Thursday, January 12, 2012

dulu sebulan sekali pon susah nak pergi..inikan pulak sebulan 2 kali..!!





sekarang aku kene gi Klinik Kesihatan untuk check-up 2 kali sebulan..
sejak masuk 6 bulan aritu...
last aku gi KK tu khamis lepas - 5 January 2012-result kene minum air gula esoknyer..
next appoinment kene gi KK tu lagi-khamis minggu depan-19 January 2012
kalau nasib tak baik lagi macam minggu lepas..
Hari jumaat pagi kene datang lagi minum air gula..sebab berat badan naik terlebeih...[nangis] 


kaLo tak mengenangkan kerana baby..
memang malas aku nak pergi ko tau tak...
aku ni gigih n kuatkan semangat jer sebab pikirkan aku akan buat ape yang di rase terbaik tuk baby..


bukan ape..bukan nak merungut..
tapi ko ingat aku senang ker aku nak mintak cuti atau nak mintak half day...
bos bukannyer paham kenape aku nak gi Gomen spital ni...
die siap tanyer.."tak ley buat appointment weekend atau malam ker?"
susah aku nak menerangkan pade bos yang bukan orang meysia ni...


betul..aku memang gi gak private hospital ni..
buat jugak check-up tetiap bulan kat private...
tapi ni bukan pasal duit atau masa...
ni pasal KK tu tetap lebih bagus dan lengkap sempurna setiap kali check aku ngan baby...
walaupon rase KK tu leceh..
walau rase KK tu ramai orang n lame..
walau rase KK tu nurse nyer garang2 dan cerewet..
aku rase gi KK ni lebih terpantau kesihatan aku ngan baby...[setakat ni ar]
cume tu ar..masalah masa...
yang KK ni pulak..
bukan suker2 aku ley mintak tarikh nak buat appoinment kan..
die yang tentukan..
kalau time tu ko terdesak tak ley nak datang..
kompem kene marah punyer ar... 




lagi pulak macam check-up yang lepas aritu..
dah datang ari khamis..
soh datang lagi ari jemaat pagi2 soh minum air gula..
gelabah gak ar aku nak tipon opis kate ade emergency..
hah..amik ko..2 hari aku masuk opis lambat...
ni minggu depan kene gi lagi..
tak tau pulak macamane nak cakap...
memang aku amik emergency Leave jer ar jawapnyer...


hurrmmm...siyes...mase aritu nak pergi sebulan sekali pon aku rase agak payah...
sekarang nak kene 2 kali pulak..selang 2 minggu..
lepas ni biler dah masuk 8 bulan agaknyer die soh gi tetiap minggu...[kot ar]
kuatkan lah semangat rajin aku ni..
demi untuk si baby...















22 comments:

QueeN TerataI said...

biasalah tu.. nk buat mcm manakan.. demi baby.. kena gagahkan diri.. btul tu KK ni penelitian lebih walau byk sgt kerenah tp itulah yg terbaik... kesihatan ibu dan anak betul2 di pantau...

utk makluman mmg kalau masuk 8 bulan check up seminggu sekali... so bersedia jela yer.. tp rasanya lg bagus kot terangkan aje kat bos duduk perkara yg sebenar xyah nak pusing kepala.. hehehe

hana yoriee said...

awalnya aty kena routine checkup 2x sebulan. hana dh 7bln ni baru buat 2x sebulan. tu pun sbb berat naik byk and dia nak pantau BP je. kenapa aty kena pegi 2x sebulan aty?

nuyui a.k.a miss YUI said...

demi ibu dan bbynya..hihi.

Liyana said...

sy pun mls nk p check up... dh la kena p sorang2... sobb...sobb... xpe.. demi baby kan... huhu

PUAN SUE said...

su sekarang tiap2 minggu..fuhh..penat jugak..tapi demi baby..segalanya OKAY..hehhe

cik fadh said...

kak aty kuat ! caiyokkkk...

demi anak yang dikandung, mummy kene gigih !

aTy _faRed~ said...

Queen Teratai :: yer ker...??!! betul ar jangkaan saye..adoyyy...memang pusing pon kepale macamane nak cakap ngan bos..hurrmm...

Hana :: entah lah..tak tau nape nak kene gi sampai 2 kali..tak de masalah pon sebenarnyer..cume aritu last check-up minggu lepas naik 5kg..tapi rasenyer tu bukan penyebab..hurrmm..ikutkan jer ar...

yui :: betul..demi baby..kalau untuk akak sendiri memang tak heran sangat..huhu

Liyana :: siyes malas giler..gi sorang2 lagi boring..huhu...tapi nak buat macamane..terpakse gak ar gigihkan diri nih..

sue :: huhu..memang..semua tuk baby ape pon sanggup..;)

farhana shamsuddin said...

due date dh mkin dkt la tu..

CikNaa said...

ciknaa buat check up dlm uia je. tp xde pulak dia ckp start bl nak kene check 2bln sekali.. bos mmg sgt tak memahami, dlu memula ciknaa pn check up kt KK jgak. lepas bos bising, tu buat dlm je. about 45 minutes, settle. sbb ciknaa sorg je peknen.. hehe.

Gadis said...

ciannyer...

xper...sabar yer...
dugaan ibunyer time pregnant ni...

nnti boleh citer ngan baby mcm mane dugaannyer...

take care yer...=)

Cikpuan rara said...

hey ibu jgn malas2 g klinik k.

Qhaifa Nur said...

kalau family ada kecing manis memang gitu...check up, kalau x de pon mungkin langkah berjaga2 dr pihak klinik..

susahnya dapat bos gitu..sabor yup..

Mimy Hamid said...

akupernah mengeluh bab ni kat blog..merempan meroyan gak la sebab aku lagi la beb Klinik KK, ONG HKL, Specialist HKL..ko bayang la sebulan je dah 3 kali checkup pastu mgtt test la...aduhai malu masuk opis asik amik time slip...tapi serius nanti ko rindu saat ini..huwaa dah rasa ni

shark said...

salam perkenalan dari saya :)

!k@ said...

xpe...itu yg terbaik utk kita n baby..
dh 7bulan 2x sebulan..pas 9bualan..kena pergi tiap2 minggu tau..

♥S@R@♥ said...

sabar ea mummy ;)..xmo tension2 baby ada kt dalam tengah tengok mummy tu..hehe

memang leceh tp itulah yg perlu dihadapi..

.:Mama Dhia:. said...

susah gak ek kalo dpt bos yg x paham ni..tp mmg kene explain kat die bebetul..takut nanti die ingat kite saje2 skip keje..masuk lambat..
tu sumer dugaan..sabar ek..kuatkan semangat..

Khumaera Ismail aka Mariam Ismail said...

jgn mls2 sis.cian kat baby.hihihi~

Qaseh Suhaida said...

mmg check up kat KK lambat mmg setengah hari kat sana je. jenuh tunggu turn checknye kejap je...better pergi kat klinik swasta je.

wanie said...

eh....xleh uat appointment ikut masa yg sesuai ke ?????..KK kat umah wani boleh jer ikut masa yg wanie free.. masa 8 bln mmg setiap minggu kena g.. nanti macam2 misi KK ajar.. pastu dpt pampers free..

FiraHamzah said...

babe,

kenapa aku rasa ko awal sgt buat check up 2 kali sebulan..baru masuk 6 bln ke 7 bulan? mungkin sebab kena minum air gula tuh kottt..macam aku dulu, keje amik MC aje...asal check up aku MC..haha, emo gak la bos aku..tapi memang tak la aku nak masuk opis blk lepas 3 jam kat KK kan..aku amik MC kat klinik panel lepas buat check up kat KK. hehe..apapun, demi kesihatan ko & anak, ko redah aje la jelingan maut bos ko tu.. :) gud luck!

O'gosh said...

walaupun kk tu leceh, tapi detail tau..at least dia pantau betul2 prestasi kita..pasni nanti kene g seminggu sekali pulak tu..bila dah 8 bulan kot..haa, tunggu la..