Wednesday, July 11, 2012

kerana susu..aku menjadi ibu susuan

ko tau tak adik aku si Tina beranak hanye selang 3 minggu dari lepas aku beranak..??
kompem ar ko tak tau kan...ngeh ngeh ngeh...

adik aku dapat anak pompuan yang sangat cantik....
jadi dalam mase kurang sebulan mak ayah aku dapat cucu sepasang serentak..*teruja...


 Lu'lu Tasneem [ mutiara mata air syurga firdausi ]
sangat cantik kan...!!!
putih melepak ikut mak nyer... 
sebaye anak aku Qaleef Eeman..hanye beza 3 minggu


hanyer sahari jadi 'sepupu' ngan anak aku Qaleef Eeman..
lepas tu Lu'lu jadi adik beradik susuan...

macamane ley jadi...
haaaa...kisah susu ibu ar ni...

adik aku ni pon beranak secare c-zer...
tapi halnyer beza ngan aku..bukan sebab laluan serviks tu kecik..
tapi sebab tali pusat terbelit kat leher dah...
adik aku mase tu dah bukak jalan 9cm dah..
memang dah cube teran..tapi baby tak mo gak keluar...
biler dah habes tenaga.. baru proceed tuk operation..
hah ko..baru tau yang rupernye si anak dah terbelit tali pusat..
[aku marah ngan pihak spital sebab tak cek betul2]-kalau ar ape2 jadi...gggggrrrrrrrr.....

  

cerite pasal breast feeding...
adik aku bukan tak de susu...dari kat spital lagi die dah susukan Lu'lu ni...
alhamdulillah...dapat gak die susu pertama dari mummy die sendiri..

tapi panik biler balik umah hari ke-2 tu..
tak tau tah ape tak kene..tah mane silap nyer...
susu adik tak nak kuar walaupon breast die dah penuh bengkak sampai rase nak demam..!!
dah buat macam2...dah tuam ngan air panas..dah cube urut pelan2..
tu belum cerite ngan hal puting yang sakit lagi...
gigih gak adik aku cube susukan..memang mencabar..
tapi biler anak hisap2 tak mo kuar..mau budak tecit tu tak melalak..!!.
hah..panik satu rumah mase tu...[huhu]
paham ar..baru lepas beranak..adik aku letih agak nyer...
sebab berpuluh jam tunggu bukaan bukak..
biler dah bukak..kene c-zer lak... duduk lagi sehari kat spital tu..
tetibe adik aku terus down...stress..lagi ar effect kat susu...

aku pon mase tu ade berpantang kat umah tu..
tak pikir panjang..mak aku terus soh aku yang susukan dulu si Lu'lu...
anak dah menjerit kelaparan...
kiteorang..teruatamanye aku..memang melarang keras die bagi susu Fomula lagi..
yer ar...awal2 ko dah ade susu badan..dah bagi pon kat anak ko..
lepas tu pulak..susu ko bukan tak de..aku rase melimpah ruah sampai ley bengkak nenen..
jadi kenape nak putus asa begitu cepat...

dan mungkin kebetulan rezki anak die...
aku yang baru lepas beranak..pantang kat situ..
jadi..masih ade aku tuk bagi susu badan berbanding susu formula...
aku rase kalau aku tak de mase tu mungkin gak susu fomula dijadikan pilihan..
yer ar..tak kan ko sanggup dengar anak ko melalak kelaparan kan...

lepas suami aku izinkan..[wajib mintak izin suami]
dan dari adik aku sendiri izinkan..
secare automatik saat tu aku dah jadi ibu susuan pada Lu'lu Tasneem...

dan aku sangat2 berbesar hati dan gembire..
dengan rezki susu aku sendiri..aku jugak memberi rezki susu tu pada anak kepade adik yang paling aku rapat...
dan bukan sekali tu jer..
bukan setakat 3 kali kenyang-tuk dijadikan syarat jadi ibu susuan...
dari siang..sampai gigih bangun malam2 susukan anak Tina...

dalam mase yang same..
aku nak adik aku bertenang dan berehat...
relaks2..setting balik minda...rehatkan badan...semua tu psychology..
aku paham situasi die waktu tu...
dan aku yakin kan die...die mampu susukan anak die sendiri..
since dari awal susu pon dah kuar kan..
jadi wat pe nak panik susu ko tak de...
alhamdulillah...tak amik mase lame pon bende ni semua...
pagi2 buta tu..mungkin die dah tenang n relaks sikit..
tetibe susu keluar sendiri...!! terus adik aku susukan anak die...

kalau aku kat tempat die pon aku panik gak kot...ngeeee...

hah...untung ko ade kakak yang baru lepas beranak waktu gak tau...[ngeh ngeh ngeh]

sekarang..Lu'lu pon dah 2 bulan lebih...
masih lagi fully breast feeding...
susu adik aku lagi melimpah ruah sekarang..
sehari pam kat opis die ley dapat 36oz..!!!! 
aku ni paling banyak pon ley dapat 25oz jer hokeh...huhu
tak de dengki nyer...rezki masing2...dan kemampuan masing2...
malah aku berbangga untuk die...

sebab alang2 aku dah jadi ibu susuan Lu'lu..
adik aku nak gak susukan si Qaleef...
jadi derang tu adik-beradik susuan sekarang....

bende ni tak jadi masalah pon kat aku ngan adik aku..
even tuk kuarge kiteorang pon..semua orang tau..
dan sekarang aku letak agi kat blog cerite pada semua..
aku tau..bende ni tak semudah yang disangka..
impact pade mase akan datang..
tetap ade baik dan buruk nyer...
cume aku perlu terangkan pada anak2 aku tentang keadaan ni satu hari nanti...derang sekarang dan sampai biler2 adalah muhrim dan haram tuk dikahwini...
insyaallah...derang akan paham..
dari kecik ni derang akan diberitahu yang derang tu adik beradik...
tak kisah sape pon mak paknyer... 

so..begitu ar kisahnyer...
sekarang aku dah ade 2 anak..
sepasang laki pompuan...[yaeeeyyyy]
kiteorang pulak 2 beradik memang rapat giler...
jadi bende lebih mengeratkan kami...


 


 










41 comments:

miss she said...

mesti lu'lu dah besar nnti cantik.. kecik lgi pun dh comel.. nnti dh berank, mmg hrus berguru nih..

Elly Anaille said...

Aisyah pun dah jadik adik bradik susuan dgn anak2 my SIL sbb masa hari ketiga pas bersalin, tetiba I xde susu. SIL susu die byk gile mcm lembu, hahaha so die pun bagi beberapa pek EBM die utk stok Aisyah. Alhamdulillah skrg I pun dah start ade susu balik walaupun x byk tapi still ade n takkan putus asa nak susukan baby. Harap2 bole jadik mcm korang ni, susu melimpah ruah. Rezeki anak. X salah share susu, lagi2 dgn adik bradik sendiri kan...

Gadis said...

mmg kene terangkan kat diorg bile dah besar tu nnti..

n nnti mmg rapat mcm adik beradik tu nnti...=)

MizzTina said...

sedap nama dia.. somel!!!

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

yeay.. dapat baby kembar !
Alhamdulillah, akan ada pahala yang tersedia untuk sis.. terharu baca cerita ni..

Anum said...

bestnya dah ada 2 anak

nurul said...

ok la tu..macam dpt anak kembar pulak rasanya..sepasang pulak tu..eh cepat je qaleef dapat adik kan..tak sampai sebulan dah jadi abg....=P

@YUNID@TI said...

comelnyerr lu"lu tu.... dapat sepasang gitewww...

ettyzukhair said...

tahniah aty...besar pahala aty!

mizzy amalina said...

comelyne dua-dua baby!!!alhamdulillah.beruntung u...mcm dpt anak kembar! :)

senanglah anak susuan anak adik sendiri.nanti dua-dua boleh membesar sama2 mcm kembar!bestnye... :D

Ryn said...

besar pengorbanan tu aty.....mesti lu'lu pggl qaleef abg nnt..hehehe..abg long..:)

Ros Anis Rusli said...

rezeki lu'lu...alhamdulillah...xdla die minum susu mak lembu...hehe

PUAN SUE said...

Ya Allah..canteknye Lu'lu...su tak tahu nak mintak tolong sape mase xde susu..hospital bg formula dah mase tu..su terpaksa redha..su hari ke-5 br ade susu...

ariana8733 said...

comel nye lu'lu ni..
rezeki dia kak, yg pnting akak halal kan..kakak2 ana pon ade gak yg wat cmni, lagi mengerat kan hubungan kan..

izla said...

terharu sungguh
alangkah hebatnya kuasa Allah

Nana said...

besar pahala tu...

Riana said...

comelnye lu'lu tu..=)

LisaLisut said...

sedap nama dia. hehe. aritu my SIL suggest nama Tasneem. hehe. xpela adik beradik bg susu kt darah daging sndri jugak kann huhu

laskar pelangi said...

Alaaaa..Geram tengok dak comel ni haaaa:)
nama pun cantik je Lu'lu Tasneem, dan maksud pun seindah namanya jugak:)

ciDa said...

cantik n comelnye lu'lu....putih gebu....dh de anak sepasang..best2

CikNaa said...

ooo dah ada adik beradik susuan ea qaleef.. tp aty, ciknaa dulu dah simpan nama ni nak bagi kalo bby girl.. tasneem qashrina ciknaa nak letak.. :)

Ardini Humaira said...

comelnye.. tak saba dni nk timang baby sendiri lak :D

Cikpuan rara said...

sedih pulak rara baca.yelah myb sbb tertekan susu xnk kua kan.tp xpe,now dh ok.owh lu'lu tu ada maksud eh.rara xtau lak.ingat cite lu'lu dulu tu just rekaan dorg je.comels sgt bb

O'gosh said...

bagusnya...ai aritu masa anak yang sulung ada gak orang tanya nak mintak susu badan sebab wife dia sakit jantung operate xle bagi susu...masa tu anak dia kuning teruk lak tu...so..bila hubby bagi, ai pam la sikit tuk dia bagi baby dia kat spital...btw, nama ai mmg augustina early sama macam dalam e-mail tu..

eima said...

alhamdulillah aku cukup bangga ngan ko cerita BF ko ni sguh buat aku tersentuh caya lah !!

SURIA AMANDA said...

Lu'lu Tasneem..sedap nama tuh..maknanya pun indah...

y.o.n.g.n.a.n.a.1.8.8.1. said...

Weh...aku menangis baca entri ni weh..siapa nak jawab ni? haha!

Aty..satu je aku nak cakap..aku bangga dengan kau.

nokhtah.

Rozita said...

sukanya dengar org dapat susu banyak2... akak nak dapat susu 10 oz sehari pun payah...tapi tak menghalang akak terus susukan aduk husna... alhamdulillah dah 7 bulan pun hari ni..

KUREKURE COMEL said...

sebenarnya,dalam masyarakat arab pun mmg mengamalkan ibu susuan ni...
bagus sgt tau....

anak sy pun jd anak susuan kakak ipar sy...

anak cerdik tau...dah la khasiat susu ibu sndiri...berdouble lg khasiat minum susu ibu susuan...bagus sgt...:)

D'lla said...

ya Allah..begitu jadinya..ok tahniah dpt anak lg sorang la :)

e.t.t.y said...

alhamdulillah....

Miss Sunshine said...

bestnye aty ade sepasang anak dah... hehe ^_^

mia-ina said...

bestnya dgr cite org menyusu ni.rezki allah utk lu'lu kan?hrp2x mia pun dpt full bf my son t

jaja_NorLiza said...

alamak! terbaca ni tingat kisah arissa masa baru lahir..arissa disusukan oleh kwn kat spital..susu saya x de..tp kwn tu dah lost contact skang ni..kena wat entry khas ni nak jejak ibu susuan arissa.. neway, tahniah aty! dah ade 2 anak! sepasang lak tu...:-)

mommyNadia said...

Salam,
Best kan feeling jadik ibu susuan??
Nanti once baby dah besar,lagi close sgt feeling tu.. I pun ada anak susuan..2,3 hari tak tgk rs rindu je..congrats!!

YanaMIB said...

bestnya dpt ank susu..ai pn pernah gak bercita2 dgn hubby nk jd parents susu tuk ank buah hubby..abg dia punya ank lah kn..tp sbb susu ai pn cukup2 je utk zafirah..maleh la nk bg2 kt org kn..yelah ank kita la lbh utama utk minum susu kita kn? =)

Mummy GreenyHouse said...

wah...sonoknya..ada anak sepasang dah! rezeki.. :)
aty n tina adik beradik, senang nak explain kat qaleef n lu'lu nnt.
kalau yg jauh2 tu yg takut susah tu..

~ NANA ~ said...

masyaAllah cantiknya tasneem...

best la ada anak susuan...insyaAllah diorang akan paham bila besar nnti :)

Anonymous said...

Blogger Ros Anis..(Pengkomen no. 11)

X baik ckp minum susu mak lembu..
Rezeki masing-masing. Mak yang bagi FM kat ank dorg tu ade sebab..jgn sombong sgt. Susu badan yang awak bg kat anak awak tu rezeki dr Allah gak. Sekali Allah tarik rezeki tu..mcmane?

Maafkan saya kalo saya emo.
Aty..maafkan saya, jadikan blog awak tempat luahkan benda ni.

SiMply NaD'Honey said...

sweetnyer...heheh...suker nad bacer post ni:)

Mimy Hamid said...

sweet lagi ngam la nanti..Alhamdulilah rezeki dikongsi bersama