...
aku piLih tema pepeL...
untuk dekorasi biLik...
tapi tu hanyer langsir n comforter.. 


tapi kaLi ni.. aku lebih berani piLih warne pepeL ni untuk feature wall biLik utama..
lagi sekaLi... kenape tak pink ek..??
jawapan :: sebab sekarang dah berkongsi biLik dengan asben...
disebab kan Fared jugak cerewet pasaL dekorasi ruang...
jadi...warne atau ape sahaje mesti Lar persetujuan bersama...
aku tak nak hijau tuk biLik aku...
jadi dah tentu jugak Lar Fared pon tak nak kaLer PINK tuk biLik kami...
baru situasi menang2...


bosan ngan warna COKLAT gelap kat ruang tamu...
kami mahukan warne yang lebih ceria dan romantik...
yang paLing penting harus dekat ngan jiwa kami...


tolak warna BIRU.... sebab rase 'tak ngam'...
OREN dan MERAH terlalu berani dan 'panas'...
HITAM atau KELABU membosankan...[maaf]
jadi PURPLE @ UNGU warna yang sesuai tuk kami...
[tak jauh sangat ngan warne PINK].. 






hanya CAT sahaje yang baru...
kami dah cat lame...
dari sebeLum aku pegnan pon lagi...


yang lain semua barang lama yang aku dah ade dari sebeLum kawen...
perabot putih kahwin aku...
masih aku tinggalkan kat umah family di shah aLam...
tunggu rumah baru sendiri nanti baru bawak...
perabot2 yang aku guna sekarang ni.. 
adalah perabot2 yang aku beLi 4-5 tahun sebeLum kawen...
sesuai ngan hargenya... perabot ni agak tahan...lebih berkualiti dan eerr..lagi berat..[huhu]
comfoter dan sarung bantaL jugak..
aku beLi mase bertunang 2 tahun lepas...
langsir jugak tau...!!
jadi sekarang... masih menarik dan cantik aku nak gunekan baLIk...
tak perlu membazir beLi segaLenye baru hanyer tuk keLainan dan cantik juga kan..[suka]


[sebab tu biLik harus cat kaLer PEPEL jugak]-sebab sebenar..




aku tak suka rapatkan katiL ke tingkap..
atau letak barang menutup ruang tingkap...
sebab.. aku suker sangat tengok keLuar melalui tingkap atas...




tengok.. dari biLik aku ley tengok ruang depan rumah..
laki aku kate..yang penting Ley tengok kereta dia...


atas kepaL katiL.. bosan kaLau dibiarkan kosong...
aku kan memang banyak frame..
jadi sangkut saje Lar satu frame yang bersesuaian...
kenape tak Letak gambar kawen...??
bukan tak de...frame gambar kawen aku sangat besar...
jadi aku letakkan di ruang besebeLahan ngan katiL...
lebih kerap dipandang...[hanye alasan tak mahu jugak letak atas kepale katil]






sangat suka letak gambar mengundang nostalgia...
[frame ni dihadiahkan oLeh kawan bLoger BALKIDZ HUNNY mase majLis perkahwinan aritu..mekseh dear]


sebab ruang biLik agak terhad..
jadi.. sebeLah katil aku letak meja soLek[cermin]...




 tak tau mane Lagi aku letak segaLa sepit dan cekak rambut yang ade... eerr...di ceLah2 sofa mungkin.. [huhu]




tabung robot hadiah pemberian adik [Tina]..mahu letak ditempat yang mudah tuk menyimpan duit tapi tak terlalu terbuka pada pendangan...


pink untuk aku.. dah hijau untuk Fared
kenape PINK lebih banyak..?? tnampak ketidak adilan disitu...hahaha...

penstoran bag yang lebih kemas...
masih beLum berjumpa solution..
mahu disimpan..ruang daLam almari dah tak ada...
lagipon..susah mahu piLih..capai n terus pakai biLer mahu guna..
jadi.. buat mase ni.. 
aku sangkut saje sebahagian yang muat di tomboL pintu...


diLantai biLik tak sia2..
sebab seLalu saje ade kucing yang suker duduk dan tidur ditengah2 haLam..
tak kire kat mana..
asaLkan kat mane ko berada..
mesti jugak ade budak nakaL ni...

biLik aku..dari bujang sampai sekrang dah kawen memang simpLe..
yang penting harus kemas [walaupon kekadang siyes aku maLas giLer]
biLer dah berkongsi biLik..
kerje harus lebih...
aku tak pernah biar kan katiL aku tak berkemas selepas setiap kaLi bangun...
sebab..biLer baLik kerja..
badan sudah letih..
jadi hanyer pikir nak berehat....

okeh..aku sudah cerite pasaL biLik tidur aku yang tak seberapa adenye...
mahu cerite pasaL biLik ke-2 juga..
tapi nanti2 lah...

jadi sekarng... cerite pade aku tentang  bilik tidur korang jugak..
aku pasti.. bagi si bujang..
bIlik tidur tempat ter besh kan...
same macam aku dulu..
sekarng.. besh jugak...cume keadaan dah berbeza sikit...




48 comments:

Noor Adibah Binti A.Latif said...

Cantik wane ungu :)
nampak lembut jee..nampak memang selesa untuk tido.. ~ huuuuu

heee:) cik panda pon ngah merancang nak decorate bilik sendiri.. mekaceh akak sebab kongsi 2 idea..

Bui Junaidi said...

cantiknya warna pepel tu
teringat bui dgn warna blog bui yg dulu

NaniE said...

Haah..suka juga warna pepel. semuanya bermula lepas makan kek keladi..terus terchenta kat pepel..hehe

nuyui a.k.a miss YUI said...

sgt cntikla sis!! suka3!!

GreenJade said...

mmg cantik & sweet sgt sis..pernah jugak nk tukar ke kaler pepel ni..bila tgk terus jatuh hati hehehe

Gieyana said...

mmg cantik Yang..seyess...I likee...me pon suka this kaler..:)

InaAchik said...

cantik2!!!
tapi bilik tido aku lg suka kaler bosan like PUTIH dan warna2 pastel. ;)

Mila Ahmad said...

cantik warna bilik akak ^___^

Asfiza said...

as tersangat suka pepel..
sampaikan beli tunang as pun terpengaruh..dia pakai tuala wane pepel jugak..haha

SYANI said...

Cantik kaler pepel tu. Bilik aku kaler hijau, bilik anak warna pepel..

Zura said...

kalau kena ngan cahaya bilik tue nmpak mmg cantik..sbb purple nie di kalangan kaler gelap jugak kan..walaupun lembut..suke purple..

NM02 said...

bilik umh yg ai kasi sewa tu ai cat kaler pepel

sampai mak cakap, nak kasi sewa naper cat cantek2

sebab yg duduk tu bakal pengantin baru

baik kan saya

hehehe

Anonymous said...

cantik la...kreatif aty ni...org yg ckp mcm tu PEMALAS sbenanye kan...haha...bilik tidur la mt kemas slalu...

deqla manjew said...

slm..
pandainye hias bilik..cantek!!
kucing 2 pun comel!! :)

Lieya said...

Pepel!!! Cantekkkkk....

cik fadh said...

suka pepel . cntik, tgn akak ni mmg tgn seni . balik rumah tgok bilik kemas wuarghh syurga...

aTy _faRed~ said...

adibah :: sepatut nyer nak gelap lagi...tapi dah salah pilih..so cat jer lar...

bui :: warne pepel menarik kat mate kan..;)

nanie :: hehehe..kerane sebab tu pon boleh kan..:)

nuyui :: mekaseh dear..:)

Tina Othman said...

cantik, saya pun suka purple, gandingkan dgn pink, mcm kaler Barbie

farahfatihah said...

i like purple!!!!!

Aeen said...

cantek kaler bilik....suke2..:D

Adylia Qarissa said...

cantikla kaler pepl nie... sesuai dengan kombinasinya...

~ NANA ~ said...

nice! nmpk romantic gitu kaler purple :)

Fariza said...

like purple too. cntik kan.
nk 2 warna jugalah hanger itu. ha3.
cntiklah deco anda. suka.

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid said...

cantek!! leh upah sis jadi home decor designer nie ;)

ratusiput said...

cantik...ratu pun sebenarnya tak obses sgt pd pepel.tp kat mata tu selalu cantik bila tgk pepel.ehehe..tu yg hall kale pepel tu.bilik ratu pink.pening sbb kecik je la...dah ade katil...gobok solek dah taktau pastu almari baju nk letak mana...

Pen Biru said...

wah..kalau cenggini gaya..eric leong pun takleh cri makan

fazrulnoor said...

pandainye kemas dan buat deco untuk rumah..hebat dan suke..gambar pun cantik2

e k i n ♥ y u s r i said...

cantik2

noridaramli said...

siyes sgt cantek kak...xtipu...syg nak baring atas tilam pn ade gak...apepun...thumbs up.....

chique-jah said...

waaa cantek!rasa nak g beli bedsheets baru je..

mizzkechique said...

suwitnye!!!! jeles²..

choclairissa @ intan said...

cantek jela...xsepah pun..tolong dtg deco bilik saya sekali boleh? :)

Cho Zila said...

isyh cantiknyer... memang suka tengok kalu orang pandai deko2ni.. akakni memang tak der seni langsung..

mzhany said...

cantikkkk, walaupun gmbr tak penuh, situ sikit, sini sikit, tapiii cantikkkk

liya said...

shantek la u...pic pn cantik2 sume..

O'gosh said...

cantiknya..pandai la hias rumah....mmg lawa sangat kale tu....

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Sweet..

Ttg "setan" tu... I pun fed up klu org dimomok2kan benda2 mengarut mcm tu.

Mama Gee said...

lawaa pepel...

geram dinding bilik tak bercat..nk cat malas sbb kuarters..nnti nk keluar kena cat putih balik..leceh...

tahun depan nk tukar deco...warna biru plak..dh muak warna merah..hehe

cikbedahlaser said...

bile tgk bilik puan aty tetibe minat lak nk deko kaler pepel.. adeh..
bile la nak ade umah sendiri nih.. owhhhhhhhhh....

Peri PiA said...

waaa,cantik nya nangis tgk

layak msk mag ok

sue said...

cantik la bedroom kaler pepel cmni...amat romantiss.. jeles tgk.. uhuhu leh tau x brand n nama color codenye?

Musliza Hasni said...

wah,mmg sgt romantik...bilik utama sy tu mmg pg ptg chaya masuk..jd sgtler balance & sejukjer mata memandang dgn effect colour ni..blh gitau colour code purple ni..awk gn lite purple & dark purplekan?

KaYraKamaL said...

nak permission u untuk share decoration bilik u.

sara said...

hi..saya berminat dengan warna purple u ni.cat apa yang u guna ici or jotun.blh i nak tahu.

sara said...

cantik warna purple u ni.apa code warna ni.ici or jotun.pls reply

Shafiq said...

huhu..terbaek punye decoration :)

Anonymous said...

~ cantik jugak warna purple tu .. hehe lembut je tenang ... kalo cat bilik tido wrna purple n pink lembut agak2 okay x??

akak beli la tempat sangkut coat/topi utk sangkut beg ... mesti cun .. :D

fatiah yunos said...

salam...suka bc ur blog ttng ur hse design cantik sngt mcm pro interior designer..just wanna share ur idea klu kat living hall dh ada sofa merah+hitam and features wall merah,curtain sesuai colour apa?