Friday, December 02, 2011

biLer si BINI kate TAK NAK..tapi si SUAMI kate NAK jugak..!!





waahh ko..
durhaka ko tau tak...!! 
laki ko nak..ko tak nak pulak..


mentang2 lah semalam malam jemaat kan..
ko buat n3 pasal ni ape hal ko...[ngeh ngeh ngeh]


jangan salah paham..
aku nak cerite pasal babycot a.k.a katil baby jer..
bukan hal ape ponnnn.....


sekarang ni isu laki binik tak besh sangat aku nak share..
aku suker nak cerite isu baby jer..
kalau boleh setiap n3 nak hapdet pasal baby..
tapi kang ko jemu pulak kan kan...
tapi ni nak cerite jugak..


ko tau kan aku memang awal2 rase macam TAK NAK beli babycot..
alasan aku [tak de kene mengena ngan pendapat orang lain]


1] aku rase baby court aku tak akan pakai lame


2] tak tau mane nak letak-bilik tidur kiteorang sempit..memang tak ley dah ar nak masuk katil baby lagi..


3] baby kompem tidor ngan aku kan-tak kan aku nak tidur dalam baby court tu


4] kalau dah beli lepas tu tak guna..memang membazir..!! paling tak suke..nanti semak2 mata aku tak tau mane nak simpan dah..[stor dah penuh]


5]kalau letak kat bilik baby sekarang ni kat tingkat atas-tak kan mase aku nak memasak ker nak dok lepak kat bawah aku nak tinggal jer anak aku sorang2 kat atas sorang2 kan..bahaye..!!


6] kalau nak bawak baby court tu turun kat bawah pulak-kat mane nak letak..baby court boleh tahan besar nyer..ruang tamu aku tu pulak kecik jer.. memang boleh tutup tivi ar kalau letak..meamng dah tak de ruang..ko pon tau kan rumah aku tu..




jadi ade solution lain tak..??
supaye kehendak aku dan asben same2 dipenuhi..
aku cume nak kan sesuatu yang lebih menjimatkan ruang..
sedangkan asben nak kan jugak baby court tu tak kire ape alasannyer..




kalau nak beli sangat pon [teringin sebenarnyer] beli biler rase saat tu betul2 memerlukan..
atau beli saje mase dah pindah rumah baru pertengahan tahun depan[insyaallah]
rumah tu agak besar..boleh buat satu ruang lain khas tuk baby..
lagipon..rumah tu ade bilik extra kat bawah...
jadi boleh letak kat situ..
kalau aku ngah memasak ker..buat keje kat bawah ker..
sekurang2 nyer aku masih ley tengok anak aku dan dengar suare dia kan..


tapi tu lar..
laki aku.. tak kire..nak jugak..!!
die asyik survey jer..
dan asyik cakap ngan aku jer..
biler biLik ke-2 aritu dikemas tuk jadi bilik baby..
awal2 die dah kate kat aku...
"ruang ni nak letak babycot"




aku pernah tanye kawan2 aku...
paling banyak aku dengar derang kate..
memang beli..tapi hanye guna sekali dua..
lepas tu simpan saje dalam stor atau bawah katil 
paling ok..jual jer balik kat mudah.my tu..
[nak buat ape beli kalau macam tu gaye kannnnn....]


buat mase ni..belum ade kate putus dan keputusan dibuat..
walaupon dah banyak kali dok tengok babycot tu..


aku kene pikir betul2...
kalau ikutkan harge babycot tak mahal mane pon..
bukan pikir pasal harga..
tapi lebih dari tu..!!
kalau ikut teruje memang ar terujer..
semua nak dibeli..[macam laki aku]
tapi aku perlu alasan yang betul2 kuat dan aku tau aku betul2 memerlukan babycot tu..
baru aku beli..
aku tak nak nanti babycot tu jadi tempat simpan barang atau paling teruk tak tau mane nak simpan biler tak diguna..!!!




pendapat korang ??
1] berape lame baby akan guna babycot tu?
2] kat mane tempat sesuai nak letak [selain bilik tidur aku yang sempit dan tak boleh nak letak ape dah]
3] babycot yang macamane sesuai digunakan tuk jangkamase panjang
4] soklan terpenting :: aku betul2 perlukan babycot ni untuk baby..??
5] ade solution lain..??








babycot kat IKEA




atau play pan saje dah cukup..??



27 comments:

Nurul Husna Abidin said...

suka play pan tu...comel jek

Natasha Farina Arifin said...

alamak sama lak entry kita today pasal tempat baby sleep-sleep..tasha nak carik baby craddle jer...huhihihihihi tapi tatau katne nak carik yg lawa utk baby boy! aduhai...

nuyui a.k.a miss YUI said...

zaman sy xguna camni..dok atas lapik kain kat lantai aje smbil mak peluk2..huhu..

e k i n ♥ y u s r i said...

pendapat ekinlah....
klu ekin,x beli kot baby court nie...
memg teringin...
tp rs cam x perlu plak
nnti ble baby dah besar,tkot die memanjat,jtuh plak
huhuhuhu
lgpon skrg umah sewa,nnti nak pindah,memperbanyakkan barang....
dahler xde stor...

PUAN SUE said...

su nak..tapi..bile pikir cam membazir pulak..baby guna sekejap je..umah su pun kecik.kang nak sumbat mane pulak kan..

Anum said...

sesuai letak dlm bilik tido

✿f!sHa:- m0mMy To bE✿ said...

haha... tajuk tu mmg bikin suspen la yank.. kihkihkihhh.. ermmm fisha pun penah alami dilema yg sama cam awak nie... tp bile dipikir2kan balik n dgr pndapat mereka yg lebih berpengalaman, akhirnya kami amik keputusan tuk x beli bby cot tu... just belikan tilam jerk... lagipun nnty bby akan tido ngan kiter gak kan... sian lak nk biakan bby sengsorang sedangkan kiter lena tido berdua ngan laki... huhuu...

Jiejah @ Iza said...

akak x beli ..pengalaman dr anak pertama . langsung x mau duk dlm tu . plus jenuh mak nak angkat² time b/feed dia . apak dia tau tido je kan ,mak yg leceh hahaha . so anak no 2 mmg x beli . hat abg dia punya pun sedekah kat anak buah anddddd dia pun x guna huhuhu pembaziran!

Liyana said...

rasenye guna play pan tu jela...comel pun comel..hee

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

jgn gelak ekkk
dulu ai x beli pun taw
nak menyusu susah...biler tidur ngan kiter tgh mlm nangisss senang jer sumbat susu tue....hahaha apa punya bahasa ni

Cik Puan Mimi said...

same goes with me!
lepas bincang2..ktorang x nak beli pon..sbb bby x duduk pon dalam tu biler fikir2 balik..
so, kesimpulan nye kami akan beli katil single je..kuang kuang kuang..

so husband tdo situ sementara bby kecik lagi..hehehe

Ana AzNuRuL said...

play pan pun dah cukup rasanya..masa baby dia mesti tido dengan kita..bila dah besar sikit mesti dia nak golek2 tunjuk kebolehan menirap, menjulur, merangkak dia..baru la dia meneroka dunia dengan lebih cepat =)

terangkan baik2 dengan en suami..duit tu beli benda lain..saya lagi suka beli barang mainan playschool..bagi baby cepat belajar..

FiraHamzah said...

babe,
aku tak beli, tp bapak aku kasik hadiah. Anak pertama mmg tak tido dlm tu, sebab suka tido tengah2 dgn kiteorang, then anak kembar nih mmg kena ddk dlm babycot tuh sbb katil dah penuh..haha..
pendapat aku, if ko tak nak beli babycot, ko beli bouncer aje la utk dia..senang bila siang hari leh lepak atas bouncer, malam pulak ko tido dgn dia atas katil, senang nak breastfeed dia jugak.
happy shopping babe :)

♥ balkidz_hunny ♥ said...

hye aty! lame tak jenguk blog aty!
bg i tak perlu kot. batrisya baring je ats tilam.
i ade baby cot, tp bukan beli sendiri,org bagi. but syangnya sebab mcm tak pakai pun.
kdg2 je, tu pun kejap je tahannya. huhu

mRs mysarah said...

for me, i perlu. for me lah

sebab:
1) kami laki bini dah makan space katil, macam mana nak letak dia kat tengah! karang bangun pagi dah konpius mana 1 anak mana 1 bapak. hahaha
2) i beli time sale n murah. so tak lah rasa ralat sangat :D

Rozita said...

akak nak tolong jawab ye dik..(pengalaman anak nak masuk 3 ni)

1)akak beli masa anak no 2 tapi guna cuma sampai setahun..sebab lepas tu dia dah pandai tidur tempat sendiri.. kami asing dia kat tilam kat bawah..

2)kalau baby cot yg ada roda xde masalah nak letak mana dan alih2..tp akak x leh jawab pasal tak tau size rumah aty ni..

3)beli yg kayu, kalau rumah kecik cari yg boleh tanggal atau lipat2..jgn beli playpen.. selalu tak tahan lama..nak jual balik pun cam takde harga..

4)pendapat akak, anak pertama takyah sebab takde org kacau dia.. kalau kedua boleh sebab takut abg/kakak dia akan kacau.. bahaya..simpan je duit untuk beli benda lain..lagi satu akan rasa jenuh angkat anak keluar masuk bila nak menyusu mlm2..ni mak2 je yg rasa jadi ayah2 kena consider..

5)ada, akak beli bakul span kat carrefour je dik.. dalam rm70 lebih kot harga dia.. yg ni senang nak letak anak mana2.. tepi dia leh angkat dan turunkan.. even dalam keta pun leh guna..senang nak travel dgn baby.. leh guna sampai anak umur 5-6 bulan.. risiko tertindih anak xde dan kita leh susukan anak dengan tenang, lepas susu leh lipat balik tepi dia dan letak anak sekali dengan bakul tu..senang nak basuh jugak..

sorry jawapan panjang.. hehe..mcm jawab peksa lak..

mummy2k said...

xpernah beli pon...dua2 anak mummy ms kecik tido di cc mummy je...hehehe..lebih dekat lebih selamat...

laskar pelangi said...

alahai comelnya katil tu semua...=)

Liyana Aziz said...

baby cradle pun okay kot, way small than baby court... x pun bouncer je...

aniswany said...

hihi..pasal ni pun kita bole stress kan..tp xpe,stress ringan2 je =D

akak anis pun bru lepas besalin,beli baby court beso2..tp baby dia xnak tido dlm tu pun..rugi je..

better play pan tu =)

CikNaa said...

haa.. yg ni murah rezeki naa. sebab makcik awal2 pesan jgn beli mende alah ni. dia nak kasi free je kat naa. beby dia dulu taknak tido dlm ni. dia sedekahkan jela kat naa. he :P

Qhaifa Nur said...

anak2 tak pernah beli baby court...
kawasan terhad, agaknya jika baby tido dalam ni mesti lena...

Nadia said...

tahniah aty...baby boy =)
if rase katil baby xguna,dia tido ngn aty,why not xyah beli lg...hehehe

Mama Gee said...

x beli pun dulu..baby tido kt sebelah je..senang nk bf bila2 dia terjaga..kita pun takyah byk gerak..sbb dlm pantang..sakit woo nk gerak2 sgt...

ramai kawan yg beli..tp sudahnyaa terbiar dlm bilik...tempat letak diapers, bantal dan brg2 lain..

MUMMY AISY said...

dear..anak i besok baru nak masuk 5 bulan....i rasa tak pyhlah beli baby court..mmg membazir...mcm pengalaman i..baby hanya pkai ms dlm pntangtupun hanya beberapa kali...penat..time dia nyusu mlm2...lpstu kita nak masukkan blik dlm katil..nannti bangun lg kalo dia nyusu amik lg dlm katil..oh!!1semput..tidopun terganggu..kalo tido dengan kita..lepas nyusu..tepuk2 dah boleh nyenyak sama..hehe..cmtu jugak ngan buai...smpai skang i tak ajr anak i tido buai..ssh kalo kita nak bwk dia kemana2...lg plak kalo mcm i jenis bekerje i takut nanti pengasuh buai anak i laju2 kesan efek pada otak baby kalo gegaran kuat....pd pndapat i u belijer playpen...tu boleh guna lama...mmg membazir kalo guna baby court dear :)

Diyana Didie said...

hello aty..congrats on ur pregnancy! im ur silent reader. btw, me preggy seminggu awal dari u. n me lgsg belom beli apa apa ;( jelous tgk u dah ada brg brg baby. hehe tp me cannot membeli mcm u nnt, me akan end up membazir dan beli terlampau lampau byk. nnt kena buat jualan amal pulak ;p btw, my friend ramai recommend huggies. mereka ckp sgt bagus tp mhl sikit. pureen pampers pon ramai je org pakai plus murah ;)

p/s: i nak tanya u, ur stretch mark dah perform? how bad? ada pakai apa apa lotion tak? kongsi yeh? ;)

hepi ummi said...

hi aty....
pengalaman saya...babycot ni mmg x perlu pon...
baby sy hanya duk lam tu just 2 days...sbb ssh nk angkat nk bf dia...

lgpun,mmg babycot ni akan mkn space...umah sy pon sempit...lam bilik x leh letak...last2 letak jer kat ruang tamu...adush... sampai hari ni x jupa solution nk ltk mana...

last2 kat lam tu isi toys...rugi kalo biarkan kosong...

tu pendapat saya berdasarkan pengalaman.....