Friday, July 06, 2012

macamane nak beli rumah...??

mase aku cakap dolu2 yang kiteorang laki bini beli umah...
banyak yang tanyer pasal proses pembelian umah ni..
mase tu kiteorang baru jer lepas kawen [dan aku pon baru jer lepas keguguran...sedih]
jadi ramai yang tanyer tu jugak..orang2 yang mude2 belia macam aku ni gak [perasaan]
yang baru2 nak kawen atau baru jer lepas kawen..
jadi aku paham kenape derang tanyer aku..
walau hakikat nyer...aku sendiri pon tak reti nak jawap..!!! huhu..
maaf lar..aku mengambil mase yang sangat2 lame tuk reply dan buat n3 ni...
aku rase...ko2 yang tanyer tu dah setel pon proses nak beli umah biler aku siapkan n3 nih...[ngeeee]

bukan malas..tapi siyes..aku sendiri tak berape pasti macamane proses pembelian rumah ni..
even kiteorang laki bini same2 melalui proses nak beli umah ni...
tapi tetap tak hengat dan agak keliru...
hokeh2..aku cuber re-call balik sikit2...agak complicated gak ar aku rase...
eerrr..kalau silap sikit tu..ko maafkan lar ek...
tapi harus diingatkan...
proses pembelian umah ni tak semua  nyer sama...
mungkin lebih kurang tapi akan berbeza mengikut pemaju dan bank yang bagi loan umah tu...
so..kalau kate tak same ngan ko yang dah beli umah tu..
tak yah ar ko nak pening2 kan ko pikir..
asalkan selesai..dah cukup...ngeeeee....

 ni umah contoh yang kiteorang beli..tapi lain sikit corak n kaler umah kiteorang tu..
yang ni tuk phase 1...kiteorang nyer phase 3...kaler hijau kelabu..
bumbung car porch pon lain...lepas tu umah kiteorang siap extended kat bahagian dapur...

ni mase aku cuti pantang ritu...
si Qaleef pon baru sebulan lebih jer mase ni...
tengok jer aku bergambo..pelik nape ar mak nyer nih suker nau bergambo...eerrrkkkk....

since umah kiteorang pon dah nak siap..
jadi datang umah contoh ni..konon2 nak amik feel...
halaaa..bukan jauh pon..kalau nak kuar gi mane2 memang kompem kene lalu gak depan opis pemaju Glomac ni..tak sampai 2 minit pon dari umah sewa kiteorang...
jadi memang kiteorang suker2 ar nak datang biler2 mase...
ukur tingkap nak buat grill...kire suiz yang naj dibeli...
kire berape kipas lampu yang kene sediakan..
[kire gak duit yang nak kene kuar...*gulp]

 lepas tu sebelum sampai umah..singgah pulak kat tapak projek..
tengok umah kiteorang..teruje ko tengok umah dah nampak bayang...
seminggu sekali mesti pusing lalu depan umah ni tengok umah sendiri...ngeh ngeh ngeh...
pon bukan jauh mane..selang satu block jer dari umah sewa sekarang...

laki aku tengah kire2 nak tambah belakang dapur tu macamane...
sambil mengire2 bajet...huhu

hokeh...berbalik pade cerite asal...
ko sibuk nak show2 umah ko kan...huh...

alaaaa..macamane ek...hurrmmm...

yang aku ingat...proses nak beli umah ni sangat lame...
amik mase 8-9 bulak gak..hampir setahun..!!
membeli umah bukan macam ko kate beli pisang goreng panas..
beli2 terus ley makan...
once ko kate nak beli umah..carik umah..dan mule menguruskan nak beli umah..sampai ar umah ko siap
bersedia ar ko ngan  segale dokumen dan orang2 yang ko perlu jumpe...
dan bersedia ar ko ngan pengeluaran duit yang banyak...ggrrrrrr.......

kiteorang beli umah ni tanpa perancangan..
mase tu aku baru jer lepas keguguran anak pertama...dalam bulan 2..
tak de aktiviti nak buat laki binik hujung minggu..
gi jalan2 tengok umah contoh kat pemaju glomac yang 3-4 kangkang kera jerdari umah kiteorang...
tetibe terpekenan...biler tanyer kat orang2 glomac tu...
mase tu tinggal 2 unit jer lagi...!!
feeling2 nak amik end lot..[end lot kat sini ade ruang tanah gak tau dalam 5-6 kaki kat tepi]
tapi tak de...dah abes..2 unit tu pon sebab orang yang nak beli umah tu loan nyer reject...
jadi memang rezki kami ar...

Booking deposit 
fes2 kate nak beli jer...ko dah kene bayar deposit Rm 500 kat pemaju tu...
tu belum agi ko tau loan ko lepas ker tak...
tapi 500 hengget tu kire ok agi..
ade sesetengah pemaju mintak deposit sampai Rm1000.00
deposit tu pulak bukan ar nanti tolak dari loan umah ker hape..
tu kire konon2 tuk mulekan proses..
kire ko bersungguh ar nak beli..so die tak kan jual dah umah tu kat orang lain sampai ar kalao ko nyer loan reject...
yang besh nyer... beli umah ni dapat tivi LCD samsung free...yaeeeyyyy..
ko tak suker barang free..??!! memang tipuuuuuuuu....


Dokumen untuk pemohonan loan
lepas dari bayar deposit n isi form...
kene sediakan dokumen semua...
kalau kate umah 2 nama...then 2-2 orang pon kene sediakan..
1] slip gaji 3 bulan
2] penyata terbaru kwsp
3] bank statement
4] ic 

Loan Bank dan Lawyer
lepas serah semua....senyap.....................sampai sebulan gak ar...
rupernyer...sape2 orng pon..biler nak soh buat keje..memang kene chase..!!
kalau tak chase memang lembab...[sowi ar]-tapi tu hakikat..
biler aku keep calling tanye pasal loan umah baru ar kate nanti bank akan kol semua..
huh..dulu kate dalam mase seminggu-dua..ni dah nak masuk bulan ke-dua...gggrrrr...

biasenyer pemaju akan bagi pada 2-3 bank tuk pemhonan pinjaman perumahan..
dan bank2 tu akan kol ko kate nak jumpe tuk interview or terus approve..
alhamdulillah...semua bank yang di pohon luluskan pinjaman kiteorang...
cume kiteorang perlu pilih yang terbaik...
kiteorang jumpe ar orang2 bank tu dan derang terangkan pasal pinjaman2 ni semua..
memang berbeza2 peratus faedah dan care pembayaran setiap bank...
offer memang lain2...ade banyak baik dan buruknyer jugak...
kiteorang carik yang mane loan ley pergi tinggi supaye pembayaran deposit dan kos guaman dapat dikurangkan dan jugak peratusan faedah yang rendah...

2 minggu gak kami amik mase tuk berpikir dan buat pengiraan...
ko kene tau..offer dari bank once die kate die ley bagi ko pinjaman...ko hanyer ade mase sebulan jer [kalau tak silap] dari tarikh offer..biler ko dah setuju baru perjanjian beli umah dan hal guaman pulak di buat dan ditandatangani...
kalau ko senyap jer..derang consider ko tak berminat dan akan terbatal sendiri..so kalau dah terbatal dan tetibe ko nak..ko kene muler kan dari awal balik..buat permohonan dan sangat membazir mase..!! 
jadikan pikirkan dengan cepat dan betul2..[melainkan ko hanyer dapat satu jer bank offer dan tak de pilihan lain]


arrggghhhhhhh...panjang nyer n3 dan banyak yang kene ditaip..kene pikir jugak...complicatednyer...!!!

tapi sebab sayangkan ko...
gigih ni aku nak habeskan..n3 yg sangat panjang nih....
aku rase..orang yang tanyer tu pon malas nak bace...
tapi aku sambung gak ar..macam tergantung jer cerite nih...huhu...
ibarat macam ko bace novel tak de ending...[sedag kan ko bukan kisah pon kan...]

Sales n purchase agreement [SnP]
mase ni kire ko dah pilih ar bank mane tuk ko buat loan..
derang akan sediakan SnP nie tuk ko tandatangan..
hal ni gak akan melibatkan lawyer..selalunyer lawyer pon pakai lawyer bank..
tapi orang2 nyer berbeza tau..
orang loan orang dari bank..die akan jumpe ko tuk ko tandatangan setiap salinan SnP..kalau ade 200 helai..haaa..gigih ar ko tandatangan setiap selai...
lepas tu derang akan buat salinan dan stamp duty-oleh pihak lawyer pulak..
mase nak tandatangan tu..
pihak pemaju pon ade lawyer nyer sendiri tau yang ko kene tandatangan once ko dah tandatangan ngan bank...haaaa..memang banyak urusan ko kene buat..

lawyer bank uruskan pinjaman perjanjian jual beli umah ni..
lawyer pemaju pulak uruskan pasal umah yang ko dah beli tu..
kire ape yang ko boleh claim atau tak biler berlaku ape2 sepanjang tempoh warranty umah tu...atau..ape yang ko boleh buat atau tak kat umah ko tu..
walaupon ko kate ko beli sendiri umah tu..tapi ko belum tentu ley suka2 hati nak buat umah tu bengkel kereta ker..kedai ker..atau ko tak ley suke2 hati nak tambah atau pecah..haaaa....ko ley kene saman tau...

haaa...agreement ni semua pulak..
tetap perlukan duit...
tuk lawyer pemaju..tak mahal sangat...stamping...copy agreement tu semua mungkin dalam Rm2-3 ratus..ni ko kene bayar cash...

tapi tuk lawyer pinjaman bank..agak mahal..ley cecah Rm3-4 ribu...ni kire yuran guaman...
haaa..aku cerite kendian macamane pembayarannyer nanti...

pinjaman dan bayaran yuran guaman
ade pemaju cover sampai 100% loan...
ade yang hanyer 90%
kalau cover 90% tu..ko kene bayar ar dulu yang lagi 10% tu sebelum ko kuarkan duit epf...[pilihan sendiri]
sebab nyer...biler ko dah ade SnP agreement tu jer baru ko ley buat permohonan tuk kuarkan duit epf tau...
kalau cepat orang tu buat..cepat ar ko dapat..
macam kiteorang..SnP tu nak siap sampai kat tangan kiteorang lepas dah siap tandatangan amik mase hampir 3 bulan...[lembab giler] gggrrrrr....

ko kene tau...lebih tinggi deposit...lebih rendah ar bayaran bulanan..macam tu ar sebalik nyer..

yuran guaman pulak- ade yang ditanggung oleh pihak bank dengan masukkan sekali dalam pinjaman ko tu..-nampak macam lebih mudah..tapi maknenyer loan ko akan bertambah...
selalunyer yuran guaman dalam 2-3 ribu jugak dan mungkin lebih..bergantung pada jumlah loan rumah tu...

tapi ade yang kene ko bayar sendiri...so tanyer betul2 dulu pada pihak bank yang ko mohon pinjaman tu samaada die akan masukkan sekali atau ko kene bayar cash sendiri..supaye senang ko nak sediakan duit awal2...

biler dah setel bayar..setel SnP..copy pon ko dah dapat...
ko hanyer tunggu surat tuk pembayaran sampai..


pembayaran rumah
ade sesetengah bank...kite hanyer perlu mule bayar biler rumah dah siap dan kunci dah dapat..so tak beban sangat...
selalu nyer orang kerje kerajaan ar akan dapat benefit tu...
atau loan nyer dalam mase yang singkat...contoh 20 tahun jer..

tapi kebiasaannyer...kite dah mule bayar balik pinjaman umah tu dari muler2 umah tu di buat mengikut peratusan...
dari2 start pilling...naik tiang...letak bumbung...pasang tingkap..masuk api air..sampai ar siap sepenuhnyer...
macamane nak cerite ek...
kire nyer..ko tengok umah tu dah naik 10%...
haa..waktu tu ko dah kene start bayar..bukan full..
mungkin 2-3 ratus jer..
dan setiap kali umah tu siap mengikut peratus..
so..bayaran bulanan pon akan bertambah..
sampai ar umah tu siap sepenuhnyer.
baru ko kene bayar full...

contoh kalau umah ko Rm250 ribu...
[tapi ko jangan hengat ko bayar takat tu...
lepas interest bagai..loan ko boleh cecah sampai hampir setengah juta tau..!!]
jadi...kali pertama ko kene bayar sebelum umah tu siap...
mungkin dalam Rm450-600 sebulan..
lepas tu akan bertambah lagi setiap bulan antara Rm50-100 dari jumlah sebelum tu...
sampai ar umah ko siap..waktu tu ko mungkin dah kene bayar Rm1000 lebih sebulan dan kekal sampai 3 tahun [ikut perjanjian dan bank]
dan akan bertambah mengikut interest lepas tu...

tapi kalau harge umah rendah...
kurang dari Rm 200 ribu...bulanan tak akan cecah Rm 1000 pon...


kalau proses ni semua berjalan cepat..
ley setel sebelum umah baru ko tu naik..kire ok..
tak perlu bayar sekali banyak..
bayar sikit2 ikut peratus...

tapi kalau mase proses ni masih tak settle2 lagi..
dan pulak umah ko dah naik separuh..
hah...penin ar ko..sebab biler settle jer semua..
gedebuk ko kene bayar lebih mahal sikit..
contoh..umah dah naik 60%..dan ikut perjanjian ko kene bayar lebih kurang 5% dah dari jumlah loan...
beribu gak ar..kalau ko tak bayar..ko tak dapat kunci biler umah dah siap..
lagi haru...


aku nak ingatkan ek..ni bergantung pada interest bank dan perjanjian awal..
jadi sebelum ko setuju tuk tandatangan loan tu..
ko tanyer betul2 berape bulanan ko kene bayar..dan biler nak start bayar...
supaye ko lebih bersedia..

macam kiteorang..yup..dah start bayar sejak 5-6 bulan ritu..
umah pon dah nak siap..
mungkin tinggal lagi 10% lagi...
nak cepat2 pindah sebab tak larat nak tanggung beban bayar umah tu dan umah sewa serentak...beribu habes ko....*sigh



haaaa..complicated kan...
aku tak tau ar ko paham atau tak ape yang aku tulis panjang2 nih...
aku kompem ko tak bace sampai habes...sob sob...sadis...
kalau tak duduk dalam air-cond ni..mau menitik gak ar peluh aku buat n3 nih..

eerrrr...aku sebenarnyer pon ingat2 lupe pasal hal ni..siyes..
kalau salah sikit tu..aku mintak maap ar awal2...
sebab bende ni dah setahun...dan nak setel semua ni amik mase 7-8 bulan..
memang lame giler..naseb baik umah tu siap cepat..
tak tertangguh tengah jalan ke hape kan..
jadi biler tengok umah dah nak siap..
senang hati gak ar...
tinggal tunggu ape air dan cf jer..insyaallah..
semoge Allah terus memudahkan urusan...aminnn...


p/s :: aku tak yakin ko gigih membace n3 aku kali nih...ngeh ngeh ngeh
[melainkan kalau ko memang saat ni ko memang nak beli umah] -tak per aku paham...sebab aku buat n3 ni pon tuk mereka2 yang tanye kat aku...tapi maaf ar kalau info aku ni tak seberape atau tak dapat membantu...kalau ade lagi yang aku teringat...aku akan bagitau ek... [senyum terkulat2]







51 comments:

eima said...

aku pening .. ptg ckit la sambung baca balik .. hehehe klu baca skrg cam tak masuk otak je .. tak pe sehari 2-3 kali aku bukak blog ko/... ni punya panjang brape lama ko karang .....

Aeen said...

waa..susa gak prosedur nk beli rumah ni kan..pening gak kepala....

♥ Wina ♥ said...

target nak beli rumah tahun depan..nk kumpul duit KWSP dulu..insyallah!

tapi x nak tau proses beli rumah boleh?? sbb pening kepala & x pernah nk paham hehehehe

thx dear for sharing!

Adylia Qarissa said...

memang tak berapa nak gigih baca entry nie akak...suka tengok bb tu ha..

tapi prosedur nak neli rumah nie senang kalau kena dengan caranya tapi rumit kalau tersalah pilih..

cantik rumah nie akak..pasti boleh deko2 lak yea... ;p

Jiejah @ Iza said...

mcm kenal jek rumah tu ..area saujana utama tu ker aty ?
kalau kat sana dekat la kita :-))

Mimy Hamid said...

aku gigih membaca smpai habis sebab aku plan nak beli umah huhuhuhu..apapun beli duit kena sediakan wang besar kannnnnnnnnnnn...kena kumpul duit lagi la pasni

D Yatie said...

rumah tuh...gulp~! husb kte dh beli rumah gak. tp umah biasa2 je. tp xtau pn cmner cara ny..ahaha... :P

Gadis said...

banyak nyer prosedur nyer...
tapi Gadis baca sampai habis tau sbb nak kene amik tau jugak ...

mane la tau kot2 time dh mampu nak beli umah...

sikit2 pun dah tau dah...=)

~misshuny~ said...

ada plan nak beli umah sblm umur 30..tg tunggu loan kete abes dulu..hehe.....smpat kot before 30...ada 8 tahun lg..=)

thanks kak aty for sharing

LisaLisut said...

hahah takpe.jgn risau. i paham sbb dh melaluinya.wpun bukan i yg go thru the process(husband yg go thru) tp paham la sikit2 cuma in my case everything was like so fast. start byr pn bila dh dpt kunci etc.

btw, rumah ni kt mana eh(if u dont mind :P) sbb husband i tgh cari jgk landed house. skrg yg kitorg duduk ni rumah burung. huahuahuahua

Cikpuan rara said...

susahnya nk bli umah.huh pening.mls pk.suh hubby je pk.

jaja_NorLiza said...

x habih bace lagi...sambung ptg sket...tp point2 dah bace! palan nak beli umah kedua yg besau cam umah aty! like! :-)

CINTA UNTUK KITA said...

nak beli rumah pun mcm2 hal nak buat kan...grr takut..:)

fifi tiez said...

panjang sangat, larat baca sampai kat SnP je..huhu.gigih betul menaip ni

nuyui a.k.a miss YUI said...

wah,byk gak prosesnya ea.

bunga_rose said...

waaa lawo rumah tu..
dulu beli rumah depost Rm100 je pastu pakai loan gomen so jimat la sikit rasenya, eh ke sama je ek? hahaha.. takde cukup ilmu gak pasal beli2 rumah ni, janji dah settle, dah dapat rumah tu haahah....

ciDa said...

pheeww....sy bace dr awl smpi abeh dgn jayenye.....kene gigih membace sbb sy la slh sorg yg tnye sis psl cmne nk bli umah kn...haha.....thanks sgt2 for dis n3....

rumit btl ek nk bli umah ni....yg penting duit simpanan kene ade...nk baya guaman n 10% tu yg letih...igtkn leh gune duit epf bt baya 10% tu...rupe2nye kene pakai duit sndri dlu eh....dh sain S&P br leh apply kua epf....haish...

ellynadyra said...

gigih aku baca entry ko, memang leceh nak beli umah, aku masa beli umah pun punyalah suspen, lama gila nak uruskan documentation....tahniah dpt baby, dpt rumah...salam kenal!

Bazilah (^0^) said...

bykkkkk nye prosedur. pening baca hahha

Nana said...

salam kenal...! =P

ni akan jadi future reference bile tiba & ketikanya...hihi..

ZiL said...

Aty dah ada anak ke.. ketinggalan pula zil ni.. dah lama tak buka blogs.. Tahniah...
bab beli rumah tu, kami xda niat pun nak beli rumah sbb family in law suruh wat atas tanah lot je.. tp bila jalan2 di bdr seri botani , tiba2 berminat dgn rumah kat sana.. hubby pun berminat.. hari tu juga terus booking rumah tu..beli rumah, mcm beli jajan je kami ni... tp deposit kena bayar 7000.. memang tu syarat pemaju walaupun leh guna 100% gov loan..tp bila loan lulus nanti pemaju akan bagi balik rm7000 tu... lawyer bleh pilih samada nak guna pemajunyer atau cari sendiri..kos lawyer tu lebih kurang 3-4K gak.. start byr ansurans tu slps dpt kunci rumah... so, tak lah beban sangat... tak sbar nk tunggu rumah Aty siap.. nak ambil idea aty deko rumah.. hehehe...

Peri PiA said...

thanks for sharing aty,mcm biasa bab2 info aty pandai xplain hehe.pening juge blh rujuk sini lagi

cantik la rumah

anaztasias nora aira said...

cantiknyaaa rumah. saya pun xsabar nak beli rumah sendiri :)

izla said...

cantiknya rumah!!
alhamdulillah, saya pon dah beli rumah tapi beli sub-sale je..
bukan rumah baru. banyak lagi nak kene dibaiki.
saya sokong orang muda2 mcm aty ni beli properties. bagus tuh..

Lara is Veelara said...

peningnya bc..komplikated.hihihi....kite pn da beli umah,tp mls nk pk prosedur ke apa...ikut je flow.mcm cth,klu loan da approve,then nk proceed apa plak,then ms tu baru buat....sbb mmg pening..n klu org tnye cmne nk bli umah,mmg xreti nk jwb...sengih je la

Tp kan...umah aty tu cantik...sukeeenye..

SURIA AMANDA said...

alhamdulillah...at the age 31 i dah ada rumah sendiri...mmg masa mula2 nak beli mcm2 procedure..di tambah tgh process utk pinjaman..i jatuh sakit dan koma..nasib baik masa tu pinjaman dh lulus dan SMP dah sign..kalau x..x tau la..

zaujah until jannah said...

banyak nye la duit nak gune kalau nak beli umah. tp kalau pk2 balik. beli and sewa baik la beli. bayar2 tiap bln pon end up jd harta kite

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

saya faham sikit..urm mmg complicated kan.. patutlah ramai suka beli rumah siap. walaupon mahal mencekik harga nya ! tapi seronok lagi rumah 1st hand kan..duiii 0_0

Shakina Farhan said...

ok..paham sikit2..plan nak ade rumah sendiri umo 28..erm..tp betul gak tu kl nak bayar umah sewa & umah yg tgh nak tggu siap serentak mmg xtahan woo..kan best kl beli umah mcm mkn goreng pisang..haha

FARAH deeb said...

Ni Glomac punye yg katner ek? Kitepun beli Glomacnye kat Bukit Saujana tapi taklak susah gituh caranya. Lawyer ape sume dorang yg settlekan. Tup2 dh siap bleh duduk dah skang. Cume yg prob kt SUK je psl kiteorg kena g amek surat projek umah lama terbengkalai tu.. itu je yg wat lembab stokin.
My latest Entry :)
RESEPI: Baked Macaroni

Wawa said...

aty...jadi tau pasal botol tu...tp hp kne bar..nk byr bill asek malas je nk g branch bayor...hahaha...ptg nti atau mlm nti kte bayar...klu tk sempat gak, kte roger2 gune hp hubby...

laskar pelangi said...

Susah jugak urusan nak beli rumah ye.Thanks kak share pasal ni.Walaupun masih tak mampu nak beli ape2 lg.Tapi,ada la jugak maklumat pasal ni

Ardini Humaira said...

dni kumpul duit ni.. tapi baru sikit. nak beli rumah dengan titik peluh sniri :')

~YUN~ said...

Aty,gigih tau yun bc sbb yun pn xtau cmner prosedur nk beli rumah,mcm plan nk beli,tp now rumah mahal bebeno.huhu!tq for the entry!

Syima Syaz said...

cantiknya rumah tu...kat kawasan mana? n saya baca sampai habis procedure...mmg sangat2 membantu n3 ni.thanks atty...

ingatkan dulu kalau beli rumah dlm pembinaan, mmg kena bayar 100% monthly payment tp rupanya ikut % ek.mcm my sis untung, dapat kunci baru start bayar...terpikir nak beli rumah 2nd hand dulu tp bkn skrg la kot.

Nashays said...

bace laa..gigih bace smp abis..

Anonymous said...

salam
ati, btul2x kalau government senang sikit eh senang byk kot.hehe.utk government servant, just bayar duit lawyer(ikut harga rumah).payment ke, hantar permohonan ke putrajaya ke semua buat dekat developer.senang da kerja:)start potong gaji pun after dapat kunci rumah(dalam 1-3 bln selepas).tp interest rate sama 4% cumanya flexible boleh pilih min or max tahun (30thn).alhamdulillah sgt, sy beli rumah idaman (betul2 ikut kriteria hehe)umur 25thn:)
tips:cepat2 beli rumah, harga makin naikkkk.
regards,
nuha

mama ila said...

hehehe...aty..semangat saya baca habisss..hahaha..bagus info nie..mmg saya pun tgh fikir nak wat umah..ngeeeee...

MizzTina said...

agak complicated gak kann.. beli umh ni elok, aset utk masa depan.. hrga lak makin naik..

Ryn said...

pjg pon gigih gak bace...hehehehe...konon2 nak beli umah gak nnt..nnt tu x tau la pulak bile...kot2 leh rujuk kt n3 ni ke kan...hehehehe

!k@ said...

ika pun semangat baca sampai habis..mmg cadang nk membeli umah gak..tp xplan lg kat kampung ke kat sini..huhu..tq 4 this entry.. :)

cik fadh said...

thanx kak tuk perkongsian ilmu ni..mmg bace smpai abis sbb ade niat dlm hati tuk beli rumah..hihi cuma tatau la bile dpt nyer nk beli tu..skang pown tiap mase usha2 pemaju2 yg sedang bangunkan perumahan area melaka ni..nk kene tgok design jgk kan..

Pink Lavender said...

cantekla...
kat mana eh lokasinyer?
blh pm makneng?tgh survey2 lg nih..
makneng follow sini
jom follow makneng

Ema Minami said...

haa...seronok sbb mcm lengkap u cerita!! gigih baca smpai habes sbb mmg plan nak beli umah sgt...haha.. arghh...bnyak sgt kna guna duittt...so kna kumpul bnyak2 dlu..huhu

Nory Zoulkefle said...

salam...saya selamat bace smpai habis...dpt bygkan betapa lecehnya prses nk beli umah ni..nk tanya klu kite gune nama kite sorg utk beli rumah boleh ke? hubby sy blacklist la plak..gaji sye pon kecik je x smpai 2k sbulan...sob...sob..sob..

Anonymous said...

Assalamualaikum...saya pun beli rumah kat sini juga..end lot..tapi sampai skang gov loan tak leh buat sebab tnah disni masih belum dapat kelulusan dr PBT..yang pasti rumah dah siap 80%..mengikut pemaju maybe rumah nie sy bleh dapat kunci paling cepat dua tahun..so rumah pun dah jadi buruk rasanya...

Harith Iskandar said...

pjg nyer entri.tp mmg betullah .mmg rumit jual beli rumah ni.mau mkan 1 tahun jg.jgn harp la setel 2-3 bulan.tp yg pnting kene pilih bank mana nnti nk buat loan kot2 nyesal kendian.harp u alls sukses lah yer..tahniah sbb berjaya beli rumah :)

Anonymous said...

tq for sharing... fuhh seram sejuk pulak bla bc n3 ni.. tp ni umah baru kan? kalau umah 2nd hand da lain pulak ceritanya.. lagi sadis kot.. huhu~~

Beli Rumah said...

Mantap nih rumahnya keren banget ...deh

Ms and Mr Red Ribbon said...

bila la sy ada rumah sendiri ye... tq sgt entry nie membantu sgt... :)

srikandi jepara said...

Kami menawarkan katalog produk furniture jepara produk unik mewah mebel jepara ini banyak di minati konsumen Indonesia seperti:
almari hias
almari pakaian
box bayi
buffet
cermin hias
kamar set
kursi tamu
kursi teras
meja makan
meja rias
nakas
sofa
tempat tidur
meja belajar