Thursday, March 15, 2012

macamane sakitnyer contractions..?? macam aku lalui pagi ni ker..??





hari ni drive kereta sendiri lagi..
Fared ade khursus pagi ni...baru malam tadi die balik dari out stesen...
aku ok..tak de masalah..since umah family aku ngan tempat kerja tak ar jauh sangat..
dan lagi..cuti sekolah ni jalan tak jammed teruk..


biler budak2 opis terkujat aku masih lagi boleh drive kereta sendiri walaupon dah masuk 35 minggu..
aku pulak yang pelik...
sebab aku rase aku still kuat n ok...
tak de masalah tuk aku pon even kalau ko soh aku speed 220km sejam pon...muwahaha...


peerrgghhh..belagak ko kan....
tak mo cerite ker keadaan ko pagi tadi...??
eerrrrr....hurrrmmm...........


since semalam kaki aku terase sangat2 berat..
aku tak ley berdiri lame..nak senduk nasik tuk laki aku pon..dah ngadu lenguh...
solat pon hanye rakaat pertama dapat berdiri..
selebihnyer aku duduk...
nak jalan apetah lagi..
dari opis aku ker tempat parking kereta-rase jauh nyer berkilometer..
sedang kan memang dah biase pon sebelum ni..
oh..naseb baik umah mak aku tak ade tangga...
kalau tak mau berdukung agaknyer aku naik atas...[huhu]


mahu dijadikan drama..
pagi tadi..tak rase sangat dah...
siap2 gi keje macam biasa..
dari shah alam ker damansara utama tempat keje aku ni..
pagi2 plus jammed amik mase lebih kurang 45mnt-1 jam gak ar instead of setengah jam kalau tak jammed or bukan waktu peak hour..
memuler drive ok jer...
sampai mase aku masuk tol damansara..
tetibe perut aku rase memulas dan pinggang belakang belah kiri sakit lain macam...
sebelum ni hanye pinggang belah kanan jer sakit..
tu pon hanye rase lenguh2 biasa...
tapi kali ni lain macam..!!
sakit yang boleh buat air mate aku menitik...
nasib baik aku masih rasional-tak tertekan minyak atau break kereta mase sakit tu tetibe datang mengejut tadi...
aku betul2 rase sakit...
dah nak hampir sangat dengan opis..
mencarik paking satu hal lagi..
dah terpikir2 nak kol kawan opis-mintak tolong..
alhamdulillah mudah pulak aku dapat paking harini even jauh sikit dari opis..
tapi at least tak perlu ar aku pusing 5-6 kali nak carik parking kan...
lepas relaks beberape minit..dan buat teknik pernafasan sikit..
aku makin okey..
terus kol fared bagitau keadaan aku..
dan mintak die stand-by..if anything tetibe berlaku...
selebihnyer jangan risau..asalkan aku kat opis-kawan2 aku ada dan aku tau derang sedia menolong aku..[eerr..tu pon kalau derang tak panik ar]




yang buat aku nak sangat tau sekarang...
sakit yang aku lalui lebih kurang 5-10 minit tadi tu ape..??
normal ker...??
aku betul2 tak tau contraction tu macamane rasenyer...
aku baru jer masuk 35 minggu..
bukan kah terlalu awal tuk aku yang dikatekan sihat dan normal setiap kali gi check-up...?? 
pertande kah...?? atau ape..??
plss...bagi tau..sekurang2 nyer..aku tau ape nak dibuat atau bersedia...









31 comments:

Anum said...

take care sis

Tina Othman said...

contraction masa anak no 2 mcm senggugut, tapi selalu akan turun tanda, tapi agaknya aty ni false alarm kot, sebab selalu kena dulu hihi

ingatkan dah time rupanya bukan =)

farhana shamsuddin said...

x sakit ...mcm skt perut @ senggut..go aty goo

Cik Ayu said...

sakit mcm senggugut.. + sakit pinggang..mcm tu la

CikNaa said...

isnin baru ni naa kene spanjang hari sakit camtu. mmg sangat sakit. mengeras tu yg sentap.. fuuuhh.. tp balik keje je terus rehat, tido. bangun tido da oke. bl pk2 balik,sehari sebelum kejadian, lame dlm keta otw balik dr kg.pastu angkat brg berat2..

puansazusarin said...

take care..
semoga dipermudahkan segala urusan..

nurul said...

kena sedia la..badan aty kecik je..potensi nak bersalin awal tu tinggi..perut dah tak muat..kak ipar saya pun badan kecik..3 orang anak dia mmg tak pernah cukup hari pun..

xoxo--eena said...

huhuhu. i yg tgh tunggu masa ni pon rilek je drive. oh i byk kali kena masuk 8bln.. false alarm tu. biasanya akan diselang seli dgn perut mengeras. tapi bila timing, tak tepat pon. dia main2 lg. hehe

˩α∂ʏвιя∂ℓʋʌѲиɛ ακα ΔиɢɛℓιЯα ʝѲℓιɛ said...

Maybe false alarm tapi kena berjaga² la mana tau baby dah nak kuar kan..kte dulu tak sakit perut tapi pinggang sakit giler macam nak patah..

Cik Puan Hafiza said...

braxton hicks kot?
false alarm..

.:Mama Dhia:. said...

dulu mase dekat2 nak bersalin perut memulas2 cam org kene cirit-birit.. memulas sampai menonggeng, tak tahan..
tp aty mungkin false alarm jer kot..kuatkan semangat yer.. semoga semuanyer selamat...
kalo rase tak larat bawak kete, mintak ler husband tlg hantarkan...

Mimy Hamid said...

oh aku rasa ko kena braxton hicks..masa pregnant 35-36 weeks aku selalu kena...maybe ko kuat sangat bergerak..kalau real contraction apa pun tak boleh...sakit wehhh...sakit macam sengugut nak berak tp tak keluar gitu la...aku suggest ko gi hospital buat ctg..kalau sakit sgt..take care

♥S@R@♥ said...

cam saya lak dalam 2week b4 bersalin.. ada rasa cam senggugut mula2 cam selang dua hari, pastu selang sehari..waktu sakit tu lebih kurang sama..

so cuba tgk hari esok plak.. if rasa sakit yg sama lg.. maybe petanda awal kot..

kuatkan semangat ea..

PUAN SUE said...

rase sakit con tu cam senggugut tp lagi sakit..hati2 aty

Diyana Didie said...

me pon boleh je lagi drive. sihat dan kuat je cuma takleh jln lelama nnt lengguhkan. org kata contraction saket mcm senggugut. saket kat bwh tu. me pon ada jugak saket macam aty tu tp taklah selama 15 minit..n rasa saket tu sbb baby mengeras n lama pulak tu dia buat keras. memlm mmg tak boleh tido. pregnancy stage mcm kita mmg dah start contraction tp bila ada darah keluar / pecah air ketuban tu baru petanda nak beranak. ni based on my mom punya explanation.

celebration of love said...

Sis, sehari sblm lin deliver, lin kene false cntrction... Esoknya pula, air ketubn leaking, tp tak th tu air ktubn... Leh lg jln2 bwk kete... Better u g check doc wpun tu false alarm.... get ready je sume brg dalam kete. Lin dulu nk
bersalin, bwk kete sendiri g hospital... :D

~zuera~ said...

35w dekat dh tu.ada kawan i beranak mmg 36-37w je anak2 dia kuar dh.take care..

ReYNa said...

org kata tu false alarm.tapi ada gak org yg sakit pinggang pastu rasa macam senggugut tu kire petanda gak even x kuar darah.huuu..sy plk hari ni kebas giler tangan nak pegang barang pon x leh.nnti take care aty.

Mama Gee said...

mcm senggugut tami 10 times worst...nak2 bila dh 5 minit seklai contranctions tu..huhu

Adylia Qarissa said...

dkna lak yang berdebar2 ni akak..huhuuu...

Wawa said...

da masuk 38 weeks ni sebaek la tk penah lg sakit mcm tu...juz terase baby mengeras je..sakit tu boley tahan lg lah sbb rase ngilu je...:)

FieZaLieSa said...

aty, take care..
maybe false alarm..
kalau contractions mmg sakit sgt2..
memulas mcm senggugut pun yer..rs senak nk beyak pn ade..

~ NANA ~ said...

i rse tu broxton hicks :)

Hazz Nieza said...

my fren baru jer bersalin end February lepas. dia pun ada cerita pasal sakit pinggang yg amat sgt mcm you ni. tp dia cuma bersalin 2 weeks after. rasanya sakit tuh tanda2 awal kot. take care!

hana yoriee said...

hana pun alhamdulillah masih blh drive blk kg ke sana ke mari walaupun tggu hari je lg ni..=) Ni pun kerja lagi. smlm siap kena bawak turun 30 lab books dr tingkat 2. huhu..

hana rasa aty mengalami braxton hicks kot. sbb hana pun penah rasa cmtu. tapi esoknya dah ok. tapi kalau gap contraction mcm 5min sekali pastu kerap jadi 3min sekali tu mmg dah dekat sgt ngan waktunya. be ready je aty. =)

cikpingu said...

hoho... rilex lg bwk kete.. sme la.. kite pun slmber jek bwk moto.. preng3..hihihi.. org yg tgk kite yg jd riso.. kite slmber jek.. hehe..

D'lla said...

hhmm false alarm..kn start alert..kalo dlm satu hari byk kali, and then makin kerap kepada 1 jam byk kali..then setiap 10-15minit terasa..tu petanda nk bersalin..
good luck..wahh byk info komen menarik..akan alert bila dh 35weeks :)

PUAN THALHA : said...

aduh. takot pulak baca pengalaman neh. kite pun sekarang selalu sakit belakang. kadang2 risau kot2 itu lah tanda nak bersalin? huhu. apapun, take care okeh aty

Lieya said...

setuju dengan apa yg D'lla ckp, my mom pun selalu ckp mcm tu kat anak2 buahnya yg nak bersalin.... anyway hopes everything will be ok....

Cik Puan Mimi said...

Seronok baca comment. At least tau la jugak camne. . Hehe

Reensyarinie said...

auww risaunya..aty take care yer.hopefully aty di permudahkan Allah untuk bersalin dan berada dalam keadaan dan situasi yg baik utk bersalin.