Monday, January 16, 2012

SAH...kempem Baby boy...





terdetik dalam hati..
aku ni prepare bagai nak rak untuk baby boy..
sekali alih2 keluar baby gurl..
huh.. kompem gelabah nanti kan..
terbayang2 pulak segale pelaburan pade jeans..kemeja-T dan segale yang hanye baby boy jer pakai comel..


memang ar dokter cakap baby aku baby boy..
mase scan 5 bulan aritu...
nampak bayang2 tulang bentuk kat 'pupun'..
jadi dokter sahkan baby boy..
tapi tu scan 2D..
ko bukan jelas sangat kan..
tah2 tu tali pusat ker...
bukan ar tak percaye pade pakar..
tapi teringat kat kawan adik aku...
sepanjang 9 bulan scan..
dokter kate die carry baby boy..
even sampai nak beranak pon..
dokter kat KPJ tu kate baby boy..
dah tentu ar segale keperluan baju barang semua tuk baby boy..
tak de istilah kaler pink bunga2 dalam wardrobe baby...
alih2 keluar..hah ko...macam tak percaye jer anak die tu gurl..!!
sekali dokter tu cakap..'mungkin yang tengok dalam scan aritu tuh tali pusat die melintang kat tengah2'..
mau salahkan saper..??
tak per...alhamdulillah..yang penting baby tu sihat waalfiat...


aku pulak tetibe terdetik..
betul ker baby aku baby boy...
scan sekali tu jer...
lepas tu terus konpiden...


ni dah masuk 6 bulan lebih...
check-up kat KK memang tak de ar ko nak tau jantina baby kan..
kene gi scan kat private gak ar..
orang kate..6 bulan ker 7 bulan ni kalau nak buat 4D scan memang sedang elok..
kalau nak tunggu 7-8 bulan takut baby dah besar sangat [tu kalau baby ko besar ar]
aku ni buat..sebab dah tak sabar2 nak buat..!!!
kalau boleh mase 5 bulan aritu dah rase nak buat 4D scan ni [muwahahaha]
tapi sebab tak boleh kan..
jadi harus ar aku sabar menunggu sampai masuk 26-27 minggu ni..


hah ko..besar gabak gambar baby aku tepek kat sini..
alhamdulillah..melalui scan ni..
secare fizikal nyer semuanya sempurna dan sihat..
baby dah chubby..!!



tengok telinga..jari tangan dan kaki...
alhamdulillah cukup semua jari..
kaki panjang dah macam kaki Fared [huhu]

baby macam aku..marah biler kene kacau waktu tidur..[huhu]
mase scan ni..baby ngah tidur agaknyer...
tak banyak gerak2...
jadi biler kiteorang kejut suh bangun gerak2..
baby marah..berkerut2 dahi..!!! [geram aku] heheh..
pastu nampak die tendang2 pewot aku..dah kompem ar aku ley rase kan..


alhamdulillah...baby membesar mengikut umur dia..
mase aku pergi tu baby memang berumur 26 minggu 3 hari..
biler pakar tu ukur kepala..badan..kaki..tangan..semua2 ar..
baby mempunyai ukuran yang same jugak..

berat baby dah cecah 900++ gram..
ko tengok titik biru kat line hijau tu..
memang pakar tu cakap ngam2 pada tarikh 26++ minggu..
tak de ape yang paling menyenangkan hati selain tengok tumbesaran baby sihat..
aku harap tumbesaran secare mental dan dalaman jugak sihat seperti fizikalnye [insyaallah]



selain kesihatan baby..
aku jugak kan nak tau pasal jantina baby [again]
nak sahkan betul2..
scan 4D ni ley nampak lagi terang..
ko nak tengok ker..??
tak yah lah..baby tunjuk kat kiteorang jer..
malu nak tayang2 pupun baby kat blog ni..[huhu]
haritu pon aku tak tunjuk2 pon kat korang kan..
jadi ni pon aku simpan ar sendiri laki binik..[ngeee]

ok..sah...memang aku dapat baby boy...
nampak jelas terang 'pupun' nyer..
laki aku panggil 'angry bird'.. ;)

apepon...minggu ni dah masuk 27 minggu..
khamis ni ade check-up kali ke-2 tuk bulan ni..
lepas tu dah masuk 7 bulan..
masuk trimester ke-3..
maknenyer jugak..tinggal 2 bulan lebih baby nak keluar...[insyaallah]
nebes..?? harus ar..!!!
dalam mase tak sabar ni..takut gak weeeihh..
takut nak beranak..huhu
cuma mohon..kat mane pon aku berada..
dalam ape situasi pon...
semoge segala urusan aku dan baby akan dipermudah kan NYA...[amin]





p/s :: aku scan 4D ni kat Pj Women Specialist- harga cuma Rm100 dapat CD dan print-kene buat appoinment dulu..

39 comments:

Pen Biru said...

ntahnye si mama ni pun..org nak tdo pun kaco

O'gosh said...

haha..ai aritu selamba je tayang pupun baby kat blog...

Aeen said...

wahhh....da leh nmpk dah baby tu comey...heheheh....alhamdulilah baby sihat kan...:D

Khumaera Ismail aka Mariam Ismail said...

tahniah sis. tak sbr nk nengok si comel anda. =)

Mimy Hamid said...

aku pun terdetik gak ni...dah 5x aku scan nampak boy...tapi 2d la..nak buat 4d aku dah 9 bulan..hmm takpelah nasib aku beli baju basic je..takde hal la..girl or boy..tp firasat aku yakin kata boy..Insya Allah

♥S@R@♥ said...

bestkan dapat tengok baby kat dalam perut..hehe

sara hari tu masa 4bulan doktor kata baby boy.. beli baju bnyk cam baby boy je..tp masa tu ambil jalan selamat beli baju yg dua2 gender leh pakai..

dah hampir complete shoping @8month baru doktor confirm girl2..ni pun sbb buat checkup kat private..

udahnye bila baby lahir ramai kata muka baby cam baby boy je..hehe

nuyui a.k.a miss YUI said...

mam ni kco bby nak tido aje ea..hihi..

e k i n ♥ y u s r i said...

x sbr nak tngu waktu tue jugak
hehehehee

farhana shamsuddin said...

boleh join club

cikpingu said...

sng la dh tau jntina.. kite aritu g scan xnmpk lg..hihi.. tp doc kata cm cmfirm girl..xpela..tggu 8bulan plk nk scan lg..

QueeN TerataI said...

Alhamdulillah... baguslah anak sulung lelaki.. semoga dia boleh menjaga ibubapanya pabila besar kelak...

ibuhebat said...

welcome to the club! ngeh ngeh.. mesti boleh menten kurus pas bersalin ;)

Fariza said...

alhamdulillah. syoknya tgk babay kat sini :)

Cho Zila said...

best nyer tengok scantu... boleh simpan buat kenangan.. seronok babytu ada kenangan dari dalam perut lagi...

iizla said...

tahniah, dapat bby boy. leh kawan ngan zarif.

btw, sy pon buat 4d scan kat PJ women specialist ngan Jess..

~YUN~ said...

yeah!!geng!hehe!!

apalg,sile tmbhkn koleksi bju biru,hehe

Wawa Yusoff said...

baby wawa pun nampak punpun jugak... hehehe :)

CikNaa said...

ololo terang nye muka baby dia.. lena nau tido nye..ehehe. btw, congrate bl jantina dia dh kompem2.. ank buat 4D jugak! =)

nurul huda jumri said...

wahh..dh nmpk rupe die la..nway,tc dear...

BitsBest said...

wahhhh

ini first time sy nengok sis...
tq tq atas perkongsian ini.

slalu dengor2 ajer ibu2 peknan bercerita...

kali ni live to my eyes..hehehe

smoga sume nyer sehat..
utk sis ,baby n suami
;)

.:hana radzi:. said...

Ya Allaah..Sonoknye nengok rupa baby dalam perut..Hurmm..Bila la turn sy ni ek..

wardah @ fie shah said...

seronok dpt tgk 4d ni. kita dulu tak sempat buat pun.

LoVEaQshA said...

bestnya da leh tgk bby lbeh jelas..hish xsbrnya nk tgu time i lak g scan 4D..

Alhamdulillah sb bby mbesar ikut jangkaan,msti teruja kn time scan 4d nmpk ag jelas bby..wah terujanyaaaaaaaa.....xsbrrrrrrr jgk*___*

Erina Asmawani said...

bestkan dapat tgk baby ngan lebih jelas..rasa macam dah besar je dia dalam tu..padahal kecit comey lagi. Semoga baby kita membesar ngan sihat ;)

Gadis said...

Alhamdullillah baby n ibunyer sht...=)

amal said...

alhamdulillah, baby sihat, cukup sempurna sifat semuanya. saya tak sempatlah nak buat 4d scan. dah 8 bulan dah ni ehehehe...

PUAN SUE said...

semoga dipermudahkan dan selamat segalanya...sukeeeeeeeeeeeenye tgok baby aty...comeiii

~PuAn NadiRa~ said...

Sy pun scan Dr kata boy..tapi dlm hati risau girl..baju dh byk sambar boy punya..hihihih

Instinct kata boy,hubby pun mimpi boy..BOY kut..:P

LAYLA ZAMRY said...

salam
comelsss nye baby lam perot..
mg best scan 4d ni..
me dulu sampai nk menitis air mata bila dpt tgk jelas muka die..
harap baby sihat kan?
mohon exchange link yer dear!!
i'm following u too :)

YanaMIB said...

asben kita tggu kuar je br tgk gender..surprise katanya..ngee~ ank first x kesah la gender apa pon..janji sihat ye dak? =)

Lyana MK said...

heheh tu la risau jugak...ade org kater scan nie lum tentu..

~ NANA ~ said...

wahhh nmpk "bird" baby la...hahahaha...

mcm kes my mom, doc scan byk kali ckp nmpk baby girl, tup2 keluar baby boy...tp kuasa Allah x siapa tahu kn? hihi

Reensyarinie said...

wahh aty...excited boleh tgk baby wpun scan je.hehe..alhamdulillah baby sihat kan.

ainnazari said...

u, teruja tgk bby u...bby i agak sempit gk dia nak gerak...and lucky i can see his cute+tembam face...hehehe

cik fadh said...

huuuu terujanyer tgok...xsabar nk ade baby jugak . hihihi

Liyana said...

comel nye bile bby marah tu, hehe

x sbr nk tau gender bby gak, hee

nurulfarehah said...

kite same~ berbaby boy. :)

Peri PiA said...

Alhamdulillah,Subhanallah terharu nya tgk pic baby

D'lla said...

Dila : hehe..kalo nmpk telur mmg confirm la..hehe.. :) all da best..