Tuesday, July 31, 2012

kite sepatut nyer lebih gembira merasa kesakitan dan kesusahan waktu bersalin...



haaaa..ko mampu ker nak bergembira ngah2 sakit2 nak beranak tu...?? -ngeeee

wanita yang baik Allah akan uji ngan segala kesakitan dan kesusahan sewaktu mahu melahirkan khalifah Allah....[ni ade sorang ustaz yang cakap]-dengar ceramah

tapi bukan ar bermaksud yang tak sakit bagai tu bukan wanita yang baik2 gak..
setiap orang ade bahagian masing2...
mungkin tak sakit waktu nak beranak..
tapi waktu mengandung tu gile merana...
jadi siape lah kite nak meletakkan diri kite baik atau tak di mata Allah...
[sama2 renungkan]



semalam aku cakap nak demam kan...
tak ponnnn...gi klinik..cek 37 darjah celcius jer..
tapi tekak dah teruk...
dokter tu cakap..dah merah menyala..
maknenyer kering sangat dah...
tak ley nak minum sebab pose..tambah pulak batuk...
tak per...Allah sayangkan aku..
tak nak aku tanggung banyak dosa...

kalau ko nak tau..para alim2 ulama'..kalau setahun tak sakit..
derang akan risau dan takut..-takut dosa2 derang tak terampun..takut Allah tak sayangkan derang-
Subhanallah...tu orang2 alim ulama' tu tau...

jadi kite2 ni yang orang2 biasa..
banyak melakukan dosa dan kesilapan..
sepatut nyer bersyukur biler sakit...
itu adalah tanda Allah sangat sayang kan kite...
Allah nak meringankan beban dosa yang ditanggung...

sebab biler kite sakit atau susah kite akan lebih dekat ngan Allah..
kompem ko akan ingat dan sebut2 nama Allah tu kan...

ko tengok betapa Allah sayang sangat kat kite...
di beri kesakitan..kesusahan..tapi diberi pulak ganjaran disebalik semua tu..[insyaallah]

tapi tu pada orang2 yang redho dan tak mengeluh...


sama jugak macam kite sakit bersalin...
semakin sakit dan susah kite lalui kesakitan nak bersalin tu..
semakin banyak dosa terhapus dan semakin tinggi ganjaran diberi...!! [subhanallah]
percaye lah saat tu Allah sedang mengangkat martabat kite...



jadi kenape perlu takut dan risau biler kite melalui kesakitan tu...
kite sepatut nyer lebih gembire tau..!!
biar lah sakit...biarlah terhapus segala dosa2 kite tu..
[walau tak tahan menanggung sakit tu kan...]
tu pasal...kalau kite meninggal sewaktu melahirkan anak..
Allah bagi kite ganjaran mati syahid...!!!! 
-sebab sakit melahir kan anak adalah sakit ke-2 selepas sakit saat dicabut roh dari badan- [masyaallah]

selalu dengar kalau orang bersalin tak rase susah atau sakit...
akan berbangga dengan semua tu..
tapi hakikatnyer...percaye lah cakap aku...orang yang lagi lame rase kesakitan..lagi lama merasa kesusahan waktu bersalin..
maka lagi banyak lah dosa2 kite terhapus..
sepatutnyer kite boleh lebih berbangga kan....!!



seorang ustaz pernah cakap [ceramah]
wanita yang baik Allah akan uji dan kifarah die dengan kesakitan sewaktu bersalin..
begitu lah sebalik nyer...

teringat adik ipar [lelaki] aku cakap..
mase adik aku Tina menahan kesakitan bersalin selama 2 hari kat spital...
contraction dan akhirnyer di bedah..
adik ipar aku tu tak risau..tak terdetik dalam hati die yang bini die tu berdosa pada die or sebagainyer..
sebab melalui kesakitan yang amat..
malah die kate die berbangga dengan isteri die..
adik aku sanggup mengharungi berjam2-berhari2 sakit contraction tanpa merungut...
[adik aku betul2 kuat semangat waktu tu] 
dia gembira isteri die terpilih tuk rase kesusahan dan kesakitan bersalin
yang menandakan die memiliki wanita yang baik2...!! [insyaallah]

dalam hati die saat tu -hanyer pikir..Allah sedang mengangkat darjat isteri die..
mensuci kan hati dari dosa2....

biler dengar adik ipar aku cakap macam tu...
hati aku terus beristigfar dan jugak mengucapkan syukur pada Allah...
sebab..??? Allah jugak memberi aku peluang merasa kesakitan selama berminggu2 sakit nak bersalin..
dan 15 jam rase sakit yang hanya Allah jer tau kat dalam Labour room tu...!!!

baru aku sedar..
kenape harus takut kite diberi sakit dan kesusahan waktu nak bersalin tu kan....
yakin yang Allah sayangkan kite...
Allah bukan menghukum kite...
tapi Allah sedang menyucikan hati kita...mengkifarah diri kita..

kuasa Allah..
perancanaan Allah sangat hebat...
ko tak mampu tuk pikir kan nyer...

biler dengar ade orang cakap " Allah makbulkan doa aku..tu pasal ko susah nak beranak "-konon2 orang yang cakap ni maksum sangat.. 
astagfirullahalazim...!! ade ker ko doakan orang lain susah beranak...!!

ko tak tahu kan wahai si polan...
yang wanita yang sakit dan susah bersalin tu..
Allah telah angkat darjat die di sisi Allah...
dan lebih baik serta mulia sebab mengandung dan melahirkan seorang anak.....
renung diri sendiri dan muhasabah lah..
balik pada Nya...
setiap perkara yang kite lalui..adalah pemberian Allah..
di sebalik kesakitan dan kesusahan tu ada hadiah terbaik dari Allah yang kite tak mampu nak pikirkan...


jadi para wanita yang pernah mengandung dan pernah merasa kesakitan serta kesusahan melahirkan anak...
bergembira lah korang dengan perkabaran ni..
insyaallah...jika  kite redho dan letakkan segala kepercayaan pada Allah... semua nye akan lebih baik...



eerrrr...mungkin kah sebab aku sakit hari ni..aku nyer entry ala2 usatazah..??

aku cume mahu berkongsi kegembiraan aku jer...


aku sebenarnyer nak share satu kisah betul..
isteri pada kawan aku sendiri[yang aku kenal dari kecik]-seorang pendidik dan pendakwah...
isteri die pernah berada dalam keadaan tidak bernyawa beberapa detik selepas melahirkan anak ke-4 die..
tapi beberapa detik tu..isteri die cerite sesuatu yang sangat menyentuh hati..
buat aku rase bergetar dalam hati-menitik air mate..
bukan sebab gerun..tapi sebab isteri die tu dipilih Allah tuk merasai bende yang tak ternilai sebagai seorang wanita...
tapi nanti ar aku cerite...[ko rase nak lempang aku tak] -huhu

aku nak sambung kerje penting nih...
nanti2 aku hapdet hokeh...
eerrr..kalau rajin dan kalau ingat...




p/s :: setiap orang ada bahagian masing2...baik atau buruk bahagian tu adalah perancanaan Allah...dan Allah saje yang tau ape hikmah disebalik nya... dan bergembiralah ngan ganjaran diberi......








32 comments:

Adylia Qarissa said...

ish! tak baik kan kalau kita doakan yang tak elok kat orang lain..semua yang jadi kuasa Allah dan izin darin-Nya.... sakit bersalin sememangnya sakit kan akak ..hehee

luvira said...

owh, masa ira sakit nak bersalin tuh, satu jea ira ingat...sakit tuh penghapus dosa...ALLAH sangat2 sayangkan ira, so dia nak hapuskan dosa2 ira, sebab tuh dia bagi ira sakit selama lebih 16jam....

Masyallah, tuhan je yang tahu macam mana rasanya...

~zaira~ said...

hi,
lepas ni rai pulak akan merasa sakit bersalin...
kejap je dah dekat bulan 10....
doakan rai dipermudahkan ye :)

nuyui a.k.a miss YUI said...

bila kt sndiri dah rasa,bru kt tau camne pengorbnn ibu kt kan.

fifi tiez said...

hadoila kak aty..ingatkan nak cite tapi sy scroll ke bawah, takde pun cite.haah..betul akak cakap.bila kita sakit,baru nak ingat Tuhan.sy salu ingatkan diri camtu bila kadang2 rasa tak tertahan sakit ni.nasib akak update.sy boring takde apa nak buat.akak biasa taip panjang2.ada juga benda sy nak baca..hehe.. :)

MizzTina said...

yela kak, sakit tu penghapus dosa kecil..


acane la sakit bersalin ye nt..huhu

cikyuSnida said...

Allah tu ade perancangan sendiri. Setiap ape yg berlaku ade ujian di sebaliknya. sakit salah satu penghapus dosa, insyaAllah. Ujian dan peringatan daripada Allah jugak supaya lepas2 ni jgn kita berbuat dosa lagi.

Gadis said...

Lepas ni giliran gadis pulak untuk diuji dengan dugaan yang mcm tu..

harap semuanya ok dan dipermudahkan..aminnn

✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ ™ said...

subhanallah... :)

Ardini Humaira said...

sakit itu penghapus dosa :) ada hikmahnya

h a p r a q said...

info menarik tapi bersambung la plak...hehehe..

cikpingu said...

terpikir juge

Riana said...

n3 kak aty membuatkan sy sentiasa beringat..jgn merungut bila sakit =)

amal said...

tetiba teringat sakit bersalin haritu. adehhh.... tapi betullah, sakit ni semua adalah untuk menghapuskan dosa2 kita, insyaallah :)

miss she said...

harap2 diberi peluang merasa kesakitan itu.. amin..

PUAN SUE said...

mase su mabuk2 n tak sihat mase mula2 pregnant ade ke patut kazen su ckp su sakit2 mabuk sbb byk dosa...aduhai...sabar je lah..

Mimy Hamid said...

betul aty setiap org ada habuan memasing dalam kehidupan sama bahagi..macam aku la...ada penyakit till the end kena makan ubat..tak makan aku susah survive...tp Allah adil dia kurangkan sakit bersalin aku..Allahuakbar

puding roti said...

berair mata baca. subhanallah..betapa Allah pedulikan kita kn. huu baiknya Allah

Anonymous said...

Assalammualaikum,

betul tu kak.ada seorang ustaz pernah cakap pada sy,ibu yg melahirkan anak, separuh daripada dosa2 kecil dia terhapus.sebab tu,walau bersalin anak kedua ke keempat ke,ibu2 masih merasai kesakitan itu dan kerana itulah syurga terletak dibawah tapak kaki ibu.Manakala di antara ayah dan ibu,Nabi Muhammad s.a.w menyebut tiga kali bahawa ibu yg patut kita hormati kemudian baru bapa.Maka berbangga lah apabila kita melahirkan anak walau sesakit mana sekalipun.

Cik Puan Rara said...

xlama lg rara pulak akan merasa.InsyaAllah rara dh bersedia.moga rara selamat.Amin.

O'gosh said...

Alangkah beruntungnya kita..sebab diuji sebegitu rupa oleh Allah...lelaki x berapa dapat nikmat macam ni kan..anyway, semoga cepat baik...and...cepat le cite pasal kawan u tu...buat jiwa kacau je tau...huhu

~ NANA ~ said...

sob sob sob...insaf pulak baca entry ni :(

makcik rokiah said...

subhanallah tuhan je tau sakit tu macamane...

Erina Asmawani said...

Alhamdullilah kita sebagai wanita dapat rasa kesakitan waktu bersalin kan..

Lahirkan anak secara czer ke normal ke dua2 sama, dua2 rasa sakit. Moga dosa2 kecil kita terampun. Aminn

D'lla said...

aritu sakit xtahan sgt..sebbaik suami ada di sisi..ingtkan Allah..alhamdulillah selamat bersalin..3x kn induce selang satu jam..huhu..cobaan..kifarah betui..

Peri PiA said...

aty ni grrr,menguji kesabaran btl pose2 ni heheh

btl tu masing2 ade bahagian masing2

MyHaPpInEsS said...

batul2 Jasmin rindu sakit nk bersalin tue..sekarang dah luper sakit tue mcm maner..masyaallah sungguh besar kejadian-Mu.

Pssst...nak tahu cter tue...tak sabar

Mummy GreenyHouse said...

Sakit bersalin buat mcm xnak beranak lagi..tp bile tgk anak mmbesar, hilang rasa sakit.. Huhu..teringat masa first time rasa sakit bersalin, ingat dah nak mati dah..hik3.. Alhamdulillah, masih bernyawa hingga skg, dan dpt merasa sakit bersalin utk yg seterusnya.. :)

bunga_rose said...

like like like entry ni..

alhamdulillah, masa nak bersalinkan yg 1st mmg berejam tanggung sakit sbb pecah ketuban dulu.. masuk kol 9 pagi, pukul 7 mlm baru bersalin.. sebbaik hb setia kat sisi, teman..

yg 2nd, pun sama, kena paksa sbb kencing manis, cuma sakitnya takla seteruk yg 1st dulu.. bezanya kena operate sbb tak muat baby nk kuar, beso beno hhihihi

Love From Heaven said...

masing-masing ada cara dari Allah semua ketentuan Allah...entry aty de pro n contra...sbb ada org alah teruk masa preggy n bersalin Allah permudahkan..dan ada org tak alami alah yang teruk tapi masa nk deliver,sakitnya Tuhan je yang tahu...apa pun statement "kesusahan dan kesakitan bersalin
yang menandakan die memiliki wanita yang baik2" perlu diubah....bukan hanya menangung kesakitan ketika bersalin tapi mengandung.....Subhanaallah Allah telah permudahkan setelah kita memohon setiap hari kepadaNya untuk dipermudahkan.....

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

para isteri yang meninggal dunia ketika melahirkan di anggap mati syahid. besar pahala nya tu

syana ~comelstory~ said...

terasa hilang semua kerisauan setelah baca info dr akak..tq kak...