Friday, March 16, 2012

Ter-beranak dalam kereta...!!







mak aku pernah terberanak kan adik pompuan aku si Tina dolu2 dalam kereta...
biler tanye mak aku macamane ley terberanak dalam kereta..sedangkan dah anak ke-4 mase tu..
mak aku cakap..mak aku malas nak gi spital awal2...boring...
eerrrkkk....mentang2 ar dah pengalaman beranak kali ke-4 kan...belagak tak hengat..
hah..kan dah tak sempat...ngeh ngeh....
mak aku cakap..proses kelahiran adik aku Tina tu tak lama dan mudah...[ahamdulillah]
tu salah kire timing tu...[huhu]


tu ar orang cakap...
kalau anak 10 orang pon...
pengalaman melahirkan setiap sorang tu sentiasa berbeza2...dan tak akan sama..!!


eeerr...aku tak nak terberanak dalam kereta...!!!
tak dapat bayangkan darah melimpah ruah dalam kereta kiteorang...peerrggghhh..
mau boleh pitam laki aku membersihkan nanti...


teringat sorang kawan kerje aku ni cerite..
pengalaman die jugak terberanak dalam kereta 6 tahun lepas mase beranakkan anak sulung..
die kate..mase tu umur die baru 19-20 tahun..
kawen mude katenyer..terus mengandung...
die kate die tak pernah gi check-up..!!!
mase tu die terlalu naif untuk semua ni...
paling dasat...die tak tau pon biler mase nyer die sampai mase nak beranak..!!!
siap mak die cakap-biler dah sampai mase baby tu tau biler mase nak kuar..baru pergi spital..!!
aku sempat tanyer "berape umur mak awak mase tu??"
die jawap "60 lebih"
okeh..no wonder..[aku pikir]-kekadang orang2 tua ni un-expected..care berpikir memang berbeza..!!
sambung-die kate biler die sakit perut memulas2-die hanye pikir die salah makan dan cirit birit..
sebenarnyer tu kontraksi..!! disebab kan tak de langsung pendedahan..
die buat tak tau dan hanye ulang alik ker tandas..
sampai satu mase..die teran2 ingat kan nak u'uk..
die nampak kepala baby yang terkeluar-kat lobang tandas tu..!!
terus die berhenti meneran dan menjerit panggil laki die...
memang dah tak boleh nak jalan terpakse ar laki die dukong die yang mase tu dah terjerit2 panik..
die tinggal kat area batu caves..sepatut nyer nak beranak kat spital pantai..
tapi sebab dah tak sempat..terus ker spital selayang...
tak sempat sampai..!!! die kate 2 kali teran sebab sakit terus baby dah terkeluar sepenuhnyer..!!!
mase tu hanye ade die kat seat belakang dan laki die ngah drive...
tak dapat aku nak bayangkan keadaan die mase tu...
dalam mase yg same..aku terpikir..."macam senang jer dengar die beranak walaupon dalam kereta" 
dan disebab kan tu ar..sampai sekarang die tak nak megandung lagi..
anak die tu pon dah 6 tahun...die kate "macam mimpi ngeri"
ditanye pasal kereta yg die beranak kat dalam tu-die kate masih ade dan tak nak dijual..
sebab katenyer ade sentimental value...


macam senang kan..tapi tu mungkin bahagian die..
walaupon dalam keadaan naif dan serba tak tau..
tapi dipermudahkan nak beranak tu walaupon tak sempat nak sampai ke spital...
paling penting tetap ade suami gak kan meneman walaupon ngah drive kereta...ngeh ngeh ngeh...
kalau aku...eerr..tak nak ar..
tapi kalau dah ditakdirkan..ape ley aku buat...beranak kan aje lah....


kalau ar ko tak sempat gi spital nak beranak..macamane..???






p/s :: aku ingat aku dah nak terberanak dah semalam...





17 comments:

˩α∂ʏвιя∂ℓʋʌѲиɛ ακα ΔиɢɛℓιЯα ʝѲℓιɛ said...

Takmo beranak dalam keta takut...dalam LB pun dah gerun ekekke..pelik caner dorang bsalin eyh tak kena gunting anak sulung plak tu..

nuyui a.k.a miss YUI said...

lau cam mak akk pon apa slhnya kan..pglmn tu..hihi.

ettyzukhair said...

mmg mimpi ngeri gitu..huhu..hm dh terasa nk terberanak ke aty???doa byk2 moga2 dipermudahkan..

Gadis said...

mak Gadis beranakkan Gadis pun dlm kereta...

padahal hospital dpn umah jek...

dh x nyempat dh...hihihi

kayna said...

memang... duk dalam spital boring. kayna masa anak 1st, contraction sikit2, and ada tanda darah. Gynae suh admit. Boring. Dari 8 malam, subuh baru bersalin. Anak no.2, sanggup tahan contraction dari 8 malam, sampai lepas subuh, rileks lagi.. Pukul 10 da tak tahan, baru kena tahan. Kuar lepas 2 jam. Bestnyaaaa.. hehehe.. Dont worry, contraction mmg akan rasa. (eh tercerita panjang plak)

Liyana said...

ngeee tetibe ngilu plk kt bawah, haha

Anum said...

hehehe
harap2 x la kan

erin said...

aty br prasan kita punya due same la..sy pun 18/4 jugak, sapelah yg beranak dulu eh..hehe..

PUAN THALHA : said...

takotnye! huhu.
macam cite abby abadi ngan norman pulak die terberanak dalam kete n norman sambut. huhu

Baiduri said...

erk...memang slalu doakn mudah bersalin, tp xnk la terberanak dlm kete....huhu....

CikNaa said...

dlm kereta tak penah plak terpikir..
tapi kalo terberanak sorg2 kat umah, mmg nyesal tak sudah la suami naa..
sape suh duduk jauh2..haha.

ReYNa said...

ngeri..huhu,tp kalo mudah xpe la.(boleh plak gitu?)haha.tapi mmg btul la setiap org lain2 kan.hopefully sempat gi hospital la nnti

pika pikah said...

OK scary lah baca cerita nak berankan dlm kreta tuh! meremang bulu roma tau!

I ni salah satu silent readers u. Kalau sudi drop by and follow me k! :)
http://pikapikah.blogspot.com/

Gieyana said...

X nak juga..hopefully awak x alaminya 6t..

Tetiba teringat ms detik2 nk bsalinkan Nureen..sakit kt penang snggup balik AS utk bsalin kt KMC..alhamdulillah dpermudahkanNya...:)

Salmia said...

Moga Allah permudahkan segala urusan kita sis.. :)

Syima Syaz said...

huh? tak pernah gi check up? my SIL 11 thn dulu pun rajin gi check up....

Cik Puan Mimi said...

Senang pulak org beranak ni. Tp baca cam ngeri gak. Heheh