Monday, December 05, 2011

STRETCH MARK kat perut yang MENGERIKAN... ko ade??




kecik jer kan perut orang yang mengandung 5 bulan [20 minggu]
ni gambo terbaru sebelum pergi ker 'RUSUHAN PUREEN'.. hahah..tu nanti aku ceriter..
okeh..ape yang ko harapkan tuk orang yang kurus keding macam aku ni..??


buat mase ni aku masih lagi boleh pakai baju2 biase..
baju2 yg sebelum2 ni...
aku tak bersedia lagi nak pakai baju mengandung..
walaupon baju2 mengandung tu comel..
tapi aku yang pakai ni..tetap nampak TAK comel langsung..!! [malu]
baju2 tu agak besar tuk aku yg asal nyer bersaiz ssx..!!




daLam 20 minggu ni..
perut aku tak lar besar mane pon..
tapi biler bukak baju tu.. besar gak lar aku rase tuk aku..
selame ni pinggang aku pakai seluar saiz 26-27 jer...
kalau ade saiz 24 memang muat gak aku rase..
tp sekarang..seluar kene pakai saiz M..
jadi kire berubah gak ar sikit kan kan kan..


sebenarnyer aku bukan nak ko cerite pasal perut aku ni besar ker kecik..
asalkan aku tau baby sihat[alhamdulillah] aku tak nak peduli pasal hal lain..


aku nak share pasal STRETCH MARK yang mengerikan...!!




KO TAU TAK WAHAI IBU MENGANDUNG.. penjagaan STRETCH MARK ni kene dilakukan seawal bulan ke-2 mengandung..??
okeh..aku tau ko tau..


aku yang terlewat tau..!!
aku baru tau mase dah mengandung 4 bulan...
agak lewat kan..


ade sahabat blog bertanya :: DIYANA DIDIE
Diyana ni mengandung seminggu awal dari aku..
die tanyer samaada stretch mark aku dah perfom ker belum..??





walau pon tak besar mane perut aku ni..
tapi perut aku menegang..!!
memang gatal ko tau tak..!!
kaLau ikut hati napsu tak pakai akal..
memang aku dah garuk2 dah sepuas hati aku..
tapi mengenangkan kesan akan datang..
tetibe aku berhati waja ko...
macamane gatal pon..
AKU TAK AKAN GARUK..!!
jadi buat mase ni... aku tak nampak lagi stretch mark kat perut aku [alhamdulillah]
eerr..tapi tak tau ar nanti2 biler perut aku makin besar...!!
takutnyerrrrrr.....!!!





aku pernah tengok perut cousin aku yang baru jer lepas pantang..
die yang putih cerah..
sekali tang perut...
meamang boleh mimpi ngeri ar..
bukan kutuk ek..
tapi die sendiri cakap..
die tak pernah kawal tangan die nak garuk peruk setiap kali gatal..
sekarang..setiap kali die nangis2 sebab perut die berubah hitam2 kasar...
malu die kate setiap kali nak angkat baju tuk susukan baby...


pengalaman tengok macam tu..
buat kau sangat takut..!!
kulit aku ni bukan lar putih gebu halus ponnnnnnnnn...
tapi yang tak gebus pon harus kene jaga...


buat mase ni..
aku masih tak ade stretch mark...
tapi rase gatal yang amat tu selalu ar..
ape aku buat..??


aku pakai jer PUREEN STRETCH MARK LOTION satu hari 2 kali..
memang agak berkesan... 
setiap kali pakai rase lega jer yg gatal2 tu..
wangi..dan fomula khas tuk stretch mark..
jadinyer tak de effect ar kat baby..[insyaallah]




mase memula pakai ni..
aku cube sample pack aku dapat percume dari booth Pureen kat Mid Valley aritu...
lepas ni aku nak beli jer terus yang dalam botol..
kat farmasi belambak...
insyaallah..aku harap berkesan dan tak tinggalkan mimpi ngeri kat perut aku nanti..


petua lain yg lebih traditional kawan2 bagitau :: kalau gatal perut tu ko jagan garuk pakai kuku..ko gosok jer ngan kain lembab..insyaallah..sekurang2 nyer perut tu tak akan luka teruk dan meninggalkan parut kan..







23 comments:

nuyui a.k.a miss YUI said...

penjagaan awal itu perlu kan kak..

kck aje perut akk..cam sepupu sy.

SYANI said...

Akak bulan ke-7 baru start ada strech mark even before tu pakai je losyen anti strech mark.. Gatal gile & buruk perut tau.. Tapi bile lepas bersalin, parut strech mark tu jadi putih² je... Kalau hitam agaknya diri sendiri pun tak lalu nak nengok...

** Kalau gatal jangan garu dengan kuku. Akak lapik perut dengan kain pastu baru garu² manja..

Ana AzNuRuL said...

ada gak orang letak bio oil..tapi kurang gatal ke tak saya tak pasti sebab tak penah preggy lagi..tapi orang kata boleh kurang la tanda2 kat perut tu...

♥cikmOt♥ said...

alhamdulillah...anak dah 3 tapi saya takde stretch mark ni...

kulit perut sama cam belum kawin...

masa ngandung selalu sapu minyak bb jek kat perut...alhamdulillah takde masalah kulit perut pecah dan menggerikan...

ziemie said...

saya pakai yang pureen ni gak dulu..punya smgt dok sapu kat perut je.. last sekali lepas bersalin.. stretch mark ada kat peha.. hihi.. rumusannya sapu ler kat mana-mana tmpt yang dirasakan akan ada strecth mark.. :D

masa kandungan saya 9 bulan.. perut gatal sangat-sangat org kata sbb rambut baby lebat..pastu sy x tahan sgt2 tergaru lah guna kuku.. than hasilnya perut dh ada tanda..hihi..kesan menggaru..:D
jgn garu guna kuku tapi guna sikat pun boleh..:D jgn kuat-kuat..

hana yoriee said...

hana tahu benda ni dari awal lg. sbb tu dah beli awal2 organic cocoa butter palmer's sebotol. eceyh, konon beli yg organic la sbb nak sapu kat perut takut ada effect kat baby ke ape and tanak bg stretch marks timbul. sekali, hambek..naik ruam satu perut, peha and punggung..garu/gatal bukan main lg.huhu..nasib tak tggl kesan sgt.Dr kata allergic lah pulok ngan cocoa butter. so, dia suggest pki minyak zaitun yg buat masak2 tu je..huhu..

!k@ said...

aty..maknye pun kecik..poerutnye pn comel la..xpe..janji baby sihat...
ika masa 14 minggu pregnant dh ade strecht mark kat breast..huhu..ms 7bulan br timbul kat perut...kat belakang peha n belakang betis pn ada..tp tu la..ika xde tanda gatal2 ni..tau2 je dah merekah2 kulit ni..awak jgn miss tau pakai lotion tu..agak2 pakai je mana2 tempat yg ada potensi nk muncul..jgn jd mcm ika ni..ala kadar je pakai..

Mimy Hamid said...

perut awak kecik je macam akak...tp rileks la takpe yg penting baby ok sihat besar ikut sizenya..takde hall la

anaztasias nora aira said...

aish banyak lagi yang saya tahu ni T_T

cik fadh said...

tips bagus . masuk dlm diari alam perkahwinan..hehe..

Anum said...

ooooooo
anum pun baru tau....
bagus nie

Erina Asmawani said...

ena alhamdullilah so far xde lagi strecth mark..tp ade line kecit straight kt tgh2 perut..ena pun start pakai krim tu ( dpt byk free masa g midvel aritu kan..hehe).Hopefully smpai ke abis ngandung pun x timbul strecth mark kan..aminn ;)

~ NANA ~ said...

eh xde la kecik sgt perut tu, sedang2 dgn ur body jer...hehe

btw i pon blm ada stretch mark lg n gatal2 pon blm rse lg...tp mcm kena cari gak kot losyen tu...takot gak nnti lama2 ada...ngeriii

CikNaa said...

'anak sulung mmg camtu' selalu org ckp cmtu tau. haha.. tp naa pn kecik jugak. pakai baju kurung menten je perut ni. org tak tau pn dh msuk 5bln prgnant. btw, naa pakai minyak zaitun je stakat ni tuk elakkn s.mark tu. ada jugak dpt PUREEN STRETCH MARK LOTION, gift masa buat maternity card kat manjaku last week. :)

amal said...

perut kecik takpe yang penting baby dalam perut membesar bagai johan! :D

stretchmark ni memang kena prevent awal-awal. kalo dah ada, takleh hilang dah huu ngeri. rajin2 sapu lotion tu k. saya pakai cocoa butter dr palmer tu. selalu pakai lepas mandi :) alhamdulillah, so far 6 bulan pregnant ni takde nampak lagi kat perut..

Natasha Farina Arifin said...

perot tasha alhamdulillah none strech marks tapi kat tepi perot pulak dah naiknye..kat area pinggang tuh...aduyai nye ponnn! dah letak bio oil bagai pon still hado...sobs-sobs!

afiewithayie said...

afie memang tak berani nak garu dgn kuku..gne tapak tangan n lotion cocoa butter tue..aritue ada staff nurse bgtau afie, dia dulu ble perut tlampau gatal sgt,dia calitkan ckit ngn minyak cap kapak..takde efek pape n hasiilnye mmg gatal tue hilang..

Qhaifa Nur said...

gatal sikit - sikit tu pernah alami masa pregnant dulu.....

ada adik ipar due bln 1 tapi perut kecil macam 5 bulan...

nurul huda jumri said...

chumel la u dear...berseri2 gituw...~

dahliasayang said...

eh, tidak la kecik sangat.padan lah ni dengan ibunya yg kecil molek..

Diyana Didie said...

owh terima kasih aty sbb buat entry dgn pertanyaan me...mmg perlukan sgt info dr semua... perut me tak besar sgt..tapi seawal kandungan 4 bln lg, kulit jadi teruk. start jadi kasar n muncul merah merah mcm 'spider web'..halus halus gitu. especially kat tmpt yg mmg akan grow. my mom kata mungkin starting nak jd strech mark. cuba guna lotion yg ada jual kat farmasi tp tak jadi apa pon cuma kulit tak kasar lg..'spider web' masih ada jugak... ;(

Mama Gee said...

cam sama je dgn perot akak dulu....chomel...
akak alhamdulillah..takde strchmark langsung...heheehe

Lady Naza said...

Assalam..haii..saya dah lama follow blog ni tp ni 1st time comment :) sbb topik ni sgt dekat di hati saya..mmg bagus awal2 ni kena moisturize kulit perut (juga punggung)..sbb stretch mark tu jadi bile kulit kering tp meregang and then kecut balik..bayang mcm belon bile keluar angin..hehe..tp another solution after pregnancy nnti is corset Premium Beautiful (PB)..saya authorized agent, jadi mmg dah banyak testmonial from customer ttg keberkesanan PB on hilangkan stretch marks..selain tu untuk post pregnancy, PB sgt bekesan untuk reshape badan, betulkan kedudukan rahim, and tambah milk supply..mmg effective!moga info ni useful untuk awak juga :) [Naza]