Friday, January 13, 2012

BERPANTANG lepas bersalin...?? aku Bluuurrrrrr....





pikir pasal ni jer pon dah pitam..[drama]




perkare palaing malas aku nak pikir sejak pegnan...




macamane nak buat..
macamane dan biler nak mula...
ape yang nak pakai...
ape yang nak dipantangkan...
*sigh....


blurrr....


dolu2 mak aku cakap...arwah opah yang buat semua tu..
sekarang..tak sempat nak tengok cucu nyer kawen pon..arwah dah tak de..


mak aku cakap...mak aku dah luper sebab semua orang yang buatkan...[eeerrr...]




cuma yang satu dalam pikiran aku...
aku nak berpantang secare tradisional..
yang macam dolu2 tok nenek mak aku berpantang..
tapi sumpah tak tau...!!!


sekarang dah belambak produk set bersalin kat pasaran..
tak payah ko pening2 nak merebus akar2 kayu bagai kan..
makan jer pil2 yang dah siap proses tu..


tapi elok ker..??
benar2 elok..??
yang mane yang sesuai tuk aku..??


mak aku cakap...waktu kali terakhir mak aku beranakkan adik aku pon..
set2 macam tu tak ade lagi...
jadi mak aku tak tau...




aku risau...
mungkin produk tu bagus tuk ko..
tapi tuk aku..lain pulak kesannyer kan..


puas aku carik maklumat..
kalau produk tu bagus pon...
ade gak orang yang pakai elok berkesan jadi cun macam anak dara balik..
tapi ade gak yang ade kesan tak elok seperti
- anak kene jaundice[demam kuning] sampai 2 minggu
- ade yang kene cirit birit sampai admit kat wad


mungkin 99% orang yang pakai tu elok..
tapi yang 1% tu tak sesuai..
paling risau kalau aku tergolong dalam 1% tu...
elok2 nak sihat.. makin teruk lagi jadinyer nanti..
kalau tak melibatkan baby mungkin masih ok..[kot lar]
kalau melibatkan baby sampai kene demam kuning bagai..
hah...macamane.... kompem susah hati kan...


betul..kite tak tau selagi belum cube...


tang nak try n error tu yang payah..[huhu]


pasal berpantang..
yang aku tau..lepas beranak kite kena :


1] BERURUT-untuk melancarkan perjalanan darah-yang ni mak bidan buat..jadi aku serahkan segale pada mak bidan..mak aku dah carik dah kat kawasan umah mak aku...eerr..mak bidan akan sediakan segale minyak urut bagai kan??


2] BERTUNGKU-tungku dah beli..aku tau bertungku ni elok tuk kecutkan rahim dan urat yang kembang tu dan boleh membantu pengeluaran darah nipas. dolu2 aku tengok ayah aku buatkan tuk mak aku..panas kan atas dapur lepas tu balut ngan daun mengkudu dan kain batik..[aku suka bau daun tu terbakar]


3] BERTANGKAS -membantu menyembuhkan luka jahitan..haaaa..yang ni aku tak tau macamane nak buat dan nak pakai ape...[mak bidan ley buatkan tak agak2 nyer??]


4] BERBENGKUNG-yang ni gigih ar pakai kalau nak bentuk badan cun macam anak dara..dah siap beli dah..tapi dalam berbengkung tu..kene pakai ape2 bahan macam rempah2 ker..jamu ker tak??




5] MANDI REMPAH RATUS-untuk menyegarkan badan..buat selama 7 hari berturut2..macam besh..tapi rempah ratus ape yang nak digunakan..??




6] MEMAKAI PARAM DAN PILIS-haaa..yang ni paling aku familiar..dari kecik..asal ade orang beranak jer..aku tengok kepala nye bertambal ngan semua ni bagai..elok tuk menghindarkan angin dan mengurankan tekanan darah rendah-dalam set2 jamu tu ade sekali tak param dan pilis ni..?? mane nak dapat..??


7] MINUM JAMU-untuk keseluruhan dalaman dan tenaga wanita-haaa..yang ni lar aku dok kecoh sangat tak tau ape yang nak dipakai dan dibeli...ade cadangan nak bagi kat aku tak..??




aku ni nak berpantang secare tradisioanal..
tapi dalam pikiran aku.. aku lebih prefer pada VITAMIN berbanding JAMU
sebab jamu lebih panas untuk aku..!! [malalui pengalaman makan jamu sebelum ni]
jadi macamane ek....
pening ni kepala aku...
lagi banyak aku mancarik info dan maklumat..
memang ar makin banyak pengetahuan..
tapi makin pening aku dibuatnyer..
dan makin takut pulak aku untuk memilih nye [kesan2 negatif dari ubat2]..


set2 popular yang aku banyak terjumpa ::
1] set bersalin NR [nona Roguy]
2] set bersalin Jamu Mak Dara
3] set berpantang Sendayu Tinggi
4] set berpantang Shaklee-set vitamin moden..
5] Jamu Selapan AIR MANCUR-jamu traditional lama dolu2 punyer




korang yang dah berpengalaman...
sila bagitau aku yang baik dan buruk nyer semua ni...
ape yang korang makan dan pakai semasa berpantang...
ape kesannyer...??








p/s :: berpantang ni bukan jer tuk 'sekarang' tapi untuk mase dah tua nanti...





























24 comments:

nuyui a.k.a miss YUI said...

ha,kena rujuk pd yg ada pglmn la gtu sis..

˩α∂ʏвιя∂ℓʋʌѲиɛ ακα ΔиɢɛℓιЯα ʝѲℓιɛ said...

yup berpantang harus nanti takut sakit kemudian ari..tapi saya tak mkn jamu sebab BF baby..

Adylia Qarissa said...

kalau pengalaman sendiri memang tak pernah laaa..hehehee...

tapi kalau pengalaman kakak dan kawan sepejabat nie ramai yang makan jamu nona ROGOL...hikhik..

dornag cakap yang tu terbaik dari yang terbaik..

tapi ikut keserasian jugak la.. kalau tak sesuai jangan teruskan :)

Tina Othman said...

saya makan sendayu tinggi, okey lah sedap je badan cuma agaknya panas, nifas lama sikit banding anak sulung

tangas tu kita letak bara api kat bawah, lepas tu berdiri lah kat situ, kita akan selimut kan badan (tanpa pakaian) dan bara tu akan buat badan berpeluh, ala susah nak ceta, tapi bagus sangat aty, badan cepat kecut, luka pun cepat baik, rahim pun cepat kecut sebab benda tu panas kan

dalam bahasa tak bestnya, mcm org buat nasi tuttttt tu, tapi yg ni guna bara api, sedap je badan nanti

kat bara tu letak lah daun2 wangi, mcm daun lengkuas ke, daun limau purut ke, daun serai wangi ke =)

FiraHamzah said...

babe,
time aku berpantang 2 kali aku amat pentingkan mengurut, bertungku & berbengkung aje. Bab pilis param nih aku tak minat..sebab aku lagi pening bila pakai benda alah tuh. bab jamu & ubat periuk pun tak berani makan sampai la aku sebulan lepas pantang sebab takut anak kena kuning. Aku cuma makan skit2 ubat hospital kasik. Then jaga pemakanan, minuman, lumur minyak angin satu badan & pakai stokin bg elak angin masuk. Set2 bersalin semua lebih kurang..rajin tak rajin aje ko nak guna nanti. Aku penah pakai set bersalin HPA & set bersalin orang kampung. HPA byk jamu2 yg mana aku tak mkn langsung..sgt rugi! Set Org Kampung ada peket2 serbuk pilis, utk bengkung dan lulur. ok bg aku..aku lebih suka guna set bersalin yg bercirikan luaran aje..sapu2 aje..hehe..
cuma aku suggest ko mkn jelly gamat untuk sembuh luka cepat.

Ini cuma pengalaman aku, terpulang pada ko nk buat cmne.
btw, pasal minyak2 urut selalunyer mmg mak bidan dah sediakan sekali dgn kapur & limau purut utk berbengkung..kalau mak bidan mak ko cari tuh ada jual jamu2 kampung buatan sendiri, haaaa yg itu best..pure jamu yg sgt tradisional..hehe. all the best babe! :)

Mimy Hamid said...

aku search google gak baca...emak aku yang prepare semua...call mak bidan area umah..dia siap bawakan air akar kayu, serai wangi untuk mandian...apa benda ntah lagi aku tak tau...aku serah diri je...jamu pilihan aku Set Air Mancur...pilihan turun temurun mak aku jugak..dia kata try murah dulu...kang beli mahal tak sesuai payah...oklah set air mancur tu baru RM70..

Liyana said...

mcm mak dulu pakai nona roguy, pastu kesan die hitam2 kat celah peha.. terus stop pakai... pastu x mkn jamu ape2 dah... mgkin kena tnye mil plk kot. hmm nk xnak kena fkr jgk ek bab pantang ni

juneHalim said...

mcm june, june amk jamu mak dara,kalau tak tahan panas tak leh nak makan, tp klu xnk jamu pki Shaklee or tropical herbs. Tropical herbs semua complete cuba search k darling.

kalau nk bengkung june cdgkn pki limau+kapur, cepat kempisssss...heeee

bertungku, berbengkung, berurut,param pilis wajib! kalau tak buat bdn cpt msuk angin. chill je mse pantang..heheheh..

Suhaida said...

su pki nona roguy n shaklee..suka..=) tp xde la tempek2 kat dahi tu..tp mak letak minyak nona roguy tu atas kepala..oh!sangat tak suka..bau2 herba camtu..tak suka betul time pantang..su suka wangi2..tp mak marah..haha

f a t i h a h said...

Under bengkung tu dulu kite pakai minyak herbanonaroguy yg dh siap. Nnt lain kali nk try pati haliia mustajab or halia bara org kata elok.
Klu nk mkn jamu suggest semingu dua lps deliver, sbb takut baby kna jaundice lps tuleh try amek skit2. Sementara tu leh amek vitamin dl.
Tu je kot suggestions. Hehe yg lain2 to up to u, klu nktry, try je. Susah gak nk kata perlu ke x cz lps 1st experience br tau ape yg perlu utk kite ape yg x. Tp best gak dgr experience / cadangan org lain kan.

Gadis said...

wahhh...mcm2 jgn ek...
huhuhu...

iizla said...

mak saya pon ingat2 lupa. sib baik ada bidan yang datang urut tu, banyak belajar dari dia. tapi pakai set bersalin HPA. tak galakkan sangat pakai set HPA tu sbb mcm tak membantu pon. banyak bende dalam set tu tak terpakai/makan.

✿f!sHa:- m0mMy To bE✿ said...

fisha pun x de pengalaman.. tp kiter dah beli set nona roguy.. akak tu siap bagi free param n pilis & 4 items yg lain.. ngah ada offer lak tu.. hehehe.. so, x yah penen kepala nk carik..

CikNaa said...

ciknaa dapat mertua org jawe.. jd nanti pantang kat johor, smua makcik2 suami yg uruskan.. sorg dpd dorg mmg tukang urut.. dia dh pesan awl2 akan ada minum air akar kayu, air belanga bagai.. ohh..tak tau la cane rase nk telan sume mende tu nanti. dgr nya barut dorang ni smpai ikat2 kat tiang.. hoho :D

ibuhebat said...

akak vote 'berpantang dengan shaklee'! heheh.. meh baca satu testi http://hebatkan.blogspot.com/2011/02/testimoni-2.html

PUAN SUE said...

kena tya mak ni..su pun xtau pe2 lagi ni..baru beli bengkung je..jamu2 xberani nak beli lg

~lonelyna~ said...

ada orang cakap kat saya, set nona rogay bagus sebab terbukti berkesan untuk masalah sembelit..bab2 nak buang air besar dah tak pening2 nak tahan2 sebab takut sakit ke apa...

Ada juga orang sajes set leesa sebab dalam set tu siap bengkung sume...param+pilis siap dalam satu botol..maksudnya, 1 botol tu bley jadi param dan pilis dalam satu masa...tapi cepat habis la untuk orang yang berbadan besar...

kalau sendayu tinggi dan mustika ratu, mahal la pula kan...uhuk..

lain2 kurang pasti..masih mencari set berpantang juga ni...konfius tak tahu nak pilih yang mana...

NaNaRuZaNa said...

Salam..rilek..jgn pening..hehehe..bg Na,better jangan start beli segale jamu sbb sometimes bby bleh kene jaundies sbb jamu..then,yg na pnye experience dulu-tanye n ckp je sume kat mak bidan..tahu la die buat...mak bidan dlu x galakkan mkn yg dah ready made..die soh gagah p caik belut la,haruan la..then mkn/minum jgn pntg sgt sbb bile breastfeed bby,kite perlu bnyk nutrien nak kasik bb..tp na pon baru anak sorang...sket je la bleh share :)

QueeN TerataI said...

Bertangkas - biasanya mak bidan tahu mcm mana nak buat.. dia ada bakar apa akak pun x ingat.. masa pantang dulu mmg ada buatlah.. hehehe

Berbengkung - masa akak dulu mak sapukan kapur dgn ape eh kat perut tu lupa lak lps tu baru pakai bengkung.. tp skrg ni boleh sapu losyen MUSTAJAB je.. dah sapu losyen tu baru pakai bengkung..

Mandi rempah ratus - g je spa.. lps abis pantang pun xpe.. masa awal2 lps bersalin tu mandi dengan air rebusan daun ape ntah ye.. akak dah lupa.. kalo nk tahu nnt akak info lain...

param & pilis - mmg ada dlm set jamu org bersalin tu, kalo xde boleh je beli kat kedai2 yg jual jamu.. param tu disapukan ke seluruh anggota badan supaya x masuk angin.. ilis pula disapukan ke dahi spy x mudah sakit kepala, pening dsbg...

minum jamu - kalo baby tu menyusu badan digalakkan utk minum dulu.. sbb panas tp kalo baby boleh tahan ibu boleh tahan minum jela.. :)

PEMAKANAN, MINUMAN semasa berpantang pun kena jaga.. benda2 yg sejuk elok dielakkan.. lebihkan makan makanan yg dimasak dgn halia, air asam utk mengecutkan rahim, buang angin dlm badan..

kalo berani minumlah air kunyit dan halia... sedappppp...

AIN NAZRI said...

saya share saya yer pengalaman ye

1] BERURUT- saya mmg berurut 5 hari.. lagi elok kalu dpt tukang urut yg leh sediakan rempah mandian. dan leh mandikan baby dan urut baby sekali selain urut maknya. kalu kamu dok area puchong leh saya bagi contact.


2] BERTUNGKU-saya guna tungku moden yg charge pakai elektrik.. buhsan2 dok tenung baby tdo.. saya tungku laa keliling perot.. belakang pinggang semua

3] BERTANGKAS -saya tak bertangas.. tapi saya bersauna..beli sauna yang kecik tuk guna dalam umah.. mmg sgt sgt best dan selesa


4] BERBENGKUNG-ni mmg kena buat if not nnt perot gelebeh.. kalu x pandai bengkung jawa yg panjang lilit tu.. beli jerk yg segera yer bengkung tgal masuk dan ikat..alaa bengkung moden tuh. beli kat mydin

5] MANDI REMPAH RATUS-ain beli yg segera punya kat tenet.. hehehe pastu rebuskan jerk.. then mandi.. mmg sedap.. dia ada banyak jenis dauh2..ada daun kunyit, pisang muda,pandan..bagai2 laa

6] MEMAKAI PARAM DAN PILIS-ain beli yg dah siap dah.. tapi kalu beli jamu leh cari yg dah siap


7] MINUM JAMU-ain minum jamu yg ada dalam set salindah.

*ms dalam pantang 10 hari pertama tu penting jg makan minum.. hubby ain masakkan singgang ikan tengiri/merah campur lobak putih. hari2 makan tuh

anis said...

kalau tak nak anak kena demam kuning jangan makan jamu dulu.sebab jamu ni panas, tunggu 2,3 hari, bila nursey dtg umah tu cakap tak ada kuning baru makan jamu.

YanaMIB said...

sy pn serah pd mak bidan (tukang urut) je time pantang nnt..haha tp psl mkn jamu tu kn, adik sy ckp xelok sbnrnya..sbb jamu mcm boleh memudaratkan ibu dan anak..erm dia blaja biomedik and lect dia ckp gitu..like u said, lain org lain bdn..sy xmo amek risiko so xmo mkn pn jamu2 tu nnt..hihi play safe! =)

armouris said...

lagi info tentang bertungku - Cara Bertungku Dengan Mudah Semasa Berpantang

Fatini Azmi said...

Sis.. nak mtk contact no yg tkg urut area puchong tu blh? Tqsm