Friday, July 13, 2012

susu merundum biler berpuasa..??? ade tips..??



semalam aku pose...eeerrr...mengganti pose
hah ko..baru nak ganti..!!!
eerrr...uurrmmmm.....baik lah..bersalah sebab tak gigihkan diri sebelum ni...

 [muke orang pose semalam feeling2 macam budak baru nak akil baligh berpose]

kalau ikutkan aku boleh berpose penuh tahun lepas..
mase tu aku dah pon mengandung...
tapi hujung2 pose tu aku bleeding...
aku tak pose sebab aku perlu makan ubat tuk kuatkan rahim since aku pernah keguguran sebelum tu...
5 hari gak ar kene ganti...
3 hari dah ganti sebelum beranak ritu..
dah pose semalam..jadi tinggal 1 hari lagi...

rupenyer menganti pose lepas beranak lebih mencabar dari berpose mase mengandung..!!

sebab...dalam mase yang sama..lepas beranak ni..
aku tetap perlu menyusukan anak..
kalau tak direct feeding pon..aku tetap kene buat pumping kat opis untuk bekalan mase hadapan...[gigih]
tak boleh skip..!!!
pose atau tak...kite tetap kene buat pumping ikut mase nyer...

eeerrr...memang kental dan gigih ar..
saat nih..aku respect pada mak2 yang menyusukan anak..mengepam..dan mampu berpuasa penuh sebulan ramadhan[kalau tak piyed] pada mase yang sama...

mungkin setiap orang nyer badan berbeza...
mungkin ade yang ok..mungkin ade yang tak...
tapi tuk aku memang mencabar...
eerrr..menguji kesabaran dan iman serta semangat...

kenape??
sebab..biler menyusukan anak atau buat pumping kite perlukan cecair yang sangat banyak dalam badan...
setiap kali lepas aku wat pumping or susukan anak..
aku akan rase lapar dan dahaga...
kat opis jer setiap hari kat opis aku akan minum 3000ml/3Ltr air kosong...
tu pon sebenarnyer rase tak cukup...huhu...
bukan pakse diri..tapi memang aku mudah haus giler..
lelagi biler dok dalam air-cond kan...haaa..senang ar dehydrate....
aku ni pulak kurus kering...lemak tak banyak...
kencin pulak kuat...ngeeeee....
ni ar yang paling mencabar tuk aku....-kekurangan air dalam badan..

kalau ikutkan aku pernah bace..
bagi mak2 yang nak berpose...
wajib bersahur - DAH...pagi2 bute menggoreng ikan keli..makan panas2 ngan nasik
makan kurma atau vitamin tambahan lain yang boleh bagi x-tra energy
topup badan ngan jumlah air yang kite minum waktu siang - yang ni aku tak cukup kot...
letak air 1.5L dalam bilik pon-konon2 bajet rajin bangun tengah malam minum..
jangan harap..!!! kalau terjage pon tak lalu nyer aku nak minum bergelen2 air memalam macam tu..
okeehh...aku yang silap...[nanges]-semalam aku memang survive giler..[hahaha]-feeling2 macam budak darjah 2 berpose..

kalau nak cakpa pasal susu merundum time pose...
aku tak pasti...sebab baru fes day aku nak try berpose...
aku tetap mengepam kat opis..cume aku kurangkan dari biasa..
patut nyer tak boleh buat macam tu..
tapi aku sendiri sedar keadaan badan aku macamane..
aku tak nak keadaan bertambah teruk yang akan lagi effect pada susu...haaa...nanges ko nanti...


semalam aku dah nampak sikit kesannye...
nak share ngan ko...


RUTIN MENGEPAM HARI BEKERJA NORMAL [tak pose]

selalu aku akan pump setiap 3-4 jam...-sejak dapat kesedaran



sesi pertama :: pukul 7.30-sampai ar sampai opis

pagi2 dalam kereta aku dah mengepam dah..[laki aku drive]
kalau anak aku tak nyusu sebelum gi keje-aku ley dapat 5oz [lebih kurang]
kalau die dah nyusu kol 6-7pagi tu-ley dapat dalam 2-3oz

sesi kedua :: pukul 11.30

selepas sarapan berat..
minum soya organic@holick dan makan set vitamin shklee..
aku akan dapat lebih kurang 8-9oz

 ni tuk sekali pump kat opis

sesi ketiga :: pukul 3.30

selalunyer waktu ni breast dah penuh balik..
lepas makan lunch..aku ley dapat stock dalam 6-7oz [ikut gigih]
kekadang waktu macam ni aku agak sibuk..dan malas [eerrrr...]
jadi buat sekejap jer...

sesi keempat :: pukul 6.00

pump dalam kereta [laki aku drive]
sebelum balik opis aku akan minum soya organik dan makan roti..
sebab selalu sampai umah lewat..memang akan lapau giler...jadi kene makan gak sikit
pump pon boleh ar dapat dalam 4oz [lebih kurang]
kalau rajin aku akan buat teknik tendem mase anak aku menyusu..
aku cukup kan sampai 5oz...

malam aku tak akan buat...dan tak pernah bagi anak aku susu stock...
aku direct feeding...

kalau aku terpakse bangun pukul 3 pagi...[sekarang dah jarang sangat-sebab malas]
aku akan consider tu stock tuk esoknyer...


jadi total satu hari[normal] :: 21-25oz [lebih kurang]-alhamdulillah





RUTIN MENGEPAM WAKTU AKU BERPOSE SEMALAM

meh buat perbandingan...

sesi pertama-dalam kereta 8.30am [negative]-tak buat
pagi2 subuh aku dah susukan anak aku selama boleh...
nak soh kosongkan breast sekosong boleh...
sebab..aku tak nak mengepam kat dalam kereta..
jadi kurang dah 5oz stock [negative]

sesi kedua-pukul 10.00am [aku awalkan]

sebab dah biase buat..jadi kalau skip satu sesi memang rugi..
breast penuh keras macam batu....tapi hasil tetap tak berape nak besh..[macam tersumbat]
walaupon dapat 9oz [ngam2]-tu pon pump nak dekat sejam..!!
sebab aku rase die berenti supply dah biler tengok macam tak de demand
[maknenyer aku tak kosongkan breast ikut waktu nya]

*lepas pump tu aku jadi lapar dan haus giler..!! [astagfirullah]

sesi ketiga- pukul 4.30pm [aku lewatkan]

aku lewatkan sebab aku tak mo mengepam dalam kereta pukul 6.30 tu nanti
walaupon aku dah haus giler dan rase macam tak de air dah..
tapi breast tetap penuh...!!
betul ar-kalau dah biase mengepam atau anak feeding...
biler breast kosong jer..otak akan hantar isyarat tuk penuhkan balik..


sesi keempat-dalam kereta 6.30pm dan teknik tendeem [negative]-tak buat

haaaa..ni betul2 melepek....siyes tak tipu...
dalam kereta tidor...
amik anak..singgah pasar malam...
lepas solat maghrib baru susukan anak dan tak buat tendeem pon..[dasar malas]
jadi kurang dah 5oz lagi [negative]

sila jangan contohi... 


jadi total satu hari[tuk semalam berpose] :: hanye 15oz-[negative -10oz]..*masih bersyukur..


nak dapat kan ni pon.. melepek gak ar aku hujung2 waktu tu..[ngeh ngeh ngeh]


ape aku cerite ni bukan nak down kan ko atau diri sendiri...
dan bukan nak kate orang nyusukan anak tak boleh berpusa atau tak ley buat stok anak..
aku dah jumpe na bace ramai mak2 mampu buat semua tu serentak tanpe jejaskan susu...[aku harap aku pon macam tu]
tapi bagi aku biar kene ngan carenyer...
kalau tak jage makan minum..tak jage rutin mengepam..
memang susu boleh merundum walaupon ko tak pose sekalipon... [pelepek kene kat diri sendiri]

dan islam tu pon tak akan jugak susah kan ko..
ade kelonggaran tuk mak2 yang nyusukan anak..
jika mendatangkan kemudaratan pada diri dan anak...diwajibkan bukak pose dengan bersyarat...

haaa..tapi tu kalau pose wajib bulak ramdan nanti..
masalah sekarang aku ni mengganti pose tahun lepas...*down..

ko tau tak sebenarnyer tu semua hanye mainan otak jer..
yang penting persediaan mesti cukup..dan kental...
tapi sumtin yang aku belajar semalam..

1st :: susu akan di supply macam biasa..jadi ko kene gak pump macam rutin biasa atau kosongkan sekerap mungkin..-walaupon ko sedang berpose
2nd :: untuk kesihatan diri dan mengelak kan dehydrate..nak atau tak nak..ko tetap kene gigih bangun malam2 topup badan ko ngan air..
3rd :: wajib tuk bersahur..!!
4th :: kalau susu merundum adalah sebab diri sendiri..[baik lah]-sape soh tak mo minum air banyak2 mase sahur tu...*sob sob

ni baru satu hari..
kang nak kene pose sebulan..insyaallah...
gigih ar ko... [insyaallah aku akan cuba semampu boleh]


aku pernah bace dan ko pon kene tahu ::

Jangan 'fokus' kepada berapa auns kita dapat, tapi FOKUS kepada berapa kali kita perah! [sumber] 

- sebab lagi kerap breast dikosongkan..lebih banyak susu akan diahsilkan.. 

[aku ngah gigih praktikkan walaupon tak berape nak kental]-ngeeeeee



p/s :: nak wat stock seberapa banyak tuk cover bulan pose nanti..kot2 ar kan..[huh ko..belum start dah negative-sila jangan ikut]















29 comments:

Haniko chan said...

Salam akak,

sy selalu bc blog akak tp ni 1st time nk komen...hehhe...thanks sebab banyak info yg akak share..hari tu, sy ada terbaca pasal khasiat kurma ni..bagus untuk membanyakkan pengeluaran susu...cuba akak try, mn tahu betul..hehhehe..

saya sendiri pun dah bertahun jugak la just sahur kurma dengan air masak...Alhamdulillah, tak rasa lapar pun time pose..bertenaga..sy akan rasa lagi lapar sekiranya bersahur dengan nasi..

Selamat menucba.. :)

Wawa said...

hewhew...sy pose, tp boley dapat lagi la mcm biase...hihi...alhamdulillah...:)
eh aty ade dpt msg tak dr saye..?

MizzTina said...

muka kemain letih.. ermm, sy xtau itu dikira byk ke ckit.. hehe

afiewithayie said...

perkara y same afie duk pkir ble pose nnt..agaknyer melepek jgk la..hehe..just nk tye aty..ada beza b4 n after amik set shaklee tue..set ape erk aty amik..?

as ♥ Leenda said...

aduhaiii..
banyak sungguh susu aty ni yer..
errrr rajin sungguh kamu mengepam..
kenapa saya tak serajin kamu walaupun saya ni pumping mother..aduyaiiii..

Siti Haslinda Sadiken said...

saya baru je membaca blog awak..nice blog...nak tahu la teknik tendeem tuh apa..saya EPM..susu pun skg nie merudum..

Miss Sunshine said...

bagus aty... kita sentiasa support kegegihan atie... double thumbs up...

Bazilah (^0^) said...

berusaha kak! hehehe

fifi tiez said...

haah..nak tanya.ada beza ke lepas amik shaklee?

LisaLisut said...

yeahhh aty u can do it u can do it!!! i pun igt aritu mst susah nk ganti puasa baby lapar bagai. tu yg dh ujung2 ni br nk ganti. dh abis ganti dh pun. haha. takdela teruk sgt. ok je in fact xlapar sgt pun.kalau xberanak lg insyaallah i puasa je mggu dpn hehe.

i dh plan lps 6bulan ke atas br ganti puasa .thn dpn la tu kekekeke.

go aty! go!

Rozita said...

aty, apa ko tulis semua betul belaka dik... tapi malas selalu menghantuiku ditambah pulak dengan beban keja waa... tak tertanggung rasanya...bila baca blog ko ni aku jadi insaf balik... waaa... nak gi pam la...

cikpingu said...

hoyeah2...seronok tgk susu byk cmtu..
haishhh..npe la umie xleh dpt cmtu.. ciput pun xdpt..huwaaaaa..

pape pun.. bsyukur jugak.. sbb dpt df kt dhia skrg... berjaya mengurangkan fm kak.. :)

ettyzukhair said...

aty..kalau boleh waktu puasa atau x jgn bg jadual lari..nanti takot2 signal lari n hasil susu berkurangan...if slalu time x puasa buat 4x pam..try gak buat 4x masa puasa..jgn kira brape auns dpt..kita kena biasakan kosongkn breast..xkiralah pam angin ke pun xpe..etty dah serikkk!!! serius...

YanaMIB said...

riso jugak sbnrnya nk pose nnt..xpernah try lg pose sunat ke hape..nk test2..sbb ai pose full thn lps so jd mls je nk pose sunat (sila jgn ikut..huhu) maybe kena try jugak la pose sehari..nk tgk daya thn bdn ni cane..adeyy

klu biras ai plak kn, time pose la susu dia mencurah2..maybe kena setkn minda jugak kot..jgn pk sgt psl bdn ni xleh supply susu time pose..bln pose kn bln mulia..mesti ada rezeki extra Allah bg time tu..insyaAllah =)

nuyui a.k.a miss YUI said...

gigih sgguh ni..hihi..

muka pon pnt aje tu ya..hihi..

oh, cmtu ea.. lom ada pglmn bab cmni.. =p

Mummy GreenyHouse said...

Wahh...tetiba memberi kesedaran mendalam baca entry aty! sy posa jugak semalam. Tp tak pam langsung semalam sbb bdn flat sgt - rasa bersalah giller x pam~
dah la susu sy mmg tak byk, lagi mau sedih2 susu takda (uwAaaa...salah sendiri rupanya!)

perlu gigih balik! hari ni, susu rasa mcm tak de, mayb sbb sy xpam semalam :(

Cikpuan rara said...

hmm betul tu,kalau breast kosong,susu terus akan ada,tapi PERSOALANNYA,boleh ke kita minum air masak banyak2 masa sahur,fuhhhhh mau kembung kot.hehehe

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Sahur kalau nak cukup tenaga kalau I la kan.. 1) Makan Telur 2) Susu panas 3) Kurma 3 bijik.. insyaallah bertenaga sampai ke ptg.

Nak tmbh susu, org tua kata mkn pucuk betik rebus (tp tak usah la.. PAHIT!!. I pun tak pernah cuba.. ingat2 lupa). Cuba tanya yr mum klu pernah dgr petua ni.

Gadis said...

kagum la ngan akk sbb leh produce susu banyak mcm tu...
mmg positive betol..

gadis risau gak ni susu Gadis kurang bila baby lahir...

pastu nak tanyer la kak..
ada org kata kalau mak kiter dulu susu kurang anak perempuannyer pun akan ikut sama...

hopefully Gadis ok la nnti sbb mak Gadis dulu mmg produce susu yang kurang sampai sakit2..huhuhu..

kene get ready jugak ni...^_^

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

kak, cuba buat jus kurma.. selain dari bekalkan tenaga untuk berpuasa. ia juga banyakkan susu.. Insyaallah, tawakal ye

miss she said...

ce try VCO.. bagus untuk tenaga.. tak cepat letih

luvira said...

ngeh ngeh ngeh...same lar kite...time pose je ira akan skip pam...dengan alasan, kalau pam macam biasa nanti hilang tenaga dalam badan...dan melepek...selalu pam 4 kali, bile time pose pam 2 kali je....

tu pon dah macam budak kecik, memang rasa penat sangat...maybe sebab kite nih kurus kering kot...huhuuu

saza said...

susu merudum time ari2 permulaan pose je..lepas tu okla. pump kena konsisten..tu je la tips yg bole dikongsi..ye..lagi satu sahur wajib minum at least 1.5-2 liter air..tapi tu pon petang memang rasa cam nak pengsan.

Cik Ayu said...

apa2pun, kembali kpd MINDSET.. selalu terbaca artikel psl ibu2 menyusu risau susu merudum time puasa. sebenarnya, itu MITOS sahaja..

ok aty..mindset kena sentiasa positif. insya allah, susu ok mcm biasa

mia-ina said...

salute dgn aty atas kegigihan mengepump ni...

ps: mia ada emel aty psl set shaklee tu..check k

D'lla said...

Aritu posa ganti..mmg kurang n letih sbb bdn kurang air..fuhh..kn positif ni.

~~Ticer Wann~~ said...

bagus tips ni utk bakal ibu macam sy.. tq2

Adylia Qarissa said...

jelesnya dkna bila baca blog akak ayik mengepam susu untuk anak jer..dkna harap satu hari nanti dkna mampu susukan anak macam akak....

Mimy Hamid said...

kagum ngan ko beb...aku ni tak tau la cemana pose..dah la skrang kuat makan tak hengat...semoga aku tabah la bulan pose..tp aku pernah dgr ada yg bulan pose susu lg byk meriah..maybe bulan penih barakah kot